• No results found

Facilitair beheer

Samenstelling Hogeschool Medezeggenschapsraad Dagelijks bestuur

2 Facilitair beheer

Het jaar  heeft in het teken gestaan van het standaardiseren, uitbouwen en op gelijk niveau brengen van de facilitaire dienstverlening op alle vestigingen van Hogeschool INHOLLAND.

Servicedesk

Zo is de Servicedesk verder uitgebouwd tot de centrale ingang voor dienstverleningsaangelegenheden op het gebied van huisvesting, werkplekken en ICT voor medewerkers, studenten en externen. Met behulp van een facility management informatie systeem worden voortaan alle werkzaamheden van begin tot einde gevolgd. Dit met als voordeel dat de klanten vooraf te horen krijgen hoe lang bepaalde vragen of wensen duren (doorloop-tijden). De medewerkers hebben diverse trainingen gevolgd op het gebied van facilitaire dienstverlening, klantgerichtheid, feedback oefeningen. De Servicedesks in Den Haag en Delft werken nauw samen met de Servicedesk uit Rotterdam. Op alle vestigingen zijn openingstijden in de avonduren afgestemd op de wensen van de student en medewerker.

Verbouwing en verhuizing

Facilitaire Zaken heeft vele verbouwingen en verhuizingen op verschillende vestigingen uitgevoerd.

In Haarlem is intensief samengewerkt met het bouwbureau om de realisatie, inrichting, verhuizing en afwerking van de oplevering van de delen van de nieuwbouw te realiseren.

In Alkmaar is een unilocatie gerealiseerd door verhuizing van de School of Education naar de Bergerweg .

Daarnaast zijn de techniekonderwijsruimtes gerenoveerd en is het parkeerterrein verder uitgebreid.

In Zaanstad is in een bedrijvenverzamelgebouw een nieuwe onderwijslocatie ingericht. Deze nevenvestiging wordt vanuit Alkmaar gefaciliteerd.

In Amsterdam is de bouw van het gebouw van Opleidingsinstituut Zorg & Welzijn (OZW) van start gegaan. In dit pand zullen medio  verschillende opleidingen op het gebied van gezondheidszorg en sociaal-agogisch werk van Hogeschool INHOLLAND worden gehuisvest en samen met een aantal andere (zorg)instellingen, zoals VUMC en ROC ASA, onderwijs gaan verzorgen op het terrein van de VU.

Als gevolg van de centralisering en inhuizing van een aantal ondersteunende diensten (M&C, HRM, Finance en Holding) hebben ook in Diemen verbouwingen plaats gevonden. Ook is er een extra lobby en een talencentrum gebouwd. Locatie Bergwijkdreef zal medio  worden afgestoten.

In Rotterdam heeft de tijdelijke accommodatie achter het hoofdgebouw en de gehuurde ruimte in de Wilhelminatoren plaats gemaakt voor semi-permanente accommodatie. Deze accommodatie, ook wel ‘De Overkant’ genoemd biedt . m2 extra vloeroppervlakte totdat de uitbreiding van het hoofdgebouw gereed is.

Inkoop

In het eerste jaar van haar bestaan heeft de afdeling Inkoop € .. aan directe besparingen gerealiseerd en ruim twintig nieuwe raamcontracten afgesloten ten behoeve van de hele organisatie.

In alle offerteaanvragen en Europese Aanbestedingen worden standaard zaken als milieuzorg meegenomen als een van de beoordelings- en selectiecriteria. In  verwacht de afdeling € .. aan besparingen te reali-seren en twaalf tot vijftien nieuwe raamcontracten af te spreken. Een ontwikkeling is om het gehele bestelproces te automatiseren.

Milieuzorg

In  zijn de EBP’s voor alle vestigingen gereed gekomen. Gemeenten en milieudiensten hebben hun goed-keuring verleend. De uitvoering van de EBP’s staat vanaf de e helft van  gepland. Kleine, organisatorische aanpassingen zijn waar mogelijk direct uitgevoerd. Het verstrekken van de bijbehorende budgetten is in 

niet meer gedaan. Op veel vestigingen is een besparing op het verbruik van gas gerealiseerd. Het verbruik van

figuur 22

Overzicht vestigingen Hogeschool INHOLLAND

Hogeschool INHOLLAND College van Bestuur

(incl. concernorganisatie INHOLLAND) Postbus 95597

2509 CN Den Haag T 070 - 312 32 10 F 070 - 312 32 11

Hogeschool INHOLLAND Alkmaar Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Delft Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Den Haag Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Amsterdam/Diemen Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Haarlem Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Rotterdam Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Dordrecht Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Oegstgeest Bezoekadres

