• No results found

§11.1: Product evaluatie

De resultaten van dit onderzoek zijn in relatie met de probleemstelling en doelstelling als positief te ervaren. Niet alleen geven de resultaten aan, dat uit een combinatie van trillingmetingen en luchtgeluidmeting overeenkomende uitkomsten komen. Ook is de ervaring over de werking van geluid binnen woningen, het uitvoeren van trillingmetingen en het verwerken van gegevens vergroot.

Uit het onderzoek komen conclusies naar voren waarbij bepaalde overdrachten sterk en minder sterk een rol spelen welke ook nog eens representatief zijn voor meerdere metingen van hetzelfde soort. Met deze opgedane kennis kunnen meerdere metingen worden uitgevoerd en verwerkt en kan de juistheid hiervan snel worden beoordeeld. Uiteindelijk kan dit er voor zorgen dat ook een theoretisch model, betere uitkomsten presenteert welke in een ontwerpfase kan worden gebruikt.

§11.2: Proces evaluatie

In het begin stadium van het afstudeer onderzoek werd een grote literatuurstudie gedaan over het onderwerp en algemene geluid principes. Al gauw bleek dat er veel kennis aanwezig was over lucht en contactgeluidmetingen en geluidprincipes. Echter over trillingmetingen was nauwelijks iets (begrijpbaar) te vinden. Alleen in erg vakinhoudelijke boeken waarbij wanden geheel met formules werden berekent, was iets te vinden. Tijdens deze zoektocht kwam ik uiteindelijk een masterclass dictaat van de TU/e tegen over geluidoverdracht in woningen van Eddy Gerritsen. Dit was echter ook geen gemakkelijk dictaat en is besloten om contact op te nemen met Eddy Gerritsen om duidelijkheid te krijgen.

De daarop volgende maanden is de theoretische kennis vergroot om uiteindelijk de praktijkmetingen goed te kunnen verwerken. In deze maanden zijn twee spreadsheets gerealiseerd waarmee het mogelijk is resultaten van trillingmetingen te verwerken. De eerste is ‘Afstraalgraad constructies’ en de tweede ‘Geluidafstraling van constructies’. Deze zijn terug te vinden in de bijlage 7.

Na enkele weken werd er een project gevonden welke voldeed aan onze eisen en konden de praktijkmetingen worden uitgevoerd. In eerste instantie liepen de praktijkmetingen rommelig door de in minder mate aanwezige ervaring en bijbehorende problemen. Uiteindelijk werd met behulp van de metingen deelonderzoek 1 afgerond en konden de echte metingen beginnen.

Na alle metingen te hebben uitgevoerd kon begonnen worden aan het uitwerken van de meetgegevens. Het uitwerken van de meetgegevens bleek echter niet zo eenvoudig te zijn als in eerste instantie werd gedacht. Uitkomsten waren erg onbetrouwbaar door het onjuist omgaan met de afstraalgraad. Uiteindelijk werd dan toch duidelijk hoe de gegevens verwerkt diende te worden en konden hier uiteindelijk conclusies uit worden getrokken.

Hoewel het hele traject erg leerzaam was met meevallers en tegenvallers was de onwetendheid over het onderwerp soms knap lastig. Er zijn zoveel oorzaken en gevolgen binnen de bouwakoestiek welke niet zomaar zijn uit te leggen dat het soms moeilijk is om de draad in het hele gebeuren te volgen. Hiervoor hebben ze dan ook een bedrijfsbegeleider uitgevonden, die je op het rechte pad houdt en steun geeft.

Literatuur

Uitgevoerd door: Guillaume Doudart de la Grée

Pagina | 38

Literatuur

H.J. Martin, Geluidisolatie. Technische Universiteit Eindhoven

E. Gerritsen, Geluidoverdracht in gebouwen. Technische Universiteit Eindhoven

D.B. Baarda en M.P.M. de Goede, Basisboek methoden en technieken, Handleiding voor het

opzetten en uitvoeren van kwantitatief onderzoek. Groningen: Noordhoff Uitgevers, 2006

NEN 5077:2001, Geluidwering in gebouwen, bepalingmethoden voor de grootheden voor

luchtgeluidsisolatie, contactgeluidisolatie, geluidwering van scheidingconstructies en geluidniveaus veroorzaakt door installaties.

NEN-EN 12354-1, Geluidwering in gebouwen, Berekening van de akoestisch eigenschappen

van gebouwen met de eigenschappen van de bouwelementen.

Begrippenlijst

Begrippenlijst

Aanstoting

Is de manier waarop geluid op een constructie valt. De aanstoting kan doormiddel van hameren plaatsvinden of doormiddel van luchtaanstoting. Door de aanstoting zullen er trillingen in de constructie ontstaan welke te verdelen is onder vrije en gedwonge trillingen. Buiggolven

Een buiggolf is een golf waarbij de deeltjessnelheid van de golf overwegend loodrecht staat op de voortplantingsrichting van de golf.

Buigstijfheid

Is de mate waarin een constructie mee beweegt met een geluidstrilling. Hierin is onderscheid te maken in flexibele en stijve vlakken.

