• No results found

Deze paragraaf geeft een uitgebreide analyse van de prestatieafspraken tussen de gemeente Katwijk & Dunavie (2011). In tabel 7.G. is te zien welke prestatieonderwerpen aan bod zijn gekomen.

Leefbaarheid

Gemeente en Dunavie hebben de intentie de identiteit van de afzonderlijke woonkernen te behouden en te versterken. De ontwikkeling van woongebieden moet hierbij zoveel mogelijk door de gemeente en woningcorporaties in samenspraak worden gedaan. Elkaar wederzijds informeren over activiteiten in de woonomgeving is hierbij de minimale vereiste (Gemeente & Dunavie, 2011, p. 5). Ook wordt er eenmaal per jaar overleg gevoerd over de huidige en de geambieerde kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente Katwijk en Dunavie gaan bij de renovatie van woningen vooraf gezamenlijk de aanpak van de woonomgeving vastleggen.

Groepen Senioren en starters

Afspraken met betrekking tot de groep senioren komen aan bod. Er wordt in de prestatieafspraken gesteld dat de gevolgen van de reeds ingezette vergrijzing de komende jaren zichtbaar wordt. Afgesproken wordt dat Dunavie in haar vastgoedstrategie nadrukkelijk rekening houdt met de vraag van senioren naar levensloopgeschikte woningen.

Starters komen niet aan bod in de prestatieafspraken. Woon-zorgarrangementen

De realisatie van woonservicezones krijgt veel aandacht in de prestatieafspraken tussen de gemeente en Dunavie. Naast het regulier beleid om de openbare ruimte en woningen beter geschikt te maken voor senioren, wordt ook met zorginstellingen overleg gevoerd voor de realisatie van vijf woonservicezones (Gemeente Katwijk & Dunavie, 2011, p. 8). Met de planvorming voor de woonservicezones rond Kwadrant en Wilbert is een start gemaakt. Gemeente en Dunavie willen in de komende jaren flinke stappen maken in de realisatie van de woonservicezones. Hierbij zal Dunavie onderzoeken welke complexen zich lenen voor aanpassing zodat deze beter geschikt zijn voor personen met een functiebeperking of zorgbehoefte. Herstructurering

Op het gebied van herstructurering zijn ook verschillende afspraken gemaakt tussen de gemeente en Dunavie. In de prestatieafspraken is overeengekomen dat de gemeente Katwijk de activiteiten van Dunavie niet alleen langs financiële maatstaven beoordeeld maar ook vanuit volkshuisvestelijke gronden. Ook wordt voor Dunavie een prominente rol weggelegd voor de realisatie van het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg zodat Dunavie ook extra middelen heeft om in te spelen op de herstructureringsvraag van de gemeente Katwijk (Gemeente Katwijk & Dunavie, 2011, p. 3). De gemeente en Dunavie dienen de investeringen onder andere op het gebied van herstructurering op elkaar af te stemmen. Hierbij dient Dunavie te investeren in stenen en de gemeente Katwijk met name in de woonomgeving. De gemeente en Dunavie zijn overeengekomen dat er financiële spelregels vastgelegd moeten worden zodat niet bij elk herstructureringsproject opnieuw onderhandeld hoeft te worden.

Regionale samenwerking en duurzaam bouwen

Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen. Volgens de gemeente en Dunavie is energiereductie van belang om het gebruik van grondstoffen en het opwarmen van de aarde terug te dringen, maar ook om de woonlasten voor de burgers aanvaardbaar te houden. De gemeente en Dunavie spreken de intentie uit om te komen tot een zo hoog mogelijke energiereductie met betrekking tot het wonen. Bij ingrijpende woningverbeteringen is afgesproken dat Dunavie per complex tenminste een sprong van twee energielabels te realiseren.

