• No results found

Faciliteren van verdieping en verbreding door zelfontplooiing

Waar FNV Horeca op kan inspelen is de behoefte aan zelfontplooiing. In 47% van de bedrijven in de hotellerie worden geen trainingen aangeboden, terwijl persoonlijke ontwikkeling volgens de werknemers een essentieel onderdeel is van het gevoel van interne gastvrijheid. FNV Horeca kan hierop inspelen door zelf trainingen/cursussen te ontwikkelen en deze aan te bieden om zo verdieping en verbreding te faciliteren voor haar leden. Door het aanbieden van bijvoorbeeld managementtrainingen zal men zich meer erkend voelen. De werknemer heeft meer kennis en verdieping tot zijn beschikking en is daardoor tot meer in staat.

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) faciliteert examens die gericht zijn op de horecabranche. De examens bij SVH gaan echter meer in op het leren van nieuwe kennis en vaardigheden en niet direct op een verdieping of verbreding in het vak. Daarbij neemt SVH alleen examens af en biedt zij geen cursussen of trainingen. Een andere grote speler voor onderwijs in de horeca is de Stichting Horeca Onderwijs (SHO). Ook zij bieden alleen basiskennisvaardigheden en geen verdieping in het vak. Wel worden er trainingen gegeven. Daarbij wordt er ook door scholen als Kenwerk of het ROC Aventus kennis aangeboden. Echter is dit alleen voor mensen die hier al een opleiding volgen. Dit betekent dat

46 er voor mensen die hier tussen vallen, welke een horecaopleiding hebben gevolgd en ook werkzaam zijn in deze sector, weinig mogelijkheden zijn tot zelfontplooiing. Door het faciliteren van trainingen biedt FNV Horeca verdieping voor werknemers die dit wensen en trainingen voor werknemers waarbij dit niet wordt gefaciliteerd. Onder basiskennis binnen de horeca wordt de sociale hygiëne cursus, een cursus gastvrijheid, een cursus gastheerschap en meer verstaan. Hierbij wordt er ingegaan op correcte behandeling van de gasten en op warenkennis. Volgens Van Dale (2014) betekent het verdiepen in een onderwerp dat er dieper wordt ingegaan op de materie, zoals in dit geval een cursus leiderschap, verkooptrainingen, revenue trainingen maar ook functiegerelateerde trainingen, zoals menu- engineering voor een medewerker in de bediening of in de keuken.

Plan van aanpak

Aan de hand van de Plan Do Check Act (PDCA) cyclus is er een schema gemaakt om de trainingen op te zetten. Ook is er een overzicht welke stappen gevolgd moeten worden om de trainingen te ontwikkelen. Het tijdspad van dit advies zal een jaar bedragen. Voor het faciliteren van de trainingen zal eerst de behoeftes van de werknemers binnen de hotellerie betreffende de trainingen verzameld moeten worden. Hierbij zal de behoefte geïnventariseerd en geanalyseerd worden en naar welke verdieping en verbreding wordt verlangd. Dit zal gedaan worden aan de hand van een mind-map en/of interviews met mogelijke deelnemers. Hiervoor wordt een tijdsaanduiding van twee maanden gehanteerd.

Na het verzamelen van de data kan men starten met het creëren van trainingen en het zoeken naar de geschikte trainers. Geadviseerd wordt om de trainingen samen met of door professionals te (laten) ontwikkelen, aangezien zij ervaring hebben met het geven van trainingen die aan dit onderwerp gerelateerd zijn. FNV Horeca zou dit kunnen doen met SVH. Aangezien het bestuur van FNV Horeca plaatsneemt in de Raad van Toezicht van SVH kan men wellicht een regeling treffen. Na het ontwikkelen van de trainingen zal er door het communicatie, marketing- en social mediateam van FNV Horeca een passend marketingplan ontwikkeld moeten worden om de trainingen extern te communiceren. Voor het ontwikkelen van de trainingen zal twee maanden worden uitgetrokken. In deze twee maanden worden niet alleen de trainingen ontwikkeld, maar zal er ook een marketingplan worden opgeleverd.

