• No results found

GEBIEDSTEAM DORDRECHT

6. Fysieke omgeving en geluid

De gerealiseerde omzet op de taak "fysieke omgeving" is behoorlijk hoger dan begroot. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen vanwege de

"conservatieve" manier van begroten voor fysieke omgeving.

6.7 Bodem

De Milieudienst is vertegenwoordigd in het pilotproject landsdekkend beeld van de provincie Zuid-Holland.

Per begin 2003 neemt Dordrecht de taken en verantwoordelijkheden in het kader van de Wet bodembescherming (Wbb) over van de provincie en wordt daarmee het bevoegd gezag inzake de Wbb. De daadwerkelijke uitvoering van deze taak zal plaatsvinden bij de MZHZ. In 2002 is het voorbereidingsproces afdgerond.

In 2002 is een voorstel ter uitvoering van de handhaving van het Bouwstoffenbesluit geaccordeerd door het regionale portefeuillehoudersoverleg.

6.2 Geluid

In 2002 is de EU Richtlijn Omgevingslawaai gepubliceerd. Binnen twee jaar moet de richtlijn in alle lidstaten zijn geïmplementeerd. De richtlijn verplicht de gemeente om geluidbelastingkaarten en actieplannen te gaan opstellen. Daarnaast wordt de gemeente verplicht om de bevolking te informeren en

te betrekken bij de aanpak van geluidproblemen. Eind 2002 is besloten het wetsvoorstel MIG vooralsnog niet verder te ontwikkelen. Het

gedachtengoed van MIG wordt stapsgewijs in de Nederlandse wetgeving doorgevoerd. De lopende projecten zijn aan de ontwikkelingen aangepast.

De financieringswijze voor geluidsanering door gevelmaatregelen is gewijzigd; de gelden worden via het ISV aan de gemeente ter beschikking gesteld.

6,3 Regionale taken

Projectorganisatie sanering verkeerslawaai

Het regionale budget is, conform "Plan van Aanpak/ handboek budgethouderschap sanering verkeerslawaai regio Zuid-Holland Zuid" besteed aan de regionale budgethouderstaken (o.a. financiële jaarverantwoording) en de opdrachtgeverstaken (o.a. directie-uitvoering, Awb-besluiten).

Onderhoud geluidmiddelen

Uit deze post worden de uren betaald voor het periodiek controleren van de geluidmeetapparatuur van de Milieudienst. Voorts voor het verzendklaar maken van de apparatuur voor de NKO-certificering. Daarnaast worden storingen en reparaties uit deze post betaald. Ook de uren voor de

gebruiksinstructies aan medewerkers van de Milieudienst worden hieruit betaald.

Verkeersmilieukaarten

In 1999 zijn afspraken gemaakt over de financiering van het beheer en onderhoud van de Regionale Verkeersmilieukaart (RVMK). De uitgaven variëren per jaar, afhankelijk van de geplande werkzaamheden.

In verband hiermee is er voor gekozen om de kosten over een langere periode uit te middelen, waardoor het mogelijk is per gemeente jaarlijks een zelfde bedrag op te nemen in de begroting. Afgesproken is dat eventuele overschotten gereserveerd blijven voor het project, zodat hiermee de tekorten kunnen worden gedekt in de jaren dat er meer werkzaamheden zijn gepland.

Ondersteuning BSB-operatie

Uit deze post worden de uren betaald voor overleg en informatie-uitwisseling tussen het bevoeg gezag Wet milieubeheer (Wm), vertegenwoordigd door de Milieudienst en de stichting BSB (Besluit sanering in gebruik zijnde bedrijfsterreinen), opererend vanuit de Wbb. Voorts wordt informatie verstrekt aan medewerkers van gemeenten en van de Milieudienst. Het betreft informatie over de voortgang van bodemonderzoek bij bedrijven.

Gebiedsgerichte projecten

Met name in de ondersteuning van de Ambtelijke Adviesgroep en de Bestuurlijke Commissie Groen Water en Milieu in de Drechtsteden is een actieve bijdrage geleverd. De milieumonitor is een voorbeeld van een geleverd product.

Zonebeheer industrieterreinen

Het beheren van geluidzones van gezoneerde industrieterreinen is een wettelijke taak. In overleg met de provincie is deze taak ingevuld. In 2002 is het beheersysteem verder uitgewerkt, zijn de bestaande zonemodellen beheerd en is een aanzet gemaakt voor het opstellen van twee nieuwe

zonemodellen.

7. Milieubeleid en communicatie

In het kader van het provinciale beleidsplan Milieu en Water (BMW) is een jaarprogramma uitgewerkt en uitgevoerd. De in het jaarprogramma genomde activiteiten sluiten aan bij de gebiedsgerichte projecten en hebben als doel het versterken van de milieusamenwerking en het integreren van milieu in andere beleidsvelden. De provincie subsidieert deze uitvoering.

Regionale taken

Ontwikkeling en Implementatie wet- en regelgeving

Er was in 2002 een grote hoeveelheid wet- en regelgeving die moest worden geïmplementeerd.

Het regionale budget is in 2002 vooral besteed aan . ,-'signalering van nieuwe wet- en regelgeving

verwerken van nieuwe wet- en regelgeving in algemeen beleid voor de regio ~ • bijhouden jurisprudentie

beantwoording van algemene vragen op juridisch gebied deelname aan diverse landelijke werkgroepen

uitwerking milieuparagraaf gemeenschappelijke regeling en uniforme mandaatregeling. "'""

Deze uitkomst vertoont een aanzienlijke overschrijding van het budget, die met name wordt veroorzaakt door de laatste activiteit.

Communicatieve ondersteuning

Ondersteuning van de contactambtenaren-overleggen, de schriftelijke uitgaven in de vorm van folders, brochures, het blad "Contact" en de bijdrage aan het regio-bulletin vallen hieronder. Een groot deel van het jaar moest worden gewerkt met een zeer beperkt capaciteit. De bestedingen zijn met name gericht geweest op externe inhuur. Met de intrede van de nieuwe communicatie-adviseur krijgt communicatie met ingang van 2003 een nieuwe impuls.

Natuur- en Milieueducatie (NME)

De regionale NME coördineert de vele vrijwilligersactiviteiten in de subregio's. In 2003 vindt een evaluatie plaats, waarna besloten zal worden hoe nu verder te gaan met NME.

Stuur- en verantwoordingsinstrumenten

Onder deze post vallen de bijdragen van controller, administrateur, gebiedsmanagers en productcoördinatoren ten behoeve van de begroting, de jaarrekening, het jaarverslag en de dienst- en gemeentemaraps.

Relatiebeheer

Onder deze taak vallen reguliere contacten van onder meer de gebiedsmanagers met de medewerkers en bestuurders (in Dordrecht onder andere via het tweewekelijkse maandagochtendoverleg MAO) van de regiogemeenten en het tijdsbeslag van de managers voor het bespreken van de "offertes", begroting, jaarrekening, maraps e.d. bij de gemeenten.

Gedacht vanuit de behoefte van de Milieudienst en de gemeenten om beter met elkaar te communiceren is deze begrotingspost fors overschreden.

Milieukwaliteitsmonitor

Als resultaat van intensieve samenwerking met de Drechtsteden-gemeenten is de monitor milieu- en leefomgevingskwaliteit gemaakt. De monitor vormde een prikkel om concreet te discussiëren over lokale en subregionale doelen en ambities.

GERELATEERDE DOCUMENTEN