• No results found

Facebook (uiteindelijk middel): Doormiddel van een Facebook bericht te plaatsen heb je een groot bereik en je kunt ervoor kiezen om direct je doelgroep te bereiken doormiddel van

HOOFDSTUK 4 UITWERKING COMMUNICATIEPLAN

4. Facebook (uiteindelijk middel): Doormiddel van een Facebook bericht te plaatsen heb je een groot bereik en je kunt ervoor kiezen om direct je doelgroep te bereiken doormiddel van

advertenties. Het nadeel aan deze advertenties is dat het geld kost. Natuurlijk kun je ook berichten posten op je pagina, deze zijn geheel gratis.

5. LinkedIn (Uiteindelijk middel): Doormiddel van een LinkedIn bericht te plaatsen wordt, net als Facebook, je bereik groot en bereik je direct je doelgroep. LinkedIn is geheel gratis, maar ook hier kun betaald adverteren. Je moet hiervoor wel een advertentie pagina aanmaken. Doordat LinkedIn meestal gealerteerd is aan je doelgroep en je daar connecties hebt uit je doelgroep, is in dit geval betaald adverteren niet nodig. Als dit aantrekkelijk lijkt voor Waterforce, kan dit uiteraard.

6. Advertentie (Uiteindelijk middel): Doormiddel van een advertentie te plaatsen in een vakblad, bereik je meteen je doelgroep en heb je een groot bereik. Helaas zijn ook hier kosten aan verbonden, maar de kans dat je promotie werkt is heel groot.

39 4.3 ACTIEPLAN

4.3.1 CHECKLIST Persbericht

Kijken in welk blad je je persbericht wilt plaatsen

Schrijven van een goed persbericht

Wat is het nieuws?

Intro met 5 w’s: Wie, wanneer, wat, waar en hoe

Kort en bondig Eindig met de kern

Naam en telefoonnummer+ beeldmateriaal Versturen van persbericht+evalueren

Radiospotje

Bedenk de boodschap Wat is het nieuws?

Welke doelgroep wil je bereiken?

Bepaal de zender

Vraag naar de kosten en bespreek het budget Bekijk de tijden wanneer het uitgezonden wordt Uitzenden radiospotje+evalueren

40

Test binnen de vereniging en stel iedereen op de hoogte

Denk aan een ritme om de berichten te plaatsen

Versturen van Facebook-bericht+evalueren

41 LinkedIn

Zorg voor een account

Schrijf een pakkend en kort bericht

Kies een pakkende foto Denk aan de contactgegevens Denk aan de kosten bij het eventuele adverteren op LinkedIn

Activeer om te delen en liken

Denk aan een ritme om de berichten te plaatsen

Versturen van LinkedIn-bericht+evalueren

Advertentie

Kijken in welk blad je je advertentie wilt plaatsen (H20)

Schrijven van een goede advertentie

Contact opnemen met H20 Berekenen en kijk naar de kosten Kijk naar de datum

Plaatsen van advertentie+evalueren

42

Heel de vereniging WaterForce Maandag 4 december 2017

Vergaderen over het budget

en wat er allemaal nodig is Heel de vereniging WaterForce (met nadruk op Peter Paul Verbrugge (penningmeester)

Maandag 4 december 2017

Inschrijven voor de beurs Marc Balemans (voorzitter) Dinsdag 5 december 2017 Maken van de

op Facebook en Linkedin Johan van Mourik (bestuurslid

communicatie) Dinsdag 30 januari 2018 Plaatsen van de advertenties

op Facebook en Linkedin Johan van Mourik (bestuurslid

communicatie Dinsdag 30 januari (elke 2/3 weken een nieuw bericht

en de beurs zelf uitvoeren Johan van Mourik (bestuurslid communicatie) Marc Balemans (voorzitter) ZZP’er die lid is van Waterforce

Maandag 28 maart 2018

Evalueren van de beurs Gehele vereniging WaterForce Vrijdag 30 maart 2018 Kijken of de doelstellingen zijn

behaald en vergaderen over eventuele veranderingen in de toekomst

Gehele vereniging WaterForce Vrijdag 30 maart 2018

43 4.3.3 CONCEPTONTWERPEN COMMUNICATIEMIDDELEN

Facebook:

Ik stel voor om de berichten op Facebook elke 2/3 weken te plaatsen. WaterForce kan er ook voor kiezen om betaald te adverteren, hier zitten dan natuurlijk wel kosten aan verbonden. Door actief te zijn op Facebook val je op en krijg je meer bezoekers op je account. Ik wil het Facebook account promoten doormiddel van de website van WaterForce en LinkedIn.

