• No results found

Jaarverslag Commissie van Toezicht 2018 Federatie Veluwezoom en IJsselstreek

22

Contents

Inleiding ... 23 Bevindingen 2018 ... 24 Samenvatting ... 25

Jaarverslag Commissie van Toezicht 2018 Federatie Veluwezoom en IJsselstreek

23

Inleiding

Voor u ligt het jaarverslag 2018 van de Commissie van Toezicht (hierna: de CvT) van acht besturen aangesloten bij de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek (hierna: de Federatie).

Aangesloten besturen

Bestuur School met de Bijbel Oene Bestuur De Triangel

Bestuur HSV Genemuiden Bestuur De Linde

Bestuur HSV Wapenveld Bestuur De Meidoorn

Bestuur CNS Kamperzeedijk Bestuur Ds. van Maasschool

De CvT oefent in het kader van de Code Goed Bestuur toezicht uit op genoemde besturen zoals vastgelegd in het “Reglement Commissie van Toezicht”. Daarbij wordt de CvT gevraagd en ongevraagd ondersteund door de algemeen directeur van de Federatie.

Leden CvT

De volgende leden (inclusief rol in de CvT) zijn ingeschreven bij de kamer van koophandel:

Functie Naam Aangetreden Aftredend

Voorzitter G.W. Stoffer 05-04-2012 01-08-2019

Penningmeester A.M. Mijnheer 01-09-2017 01-09-2021

Secretaris T. Esselbrugge 01-01-2016 31-12-2020

Tweede voorzitter K. van Maanen 05-04-2012 01-08-2017

Algemeen lid Vacature - -

Het afgelopen jaar

2018 stond in het teken van reguliere taken als het beoordelen van de kwaliteitsrapportages, de financiële verantwoording en het onderhouden van contacten met de diverse scholen. Daarnaast stond het afgelopen jaar in het teken van het verder onderzoeken van de federatieve structuur. Het onderzoek uit 2017 heeft tot concrete “holding overleggen” geleid waarvan de verwachting is dat in 2019 de Federatie en de meeste aangesloten scholen samengaan in een nieuwe holding. Op personeelsgebied is in de CvT geen verandering geweest.

In dit jaarverslag wordt hier uitvoeriger bij stil gestaan.

Juni 2019 Voorzitter G.W. Stoffer

Jaarverslag Commissie van Toezicht 2018 Federatie Veluwezoom en IJsselstreek

24

Bevindingen 2018

Alle leden van de CvT zijn lid van de aangesloten verenigingen. Zoals in de code goed bestuur is vastgesteld, en door de CvT wordt gehanteerd, wordt het handelen van de toezichthouders gekenmerkt door onpartijdigheid. Dat wil zeggen dat geen vermenging kan optreden met oneigenlijke belangen maar ook dat iedere schijn van vermenging wordt vermeden.

Leden van de CvT

Er zijn geen aanpassingen geweest binnen de leden van de CvT. Met het oog op de komende holdingstructuur met een eigen Raad van Toezicht zullen de leden van de CvT dit moment in 2019 afwachten en vervolgens hun taken overdragen.

De leden van de CvT zijn onbezoldigd. Zij hebben in 2018 geen vergoeding uit hoofde van hun functie ontvangen. De leden van de CvT hebben geen nevenfuncties die een onafhankelijk toezicht hinderen.

Toezicht CvT

De toezicht werkzaamheden van de Commissie hebben zich in 2018 gericht op:

De (meerjaren)plannen van de individuele scholen. Deze plannen zijn goedgekeurd. Inhoudelijk constateert de commissie, net als overigens in voorgaande jaren, een diversiteit in kwaliteit van de kwartaalrapportages. De commissie heeft geadviseerd het kwaliteitsniveau aandacht te blijven geven, bijvoorbeeld door invulinstructies en het harmoniseren van de hoeveelheid en soort vragen, zodat naast mondelinge coaching ook in de rapportage te volgen is waaraan gewerkt wordt.

Voor het jaar 2018 gaat de CvT akkoord met de (her)benoeming van Van Rhee Accountants tot accountant van de Federatie.

