• No results found

-Deel V krimpgemeenten-

11.6 Coalitieakkoord Delfzijl 2010-2014 Conclusies en belangrijke bevindingen

De lokale thema’s leefbaarheid, woon-zorgarrangementen en herstructurering worden uitgebreid besproken. Beleid met betrekking tot de groep starters en senioren wordt beperkt besproken. In het coalitieakkoord waarin de lokale partij deel neemt worden hierdoor wel alle lokale thema’s besproken, terwijl in het coalitieakkoord waarin de lokale lijst deel neemt 3 lokale thema’s niet worden genoemd. De analyse van de coalitieakkoorden uit de krimpgemeenten gaat in tegen de stelling “lokale lijsten richten zich sterker op lokale volkshuisvestingsvraagstukken dan lokale partijen”.

Het interlokale thema duurzaam bouwen wordt uitgebreid besproken. In het coalitieakkoord komt ook een positieve houding ten opzichte van regionale samenwerking naar voren. De analyse van het coalitieakkoord waarin de lokale partij deel neemt sluit aan bij de stelling dat lokale partijen zich sterker richten op duurzaam bouwen en een positieve houding hebben ten opzichte van regionale samenwerking.

Het ingezette interactieve beleid waarbij de burger wordt betrokken bij het gemeentelijk beleid dient de volgende raadsperiode verder uitgebreid te worden. Het daadwerkelijk overdragen van het beheer en onderhoud van de leefomgeving, burgerparticipatie 2.0, wordt niet besproken.

Van de 31 prestatieonderwerpen worden 17 onderwerpen aangehaald in het coalitieakkoord. De scope van het coalitieakkoord in de Landgraafse casus, waarin de lokale lijst deel neemt, is een stuk beperkter. Vanuit de analyse van de coalitieakkoorden van de krimpgemeenten voor de periode 2010-2014 lijkt de stelling dat lokale partijen een bredere scope hebben door te werken op de inhoud van de coalitieakkoorden.

11.7 Lokale verhoudingen

Deze paragraaf onderzoekt de lokale verhoudingen tussen de wethouder (voorgedragen door de PvdA Delfzijl), de PvdA fractie, woningcorporatie Acantus en de burgers van de gemeente Delfzijl. De informatie is verzameld aan de hand van interviews met de wethouder van der Veen, voorgedragen door PvdA, en dhr. Trip, manager wonen bij de woningcorporatie Acantus. Beide geïnterviewde personen zijn sterk betrokken geweest bij de prestatieafspraken tussen de gemeente Delfzijl en Acantus en hebben ook onderling contact.

Deze paragraaf heeft als doel om de bevindingen uit de documentenanalyse te controleren. Verder heeft deze paragraaf als doel om de overige stellingen uit de theorie, literatuur en de enquête te toetsen en te komen tot eventueel nieuwe inzichten.

In het eerste deel komt het interview met wethouder van der Veen, voorgedragen door de lokale lijst, aan bod. Wethouder van der Veen heeft de portefeuilles: ruimtelijke ontwikkelingen in de kern, innovatie duurzaamheid en milieu en sport kust en cultuur. In het tweede deel komen de bevindingen uit het interview met mw. Trip aan bod.

Wethouder van der Veen Succes PvdA Delfzijl

In de gemeente Delfzijl zit van oudsher een grote PvdA achterban. Invloed landelijke PvdA op verkiezingsprogramma van de PvdA Delfzijl

Er is afstemming tussen wat de standpunten zijn van de moederpartij en wat de standpunten zijn van de PvdA Delfzijl. Het is niet zo dat de moederpartij invloed heeft op wat de PvdA op lokaal niveau vindt. Wel heb je te maken met dezelfde ideologie.

Wethouder van der Veen geeft aan dat je wel gebruik maakt van de landelijke structuur. De PvdA heeft bijvoorbeeld een bestuurdersvereniging. De PvdA distribueert het blad socialisme en democratie waarin antwoord wordt gegeven op tal van vraagstukken.

Ook wordt er gebruik gemaakt van de nieuwsbrieven die op de site staan van de landelijke PvdA. Dat is volgens wethouder van der Veen het voordeel van een landelijke partij. Er zitten wetenschappers achter.

Opleidingsmogelijkheden

De PvdA heeft eigen opleidingsmogelijkheden waarvan bestuurders en raadsleden van de lokale afdelingen gebruik van maken. PvdA raadsleden die net zitting nemen, maken over het algemeen gebruik van deze mogelijkheid.

