• No results found

Fietsgerelateerde beurzen en evenementen in Duitsland

In document IN DUITSLAND (pagina 37-43)

Dynamo Retail Service vertegenwoordigt Dynamo Retail Group ruim 830 winkels in Nederland, België en Duitsland. In Duitsland is de groep actief met de formules ‘Der Fahrradspezialisten’ en ‘Dynamo Retail’.

De bij beide formules aangesloten detailhandels kan men op de website volgens gemeente opzoeken.

4. Fietsgerelateerde beurzen en evenementen in Duitsland

In dit overzicht werden de meest interessante (vak-)beurzen en evenementen in de fietsbranche samengebracht. Voor elk van hen wordt kort beschreven hoe de beurs of het evenement zich profileert.

Sommige beurzen zijn hoofdzakelijk vakbeurzen, terwijl andere een eerder gemengd karakter hebben.

Bepaalde evenementen zijn hoofdzakelijk gericht op betere naamsbekendheid of de introductie van nieuwe modellen bij het groter publiek en zijn daardoor hoofdzakelijk b2c-evenementen. Ook in reikwijdte en internationaal dan wel nationaal of regionaal bereik onderscheiden de verschillende beurzen en evenementen zich van elkaar.

Eurobike

Dit is zonder twijfel een van de grootste fietsenbeurzen wereldwijd. De vakbeurs werd in 2017 net zoals vroeger opgesplitst in: dagen voor de professionele bezoeker en zogenaamde “festival Days” voor de consument.

In 2019 waren er gedurende de 4 dagen ongeveer 1.400 standhouders van 40 verschillende landen aanwezig. Er waren ruim 60.000 bezoekers.

De exposantenlijst van 2019 is te vinden op de website: www.eurobike.com/en/index-exhibitors/exhibitors

Deze jaarlijkse beurs vindt in 2021 plaats van 1 september tot 4 september in de Messehalle in Friedrichshafen.

VELOFrankfurt

VELOFrankfurt is een toonaangevende vakbeurs voor alles wat te maken heeft met fietsen en stedelijke mobiliteit. Talrijke exposanten presenteren zich op de VELOFrankfurt en tonen actuele trends en innovaties van verschillende merken uit de fietsindustrie en het domein van de stedelijke mobiliteit. Het aanbod op de fietsbeurs van Frankfurt omvat stads-, toer- en elektrische fietsen, mountainbikes, race-, triatlon-, ligfiets- en kinderfietsen, evenals alle fietsaccessoires, fietskleding, fietshelmen en fietsreizen.

Een uitgebreid voorprogramma met diverse teststands, nevenevenementen en een unieke testbaan maken een bezoek aan VELOFrankfurt tot een belevenis voor alle fietsfans.

Deze jaarlijkse beurs vindt in 2021 plaats van 21 augustus tot 22 augustus in de Eissporthalle in Frankfurt - https://velofestivals.com/velofrankfurt/.

kolektif

De kolektif-beurs in Berlijn is een onafhankelijke fietsbeurs met fietsmarkt en fietscongres zonder regels of richtlijnen. Meer dan 70 hippe, jonge merken en start-ups, maar ook grotere merken en grote spelers uit de fietsscene presenteren zich op de kolektif beurs Berlijn en tonen naast actuele fietsen, frames en veel accessoires, ook een bonte mix van fietskleding, diverse accessoires, coole mode, fietsreizen en nog veel meer, wat het hart van fietsliefhebbers begeert - www.kolektif-berlin.com/.

Bike Ordertag Bielefeld

Op 21 en 22 augustus vindt dit jaar (2021) de 7de editie van deze beurs plaats. Het is een groeiend evenement met veel potentieel. Ook al is het voornamelijk gericht op West- en Noord-Duitse ondernemers, volgens de organisatie is het ook erg interessant voor de Benelux.

Deze beurs vindt jaarlijks plaats in Bielefeld. Ondanks het feit dat ze vooral b2c-bezoekers trekt, is er een dag voorbehouden voor de professionele bezoeker - www.bikeordertagnord.de/botn/

Intermot

Dit is een vakbeurs in Keulen waar er jaarlijks zo’n 1.041 standhouders zijn van 40 verschillende landen. Ook al is deze beurs vooral op de motor en scooter markt gericht, er is ook een volledige hal voorzien voor de e-bike producenten. Deze markt werd tijdens de vorige editie sterk vertegenwoordigd door grote en kleine bedrijven, die aanwezig waren met een stand. De infrastructuur laat het zelfs toe een heus testparcours aan te leggen waar de bezoekers enthousiast de indrukwekkende nieuwigheden op de e-bike markt kunnen uitproberen.

De volgende editie vindt plaats van 4 tot 9 oktober 2021 - www.intermot-cologne.com

BIKE EXPO Kassel

Bike Expo Kassel is de grootste fietsenbeurs van Nordhessen. Talrijke exposanten presenteren hier hun nieuwe producten en diensten. Ook wordt er tijd voorzien voor productexpo’s, tests en voordrachten van vakspecialisten. Dit is een jaarlijkse beurs.