De begrotingen en jaarrekeningen van de aangesloten verenigingen zijn besproken en goedgekeurd. Op basis van de financiële kwartaalrapportages heeft de CvT actief bevraagd over de rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestedingen en verkregen middelen. Daarnaast heeft de CvT kennisgenomen van het bestuursverslag en het meerjaren strategisch plan. De CvT heeft een continu oog voor het meerjarenperspectief op basis van de begrotingen. Hiermee wordt de continuïteit kritisch gevolgd en getoetst. Tevens is gedurende het jaar in overleg met de directeur van de Federatie gesproken over materiele opbrengsten en uitgaven die niet in de initiële begroting opgenomen stonden, maar wel in de uiteindelijke jaarrekening zijn verwerkt. Indien dit nodig werd geacht, zijn aanvullende vragen aan betrokken schoolbesturen gesteld om de rechtmatigheid te toetsen

De CvT heeft geen eigen middelen verworven en besteed.

Omdat de scholen geen College van Bestuur hebben, maar een vrijwilligers bestuur, ligt de werkgeversrol volledig bij het bestuur.

De CvT heeft kennisgenomen van de Wet Normering Topinkomens (WNT) en vastgesteld dat hier geen actie genomen hoeft te worden.

De CvT heeft kennisgenomen van de acties en voortgang (rapportages) van de onderwijsinspectie die enkele scholen als zwak/zeer zwak kwalificeren. De CvT heeft vastgesteld dat betreffende scholen maatregelen hebben genomen en in samenwerking met de algemeen directeur van de Federatie vooruitgang hebben geboekt en uitzicht hebben op een betere kwalificatie per einde van het huidige schooljaar.

Tevens heeft de CvT in 2018 nauwlettend de verbetertrajecten gevolgd die nodig gebleken waren bij De Goede Herder in Wapenveld. De school heeft goede stappen gezet en de kwaliteit van onderwijs is verbeterd. Dit traject wordt in 2019 voortgezet.

De Onderwijsinspectie heeft in september 2018 de Ds. Van Maasschool in Wapenveld bezocht in het kader van een regulier vierjaarlijks bestuursbezoek. De onderwijsinspectie heeft geconstateerd dat op schoolniveau de zaken op orde zijn waarbij het didactisch handelen eruit springt met een waardering goed. Op bestuursniveau zijn er eveneens geen tekortkomingen geconstateerd en zijn de kwaliteitsindicatoren met voldoende gewaardeerd. Hierbij is het beleid op Federatieniveau

Jaarverslag Commissie van Toezicht 2018 Federatie Veluwezoom en IJsselstreek

25 nadrukkelijk meegewogen. De CvT is in het proces betrokken geweest en vanuit de toezichthoudende rol eveneens door de inspectie gehoord.

Door de CvT is geconstateerd dat identiteit en het belang van behoud daarvan in een snel veranderende maatschappij de continue aandacht heeft van teams en besturen.

De CvT heeft echter ook, net als voorgaande jaren, geconstateerd dat door de verminderde instroom in enkele scholen en de in die gevallen naar beneden bijgestelde begrotingen door deze lagere instroom, de Federatie voor organisatorische uitdagingen staat om scholen en identiteit naar de toekomst te borgen (continuïteit). De CvT zal hieraan blijvend aandacht geven waarbij met name de lange termijneffecten van deze ontwikkeling de aandacht hebben.

De CvT heeft in 2018 een reguliere (zelf)evaluatie gehouden. Zij is van mening dat er voldoende afstand is gehouden om toezicht te kunnen houden.

De CvT heeft kennisgenomen van de voortgang binnen de mogelijkheden tot herstructurering van de Federatie zodat continuïteit, onderwijskwaliteit en identiteit geborgd worden via een nieuw bestuur construct. Een aantal leden van de CvT heeft een informatiebijeenkomst over de nieuwe structuur bijgewoond. Zij is kritisch op de mogelijkheden en onmogelijkheden op het vlak van instroom leerlingen, werkdruk, personeelszaken en gedane investeringen. De CvT stelt vast dat vanuit de Federatie en binnen de besturen voldoende en constructieve aandacht is voor de herstructurering.