Hogeschool INHOLLAND Zaanstad Cypressehout 95

1507 EK Zaandam T 075 - 681 90 00 F 075 - 681 90 06

Hogeschool INHOLLAND Haarlemmermeer Steve Bikostraat 75

3 ICT

Technisch beheer

In  heeft ICT een nieuwe manier voor het installeren van applicaties geïntroduceerd. In plaats van het tijdens het inloggen installeren van applicaties die horen bij de (opleiding van) de student, kan de student nu zelf kiezen wanneer welke applicatie geïnstalleerd wordt. Naast het sterk verkorten van de inlogtijden heeft dit het voordeel dat studenten zelf kunnen kiezen welke educatieve applicaties ze willen gebruiken. In principe zijn alle applicaties, op alle vestigingen toegankelijk voor alle studenten.

Gelijktijdig is de problematiek rondom ontwikkelapplicaties aangepakt. Ontwikkelapplicaties worden gebruikt voor lessen in softwareontwikkeling. Dit type applicatie vereist veel rechten voor de gebruiker (in dit geval de student) op de computer. Het nadeel van deze rechten is dat de student ook heel makkelijk het systeem (al dan niet met opzet) onbruikbaar kan maken voor andere studenten. De nieuwe ontwikkelwerkplekken geeft de student de keuze uit een gewone of een ontwikkelwerkplek. Aan de hand van deze keuze wordt de gewenste software-installatie (inclusief rechten) geladen. Doordat dit gescheiden installaties zijn kan de student op de ontwikkelwerkplek geen ‘schade’ aanrichten op de gewone werkplek.

Intranet

In september  is een nieuw intranet in gebruik genomen. Het nieuwe intranet vervangt de oude locatie-gebonden intranetten, die elk hun eigen inloggegevens hadden. Bijkomend voordeel van het nieuwe intranet is dat dit ook vanuit huis te benaderen is. Naast informatie over de Hogeschool, Schools, diensten en opleidingen biedt het intranet de mogelijkheid voor studenten cijfers op te vragen, zich in te schrijven voor tentamens, klassenlijsten op te vragen en gebruik te maken van de digitale leeromgeving Blackboard, webmail en webdata.

Binnen het nieuwe intranet zijn zowel het digitaal portfolio als de digitale studiegids geïntegreerd. Het nieuwe digitale portfolio biedt studenten de mogelijkheid in een essay aan te geven in hoeverre ze een bepaalde com-petentie beheersen. Aan dit essay kan tevens bewijsmateriaal gehangen worden in de vorm van bijvoorbeeld MS Word bestanden of filmpjes. Wanneer het essay klaar is ontvangt de docent een uitnodiging om het essay te beoordelen.

Naast het portfolio is ook de digitale studiegids onderdeel van het nieuwe intranet. De digitale studiegids bevat informatie voor de nieuwe major/minor studenten. Aan de hand van de gegevens van de student op het computernetwerk krijgt deze direct de studiegids van zijn opleiding te zien. Indien gewenst kunnen ook de studiegidsen van andere opleidingen bekeken worden.

Toekomst

In  zal zowel het intranet, als het digitaal portfolio en de studiegids worden verbeterd en uitgebreid om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten en het geheel beter te laten aansluiten op de wensen van de organisatie.

Ook zal in  een nieuw roosterpakket worden geïntroduceerd, zodat de roosterinformatie op alle vestigingen uniform kan worden verwerkt en aangeboden.

Student-pc ratio

De student-pc ratio is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Hogeschool INHOLLAND hanteert een gemiddelde van . pc per . studenten. De ondergrens voor het aantal pc’s studenten wordt bepaald door de ratio , pc per  studenten. De bovengrens voor het aantal pc’s voor studenten wordt bepaald door , pc per

 studenten. In de berekening tellen voltijdstudenten voor . studenten en deeltijd en duale studenten voor respectief , en , student.

F Holding

INHOLLAND vindt dat commerciële activiteiten en de daarmee verbonden geldstromen gescheiden moeten zijn van het reguliere onderwijs. Tegelijk met de totstandkoming van Hogeschool INHOLLAND is daarom Holding INHOLLAND B.V. opgericht, waarbinnen alle commerciële activiteiten zijn ondergebracht.

De Holding bestaat uit de onderdelen INHOLLAND Academy, INHOLLAND Select Studies, en Zakelijke Dienstverlening.