Relatie wethouder en de PvdA fractie

Wethouder van der Veen heeft gedeeltelijk invloed gehad op de prestatieafspraken. Dit komt doordat zowel wethouder van der Veen en wethouder van der Molen betrokken waren bij de totstandkoming van de prestatieafspraken. Dit waren echter wel beiden wethouders voorgedragen door de PvdA.

Wethouder van der Veen geeft aan dat ze gevoed wordt door gesprekken met collega wethouders, literatuur en het bijwonen van conferenties. Door de eigen fractie wordt de wethouder niet gevoed. Doordat wethouder van der Veen voldoende capaciteiten heeft op het gebied van volkshuisvesting is er met name sprake van eenrichtingsverkeer tussen de fractie en de wethouder. Wethouder van der Veen kan geen punten noemen waarop ze is bijgestuurd door de eigen fractie.

Invloed PvdA

De wethouder dient binnen de kaders van het coalitieakkoord te werken waardoor de PvdA in beperkte mate invloed heeft op de inhoud van de prestatieafspraken. Afspraken die met name betrekking hebben op de leefbaarheid komen sterk van de PvdA af.

Relatie tussen de wethouder en de coalitie

De prestatieafspraken tussen de gemeente Delfzijl en Acantus zijn niet in een keer goed gekeurd. Op een aantal punten was een meerderheid buiten de coalitie nodig, doordat volgens de VVD de inhoud van de prestatieafspraken er anders uit dienden te zien. Hierdoor kan gesteld worden dat er enigszins sprake was van een verstoorde verhouding tussen de wethouder en de coalitie.

Invloed coalitie

Ten tijde van de realisatie van de vigerende prestatieafspraken zat de PvdA samen met de CU en de VVD in de coalitie. De CU en de PvdA die een vergelijkbare paragraaf hebben, hebben meer invloed gehad op de prestatieafspraken dan de VVD. De VVD was van mening dat er in Delfzijl minder gesloopt moest worden en meer gebouwd. De VVD fractie heeft hierdoor tegen gestemd bij de vaststelling van de prestatieafspraken.

Er is op verschillende momenten overleg geweest tussen de wethouder en de gemeenteraad met betrekking tot de inhoud van de prestatieafspraken. Er is dus mogelijkheid tot bijsturing.

De relatie met de coalitie was te typeren als goed alleen de VVD zat er iets anders in maar dit was niet negatief.

Invloed oppositie

Doordat bij het vaststellen van de prestatieafspraken steun gezocht moest worden bij de oppositie, heeft de oppositie invloed gehad op de inhoud van de prestatieafspraken. Een duidelijk punt wat door de oppositie is ingebracht kan de wethouder niet noemen.

Betrokkenheid burger

De PvdA kiezers hebben invloed op de standpunten van het PvdA verkiezingsprogramma. Het is de taak van de wethouder om te luisteren naar de burgers en het is de taak van de PvdA fractie om te luisteren naar de kiezers. De PvdA fractie maakt veelvuldig gebruik van werk- en wijkbezoeken om te luisteren naar de mening van de kiezer.

Momenteel is de gemeente Delfzijl bezig met een herijking van het woon- en leefbaarheidsplan. Dit is een uitwerking van het Pact regio Eemsdelta. Burgers hebben op verschillende manieren hun invloed kunnen uitoefenen op deze woon- en leefbaarheidsplannen.

De burger wordt betrokken bij de inrichting van de eigen leefomgeving. Alle wijken of dorpen binnen de gemeente Delfzijl hebben wijk- of dorpsorganisaties. Deze organisaties zijn gesprekspartners als het gaat over de inrichting van de woonomgeving. Binnen de gemeente zijn ook per wijk gebiedsregisseurs aangewezen. Dit zijn de aanspreekpunten voor de burgers richting de gemeente.

De burgers hebben geen sterke invloed gehad op de inhoud van de prestatieafspraken. De prestatieafspraken zijn met name afspraken tussen de wethouder en de woningcorporatie. Deze afspraken worden wel voorgelegd, dus ter inzage, aan het bewonersplatform Delfzijl (hierin zijn 18 huurdersorganisaties gevestigd).

Relatie woningcorporaties

De relatie tussen de woningcorporatie en de wethouder is als goed te omschrijven. Wethouder van der Veen geeft aan dat het niet de vraag is of je moet samenwerken met de woningcorporatie maar hoe.