De CvT is in 2018 in gesprek geweest met bijna alle aangesloten schoolbesturen. Door personele wisselingen, openstaande vacatures en ziekte in de CvT zijn een aantal schoolbezoeken uitgesteld tot 2019. In 2018 is tevens met medezeggenschapsraden gesproken.

Wij merken op dat het voor de CvT in de huidige structuur en in de praktijk lastig opereren blijft doordat de directeur van de Federatie de primaire gesprekspartner is, terwijl de CvT eigenlijk voor de afzonderlijke besturen de gesprekspartner moet zijn. Organisatorisch is dit een lastig punt, waar de CvT zowel als het federatiebestuur en de directeur van de Federatie over in overleg zijn met het oog op de nieuwe structuur of bestuurs construct van de Federatie.

De Commissie heeft in 2018 vijfmaal vergaderd.

Samenvatting

De CvT is dankbaar dat zij een bijdrage mag leveren aan de Federatie voor Protestants Christelijk Onderwijs op Gereformeerde Grondslag ‘Veluwezoom en IJsselstreek’. Zij heeft de steun van God gevraagd om het werk met behulp van Zijn kracht en hulp te mogen uitvoeren. Op een kritische maar constructieve wijze hebben de leden een bijdrage mogen leveren in een positieve dialoog met de directeur van de Federatie. De CvT zal zo de Heere wil en wij leven haar werkzaamheden voortzetten in 2019.

GRONDSLAGEN

De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de regeling Jaarverslag Onderwijs (WJZ/2007/50507) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de wijziging van de Regeling Jaarverslag Onderwijs

(VO/FBI-2009/107875) d.d. 28 april 2009 en WJZ-2010/237131 d.d 22 september 2010.

In deze regelingen worden Titel 9 Boek 2 BW en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving ook van toepassing verklaard op de onderwijssector.

De jaarrekening is opgemaakt in Euro's d.d.: 11 juni 2019

Oordelen en schattingen

Bij de toepassing van de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening vormt de leiding van de groep zich diverse oordelen en schattingen. De belangrijkste oordelen en schattingen, inclusief de bijbehorende

veronderstellingen zijn toegelicht bij de posten waar deze van toepassing zijn.

Salderen

Een actief en een post van het vreemd vermogen worden gesaldeerd in de jaarrekening opgenomen uitsluitend indien en voor zover:

- een deugdelijk juridisch instrument beschikbaar is om het actief en de post van het vreemd vermogen gesaldeerd en simultaan af te wikkelen en

- het stellige voornemen bestaat om het saldo als zodanig of beide posten simultaan af te wikkelen.

Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Voorzover niet anders is vermeld in deze toelichting worden de activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde.

Materiële vaste activa

De materiële vaste activa in eigen gebruik worden gewaardeerd tegen de kostprijs (verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs) verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en cumulatieve bijzondere waardeverminderingsverliezen.

De activa waarvan de waarde meer dan € 500 bedraagt worden geactiveerd.

Alle jaarlijkse onderhoudskosten worden direct in de winst- en verliesrekening verwerkt.

De gebouwen en terreinen worden opgenomen indien sprake is van economisch eigendom. Hiervan is sprake in het geval van eigen investeringen of van doordecentralisatie van de huisvesting. Op terreinen wordt niet afgeschreven.

De afschrijving is lineair en gebaseerd op de verwachte gebruiksduur, rekening houdend met de restwaarde.

Indien de verwachting omtrent de afschrijvingsmethode, gebruiksduur en/of restwaarde in de loop van de tijd wijzigingen ondergaat, worden zij als een schattingswijziging verantwoord.

Buiten gebruik gestelde materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen de kostprijs dan wel de lagere opbrengstwaarde.

Indien de verwachte opbrengstwaarde belangrijk hoger is dan de boekwaarde en besloten is tot verkoop, wordt overgegaan tot een incidentele herwaardering die verwerkt wordt in een herwaarderingsreserve. Bij de realisatie van de waardestijging wordt de herwaardering als een afzonderlijke post in de winst-en-verliesrekening verwerkt.