De gemeente en Dunavie volgen de beleidslijn van de Regionale Woonvisie Holland Rijnland. Met betrekking tot de huisvesting van bijzondere doelgroepen (mensen met een lichamelijke, verstandelijke of

maatschappelijke beperking) zullen gemeente Katwijk en Dunavie minimaal het aantal personen huisvesten die vanuit de regionale afspraken voor de regio Holland Rijnland zijn opgenomen. Ook op het gebied van woonzorgzones wordt er rekening gehouden met regionale afspraken.

Burgerparticipatie

Het betrekken van de burger bij het beleid, wordt beperkt aangehaald. Voorafgaand aan renovatie wordt door Dunavie, de gemeente en (vertegenwoordigers van) bewoners van de woningen in de directe woonomgeving een wijkschouw uit.

Burgerparticipatie bij het beheer van de woonomgeving komt een keer voor in de prestatieafspraken (Gemeente Katwijk & Dunavie, 2011). De gemeente en Dunavie geven aan betrokkenheid van bewoners bij het beheer van de leefomgeving te stimuleren.

Analyse prestatieonderwerpen

Van de 31 prestatieonderwerpen (Severijn, 2009) komen er 22 onderwerpen terug in de prestatieafspraken tussen de gemeente en Dunavie. Het huurprijsbeleid en huursubsidiebeleid komen evenals de voorgaande documenten niet in de prestatieafspraken van 2011 voor. Het verkoopbeleid en het beleid met betrekking tot het samenvoegen van woningen komt ook niet in de prestatieafspraken voor.

In alle documenten wordt er nadrukkelijk aandacht gevraagd (en beperkt aandacht in het coalitieakkoord van 2011) voor de positie van starters op de woningmarkt van Katwijk. Wat opvalt is dat de positie van starters vervolgens in de prestatieafspraken niet aan bod komen. Ook het particulier opdrachtgeverschap komt zowel voor in het partijprogramma als in de woonvisie. Hier worden echter geen afspraken over gemaakt met de woningcorporatie. De financiële continuïteit en het grondbeleid komen tot slot ook niet aan bod.

Van de 60 gevonden prestatieafspraken zijn er 28 te classificeren als resultaatafspraken en 27 als intentieafspraken. De overige 5 prestatieafspraken zijn procesafspraken.

13.4

Tabel 7-8: Analyse prestatieafspraken Gemeente Katwijk & Dunavie, 2011

Onderwerp * Opmerking Type

De omvang van de sociale woningvoorraad is momenteel groot genoeg. Deze dient namelijk 1,5x de omvang van de doelgroep te bedragen (6.240 woningen). Begin 2010 omvatte dit 7.270 woningen.

Uitspraak

O.g.v. prognoses dient eind 2014 de sociale woningvoorraad minimaal 6.624 woningen te bedragen Garantie Kwantitatief is de kernvoorraad hierdoor groot genoeg, Dunavie zet zich intensief in voor vernieuwing, en

kwaliteitsverbetering van de sociale sector.

Intentie Kernvoorraad

Dunavie verstrekt de gemeente jaarlijks cijfers v.d. omvang, samenstelling en spreiding v.d. sociale sector. Handeling De gemeente beoordeelt de ontwikkelingsmogelijkheden (die door de gemeente worden aangeboden) niet

alleen langs financiële maatstaven maar ook op grond van volkshuisvestelijke gronden.

Handeling

De gemeente stelt Dunavie door middel van deelname aan de nieuwbouwproductie in staat om de kwaliteitsverhoging en variatie aan te brengen in de woningvoorraad.

Intentie

In de periode tot 2015 zal Dunavie 400 woningen in aanbouw nemen. Handeling Bij het gunnen van locatieontwikkeling en de uitgifte van nieuwbouwgronden nodigt de gemeente Dunavie

uit om een aanbod te doen.

Handeling Nieuwbouw-

productie

Dunavie moet een prominente rol spelen bij de ontwikkeling van Nieuw Valkenburg. Intentie Bij de ontwikkeling van Nieuw Valkenburg denkt de gemeente aan de ontwikkeling van sociale

huurwoningen.

