• No results found

Figuur 4.2 Kennisoverdracht via een poster

6. Medische zorg, religie en ‘traditional beliefs’

6.3. Gebed, slechte dromen en een koord

Het merendeel van de vrouwen in Newton stelt dat zij moslim of christen is. In figuur 6.2 kan afgelezen worden welk percentage zich christen of moslim noemt. Slechts 3 van de 64 vrouwen noemen zich geen christen of moslim. Zij stellen dat ze wel in God geloven en bidden.

Figuur 6.2 Religie

Religie Christen Moslim Geen

42 19 3

% bij N=64 65,63% 29,68% 4,69%

Alle vrouwen, zonder uitzondering, stellen dat gebed voor hen belangrijk is. Dit is het geval in het gewone dagelijks leven, maar speelt een nog grotere rol tijdens de zwangerschap. In hun gebed vragen vrouwen of God hen wil beschermen. Het gaat daarbij om bescherming van de zwangerschap, dus het voorkomen van een miskraam en bescherming tegen demonische machten. Daarnaast speelt ook bescherming van God tijdens de bevalling een grote rol in het gebed. De gedachte aan de bevalling maakt sommige vrouwen bang en op dat moment speelt gebed een belangrijke rol.

Toen ik nadacht over de bevalling werd ik bang. Ik riep (cried) tot God.

Het roepen (cry) of bidden tot God heeft voor veel vrouwen te maken met angst om te overlijden tijdens de bevalling, maar is niet de enige reden. Het gebed is voor de meesten onlosmakelijk verbonden met hun geloof in God.

Ik geloof in God en ik denk dat het daarom belangrijk is om aan God te vertellen wat ik moeilijk vind. Ik heb heel lang aan God gevraagd of Hij mij een kind wilde geven en Hij hoorde mijn gebed. Dat is waarom ik zei dat ik altijd op God zal hopen omdat hij onze God is en onze Redder. Hij heeft ons gemaakt naar zijn beeld en gelijkenis en daarom bid ik.

Gebed heeft voor vrouwen, zowel christen als moslim, te maken met het geloven en toebehoren aan God. De grens tussen christenen en moslims is voor de meesten niet heel groot is. Een vrouw stelt dat zij katholiek is en noemt God Allah. Tegelijkertijd wordt Allah door moslims vaak vervangen door God. De denkbeelden die vrouwen hebben over God zijn vaak hetzelfde, ongeacht de religie. Zowel moslims als christenen zien God als diegene die de uiteindelijke controle heeft. Om iets van God te kunnen krijgen is gebed een belangrijk instrument. Het is een onderdeel van geloof om te bidden.

Naast het gebruik van ideeën die de religie voorstaat, maken vrouwen ook gebruik van ideeën die door dezelfde religie worden afgekeurd of veroordeeld. Deze ideeën worden de ‘traditional beliefs’ genoemd. Slechts een klein aantal vrouwen, drie in totaal, stellen dat zij niet geloven in traditionele ideeën zoals heksen of het dragen van een koord. De motivering daarachter is dat het ‘niet overeenkomt met hun religie.’ De traditionele ideeën zijn lastig te duiden omdat ze in sommige

gevallen ook in kerken terugkomen, maar daar niet meer de lading van traditioneel hebben. Sommigen stellen dat het dragen van een koord een traditioneel iets is, terwijl eenzelfde fenomeen in een Pinkstergemeente plaatsvindt. Een ander voorbeeld waarbij eveneens onduidelijkheid bestaat over wat een traditionele idee is, zijn de slechte dromen. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap slechte dromen. Een slechte droom is een droom waarin een vrouw seks heeft met een andere man dan haar eigen man of vriend. Vaak is deze andere man een broer of vader van de vrouw. Over deze dromen vertellen sommige vrouwen dat het een miskraam kan veroorzaken omdat de droom wordt ingegeven door een duivel. Anderen zeggen dat dit alleen een traditioneel idee is. Een aantal vrouwen die een slechte droom hebben gehad vertellen dat ze de dag na die droom pijn kregen en hulp zochten zodat ze geen miskraam zouden krijgen. Sommigen gaan, nadat ze een slechte droom hebben gehad, naar een TBA, anderen naar een oudere vrouw en een enkeling gaat naar een murray man32. Als vrouwen bij één van deze personen hulp zoeken, krijgen ze daar meestal een tweetal dingen: kruiden om te drinken en een koord om hun middel die een miskraam moet voorkomen. Sommige vrouwen doen niets nadat ze de droom hebben gehad omdat ‘hun geloof in God ervoor zorgt dat een droom geen miskraam kan veroorzaken.’

Een aantal vrouwen stelt dat een miskraam kan worden veroorzaakt door een heks of een duivel. Veel vrouwen hebben gehoord dat een kind misvormd kan worden doordat het iets slechts ziet. Om misvorming te voorkomen, worden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen, hoewel veel vrouwen slechts gedeeltelijk zijn overtuigd van de stelling dat een kind misvormd kan worden door wat het ziet. Sommige vrouwen stellen dat ze niet weten of een heks of duivel een misvorming veroorzaakt, maar dat ze zich toch ’s nachts niet wassen of ’s nachts niet zonder mes of steen op pad gaan om te voorkomen dat er iets gebeurd. Hierbij is geen onderscheid te vinden volgens leeftijd of opleiding. Zowel oudere als jongere vrouwen en hoogopgeleide en niet opgeleide vrouwen wassen zich ’s nachts meestal niet, tenzij met een aantal voorzorgsmaatregelen.

Tijdens mijn verblijf heb ik met verschillende jongens gepraat over heksen. Mijn eerste gesprek daarover ontstond op het moment dat mij werd gevraagd waarom ik ’s nachts de deur op slot deed: ‘want heksen zouden daar toch gewoon doorheen kunnen komen?’ Een tweede gesprek met een ander over dromen en zwangerschap gaf mij nieuwe informatie. De jongen stelde dat heksen ’s nachts veranderen in een witte bok en dan in het dorp rondrennen. Daarom mogen zwangere vrouwen ’s nachts niet naar buiten. Als ze de bok zien wordt de zwangerschap ‘vernietigd’. Hij kent een vrouw bij wie dit is gebeurd. Nadat ze de bok had gezien had zij nog wel een dikke buik, maar er zat geen kind meer in. Een aantal van de vrouwen gelooft in deze ideeën en verwijzen er naar als traditionele ideeën. Anderen die het eveneens geloven, zien dit als een demonische macht die hen aanvalt en zoeken daarvoor in de kerk bevrijding.

32 De murray man omschrijft zichzelf als een genezer die helpt op het moment dat de kliniek niets kan doen. Als

mensen ergens last van hebben ;niet zwanger kunnen worden, een slechte droom hebben gehad of andere klachten, dan kan hij daarbij helpen. Sommige klachten worden veroorzaakt door duivels of heksen en daar kan de kliniek niets tegen doen. Dan kan hij hulp bieden.