De trainingen zouden kunnen plaatsvinden in het ROC Aventus gebouw dat zich vlakbij het kantoor van FNV Horeca bevindt. In dit gebouw zijn lokalen beschikbaar om de trainingen te geven. De trainers zullen vanuit het werkveld komen en zijn gekwalificeerd om trainingen te mogen geven, zodat de deelnemers aan het einde van de trainingen/cursussen een certificaat ontvangen. Hiermee kunnen de deelnemers aantonen dat zij hebben deelgenomen en ook dat zij beschikken over bepaalde kennis, verdieping en verbreding. De trainingen zullen twee keer per maand gegeven worden en van elke training zal, indien hier vraag naar is, er een mogelijkheid zijn om een vroege of late bijeenkomst bij te wonen. Op deze manier wordt er rekening gehouden met de onregelmatige werktijden binnen de horeca. De trainingen zullen zeven tot tien bijeenkomsten omvatten, waarbij de duur van de bijeenkomst afhangt van de soort training die men volgt. Aan het eind van elke training, zal er een guest questionnaire worden afgenomen om te analyseren hoe de trainingen worden ervaren. Na zes maanden vindt er een analyse plaats waarin eventuele verbeteringen geformuleerd worden. Voor deze analyse wordt twee maanden gecalculeerd. In deze twee maanden worden de verbetermogelijkheden

47 geformuleerd en toegepast om de kwaliteit van de trainingen te verbeteren. De volledige PDCA-cyclus kan gevonden worden in bijlage VIII.

Financieel aspect

De kosten om een training te ontwikkelen liggen tussen de €750- en €1000,-. Dit bedrag is een eenmalige uitgave. De kosten per trainingen komen voort uit het uurtarief van de trainer, materialen en huur van de locatie. Een freelance trainer heeft een uurtarief tussen de €50,- en €90,-, zonder onkostenvergoeding, voorbereidingstijd en BTW (Loonwijzer, 2014). De trainingen zullen drie tot vier uur duren. Dit is volgens de informatie van SHO de gemiddelde tijd van een training. Het ROC Aventus verhuurt lokalen voor €90,- per dagdeel. Verder zijn materiaalkosten berekend van €50,- voor pennen en ander schrijfgerei. Er zijn ook marketingkosten. Er zullen geen flyers gedrukt worden, maar er zal vooral gebruik worden gemaakt van communicatie via de website, social media, e-mail en andere online marketing tools. Aangezien dergelijke programma’s al bestaan, zijn de kosten voor dit deelenkel personeelskosten.

De kosten zullen voor niet-leden €17,50 bedragen en voor leden is er een gereduceerd bedrag van €15,- per bijeenkomst. Voor het uitrekenen van de financiële bijdrage is er een gemiddelde genomen van €16,25-. Verwacht wordt dat er ongeveer 20 personen per training aanwezig zullen zijn. Dit getal is afgeleid van de gegevens die mondeling zijn ontvangen van een medewerker van SHO. Verwacht wordt dat er een gelijk aantal personen op de trainingen van FNV Horeca zal afkomen, als de trainingen van -SHO gericht op gastvrijheid.

In figuur 6.2.1 staat de resultaatbegroting voor jaar één. Hieruit blijkt dat er in het eerste jaar eenmalig een bedrag wordt betaald voor het opzetten en ontwikkelen van de training/cursus. Door de opstartkosten zal de begroting in het eerste jaar op een verlies uitkomen. In het tweede jaar zullen er geen opstartkosten meer, waardoor ook de marketingkosten lager zijn. Dit gezien het plan in het eerste jaar al ontwikkeld is en het alleen nog maar uitgevoerd hoeft te worden. De omzet en kosten van de trainer en locatie zijn gebaseerd op drie trainingen in het eerste jaar met elk 20 deelnemers en ongeveer acht bijeenkomsten. Er wordt verwacht dat werknemers in de hotellerie de trainingen zullen waarderen. Daarom zal er een extra training in het vierde jaar worden ingepland. Hierdoor zullen de opbrengsten en indirect ook de kosten stijgen. De kosten van dit alternatief zullen in twee jaar worden terugverdiend. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het advies rendabel is. De trainingen zullen gefinancierd worden door FNV Horeca. Echter moeten de kosten wel zo neutraal mogelijk blijven. Er is mogelijkheid om subsidie te krijgen via Stichting Projecten FNV Horecabond.

48

Jaar 1 Jaar 2

Omzet Omzet

Bijdrage deelnemers € 7.800,- Bijdrage deelnemers € 11.050,-

Kosten Kosten

Opzetten training (eenmalig) €1000,- Locatie € 2.880,-

Locatie € 2.250 Trainer € 6.720,-

Trainer € 5.040,- Materiaal € 150,-

Materiaal € 150,- Marketing € 450,-

Marketing € 600,-

Totale kosten € 9190,- Totale kosten € 10.200,-

Winst/verlies - € 1.240,- Winst/verlies € 850,-

Figuur 6.2.1: Resultatenbegroting jaar 1 en jaar 2