• No results found

Aanbevelingen buiten de projectgrenzen

Binnen dit project is bewust gekozen voor Design For Six Sigma. Deze deels technisch bedrijfskundige methode staat met haar hulpmiddelen zeer dicht bij de techniek. De methode heeft echter ook raakvlakken met zaken die net buiten de projectgrenzen liggen. Daarbij wordt dan ook aanbevolen om op een hoger niveau te kijken naar de processen binnen het bedrijf.

5.4.1 Design For Six Sigma op voertuig niveau

Design For Six Sigma voorziet in het aanpakken van een product ontwerp om daarmee de doorlooptijd en kosten te beperken en onderwijl de effectiviteit en kwaliteit van het product te verbeteren. Dit alles heeft als doel om de wensen van de klant te vervullen (Tennant, 2002).

Die klantwens komt echter onvoldoende naar voren binnen de vooraf gestelde grenzen van dit project. Bij de beperking tot de vier mechanische subsystemen is gebleken dat hier weinig concrete waarden aan meegegeven konden worden. Juist daarom is de aanbeveling gedaan om Design For Six Sigma op het totale voertuig toe te gaan passen. Op voertuigniveau zijn de wensen van de klant namelijk veel beter in kaart te brengen, zoals op het gebied van actieradius, laadgewicht, technische levensduur en economische levensduur.

Wanneer deze klantwens duidelijk in beeld is gebracht, kunnen hier ook eenvoudig targets aan meegegeven worden. Het wordt zodoende mogelijk om bijvoorbeeld de kostprijs en het voertuiggewicht vooraf te bepalen. Ook op het gebied van service, onderhoud, garantie en aansprakelijkheid kunnen stappen gemaakt worden, wanneer duidelijk is wat de risicovolle componenten zijn op het volledige voertuig.

5.4.2 Stage-Gate systeem

Een methode die goed samen kan gaan met Design For Six Sigma is het Stage-Gate Systeem (Cooper, 1990), zoals weergegeven in figuur 5-7. Deze methode schrijft voor dat de kwaliteit van een product valt of staat met de kwaliteit van het proces. Om het proces gestructureerd en succesvol te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde stage-gates. Na iedere fase (stage) dient er controle plaats te vinden (gate), waarbij een Go/No-Go/Hold/Recycle beslissing wordt genomen.

Idea

Gate 1 Stage 1 Gate 2 Stage 2 Gate 3 Stage 3 Gate 4 Stage 4 Gate 5 Stage 5

Review Initial screening Interim

approval Approve project

Review development result Product release First quick investigation Detailed investigation Development Testing & validation Full product launch

Figuur 5-7 : Stage-Gate systeem, naar Cooper (1990)

De gates vormen in dit geval een evaluatiemoment binnen het proces. Hierbij dient te worden besloten of het project doorgang moet vinden (Go), moet stoppen (No go), in de ijskast wordt gezet (Hold), of de fase opnieuw uitgevoerd dient te worden (Recycle). Het nemen van deze beslissingen is de verantwoordelijkheid van de gatekeeper, een leidinggevend persoon op het betreffende gebied.

5.4.3 Gebruik van toegewijde software

Op een aantal cruciale punten binnen het procesmanagement mist de juiste software om de diverse taken gestructureerd te laten verlopen. Een eerste punt waarop deze aanbeveling van toepassing is, is de projectplanning. Binnen EMOSS werd hierbij gebruik gemaakt van Microsoft Excel, maar dit is verre van ideaal. Ook opensource software (Gantt Project) welke gebruikt is voor dit project is niet toereikend voor grotere, complexe projecten. Hiervoor wordt aanbevolen om gebruik te gaan maken van Microsoft

Project (of vergelijkbaar).

Een ander product van Microsoft dat goed van pas zou komen (maar niet cruciaal is) in de verdere professionalisering is Microsoft Visio, voor het maken van schematische weergaven. Tot op heden is ook dit gebeurt met behulp van Microsoft Excel of zelfs Word, maar die zijn niet flexibel genoeg voor de complexere schema’s.

Ook vallen er aanbeveling te doen voor het gebruik van software dat al wel aanwezig is. EMOSS maakt gebruik van EXACT als Enterprise Resource Program (ERP). Dit programma wordt echter onvoldoende benut om er de vruchten van te kunnen plukken. Het ERP-systeem wordt namelijk uitsluitend toegepast voor de boekhouding.

Het voorstel is om het gebruik uit te breiden naar een systeem dat in de benodigdheden van meerdere afdelingen voorziet, onder andere door urenregistratie en voorraadbeheer. Dit hoeft niet per se in EXACT te zijn, omdat het gebruik hiervan als zeer lastig wordt omgeschreven. Hier zal dus verder onderzoek naar plaats moeten vinden, daar een goed ERP systeem een zeer complex product is waar de nodige kennis voor vereist is.

De laatste aanbeveling betreffende de software omvat het 3D CAD programma dat door EMOSS, maar ook door het extern ingehuurde ontwerpbureau, wordt toegepast. Het betreft hierbij SolidWorks, waarbij zich twee problemen voordoen. Het eerste probleem is dat de versie van EMOSS achterloopt bij die van het ontwerpbureau. De tekeningen van SolidWorks zijn niet ‘backwards compatible’ met eerdere versies van het programma, waardoor een omweg nodig is om de tekeningen bij EMOSS in te laden. Het nadeel hiervan is dat de tekeningen hierdoor niet, of met veel moeite, aan te passen zijn.

Tevens aan het gebruik van SolidWorks gekoppeld is de afwezigheid van versiebeheer. Voor documenten is deze mogelijkheid wel ingebouwd door het gebruik van Sharepoint. De bestanden die SolidWorks voortbrengt zijn hier echter niet voor geschikt, waardoor het versiebeheer aankomt op de bestandsbenaming die de gebruiker er aan geeft. In deze situatie ligt het maken van fouten op de loer. Een module beschikbaar voor SolidWorks, genaamd PDMWorks, kan voorzien in de oplossing van dit probleem.

Pagina | 31 Doorontwikkeling productie elektrische voertuigen

Pagina | 33 Doorontwikkeling productie elektrische voertuigen

H6 – Project Hytruck volgens Design For Six Sigma

6 Project Hytruck volgens Design For Six Sigma

In dit hoofdstuk staat beschreven hoe de Design For Six Sigma methode is toegepast binnen het Hytruck project en welke resultaten daarmee zijn bereikt.