Een materieel vast actief wordt niet langer in de balans opgenomen na vervreemding of wanneer geen toekomstige prestatie-eenheden van het gebruik of de vervreemding worden verwacht.

De volgende afschrijvingstermijnen worden gehanteerd:

Gebouwen en terreinen 2,5%-10%

Inventaris en apparatuur 2,50%-25%

Leermiddelen 8,33%-20%

Vorderingen

Vorderingen worden gewaardeerd tegen de nominale waarde, onder aftrek van een voorziening voor het risico van oninbaarheid van de vorderingen. Het Ministerie van OCW heeft de subsidie toegekend per schooljaar.

Deze toekenningen worden voor 5/12 toegerekend aan het boekjaar.

Liquide middelen

De liquide middelen staan, voor zover niet anders vermeld, vrij ter beschikking.

Algemene toelichting

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 26

Algemene toelichting

Voorzieningen

Een voorziening wordt gevormd voor verplichtingen waarvan het waarschijnlijk is dat zij zullen moeten worden afgewikkeld en waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten. De omvang van de voorziening wordt bepaald door de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de desbetreffende verplichtingen en verliezen per balansdatum af te wikkelen.

Voorzieningen worden gewaardeerd tegen nominale waarde, met uitzondering van de voorziening jubileumuitkeringen.

De voorziening Jubileumuitkeringen bevat de verplichtingen van het bevoegd gezag jegens haar personeelsleden.

Deze voorziening is ingericht op basis van geboortejaar, werktijdfactor, salarisschaal en jubileumjaren van het personeel.

en is gewaardeerd tegen contante waarde met een rekenrente van 1%, waarbij rekening is gehouden met blijfkansen.

Pensioen

De vereniging heeft ten behoeve van haar medewerkers een pensioenregeling afgesloten die kwalificeert als een toegezegde bijdrageregeling.

De vereniging loopt geen risico met betrekking tot toekomstige actuariële verliezen en heeft enkel de verplichting de overeengekomen bijdragen aan het pensioenfonds te betalen. Deze bijdragen worden rechtstreeks in de winst- en verliesrekening verwerkt. De nog te betalen en terug te ontvangen bijdragen worden opgenomen onder de kortlopende schulden, respectievelijk vorderingen.

Kortlopende schulden

Schulden worden gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs tenzij anders vermeldt.

Financiële instrumenten Algemeen

De in deze toelichting opgenomen gegevens verschaffen informatie die behulpzaam is bij het schatten van de omvang van risico’s die verbonden zijn aan zowel de in de balans opgenomen als de niet in de balans opgenomen financiële instrumenten.

De primaire financiële instrumenten anders dan derivaten, dienen ter financiering van de operationele activiteiten van de groep of vloeien direct uit deze activiteiten voort. Er is geen sprake van afgeleide financiële instrumenten (derivaten).

De belangrijkste risico’s uit hoofde van de financiële instrumenten zijn het kredietrisico, het liquiditeitsrisico, het kasstroomrisico en het prijsrisico bestaande uit het rente- en marktrisico.

Het beleid van de groep om deze risico’s te beperken, luidt als volgt:

Renterisico

De vereniging heeft geen langlopende vorderingen dan wel leningen. Derhalve is er in beperkte mate sprake van renterisico’s.

Marktrisico

Het marktrisico voor de onderwijsinstelling is minimaal. Wel ziet zij zich geconfronteerd met van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Dit risico wordt beheerst door specifieke aandacht voor deze regelgeving op te nemen in de reguliere bedrijfsuitoefening en periodiek constructief overleg met toezichthoudende instanties.

Kredietrisico

De overige vorderingen uit hoofde van handelsdebiteuren betreffen vorderingen op subsidieverstrekkers en vorderingen op overige debiteuren. Het kredietrisico in deze vorderingen is beperkt.

Liquiditeitsrisico

Het risico dat toekomstige kasstromen verbonden aan een monetair financieel instrument fluctueren in omvang is minimaal, aangezien er per ultimo boekjaar geen sprake is van langlopende vorderingen dan wel leningen.