Deze beurs is vooral op b2c gericht.

De data van de volgende editie staan nog niet vast - www.bike-expo-kassel.de Cyclingworld Düsseldorf

Cyclingworld wil graag alle nieuwigheden, trends en hypes tentoonstellen.

De organisatoren hebben een fris en hip concept samengesteld en focussen vooral op de fietssport, e-mobility, urban biking, cycling couture, reis en toekomst van de fietsindustrie.

Dit evenement dat in 2017 voor het eerst georganiseerd werd, zal in Düsseldorf plaatsvinden, maar de data werden nog niet vrijgegeven - http://cyclingworld.de/

e-bike festival Dortmund - presented by Shimano

De 5de editie van het erg succesvolle e-bike festival door Shimano. In 2022 zal het event van 1 tot 3 april plaatsvinden. Alle grote en meest boomende e-bike producenten zullen aanwezig zijn. Naast het feit dat in april heel Dortmund een e-Mobility stad wordt zal er ook op het e-bike festival een ruim assortiment aan trekpleisters zijn. Een voorbeeld hiervan is het Urban-testparcours en een nightsprint in het midden van de oude markt in Dortmund met 10.000 euro prijsgeld. Dit evenement is vooral b2c gericht - http://ebike-festival.org/

Cargobike Dortmund

Een festival waar alles draait rond de cargobike en hoe die kan worden ingezet in de economie en bedrijfsleven. Deze beurs is b2b gericht. www.cargobike-dortmund.com

Berliner Fahrradschau

Deze beurs is de grootste fiets-lifestyle-show in de wereld. Er wordt een veelzijdig programma aangeboden, in een festivalsfeer. Het unieke aan deze beurs is dat er een breed gamma aan bedrijven op aanwezig is, van start-ups tot gevestigde fietsmerken. Ook zijn op deze beurs ‘velo couture’, urban lifestyle en e-Mobility gerelateerde bedrijven aanwezig. Berliner Rundschau legt vooral de nadruk op innovatie, creativiteit, en mode in verband met de fietsmarkt. http://berlinerfahrradschau.de/de/

Veloberlin

In Berlijn vindt eveneens het ‘Fahrradfestival VELOBerlin’ plaats.

De eerstvolgende editie is van 2 tot 3 oktober 2021, in de Flughafen Tempelhof.

Een 300-tal exposanten zullen er hun laatste innovaties en de nieuwste trends laten zien aan een hoofdzakelijk consumentenpubliek - http://veloberlin.com/

5. (Vak-)tijdschriften

Er worden in Duitsland tientallen (vak-)tijdschriften gepubliceerd, meestal online. Hieronder volgt een selectie van de meest interessant lijkende magazines die gegevens bevatten in verband met de trends en innovaties in de Duitse fietsenbranche. Deze tijdschriften richten zich op de groothandel maar vaker nog tot de consument.

De tijdschriften en magazines specifiek rond e-bikes worden onder 5.2 vermeld.

5.1 (Vak-)tijdschriften gericht op toerfietsen, mountainbikes, racefietsen, …

BVA Bike Media GmbH – uitgeverij van de volgende tijdschriften (klik op de afbeeldingen om de link te volgen)

RadMarkt is het enige magazine in deze reeks dat zich specifiek richt op de evoluties, trends en tendensen in de fietsenmarkt. Componenten, productie en reviews zijn hierin het meest besproken.

Delius Klasing Verlag GmbH – Uitgeverij van de volgende magazines

Mountainbike Rider Magazine

Europa's grootste freeride magazine SAZ – Sportartikelzeitung

Dit toonaangevend vakblad werd in 1974 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een waardevol vakblad voor sport dealers, kopers en verkopers. SAZ biedt verschillende magazines aan die zich op verschillende delen van de sportmarkt focussen. SAZbike is specifiek voor de fietsenmarkt.

Een toegewijde, competente redactie ontwikkelt snel, kritische en onafhankelijke redactionele inhoud:

nieuws, feiten, achtergrondinformatie, marktrapporten, trends en hulpmiddelen worden verwerkt in het magazine.

ZEG brengt een eigen magazine op de markt

5.2 (Vak-)tijdschriften gericht op e-bikes

Hieronder twee bekende Duitse magazines specifiek gericht op e-bikes.

Elektrorad Magazin EMTB Magazin: magazine specifiek over de e-mountainbikes

Extra Energy - Pedelec & e-bike Magazine

Verkrijgbaar in 3 verschillende talen - Dit magazine is meer gefocusseerd op productie en testen van e-bikes. De componenten, samenstelling en prestaties van deze fietsen worden nauwgezet opgelijst en op een schaal gewaardeerd.

In document IN DUITSLAND (pagina 37-43)