Intentie Doelgroep

Dunavie realiseert in de periode tot 2014 63 sociale woningen Garantie Starters

Huurprijsbeleid

Gemeente en Dunavie zullen een gezamenlijk standpunt innemen met betrekking to de woonruimteverdelingsbeleid. Dit wordt namelijk op regionaal niveau vastgelegd.

Intentie

Gemeente en Dunavie gaan periodiek bekijken welke effecten de woonruimteverdelingsbeleid heeft op de lokale woningmarkt.

Handeling Woonruimte-

verdelingsbeleid

Gemeente en Dunavie kijken naar de gevolgen voor de middeninkomens v.d. invoering v.d. 90% regeling. Handeling Huursubsidie

Dunavie huisvest jaarlijks vanuit regionale afspraken bijzondere doelgroepen. In 2010 21 woningen Garantie Gemeente en Dunavie bespreken eenmaal per jaar of de huisvestingsopgave wordt gehaald en of er

aanleiding is om in Katwijk meer woningen te reserveren

Handeling

Verzoeken van zorginstellingen om meer voorzieningen te realiseren worden in bestuurlijk overleg tussen gemeente en Dunavie gemeld en besproken.

Handeling Gehandicapte

Gemeente en Dunavie zullen in advertenties aangeven in hoeverre woningen geschikt zijn voor mensen met een beperking.

Handeling

Statushouders Dunavie stelt voldoende woningen ter beschikking om Statushouders te huisvesten Garantie Senioren Dunavie houdt in haar vastgoedstrategie nadrukkelijk rekening met de toenemende vraag van senioren

naar levensloopgeschikte woningen

Handeling

Daklozen Voortzetten van investeren opvang bijzondere doelgroep (inclusief daklozen) Intentie Dunavie zal verkennen welke complexen zinnen de woon-zorgzones zich lenen voor aanpassingen. Handeling Gemeente en Dunavie willen rond Kwadrant en Wilbert een flinke stap maken met het uitbreiden van

woon- zorgarrangementen.

Intentie

Het aanbod op het gebied van wonen en zorg moet beter op elkaar aansluiten, hiervoor moet de huidige voorraad in kaart worden gebracht, de uitbreidingsbehoeften en de wensen van zorginstellingen.

Handeling

Het in kaart brengen van het huidige aanbod, de uitbreidingsplannen en wensen van zorginstellingen, dit gebeurd in de 2e helft van 2011.

Handeling Woon- zorgarrang.

Het platvorm wonen, zorg en welzijn functioneert als stuurgroep die er voor zorgt dat ontwikkelingen op gebied van wonen, zorg en welzijn in samenhang plaatsvinden.

Intentie

De gemeente stelt Dunavie in staat deel te nemen aan de herontwikkeling van Voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg.

Intentie

Samenhangend investeren in herstructurering Intentie Algemeen

herstructure- ringsbeleid

De gemeente beoordeeld Dunavie bij de ontwikkeling van de door de gemeente aangeboden locaties op herstructureringsmogelijkheden.

Handeling

Sloop 223 Woningen Intentie

Samenvoegen woningen

De gemeente stelt Dunavie door middel van deelname aan de nieuwbouwproductie in staat om de kwaliteitsverhoging en variatie in haar woningbezit aan te brengen.

Intentie

Het aantal goedkope huurwoningen van bescheiden kwaliteit moet afnemen. Intentie Woningverbetering

Jaarlijks moet worden afgesproken met de gemeente of de kwaliteitsverbetering voldoende van de grond komt.

Onderwerp * Opmerking Type

2.398 huurwoningen renoveren. Intentie

Nieuwbouw laagsegment koop

94 woningen koopgarant, 80 woningen sociale koop Intentie

Verkoopbeleid

Tussenvormen Koopgarant 94 stuks Intentie

Dunavie en de gemeente willen de identiteit van afzonderlijke woonkerken behouden en versterken. Intentie Dunavie en gemeente spreken af om de ontwikkeling van woongebieden zoveel mogelijk gezamenlijk op te

pakken. Wederzijdse informatievoorziening is hierbij de minimale variant.