Het saldo van de liquide middelen is voldoende om aan de lopende verplichting te kunnen voldoen.

Liquide middelen, vorderingen en kortlopende schulden

Gezien de korte looptijd van deze instrumenten benadert de boekwaarde de waarde in het economisch verkeer.

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 27

Algemene toelichting

Grondslag voor bepaling van het resultaat

De jaarrekening wordt opgesteld op basis van historische kosten.

Baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben. Hierbij worden de bijdragen vanuit het Ministerie van OCW toegerekend op basis van 7/12e en 5/12e deel.

Lasten en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden verwerkt in het verslagjaar.

Financiële en buitengewone baten en lasten worden afzonderlijk in de staat van baten en lasten verantwoord.

Grondslagen bij opstellen kasstroomoverzicht

Toepassing indirecte methode

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. Bij het gebruik van de indirecte methode wordt de kasstroom uit operationele activiteiten afgeleid uit het resultaat. Het resultaat waar het kasstroomoverzicht van uitgaat, wordt aangepast aan de volgende posten:

- mutaties in voorraden en operationele vorderingen en handelsdebiteuren en handelscrediteuren, voorzieningen

en overlopende posten maar geen investeringscrediteuren;

- resultaatposten die geen kasstroom tot gevolg hebben in dezelfde periode;

- resultaatposten waarvan de ontvangsten en uitgaven niet classificeren als operationele activiteiten, maar als investerings- of financieringsactiviteiten.

Begrip geldmiddelen

De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit de liquide middelen.

Rubricering van ontvangsten en uitgaven uit hoofde van interest

Ontvangsten en uitgaven uit hoofde van interest en zijn opgenomen onder de kasstroom uit operationele activiteiten.

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 28

A C T I V A Vaste activa

1.2 Materiële vaste activa

1.2.1 Gebouwen en terreinen 48.767 48.154

1.2.2 Inventaris en apparatuur 43.355 43.734

1.2.3 Leermiddelen 18.322 16.159

Totaal Materiële vaste activa 110.444 108.047

Totaal Vaste activa 110.444 108.047

Vlottende Activa

1.5 Vorderingen

1.5.2 Ministerie van OCW 18.113 17.677

1.5.7 Overige vorderingen 8.652 2.072

Totaal Vorderingen 27.947 20.039

1.7 Liquide middelen 211.873 175.258

Totaal Vlottende activa 239.820 195.297

Totaal Activa 350.264 303.344

P A S S I V A

2.1 Eigen vermogen

2.1.1 Algemene reserves publiek 217.672 174.019

2.1.2 Bestemmingsreserves publiek 5.222 6.517

2.1.3 Bestemmingsreserves privaat 90.880 91.616

Totaal Eigen vermogen 313.774 272.152

2.2 Voorzieningen

2.2.2 Personeelsvoorzieningen 1.807 1.807

Totaal Voorzieningen 1.807 1.807

2.4 Kortlopende schulden

2.4.3 Crediteuren 8.557 8.681

2.4.7 Belastingen en sociale premies 9.476 6.526

2.4.8 Schulden terzake van pensioenen 3.434 2.584

2.4.9 Overige kortlopende schulden 3.439 4.274

2.4.10 Overlopende passiva 9.777 7.320

Totaal Kortlopende schulden 34.683 29.385

Totaal Passiva 350.264 303.344

Balans per 31 december 2018 (na voorstel resultaatbestemming)

