• No results found

Fasering voor voorlopige implementatie

In deze paragraaf wordt de fasering van Design For Six Sigma toegelicht. De genoemde stappen binnen de fasering zijn in principe mogelijk om direct te implementeren binnen EMOSS. Stappen en hulpmiddelen die nog niet direct toepasbaar zijn, bijvoorbeeld door het gebrek aan data, zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Wel wordt aanbevolen om deze stappen zo snel mogelijk op volgende projecten te introduceren.

5.2.1 Initiatie

De eerste stap binnen Design For Six Sigma is de initiatie (figuur 5-1) van een project. Een project wordt aangevangen omdat er een kans wordt waargenomen in de markt. Op basis van deze kans wordt er een idee gevormd. Er zal een verkennend onderzoek plaats moeten vinden naar de behoeften van de consument. Het doel hiervan is om voor de consument een product of dienst te kunnen ontwikkelen, wat hetgeen dat eventueel al verkrijgbaar is overstijgt.

Figuur 5-1 : Stappen binnen Initiatie fase

Projectdefinitie

De projectdefinitie vormt een beschrijving van het idee, bijvoorbeeld een nieuw te ontwikkelen voertuig of de verbetering van een bestaand voertuig. Uit deze definitie rollen ook de eerste cruciale doelen van het project.

Beoordelingen

Het doel van de beoordelingen op technisch gebied is om de haalbaarheid van het project in te schatten, bijvoorbeeld de produceerbaarheid van het product. De eerste financiële raming bestaat uit de te verwachten investeringen en de baten. Uit deze beoordeling volgt ook een globale planning (tijdsinvestering) en organisatie (personeel) voor het project.

Marktonderzoek

Een project volgens Design For Six Sigma is pas geslaagd als deze aansluit bij de wensen van de consument. Om deze wensen te bepalen dient een gedegen marktanalyse uitgevoerd te worden.

5.2.2 Definitie

De ideeën uit de initiatie worden in de definitie fase (figuur 5-2) verder getoetst en uitgewerkt tot concepten. Buiten de behoeften van de consument wordt er nu ook gekeken naar de (technische) mogelijkheden om aan deze behoeften te voldoen. De concepten bestaan uit een beschrijving en/of visualisatie van de vorm, functies en eigenschappen van het eindproduct.

Initiatie

definitie Project-

Beoordeling •Financieel •Technisch

Markt- onderzoek

Pagina | 25 Doorontwikkeling productie elektrische voertuigen

H5 – Design For Six Sigma binnen EMOSS

Figuur 5-2 : Stappen binnen Definitie fase

Project kick-off

Tijdens de project kick-off meeting dienen de vakspecialisten aanwezig te zijn om hun ideeën te uiten omtrent de haalbaarheid van het project en de planning.

Eisen

De klanteisen en wensen voortkomend uit het marktonderzoek dienen nu gekoppeld te worden aan technische ontwerpspecificaties met behulp van Quality Function Deployment (QFD). Verder wordt er gewerkt aan het Technical Design Specification document waarin alle eisen en wensen, maar ook bijvoorbeeld wet- en regelgeving, zijn opgetekend.

Concept generatie

De concept generatie bestaat uit een brainstormsessie waarin oplossingen worden bedacht voor de uitdagingen waar het project voor staat. Daarnaast kan er gewerkt worden aan een functionele decompositie van het product. Het eindproduct van deze fase is een aantal concepten, welke de oplossingen beschrijven of visueel weergeven.

Door de toepassing van bijvoorbeeld de Pugh (Pugh, 1996) of Kesselring methode (de Beer, 2009) volgt een selectie van het meest geschikte concept.

5.2.3 Concept

In de concept fase (figuur 5-3) wordt, in tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, niet gewerkt aan de concept generatie. Concept generatie komt immers al terug in de definiërende fase. Wel worden hier de concepten afgewogen en dient het beste concept uitgewerkt te worden. Hiertoe dient het product en de omgeving waarin het zich begeeft uitgebreid vast te worden gesteld, inclusief de risico’s die hierbij op kunnen treden. Hierbij worden ook de contouren van het productieproces duidelijk, waarbij bepaald wordt welke handelingen intern kunnen worden uitgevoerd en welke diensten of materialen er ingekocht moeten worden. Voor deze externe diensten en materialen kan in deze fase ook een selectie worden gemaakt van partners en leveranciers.

Figuur 5-3 : Stappen binnen Concept fase

Concept selectie

De concepten uit de vorige fase moeten worden getoetst aan de eisen, wensen en technische specificaties.

Diagrammen opstellen

Om het concept duidelijk in kaart te brengen worden diverse diagrammen opgesteld. Met het Boundary

Diagram worden de grensinteracties vastgelegd van de subsystemen onderling en met de omgeving. Het

parameter diagram zorgt voor een overzicht van de werking van het subsysteem en alle invloeden die hierop uitgeoefend (kunnen) worden.