Coïncidentie

Dit begrip komt van coïncideren. Co betekent samenlopen. Met coïncideren wordt dan ook bedoeld het samenlopen van geluidgolven welke met elkaar als het ware meereizen.

Contactgeluidisolatie

Is de mate van geluidisolatie tegen contactgeluid. Contactgeluid is herkenbaar doordat deze rechtstreeks op een constructie plaats vindt en niet door beweging van lucht op een constructie wordt overgedragen. Voorbeelden zijn het dichtklappen van deuren, het schuiven van stoelen of stampen op een vloer.

Directe overdracht

Directe overdracht vindt plaats door luchtgeluid. Het luchtgeluid brengt dan een constructie in beweging welke vervolgens aan de andere zijde de lucht in beweging brengt. Directe overdracht kan dan ook alleen plaatsvinden in een woningscheidende wand onder de grensfrequentie.

Eéngetalaanduiding

Dit getal is een logaritmische optelsom van de verschillende frequenties. Bijvoorbeeld:

Hz 125 250 500 1000 2000

dB 60 58 59 61 65

Formule:

Begrippenlijst

Uitgevoerd door: Guillaume Doudart de la Grée

Pagina | 40 Eigenfrequentie

Eigenfrequentie is de frequentie waarbij een materiaal harder trilt als gebruikelijk. Wanneer dit optreedt, spreekt men ook van de resonantiefrequentie

Flankerende overdracht

Flankerende overdracht is het tegenovergestelde van directe overdracht. Een constructie wordt hierbij aangestoten door een andere constructie of hamer. Hierdoor verplaatsen direct geluidgolven zich door de constructie en stralen vervolgens aan de lucht af. Flankerende overdracht kan in zowel de woningscheidende wand als in alle overige wanden en vloeren plaatsvinden en is dan ook niet afhankelijk van de grensfrequentie.

Frequentie

Aantal trillingen per tijdeenheid weergegeven in Hz. Geluidoverdracht

Is de weg die het geluid aflegt van de ene ruimte naar de andere ruimte. Geluidoverdracht kan alleen plaatsvinden door een medium.

Grensfrequentie

Definitie: frequentie waarbij de luchtsnelheid gelijk is aan de snelheid van de golven in een wand. Beide golven lopen dan samen op, ze coïncideren (lopen gelijk), hierdoor trilt de wand harder.

Longitudinalegolven

Dit zijn golven die zich verplaatsen in richting x en zich tevens bewegen over een richting x. Luchtdeeltjes toten elkaar aan en verplaatsen zich in horizontale richting om een evenwichtstoestand, dit in tegenstelling tot transversale golven die zich verplaatsen in verticale richting.

Luchtgeluidisolatie

Is de isolatie tegen luchtgeluid waarbij de lucht in trilling is gebracht en deze vervolgens aan constructies afgeeft. Voorbeelden hiervan zijn praten en de productie van geluid door een luidspreker.

Ontvangruimte

Is de ruimte waarin het luchtgeluidniveau wordt gemeten. NEN 5077:2001

Is de norm waarin de methode voor het meten en verwerken van luchtgeluidmetingen en contactgeluidmetingen is vastgelegd.

Ontvangruimte

Is de ruimte waar het overgebleven luchtgeluid of contactgeluid welke afkomstig is van een zendruimte wordt gemeten.

Begrippenlijst

Resonantiefrequentie Zie eigenfrequentie. Randcondities

Is de mate waarin een constructie gekoppeld of juist ontkoppeld is. Gekoppeld noemt men dan een starre verbinding en ontkoppeld een flexibele verbinding. Deze twee verschillende randcondities zijn erg bepalend voor de overdracht van geluid aan andere constructies. Normaal gesproken zijn lichte wanden flexibel gekoppeld en betonnen wanden star gekoppeld.

Standaarddeviatie

Is de gemiddelde afwijking tot het gemiddelde. Transversale golven

Dit zijn golven die zich verplaatsen in richting x en zich bewegen in richting y. De golf is te vergelijken met het omhoog en omlaag bewegen van een touw. Ook een bootje in het water zal wanneer de water in beweging wordt gebracht zich omhoog en omlaag bewegen maar zich niet verplaatsen. Het zijn niet de waterdeeltjes die zich horizontaal met de golven verplaatsen maar de golfenergie zelf.

Trillingmeting

Zijn metingen waarbij met behulp van een versnellingniveau meter (trillingmeter) de bewegingen in wanden en vloeren wordt gemeten.

Zendruimte

Bijlagen

Uitgevoerd door: Guillaume Doudart de la Grée

Pagina | 42

Bijlagen

Bijlage 1: Uitvoeren Luchtgeluidmeting

Bijlage 2: Gegevens betreffende trillingopnemer Bijlage 3: Afstraalgraad

Bijlage 4: Stappenplan uitvoeren en verwerken trillingmetingen Bijlage 5: Stappenplan uitvoeren theoretisch model

Bijlage 6: Meetgegevens deelonderzoek 1 Bijlage 7: Meetgegevens deelonderzoek 2

In document Trillingmetingen in de praktijk (pagina 37-43)