Proces

Tenminste eenmaal per jaar bespreken de gemeente en Dunavie de huidige kwaliteit en de geambieerde kwaliteit van de woongebieden.

Handeling Fysieke omgeving

Voorafgaand aan renovatie van corporatiewoningen voeren bewoners, Dunavie en gemeente een gezamenlijke wijkschouw uit. Op basis van de wijkschouw wordt een plan voor de aanpak gemaakt.

Handeling

Sociale veiligheid

Dunavie heeft het vermogen en de intentie om te investeren in de woningkwaliteit van Katwijk. Intentie De woningvoorraad in ogenschouw genomen is groot genoeg, alleen de kwaliteit hiervan is beneden de

maat. Kwaliteitsverbetering van de woningvoorraad is de belangrijkste opgave.

Intentie

Samenhangend investeren in het verbeteren van de woningkwaliteit Intentie Dunavie zet zich actief in voor de kwaliteitsverbetering van de woningvoorraad Intentie Woningkwaliteit

Jaarlijks wordt besproken of de beoogde kwaliteitsslag voldoende van de grond komt Proces Gemeente en Dunavie zich in om het energiegebruik van woningen terug te brengen. Partijen spreken

elkaar aan op het nakomen van de intentie.

Intentie

Bij woningverbetering 2 energielabels omhoog en waar mogelijk energielabel B Intentie Bij nieuwbouw en waar mogelijk bij renovatie zal Dunavie de GPR methodiek van de gemeente hanteren. Handeling Duurzaam bouwen

Gemeente Katwijk heeft bij nieuwbouw een hogere ambitie (score 7.0) dan het bouwbesluit (ca. 6.0). Handeling Levensloop-

bestendig bouwen

Dunavie houdt bij haar vastgoedstrategie nadrukkelijk rekening met het levensloopgeschikt maken van woningen.

Intentie

Burgerparticipatie Bewoners maken in samenwerking met de gemeente en Dunavie een wijkschouw. Handeling Burgerparticipatie

2.0

Gemeente en Dunavie stimuleren de betrokkenheid van bewoners bij beheer omgeving. Intentie

Part. opdracht.

De financiële spelregels voor herstructureringsprojecten worden vastgelegd. Handeling Verdeling van

Kosten Dunavie investeert in de woningen en de gemeente in de woonomgeving en infrastructuur en zorgt voor vergunningen.

Transactie

Finan. Continuïteit Grondbeleid

Gemeente en Dunavie spreken uit elkaar als samenwerkingspartners op het brede terrein van wonen te benaderen en zullen elkaar aanspreken op het nakomen van hun afspraken.

Intentie

Een keer per jaar wordt in samenwerking met Dunavie de voorgang van de prestatieafspraken in een rapport vastgelegd.

Proces

Vier keer per jaar wordt er met Dunavie overleg gevoerd over de prestatieafspraken. En verder wanneer door een der partijen gewenst.

Proces

Gemeente en Dunavie stellen elk jaar in het 3e kwartaal vast welke projecten via een gezamenlijke aanpak worden ontwikkeld.

Handeling

Gemeenten en corporaties committeren zich aan de projectoverzicht opgenomen acties termijnen en bedragen

Intentie

Einde van het jaar laten beide partijen zien welke prestaties zijn behaald. Proces Samenwerking

Gemeente en corporatie moeten vroegtijdig het beleid op elkaar afstemmen bij projecten waarbij de gemeente en Dunavie elkaar nodig hebben.

Intentie

(*)Niet aan bod is rood, zeer oppervlakkig aan bod is oranje, wel aan bod is groen gearceerd. Bron: Eigen werk; Gemeente Katwijk & Dunavie, 2011.

8 Gemeente Roosendaal