• No results found

Example of an interview transcription

Geslacht: vrouw Leeftijd: 44

Hoogst afgeronde opleiding: HBO Functie: teamleider zorg

Aantal jaren werkzaam binnen DSV: 7

Aantal jaren werkzaam binnen de huidige functie: 6

1. Binnen DSV werken we met een jaarlijkse beleidscyclus. Hoe krijgt deze een plek binnen jouw locatie/team?

Uit het locatie beleidsplan haal ik de hoofdlijnen, die worden vertaald naar een jaarplan voor mijn team. Daarbij gebruik ik ook andere bronnen, bijvoorbeeld verbetertrajecten die lopen of in gang gezet moeten worden neem ik er ook in op. Dat jaarplan heeft vooral een zeer praktische vorm, met een actielijst en een tijdspad. Het team jaarplan wordt besproken in het teamoverleg. Ook ligt het plan voor alle medewerkers ter inzage op de afdeling, maar ik vermoed dat daar niet veel gebruik van wordt gemaakt.

2. Is er voor jouw team/ locatie een jaarplan? Ja, zie bovenstaand antwoord.

✓ Zo ja, op welke manier worden medewerkers betrokken bij het ontwikkelen van het jaarplan? Medewerkers worden pas na vaststelling erbij betrokken. Dan bespreken hoe gaan we de doelen uit het jaarplan van het team praktisch invullen. Daar spreek ik wel met ze over voor we het gaan doen. Bijvoorbeeld we zijn nu druk bezig met de nieuwbouw voorbereiden, de verhuizing, en dan komt de vraag op of ik 1 groot team ga aansturen of twee kleine teams. Dat zijn vragen die ik de medewerkers ook wel voorleg, hoe zij het zien. Er komt helaas wel altijd beperkt respons op, je moet daar veel zelf in aanslingeren als teamleider. Maar sommige hebben hier zeker wel ideeën over.

Eens per drie a vier maanden neem ik het mee in mijn teamoverleg. Ik weet wel dat is eigenlijk niet vaak genoeg, maar als je alles wat in zo’n teamoverleg besproken hoort te worden ook echt moet doen……wordt je gek van zoveel. Aan de andere kant ben je op inhoud

wel de hele tijd met ze bezig met het jaarplan, zonder dat je het er officieel over hebt.

Bijvoorbeeld met onderwerpen als handhygiëne, mondzorg en de ontwikkeling van het ECD, dat komt overal steeds in terug.

3. Worden medewerkers in het algemeen gestimuleerd tot het vergaren van nieuwe ideeën/suggesties? Zo ja, kun je iets vertellen over de manier waarop dit gebeurd? Ik vraag medewerkers wel altijd of ze interesse hebben in scholing. Soms vraag je ze zelfs gericht voor een specifieke training. Of ik praat me ze over hoe zie jij je toekomst. Veel mensen vanuit onze locatie zitten ook in de Ondernemingsraad, VAR, NPT, wondspecialist en tig werkgroepen. We zijn daarin erg actief en medewerkers doen dat ook goed, zijn erg enthousiast.

4. Hebben medewerkers van jouw team een beeld bij de ontwikkeling van DSV voor de jaren heen tot op heden en een beeld bij het toekomstperspectief voor de komende jaren? Kun je aangeven op welke manier jullie hiermee bezig zijn?

Ik denk dat het eraan ligt over wie je het hebt. De meesten hebben denk ik wel een idee op hoofdlijnen, Ze weten bijvoorbeeld wel dat pg zorg onze core business is, dat we terreinzorg hebben enzo. Echt het beleid snappen is wel lastig hoor. Dingen als al die regels op gebied van privacy bijvoorbeeld, dat is moeilijk merk je aan de vragen. Maar ze zijn over het

algemeen wel betrokken en welwillend. Soms is er wat gemopper en dan leg je als teamleider weer uit waarom we de dingen doen en dat helpt dan wel.