31-12-2018 31-12-2017

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 29

2017

werkelijk begroting werkelijk

3. Baten

3.1 Rijksbijdragen OCW 411.275 377.833 388.499

3.2 Overige overheidsbijdragen 1.950 1.850 1.849

3.5 Overige baten 23.493 43.461 29.420

Totaal Baten 436.718 423.144 419.768

4. Lasten

4.1 Personele lasten 326.762 333.678 303.978

4.2 Afschrijvingen 15.266 17.274 16.518

4.3 Huisvestingslasten 9.560 14.050 10.225

4.4 Overige instellingslasten 43.191 26.780 34.193

Totaal Lasten 394.779 391.782 364.914

Resultaat uit gewone bedrijfsvoering

Saldo Baten en Lasten 41.939 31.362 54.854

5 Financiële baten en lasten

5.1 Financiële baten 16 0 122

5.4 Financiële lasten 333 250 666

Saldo Financiële baten en lasten -317 -250 -544

Resultaat uit gewone bedrijfsvoering 41.622 31.112 54.310

Resultaat 41.622 31.112 54.310

2018

Staat van baten en lasten over 2018

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 30

Kasstroom uit operationale activiteiten

Resultaat uit gewone bedrijfsvoering 41.939 54.854

Aanpassingen voor:

- Afschrijvingen 15.266 16.518

- Mutaties voorzieningen 0 855

Mutaties werkkapitaal:

- Vorderingen -7.908 -550

- Kortlopende schulden 5.298 -1.120

-2.610 -1.670

Ontvangen interest 16 122

Betaalde interest -333 -666

-317 -544

Kasstroom uit operationale activiteiten 54.278 70.013

Kasstroom uit investeringsactiviteiten

(Des)investeringen materiële vaste activa -17.663 -31.162

Kasstroom uit investeringsactiviteiten -17.663 -31.162

Mutatie liquide middelen 36.615 38.851

Beginstand liquide middelen 175.258 136.406

Mutatie liquide middelen 36.615 38.852

Eindstand liquide middelen 211.873 175.258

2018 2017

Kasstroomoverzicht over 2018

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 31

Toelichting behorende tot de balans per 31 december 2018

A C T I V A

1.2 Materiële vaste activa Aanschaf- Afschrijvingen Boekwaarde Investeringen Afschrijvingen Aanschafwaarde Afschrijvingen Boekwaarde

Afschrijvings-waarde 31-12-2017 boekjaar boekjaar 31-12-2018 31-12-2018 31-12-2018 percentage

1.2.1 Gebouwen en terreinen 78.283 -30.129 48.154 5.048 -4.435 83.331 -34.564 48.767 2,5%-10%

1.2.2 Inventaris en apparatuur 99.072 -55.338 43.734 7.283 -7.662 106.355 -63.000 43.355 2,50%-25%

1.2.3 Leermiddelen 25.297 -9.138 16.159 5.332 -3.169 30.629 -12.307 18.322 8,33%-20%

Totaal Materiële vaste activa 202.652 -94.605 108.047 17.663 -15.266 220.315 -109.871 110.444

31-12- 2018 31-12- 2017

1.5 Vorderingen

1.5.2 Ministerie van OCW 18.113 17.677

1.5.7 Overige vorderingen

1.5.7.1 Personeel 6.883 1.462

1.5.7.6 Rente 16 122

1.5.7.9 Overig 110 488

Totaal Overige vorderingen 8.652 2.072

De onder de overige vorderingen opgenomen vorderingen hebben een looptijd korter dan 1 jaar.

1.5.8 Overlopende activa

1.5.8.1 Vooruitbetaalde kosten 1.182 290

Totaal Vorderingen 27.947 20.039

1.7 Liquide middelen

1.7.2 Bank 211.873 175.258

Totaal Liquide middelen 211.873 175.258

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 32

Toelichting behorende tot de balans per 31 december 2018

P A S S I V A

2.1 Eigen vermogen Saldo Resultaat Toevoegingen Onttrekkingen Saldo

31-12-2017 Boekjaar Boekjaar Boekjaar 31-12-2018

2.1.1 Algemene reserves publiek 174.019 42.358 1.295 0 217.672

2.1.2.2 Reserve eerste waardering 6.517 0 0 -1.295 5.222

2.1.3.1 Bestemmingsreserve privaat 85.863 -592 0 0 85.271

2.1.3.3 Bestemmingsreserve schoolfonds 5.753 -144 0 0 5.609

Totaal Eigen vermogen 272.152 41.622 1.295 -1.295 313.774

Algemene reserve publiek

Deze reserve betreft het deel van het eigen vermogen dat gerealiseerd wordt op basis van de reguliere onderwijstaak.

