• No results found

II. Sector Communicatie

2. Evenementen

4. Publieksvoorlichting 5. Persvoorlichting 6. Redactie 7. Internet

1. Strategie en reputatiemanagement

Het jaar 2012 was een politiek roerig jaar met twee gezichten. Voor de val van het kabinet Rutte I was de partij volop bezig met de herpositionering via de Commissie Geel en het Strategisch Beraad. Vooral dit laatste rapport zorgde voor een nieuw elan en volop constructieve discussie binnen de partij. Na de val van het kabinet stond de rest van het jaar primair in het teken van de voorbereiding op de verkiezingen, de campagne en de uitslag.

Herpositionering

Het bijzondere congres van januari 2012 in Maarssen stond geheel in het teken van de

herpositionering van het CDA. Na de verkiezingsnederlaag in 2010 en het evaluatierapport van de commissie Frissen, waren twee commissies aan het werk gezet om te werken aan het nieuwe verhaal van het CDA. De commissie Geel gaf de uitgangspunten van de partij een actuele lading; het strategisch beraad legde een koers neer voor de komende tien tot vijftien jaar.

De bedoeling was dat het rapport van het strategisch beraad in de afdelingen zou worden besproken, om vervolgens op het voorjaarscongres te worden vastgesteld. Dit proces ging voortvarend van start. In het land zijn meer dan honderd bijeenkomsten georganiseerd, waar CDA leden zich over het rapport hebben uitgesproken. Dit proces werd echter onderbroken na het vastlopen van de onderhandelingen in het Catshuis en de aankondiging van nieuwe

verkiezingen in september. Sneller dan beoogd werd het rapport daarmee de grondslag voor een nieuw verkiezingsprogramma.

Verkiezingen en campagne

De aankondiging van de vervroegde verkiezingen leidde tot een abrupte focuswisseling: een omschakeling van de strategische herpositionering naar de campagnemodus. Het betekent ook een herijking van de lopende trajecten. Een aantal strategische projecten werd tijdelijk stilgezet (oa Team1415, de webapp, vernieuwde webwinkel); een aantal andere projecten vergden juist een aanzienlijke versnelling (digi13, vernieuwing huisstijl).

In de aanloop naar de campagne heeft de partij veel baat gehad bij de overwegend positieve aandacht voor de lijsttrekkersverkiezingen. In een uitstekende samenwerking met een viertal provinciale en lokale afdelingen werd in korte tijd een debatcyclus opgezet, waarvoor veel belangstelling was van zowel leden als journalisten.

Tegelijk werd met gebruikmaking van de ervaringen en evaluaties van eerdere campagnes in hoog tempo een campagneorganisatie ingericht. Vooruitlopend op de benoeming van de campagneleider vervulde de sector communicatie daarbij de rol van kwartiermaker.

Uit eigen onderzoek was duidelijk dat de uitgangspositie voor de campagne niet gunstig was. Het CDA had een onrustige periode achter de rug, een verzwakt profiel op inhoudelijke thema's en stond in de peilingen structureel laag. Met een nieuwe lijsttrekker en veel nieuwe kandidaten op de lijst, was de inzet voor de campagne om het CDA aan de man te brengen op drie herkenbare

Nasleep

De uitslag van de verkiezingen was teleurstellend, maar gegeven de situatie niet onverwacht. Een duurzaam herstel van vertrouwen van de kiezer en een overtuigend antwoord op de drie O's van de commissie Rombouts vergen meer tijd dan in het korte tijdsbestek van de campagne was gegeven. Daarvoor is in 2012 een basis gelegd, waarop in de komende periode moet worden voortgebouwd

2. Evenementen

Het resultaatgebied evenementen betreft grote- en kleinschalige partijbijeenkomsten en ondersteunende evenementen bij de (permanente) campagne.

In 2012 werden de volgende evenementen georganiseerd: 2.1 Nieuwjaarsreceptie

Op zaterdag 21 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats in De Fabrique in Maarssen. Deze nieuwjaarsreceptie was omgedoopt naar een bijzonder congres, waarin de rapporten van het Strategisch Beraad, de werkgroep Organisatie en de commissie nieuwe woorden, nieuwe beelden (commissie Geel) centraal stonden.

Tevens werd afscheid genomen van Jeroen van Velzen (CDJA), Hans Janssen (Noord-Brabant), Dieudonné Akkermans (Limburg), Herman Kaiser (Gelderland), Tony de Bos (Zuid-Holland) en Minister Piet Hein Donner. Liesbeth Spies werd als opvolger van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties welkom geheten.

Tevens werd het eerste exemplaar van de Frans Woltersprijs uitgereikt door Pieter Jan Biesheuvel aan Fred Beekers van Van Harte Resto.

Aansluitend vond de nieuwjaarsreceptie plaats. 2.2 Verkiezing Lijsttrekker

Na de val van het kabinet in april 2012 moest er voor de verkiezingen van 12 september 2012 een nieuwe lijsttrekker voor het CDA gekozen worden.