5. Zijn er binnen jouw team/ locatie het afgelopen jaar pilots gedaan om nieuwe

Ja, we hebben deelgenomen aan de pilot roosteren in ONS. Daarin zag je dat de uitkomsten lieten zien dat het allemaal redelijk makkelijk ging qua invoer, waardoor het versneld is ingevoerd. Ik ben zelf ook erg van gewoon doen joh, werkt vaak het beste. De invoer van het ECD, dat was geen pilot voor ons team. In dat proces mis ik de communicatie behoorlijk, nog steeds wel. Maar ach, uiteindelijk vogel je het zelf ook wel uit. Maar we moeten veel doen zo met elkaar, het lukt me wel goed om een gevoel van samen te creëren in het team, daardoor ontstaat er denk dan ook niet zoveel onrust en gedoe.

6. Is de samenwerking met andere afdelingen van de organisatie onderwerp van gesprek binnen je team? Zo ja, kun je beschrijven hoe jullie hiermee bezig zijn?

Nee, we praten niet zo zeer over samenwerking met afdeling buiten mijn eigen locatie. Wel over samenwerking binnen de locatie tussen verschillende teams, bijvoorbeeld tussen huishouding en zorg.

7. Hoe kijk je tegen scholing & trainingen voor medewerkers aan?

Op zich ben ik daar heel enthousiast over. Maar goed, met alle extra taken voor

medewerkers, de personele krapte, ja dan is het heel goed opletten of het niet teveel wordt voor mensen. Ze hebben hele volle roosters, moeten vaak dingen doen in extra werkuren. Het vraagt van iedereen momenteel enorm veel. Bijvoorbeeld zo’n cursus Welzijn, dat is een goed

voorbeeld. Over de inhoud was iedereen super enthousiast. Maar op iedere plek gaat het momenteel weer over welzijn. Dat is gewoon overkill en mensen dreigen echt een aversie tegen dit onderwerp te krijgen. Dus binnen de locatie probeer ik dan te remmen. Zeg ik tegen de locatiemanager van zet dat nou niet weer op de agenda van het groot werkoverleg.

8. Hoe zou je het werkklimaat binnen je team beschrijven?

Goed, leuk, wel open. Ze mogen van mij nog wel wat meer feedback geven, daar blijft steeds opnieuw aandacht voor nodig. Ja, echt actieve sturing daarop van mij als teamleider. Maar

punt wat echt heel veel vraagt van iedereen. Ik heb bijvoorbeeld 4 leerlingen op 1 team, dat is dan wel een groot team. Maar toch is het heel veel hoor. En je kunt zo’n begeleidingsklus ook

niet door iedereen laten doen. Dat moet je gewoon niet willen.

9. Hoe is de samenstelling op basis van leeftijd, geslacht en werkervaring binnen jouw team? Is hierin sprake van een evenwichtige verdeling?

Qua leeftijd hebben we een hele goede spreiding. Geslacht totaal niet; ik heb 1 man in dienst en soms 1 mannelijke stagiaire. Dat is echt heel jammer, dat het zo weinig is. Qua

functieniveau heb ik alleen servicemedewerkers, helpenden en verzorgende ig in mijn team. De werkervaring is ook wel aardig. Paar oudgedienden, paar middenmoot en wat jonkies, maar niet meer piep. Zijn twintigers die eerst ook nog ergens anders hebben gewerkt, dus kunnen wel relativeren en vergelijken. Dat is wel lekker.

10. Hoe schat je het niveau van motivatie van medewerkers van jouw team/locatie ten aanzien van werken aan de doelstellingen van de organisatie?

Nou, die is niet hoog als ik het koppel aan het jaarplan. Daar hebben ze niet veel mee. Maar als ik het gewoon breng van hoe gaan we dit of dat invoeren, gewoon iets wat in het jaarplan staat, dan is de motivatie wel hoog. Gewoon steeds op die manier aanzwengelen dus.

11. Zijn activiteiten van concurrerende organisaties onderwerp van gesprek binnen je team? Zo ja, kun je beschrijven hoe jullie hier mee bezig zijn?

Zo nu en dan wel, ja. Bijvoorbeeld over dat andere organisaties direct een vast contract bieden en wij niet. Dan hebben we het over de voors en tegens, over schijnzekerheden. Dat het gewoon gebakken lucht is. Daar hebben we gewoon een open en eerlijk gesprek over, soms deel ik dan wat ervaringen die ik hoor in mijn netwerk. Ook komt vaak terug dat medewerkers vinden dat de profilering van DSV beter kan. Over het algemeen horen en zien ze genoeg in het dorp en snappen ze ook wel dat het gras elders niet groener is. Dus ik heb ook niet veel shoppers. Maar ik zeg altijd wel dat als je wilt shoppen, dit de tijd is.