Wethouder Van der Veen ziet dat er attitude verschillen zijn tussen de partijen binnen de gemeente. Zo is een van de standpunten van Lijst Stulp, een lokale lijst, dat er meer gedaan moet worden aan het corporatiebezit in de dorpen. Dit komt ook omdat deze lokale lijst hier haar achterban heeft.

Wethouder van Veen is van mening dat het toezicht op de woningcorporaties sterker mag zijn. In principe zit er al een toezichthoudende rol vanuit het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Deze toezichthoudende rol blijkt soms onvoldoende te zijn, hierdoor mag er vanuit de Rijksoverheid extra toezicht worden gehouden op de woningcorporaties.

Wethouder van der Veen heeft een negatieve houding ten opzichte van de afdrachten van corporatiebezig aan de Rijksoverheid. De woningcorporatie is er voor om op lokaal niveau in de volkshuisvesting te investeren wanneer vanuit Den Haag het vermogen van de woningcorporatie wordt aangetast blijft er uiteindelijk minder voor de corporatie over.

De woningcorporatie dient als samenwerkingspartner van de gemeente Delfzijl te fungeren niet als uitvoerder.

Er vindt ongeveer 1 keer per twee maanden bestuurlijk overleg plaats. Het ambtelijk overleg vindt met een frequentie van 2 keer per maand vaker plaats. Dit komt momenteel ook omdat Acantus en Delfzijl bezig zijn met het uitwerken van nieuwe prestatieafspraken.

Type prestatieafspraken en inhoud

Wethouder van der Veen geeft aan dat waar het kan de voorkeur uitgaat naar resultaatafspraken en waar het niet anders kan, genoegen genomen moet worden met inspanningsafspraken.

Interview mw. Trip

Relatie met wethouder Delfzijl

De relatie met wethouder van Veen wordt door mw. Trip als goed beschreven. Wethouder van Veen wordt beschreven als een zeer betrokken wethouder.

Relatie wethouders overige gemeente(n)

Acantus is werkzaam in de gemeente Delfzijl, Oldambt, Veendam, Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde. Er zijn geen duidelijke verschillen volgens mw. Trip tussen de wethouder van Delfzijl en de wethouders in de overige gemeenten. Ook niet tussen de wethouder van Pekela die voorgedragen is door een lokale lijst (samen voor Pekela) en de overige gemeenten.

Volgens mw. Trip geldt het lokale belang voor alle wethouders werkzaam in de gemeenten, ongeacht of de wethouder is voorgedragen door de lokale partij of lokale lijst. Dit wordt volgens mw. Trip ook deels veroorzaakt doordat het voornamelijk kleine gemeenten zijn, waardoor het lokale belang erg mee speelt. Verderop in het interview geeft mw. Trip aan dat de kleur van de wethouder waarschijnlijk invloed heeft op de relatie met de woningcorporatie. De wethouder van der Veen is een “rode” wethouder waardoor sociale cohesie een belangrijk item is. Dit spreekt elkaar enigszins tegen doordat aan het begin werd gesteld dat er geen verschillen zijn tussen de wethouders.

Betrokkenheid woningcorporatie

Acantus is betrokken geweest bij een grootschalig woonwensen onderzoek, uitgevoerd door Compaenen. Dit onderzoek is de basis voor het Pact Regio Eemsdelta. Acantus is geïnformeerd over de inhoud van het Pact, maar er is door Acantus geen directe invloed uitgeoefend.

Ten tijde van de ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl werd alles door deze maatschappij geregeld. Toentertijd heeft Acantus wel eens het gevoel gehad dat ze minder werden betrokken. Nu deze OMD is opgeheven lijkt het alsof de gemeente en de woningcorporatie elkaar veel beter weten te vinden.

1 x per 2 maanden. Indien nodig ad hoc. Betrokkenheid burger

De prestatieafspraken tussen de gemeente Delfzijl en Acantus gingen voornamelijk over het opheffen van de ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl. Hierbij zijn geen burgerorganisaties betrokken geweest, omdat het een tussentijdse overeenkomst betreft. Bij de huidige prestatieafspraken wordt wel gekeken wat de mogelijkheden zijn om burgerparticipatie te vergroten.

Voorkeur type prestatieafspraken

Er zijn vele aspecten die invloed hebben op de volkshuisvesting waarvan je het verloop van te voren niet kunt inschatten. Hierdoor geeft mw. Trip van Acantus aan dat intentieafspraken volgens haar de voorkeur genieten boven garantieafspraken.