Reserve eerste waardering

In verband met het activeren van bezittingen met ingang van boekjaar 2005 heeft een nulmeting plaatsgevonden. Op basis van deze nulmeting is deze reserve gevormd. De afschrijvingscomponent wordt naar rato onttrokken aan deze reserve en valt jaarlijks vrij ten gunste van de algemene reserve.

Bestemmingsreserve privaat

Deze reserve betreft het deel van het eigen vermogen dat gerealiseerd wordt door het bevoegd gezag.

Bestemmingsreserve schoolfonds

Dit betreft het vermogen dat bestemd is door het bestuur ten behoeve van het schoolfonds. Het resultaat voor het schoolfonds wordt jaarlijks gemuteerd.

2.2 Voorzieningen Saldo Mutaties Onttrekkingen Saldo Kortlopend Langlopend

31-12-2017 Boekjaar Boekjaar 31-12-2018 deel <1 jaar deel >1 jaar

2.2.2.4 Jubileumuitkeringen 1.807 0 0 1.807 0 1.807

Totaal Voorzieningen 1.807 0 0 1.807 0 1.807

31-12- 2018 31-12- 2017

2.4 Kortlopende schulden

2.4.3 Crediteuren 8.557 8.681

2.4.7 Belastingen en sociale premies 9.476 6.526

2.4.8 Schulden terzake van pensioenen 3.434 2.584

De dekkingsgraad van bedrijfstakpensioenfonds ABP per 31-12-2018 is 97 % (31-12-2017: 104,4 %). Bij een dekkingsgraad van 104,2 % voldoet het fonds aan de minimumvereiste.

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 33

Toelichting behorende tot de balans per 31 december 2018

2.4.9 Overige kortlopende schulden

2.4.9.1 Personeel 0 428

2.4.9.5 Vervangingsfonds 37 27

2.4.9.6 Participatiefonds 982 500

2.4.9.7 Rente- en bankkosten 27 0

2.4.9.8 Overig 2.393 3.319

Totaal Overige kortlopende schulden 3.439 4.274

31-12- 2018 31-12- 2017

2.4.10 Overlopende passiva

2.4.10.1 Aanspraken vakantiegeld 9.777 7.320

Totaal Overlopende passiva 9.777 7.320

Totaal Kortlopende schulden 34.683 29.385

De onder overige schulden en overlopende passiva opgenomen verplichtingen hebben een looptijd korter dan 1 jaar.

_______________________________________________________________________________________

Vereniging voor Gereformeerd School Onderwijs te Laag Zuthem Pagina 34

Toelichting behorende tot de balans per 31 december 2018

2.4.10.2 Model G: Geoormerkte doelsubsidies OCW en LNV

G.1 Subsidies zonder verrekeningsclausule Toewijzing Toewijzing Bedrag Ontvangen t/m Prestatie

Omschrijving kenmerk datum Toewijzing Verslagjaar Afgerond

N.v.t.

G.2 Subsidies met verrekeningsclausule Toewijzing Toewijzing Bedrag Ontvangen t/m Saldo Lasten Saldo

Omschrijving kenmerk datum Toewijzing verslagjaar 31-12-2017 Boekjaar 31-12-2018

G.2.A. Geoormerkt en aflopend op 31-12-2017 N.v.t.

G.2.B. Geoormerkt en doorlopend na 31-12-2017 N.v.t.

Overzicht verbonden partijen Naam

Juridische

vorm Statutaire zetel

Code Activiteiten

Federatie van P.C. scholen op Gereformeerde

Grondslag regio Veluwezoom en Ijsselstreek Vereniging Rouveen 4 *

Samenwerkingsverband PCPO Rond de Brug Vereniging Rouveen 4 *

* Code activiteiten: 1. contractonderwijs 2. contractonderzoek 3. onroerende zaken 4. overige Niet uit de balans blijkende rechten en plichten

Met ingang van 2017 is de vereniging Eigenrisicodrager geworden voor de ziektevervanging. In verband daarmee is er op Federatief

Met ingang van 2017 is de vereniging Eigenrisicodrager geworden voor de ziektevervanging. In verband daarmee is er op Federatief