Definitie

kick-off Project

Eisen: •QFD •Technische eisen Concept generatie: •Brainstorm •Functieanalyse •Concepten

Concept

Diagrammen: •Grensinteracties •Parameters Risico's: •Voorspelling •Validatie plan Productie -planning Concept (CAD) tekening

Risico’s

In deze fase worden de eerste generieke risico’s vastgesteld. Belangrijk daarbij is voornamelijk hoe er verder in het proces rekening gehouden gaat worden met deze risico’s, het zogenaamde validatie plan.

Productieplanning

In deze stap wordt vastgelegd hoe de productie vormgegeven gaat worden. Dit bestaat ten minste uit de toewijzing van materiaal, machines en manuren aan de diverse taken. Eventueel kan er ook een eerste inschatting van het inkoopproces worden gemaakt, waarvoor leveranciers geselecteerd worden.

Concept (CAD) tekening

De concept fase wordt afgesloten met een concept CAD tekening waarin alle componenten zijn vastgelegd.

5.2.4 Engineering

Het afgewogen concept dient nu uitgewerkt te worden tot een productiewaardig ontwerp in de engineering fase (figuur 5-4). Waar de eerder doorlopen fasen voornamelijk voorzien in het documenteren van de randvoorwaarden, wordt dit nu in de praktijk gebracht. De globale schetsen en tekeningen worden in deze fase uitgewerkt en voorzien van de benodigde details.

Figuur 5-4 : Stappen binnen Engineering fase

Product controle

Tijdens deze (voorlopige) productevaluatie wordt gekeken of alle kwaliteit kritische eisen (Critical to Quality) voldoende zijn afgedekt. Ook wordt gecontroleerd wat de risico’s zijn met behulp van een Failure

Mode & Effect Analysis. Afhankelijk van onder andere de restrisico’s kan er worden gewerkt aan het

opzetten van experimenten met behulp van Design of Experiments.

Productontwikkeling

Op het gebied van productontwikkeling dient er een Design For Manufacturing & Assembly analyse uitgevoerd te worden. Hiermee worden de juiste productiemethoden geselecteerd en wordt de

assemblage zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Met behulp van Geometrische Product Specificaties dienen

de functionele vorm-, plaats- en maattoleranties te worden vastgesteld. Dit alles komt samen in de definitieve CAD- en werktekeningen.

5.2.5 Validatie

Nu het definitieve ontwerp is vastgesteld kunnen de eerste resultaten en risico’s worden geëvalueerd in de validatie fase (figuur 5-5). Wanneer deze voldoende zijn afgedekt wordt overgegaan tot de productie van het prototype. Met behulp van (de productie van) het prototype kunnen de aannames worden gecontroleerd omtrent het proces en het eindproduct.

Figuur 5-5 : Stappen binnen Validatie fase

Engineering

Product controle: •Kwaliteit •Faalmechanismen •Experimenten Productontwikkeling •Productiemethoden •Assemblage •Toleranties

Validatie

Risicovalidatie Product: •Testen •Bekwaamheid •Betrouwbaarheid Proces: •Proces controle

Pagina | 27 Doorontwikkeling productie elektrische voertuigen

H5 – Design For Six Sigma binnen EMOSS

Risicovalidatie

Een belangrijk onderdeel van de validatie is het controleren van de (rest)risico’s en de resultaten die zijn bereikt om risico’s af te vangen. Hiervoor dient teruggekoppeld te worden naar het risico validatie plan.

Productvalidatie

De productvalidatie kan plaatsvinden aan de hand van het prototype. Daarmee kunnen diverse testen worden gedaan. Bepaalde zaken kunnen echter ook gesimuleerd worden. Verder dient er een capability (bekwaamheid) en reliability (betrouwbaarheid) analyse gemaakt te worden.

Procesvalidatie

Met het Proces Control Plan wordt het productieproces gevalideerd. Waar nodig kunnen nog aanpassingen worden gedaan om het proces bij te sturen.

5.2.6 Evaluatie

De evaluatie fase (figuur 5-6) vormt de afsluiting van het project. Hierbij zal het product worden gelanceerd in de markt en worden de resultaten van het project geëvalueerd.

Figuur 5-6 : Stappen binnen Evaluatie fase

Markt introductie

Voor deze stap is overgegaan tot de daadwerkelijke productie van het eindproduct. Er kan nu gewerkt worden aan de introductie op de markt, door het uitvoeren van de commerciële- en marketingplannen.

Project afsluiting

De project afsluiting wordt bekrachtigd met het sluitdocument en de afsluitende meeting waarin de opgedane ervaring wordt geëvalueerd. Het proces wordt geëvalueerd door ervaringen uit te wisselen over wat er in de toekomst beter moet. Ook op financieel gebied dient er het een en ander gedocumenteerd te worden.

Nazorg

Nazorg is een stap die doorlopend plaats vindt na de introductie in de markt. Hierbij dient ondersteuning te worden verleend aan de consument. De handelingen in deze stap dienen ook goed te worden gedocumenteerd, daar het veelal informatie bevat over bijvoorbeeld onderhoud, garantie en aansprakelijkheid.

Evaluatie

introductie Markt

Project afsluiting: •Proces