Headers:

44 Berichten:

1. Ben jij ook zo nieuwsgierig wat WaterForce jou te bieden heeft? Bezoek dan de waterinfodag op 29 maart 2018 in ‘s-Hertogenbosch! Bezoek onze praattafel en laat je verassen en interesseren door de unieke eigenschappen van Waterforce en zijn leden. Zien wij jou dan? 

45

2. Beste dames en heren, 29 maart 2018 staat WaterForce met zijn leden op de waterinfodag in ’s-Hertogenbosch! Dat betekent dat jij ons kan bezoeken en kan ontdekken wat wij jou te bieden hebben. Wij hebben er erg veel zin in! Jullie ook? Tot dan.

3. Ben jij nieuwsgierig naar Waterforce? Wil jij weten waar wij voor staan en wat wij jou te bieden hebben? Bezoek dan de waterinfodag op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch en ontdek de mogelijkheden! Je kunt ons vinden bij onze praattafel. Zien wij jou dan? 

46

4. Ben jij opzoek naar collega’s die je steunen in je werk? Meer informatie over de branche waarin jij je bevindt? Bezoek dan onze praattafel op de waterinfodag op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch.

Hier kun je al onze mogelijkheden uitgebreid ontdekken! Misschien vind jij wel jouw toekomstige collega’s die je overal in steunen! Tot dan 

5. Opgelet, want Waterforce staat 29 maart 2018 op de Waterinfo dag in ’s-Hertogenbosch! Ben jij nieuwsgierig naar wat Waterforce jou te bieden heeft? Bezoek dan onze praattafel en ontdek al onze mogelijkheden en voordelen. Tot dan! 

47

6. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar Waterforce? Bezoek dan onze praattafel op de waterinfodag. Deze beurs vindt plaats op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch! Ontdek al onze mogelijkheden en krijg uitgebreide informatie over onze vereniging. Tot dan!

LinkedIn:

Ik stel voor om de berichten op LinkedIn, net zoals Facebook, elke 2/3 weken te plaatsen. Waterforce kan er ook voor kiezen om betaald te adverteren, hier zitten dan natuurlijk wel kosten aan

verbonden. Door actief te zijn op LinkedIn val je op en krijg je meer bezoekers op je account. Ik wil het LinkedIn account promoten doormiddel van de website van Waterforce en LinkedIn.

Profielfoto aanpassen aan de activiteit:

48 Berichten:

1. Ben jij ook zo nieuwsgierig wat Waterforce jou te bieden heeft? Bezoek dan de waterinfodag op 29 maart 2018 in ‘s-Hertogenbosch! Bezoek onze praattafel en laat je verassen en interesseren door de unieke eigenschappen van Waterforce en zijn leden. Zien wij jou dan?

2. Beste connecties en anderen, 29 maart 2018 staat Waterforce met zijn leden op de waterinfodag in ’s-Hertogenbosch! Dat betekent dat jij ons kan bezoeken en kan ontdekken wat wij jou te bieden hebben. Wij hebben er erg veel zin in! Jullie ook? Tot dan.

49

3. Ben jij nieuwsgierig naar Waterforce? Wil jij weten waar wij voor staan en wat wij jou te bieden hebben? Bezoek dan de waterinfodag op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch en ontdek de mogelijkheden! Je kunt ons vinden bij onze praattafel. Zien wij jou dan?

4. Ben jij opzoek naar collega’s die je steunen in je werk? Meer informatie over de branche waarin jij je bevindt? Bezoek dan onze praattafel op de waterinfodag op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch.