12. Hoe omschrijf je jouw stijl als leidinggevende? Kun je toelichten hoe dit zich uit? Coachend, soms ook nog erg op de verpleegkundige inhoud. Dan zie ik wel groei ontstaan bij andere medewerkers. Maar soms ben ik ook heel directief. Ik wil graag medewerkers

betrekken bij gespreksvoering, maar het is wel betrekken binnen kaders. Vaak doe ik dat dus met een praktische invulling van het beleid. Kijk beleid is gewoon beleid, dat is het vaste kader. Wat ik overigens wel een punt van aandacht vind voor DSV, is de lijst van

onderwerpen die besproken moet worden in het MDO. Wordt echt gewoon een afvinkoverleg van een half uur, je komt aan een goed en nodig inhoudelijk gesprek nauwelijks nog toe. Misschien moeten we gewoon investeren in meer tijd hiervoor met de SOG, maar ja dat heeft wel een kostenplaatje.

13. Ben je bekend met het concept strategisch denken? Heb je er op basis van de beschrijving een goed beeld bij? Ja, dat heb ik.

14. Hoe schat je het belang in van strategisch denken door medewerkers breed in de organisatie? Ja, dat is gewoon van belang. Het is niet voor iedereen weggelegd. Sommige gaan ook altijd met dit soort zaken aan de haal, heb ik door schade en schande wel geleerd. Maar de kennis en signalen van de werkvloer zijn zeker heel belangrijk voor de organisatie. De top en de bodem van een organisatie moeten op dit punt goed verbonden zijn met elkaar. Dat zorgt ook voor meer draagvlak,

enthousiasme en werkplezier.

15. Kun je aangeven hoe jij het niveau van strategisch denken binnen jouw locatie / team momenteel ervaart?

Strategisch meedenken van medewerkers beperkt zich nu tot maximaal het locatieniveau. Je ziet daarin wel een verschuiving. In de maanden van voorbereidingen op de nieuwbouw zie je mensen daarin steeds beter meekomen. Maar het moet ze ook wel in het straatje passen hoor

gesplitst pauzeren ter voorbereiding op hoe we het na de verhuizing gaan doen. Nou, dat zijn ze heel snel weer kwijt hoor. Maar dat krijgen ze dan ook wel van me te horen.

16. Zie jij een rol voor jezelf als leidinggevende in het stimuleren van medewerkers tot strategisch denken?

Ik vind het leuk hoe dat nu gaat via werkgroepen. Daarbij blijft doseren wel nodig, een goede middenweg zoeken. Maar dat geldt overigens ook voor teamleidersniveau.

17. Heb je tot op heden als leidinggevende sturing of acties gedaan om het strategisch denken te vergroten? En zo ja, hoe heb je dit aangepakt?

Nee, dat heb ik niet. Op dit moment mijn hoofd vol met de verhuizing. Dingen als welke kleur gordijnen enzo.

18. Signaleer je belemmeringen voor strategisch denken van medewerkers? Zo ja, zou je willen toelichten welke?

Ja, ten eerste de tijdsbelasting. Veel moet buiten de reguliere contracturen. En deels het opleidingsniveau, maar ik zie ook dat betrokkenheid hierin veel kan compenseren, dus opleidingsniveau zegt zeker niet alles, gaat meer om competenties. Is ook een beetje een type medewerker wat je zoekt, vaak de trekkers van je teams.

19. Heb je zelf nog ideeën/ suggesties om het strategisch denken binnen onze organisatie te verbeteren? Denk hierbij ook aan goede voorbeelden van buiten je huidige

organisatie?

Haha….nou ik zou zeggen vooral niet kijken naar Marente. En dat weet ik van mijn zus die daar heel lang heeft gewerkt, maar uiteindelijk weg is gegaan. Eigenlijk vind ik het leuk hoe we het nu doen op dit gebied en volgens mij moeten we dat volhouden en niet allemaal nieuwe dingen op een hoger niveau gaan inzetten.

Appendix 5

Interview questions in English