• No results found

Functioneren politie in de buurt

In document HOE VEILIG IS VALKENSWAARD? (pagina 75-80)

7. Burgers en politie

7.3 Functioneren politie in de buurt

Allereerst is inwoners gevraagd een oordeel te geven over het functioneren van de politie in de buurt.

Vervolgens is aan de inwoners een aantal stellingen voorgelegd op basis waarvan twee indicatoren voor het functioneren van de politie in de buurt zijn gemaakt: beschikbaarheid en functioneren.

Tevredenheid

Aan de inwoners van Valkenswaard is gevraagd een oordeel te geven over het functioneren van de politie in de woonbuurt. Figuur 7.3 geeft dit weer.

Figuur 7.3

Tevredenheid over functioneren politie in de woonbuurt

Per saldo zijn inwoners van Valkenswaard vaker tevreden dan ontevreden over het functioneren van de politie in de woonbuurt. Dit patroon is ook zichtbaar in de Veiligheidsregio en Nederland. Niettemin is er ook een grote groep (64 procent) die noch tevreden, noch ontevreden is over de politie of dit niet kan beoordelen.

Figuur 7.4

Tevredenheid over functioneren politie in de woonbuurt

Het meest positief over het functioneren van de politie zijn inwoners van Hoge Akkers. Hier bedraagt het saldo tevreden minus ontevreden 34 procent. De tevredenheid in Hoge Akkers is significant hoger dan gemiddeld in de gemeente Valkenswaard. In Geenhoven liggen de groepen tevreden en ontevreden dichter bij elkaar, respectievelijk 16 procent en 10 procent. In 2013 was het aandeel tevreden inwoners in Geenhoven nog 28 procent. In Kerkakkers is de tevredenheid significant gestegen van 20 procent naar 31 procent.

Beschikbaarheid van de politie

Inwoners is ook gevraagd te reageren op een aantal stellingen over beschikbaarheid van de politie in de -7%

Figuur 7.5

Stellingen over beschikbaarheid van de politie in de buurt (percentage (helemaal) eens)

Ruim vier op de tien inwoners vinden dat de politie te weinig (zichtbaar) aanwezig is in de buurt. Vier op de tien zijn ook van mening dat de politie te weinig uit de auto komt. De meeste inwoners vinden dat de politie snel genoeg ter plaatse is na een oproep; volgens 19 procent is de politie echter niet snel genoeg aanwezig.

Op wijkniveau valt op dat in Turfberg vaker dan gemiddeld wordt aangegeven dat de politie te weinig uit de auto komt. Verder is men in Turfberg vaker dan in andere wijken van mening dat de politie te weinig aanspreekbaar is. In Hoge Akkers is het beeld omgekeerd: daar is men juist bovengemiddeld tevreden over de aanwezigheid en aanspreekbaarheid van politie op straat. Ten opzichte van andere wijken zijn inwoners van Geenhoven relatief vaker van mening dat de politie te weinig aanwezig is in de buurt. Dit aspect wordt daarentegen relatief goed beoordeeld in Het Gegraaf. Ten slotte valt op dat inwoners van Kerkakkers meer tevreden zijn over de tijd die de politie heeft voor allerlei zaken.

Tabel 7.5

Stellingen over beschikbaarheid van de politie in de buurt (percentage (helemaal) eens) – wijken

CENTRUM GEENHOVEN TURFBERG HOGE AKKERS KERKAKKERS HET GEGRAAF DOMMELEN- NOORD DOMMELEN- ZUID BORKEL EN SCHAFT GEMEENTE VALKENSWAARD

Je ziet de politie in de buurt te

weinig 42% 58% 49% 39% 41% 29% 48% 45% 40% 44%

De politie komt hier te weinig uit de

auto 42% 44% 50% 29% 34% 41% 41% 37% 49% 41%

De politie is hier te weinig

aanspreekbaar 28% 40% 43% 24% 36% 34% 33% 36% 32% 34%

De politie heeft hier te weinig tijd

voor allerlei zaken 26% 39% 37% 23% 20% 24% 31% 33% 31% 30%

De politie komt niet snel als je ze

roept 14% 26% 21% 12% 15% 20% 21% 19% 21% 19%

In kleur is aangegeven of de wijk in 2015 significant positiever (groen) of negatiever (scoort) t.o.v. de gemeente.

44%

je ziet de politie in de buurt te weinig

de politie komt hier te weinig uit de auto

de politie is hier te weinig aanspreekbaar de politie heeft hier te weinig tijd

voor allerlei zaken de politie komt niet snel als je ze

roept

2015 2013

Op basis van de vijf stellingen is een indicator samengesteld voor de beschikbaarheid van de politie (figuur 7.6). Op een schaal van 0-10 scoort de beschikbaarheid van de politie een 4,5. Dat is

vergelijkbaar met de schaalscore van de Veiligheidsregio Brabant-Zuid-Oost en Nederland. Ten opzichte van 2013 zijn geen noemenswaardige ontwikkelingen zichtbaar.

Figuur 7.6

Beschikbaarheid politie in de buurt (schaalscore)

Op wijkniveau zijn er geen noemenswaardige significante ontwikkelingen ten opzichte van 2013 of verschillen ten opzichte van het gemeentelijk gemiddelde.

Functioneren van de politie

Vervolgens is aan de inwoners een aantal stellingen voorgelegd over het functioneren van de politie in de buurt. Figuur 7.7 geeft het percentage inwoners weer dat het (helemaal) eens is met de stellingen.

Figuur 7.7

Stellingen over functioneren van de politie in de buurt (percentage (helemaal) eens)

Ruim vier op de tien inwoners onderschrijven de stelling dat de politie bescherming biedt aan burgers in hun buurt. Een zelfde percentage (44 procent) vindt dat zij serieus worden genomen door de politie. Het

4,5

De politie biedt de burgers in deze buurt bescherming De politie neemt je serieus

De politie doet in deze buurt haar best De politie reageert op de problemen

hier in de buurt

De politie heeft hier contact met de bewoners uit de buurt De politie pakt de zaken in deze buurt

efficiënt aan

Ze bekeuren hier te weinig

2015 2013

Op basis van de eerste vijf stellingen is een indicator samengesteld voor het functioneren van de politie (figuur 7.8).

Figuur 7.8

Functioneren van de politie in de buurt (schaalscore)

Op een schaal van 0 tot 10 wordt het functioneren van de politie in de buurt gemiddeld met een 5,5 gewaardeerd. In de Veiligheidsregio en Nederland is het rapportcijfer respectievelijk 5,4 en 5,3. De waardering voor de politie is stabiel ten opzichte van 2013.

Op wijkniveau valt op dat de waardering voor de politie in Geenhoven significant is gedaald, van 5,4 in 2013 naar 4,7 in 2015. Daarmee scoort deze wijk significant lager ten opzichte van andere wijken. In eerdere jaren (2009 t/m 2013) behoorde Geenhoven ook tot de onderste helft van de ranglijst. De hoogste waardering voor de politie is gegeven in Hoge Akkers (5,8).

Tabel 7.6

Functioneren van de politie in de buurt (schaalscore) – wijken

WIJK 2013 2015 ‘13-‘15 AFWIJKING T.O.V.

GEMEENTE VALKENSWAARD 5,6 5,5

Significantie ontwikkeling t.o.v. 2013 (vierde kolom) en afwijking t.o.v. gemeente 2015 (vijfde kolom): + (positief), - (negatief).

* Minder dan 50 waarnemingen in 2015.

5,5

In document HOE VEILIG IS VALKENSWAARD? (pagina 75-80)