Hier kun je al onze mogelijkheden uitgebreid ontdekken! Misschien vind jij wel jouw toekomstige collega’s die je overal in steunen! Tot dan

50

5. Opgelet, want Waterforce staat 29 maart 2018 op de Waterinfo dag in ’s-Hertogenbosch! Ben jij nieuwsgierig naar wat Waterforce jou te bieden heeft? Bezoek dan onze praattafel en ontdek al onze mogelijkheden en voordelen. Tot dan!

6. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar Waterforce? Bezoek dan onze praattafel op de waterinfodag.

Deze beurs vindt plaats op 29 maart 2018 in ’s-Hertogenbosch! Ontdek al onze mogelijkheden en krijg uitgebreide informatie over onze vereniging. Tot dan!

51 Advertenties:

52 Voorbeeld in blad:

53 4.3.4 BEGROTING COMMUNICATIEMIDDELEN

Wat Kosten

Deelname beurs standplaats

1500,-Deelname beurs, praattafel/minitafel 850,- Kosten advertentie h20 1/8 pagina+BTW 840,95,-Eventuele kosten voor het adverteren op

Facebook

2,57,-Totaal 3.193,52,-

54

Onderbouwing Facebook advertenties: Dit is een bedrijf die ook wilde adverteren op Facebook, ik heb hier stage gelopen. Ik moest toen ook de kosten berekenen van een advertentie op Facebook.

Het ligt natuurlijk aan hoe vaak je adverteert en je kunt zelf alles instellen op Facebook.

Onderbouwing begroting: Wat betreft de beurs heeft de vereniging meerdere keuzes zoals

aangegeven. Dat ligt aan het budget en het gene wat ze er aan uit willen geven. Ik heb alle kosten in kaart gebracht, maar uiteindelijk kiest de vereniging maar een stand of plaats. Ook weet ik dat Waterforce niet zo’n groot budget heeft, maar door te investeren in dingen die van belang zijn levert het uiteindelijk weer geld én meer leden op. Dit zelfde geldt voor het adverteren.

55

4.3.5 FEEDBACK OPDRACHTGEVER ACTIEPLAN EN CONCEPTONTWERPEN

De keuzes voor communicatie zijn verrassend. Zeker de waterinfodag en de manier waarop het uitgewerkt is, is aansprekend. Door de uitwerking is zo’n activiteit zichtbaar gemaakt en ook in de tijd in kleine stapjes uitgewerkt. De combinatie met adverteren creëert een meerwaarde. Daarbij komen ook de klanten van onze leden op de waterinfodag. Daarom kan het een zeer succesvolle

promotiecampagne zijn. Voor zowel nieuwe leden als voor onze klanten.

De activiteit om vooral online via social media beter zichtbaar te zijn is laagdrempelig. Die kan door al onze leden, via onze linkedin-pagina, uitgevoerd worden. Aandacht zal er moeten zijn voor het regelmatig plaatsen van berichten van verschillende leden.

De laatste activiteit om bedrijven te bezoeken is in 2013-2015 uitgevoerd. Vooral om

naamsbekendheid bij de klanten van onze leden te krijgen. Dat is deels gelukt. In die periode (van 2013-2015), en ook daarna is er weinig gedaan aan klantbezoek. Belangrijkste redenen zijn dat we geen bureau zijn dat opdrachten wil verwerven. Zeker ook een reden is dat het veel tijd kost. Die besteden de leden (en dus ook bestuursleden van Waterforce) liever aan de acquisitie van de eigen onderneming dan aan Waterforce.

Al met al verwacht ik dat door een gerichte impuls zowel de activiteit en zichtbaarheid van Waterforce op social media (vooral linkedin) vergroot kan worden. Juist in de combinatie met de waterinfodag, en dat we daar zowel zichtbaar worden voor potentiele leden als klanten van onze leden heeft een meerwaarde.

56

NAWOORD

Zoals ik al vertelde in mijn voorwoord ben ik heel tevreden met alle hulp die ik heb gehad van mijn mentor, maar vooral mijn opdrachtgever. Het contact was fijn en makkelijk. Ik heb veel geleerd over een onderwerp wat compleet nieuw voor mij was en ik ben de waterbranche interessant gaan vinden! Mijn doel is bereikt, want de opdrachtgever heeft al aangegeven dat het verslag bruikbaar is, waar ik natuurlijk heel blij mee ben.