Dit werd een partijbureaubreed traject, waarin de sector communicatie tot taak had om de evenementen te organiseren, de communicatie rondom het traject te stroomlijnen en het hele stemtraject en het tijdpad te coördineren.

De 6 kandidaten waren: Henk Bleker

Sybrand Buma Mona Keijzer Liesbeth Spies

Madeleine van Toorenburg Marcel Wintels

Tussen 7 mei en 16 mei zijn in uitstekende samenwerking met de lokale en provinciale afdelingen 4 debatten georganiseerd met de 6 kandidaten.

Maandag 7 mei Laurenskerk in Rotterdam Woensdag 9 mei Martiniplaza in Groningen

Vrijdag 11 mei tijdens het CDJA Congres, Theater Hotel Figi in Zeist Woensdag 16 mei Podium Bloos in Breda

Alle leden met stemrecht (op 1 februari 2012 de contributie voor 2011 betaald hebben en op 10 mei 2012 minimaal 8 weken lid zijn (voor 15 maart 2012)) konden telefonisch of digitaal hun stem uitbrengen.

In eerste instantie werden er twee stemrondes vastgesteld. Ronde één liep van 10 mei tot 18 mei 2012, 12.00 uur.

De tweede ronde zou lopen van 22 mei tot 1 juni 12.00 uur, mits er in de eerste ronde geen enkele kandidaat meer dan 50% van de stemmen zou hebben gehaald.

Uitslag stemming

Op 18 mei 2012, 12.00 uur werd de eerste stemronde gesloten. Om 13.00 uur was de uitslag bekend:

Henk Bleker 7,3 %

Sybrand Buma 51,4 %

Mona Keijzer 26,4 %

Liesbeth Spies 3,7 %

Madeleine van Toorenburg 1,7 %

Marcel Wintels 9,5 %

Omdat Sybrand Buma in de eerste ronde meer dan 50% van de stemmen heeft gehaald, is hij daarmee na één ronde tot lijsttrekker gekozen.Een tweede ronde was daarom niet nodig. Tijdens het Verkiezingscongres van 29 en 30 juni 2012 in Maarssen werd zijn verkiezing officieel bekrachtigd. 2.3 Verkiezingscongres 29 en 30 juni 2012

In verband met de val van het kabinet verviel het eerder geplande partijcongres van 2 juni 2012 en vond er een tweedaags verkiezingscongres plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni.

Het verkiezingscongres vond plaats in De Fabrique in Maarssen.

Op vrijdagmiddag- en avond stond de behandeling van de amendementen die binnengekomen waren op het concept-verkiezingsprogramma op de agenda. In 8 verschillende deelsessies kon men discussiëren en stemmen over de ingediende amendenten.

Op zaterdagmorgen werden de overgebleven amendementen die vrijdag niet met 2/3 meerderheid waren aangenomen besproken, werd het verkiezingsprogram vervolgens vastgesteld en werd de kandidatenlijst vastgesteld.

Nieuw was de aanwezigheid van een grote groep jongeren, verenigd in de G500. Deze groep was in april 2012 opgericht en vond dat de politieke partijen moesten verjongen. Degenen die tijdig lid waren geworden hadden toegang en stemrecht tijdens het Partijcongres.

2.4 Partijcongres 27 oktober 2012

Op zaterdag 27 oktober vond het najaarspartijcognres plaats in De Doelen in Rotterdam. In de ochtend kwamen aan de orde het huishoudelijk deel, de plenaire behandeling van de

Direct na de lunch kon men de volgende deelsessies bezoeken:

• Gemeenteraadsverkiezingen 2014: de voorbereidingen • Actuele politiek

• Verkenningen Europamanifest

• Rapport “Gedeelde waarden” van de werkgroep CDA & Islam • Nieuwe website voor gemeentelijke afdelingen

• Duurzaamheidsberaad: aandacht voor duurzaamheid in model-gemeenteraadsprogram GR2014

Na de deelsessies werd het Partijcongres afgerond met het politiek middagdeel met o.m. het in memoriam (waarbij Alphons Dölle en Gerrit Gerritse herdacht werden), het meditatief moment (verzorgd door Martijn van Helvert), speeches van Ruth Peetoom en Sybrand Buma en het afscheid van de Tweede Kamerleden, die door de verkiezingen van 12 september 2012 niet meer terugkeerden naar de Tweede Kamer.

2.5 Eindejaarsbillboards

In het kader van de permanente campagne werd eind 2012 een eindejaarsbillboard ontwikkeld, met een nieuwjaarsgroet erop. Nieuw waren dit jaar de stoffen doeken, die meerdere malen bruikbaar zijn. In totaal werden er ruim 500 exemplaren weggezet.

3. Ledenwerving en ledenbinding