• No results found

Evaluatie Producten fase 1

In document Monitoring SOA Architectuur (pagina 56-58)

5 Evaluatie en resultaten

5.2.1 Evaluatie Producten fase 1

Product: Document “omschrijving functionaliteit”

Het afstudeerplan omschrijft het product wat uit fase 1 voor zou komen als volgt:

• Een document wat de huidige situatie omschrijft betreft de CI’s en ingezette monitor templates. De monitor template is een TMAP-Next testscript per CI type met daarin alle Monitor Control Loops (testcases). Daarnaast omschrijft dit document de waarde die aan iedere monitor / functionaliteit wordt toegekend. Dit document dient als raamwerk / criteria voor mogelijke nieuwe eindsituaties.

In dit document is het advies “hoe efficiënter te monitoren” al opgenomen.

Het doel van het document was om een raamwerk te omschrijven waarbinnen gezocht kon worden naar alternatieve oplossingen ten aanzien van de inrichting van het monitor platform. Het document had als doelgroep de engineers die binnen dit project deelnamen aan fase 2 (ikzelf) en de engineers (TWD medewerkers) en managers (teamleider TAB) die op basis van dit document beslissingen moesten nemen ten aanzien van de waardering van de huidige functionaliteit.

Evaluatie:

Het document heeft voor mij persoonlijk voldaan aan de gestelde eisen, het heeft een duidelijk raamwerk omschreven waarbinnen ik in fase 2 en de overige fasen heb kunnen zoeken naar nieuwe oplossingsrichtingen. Het was volledig en heeft naast deze rol ook geholpen bij het verduidelijken en onderbouwen van de noodzaak van dit project door goed uiteen te zetten waar de huidige situatie te kort schiet. Bij het vaststellen van de waardering van de TWD engineers en management van de huidige functionaliteit heeft het document ook voldaan. Alle aanwezigen bij deze sessie waren goed op de hoogte en instaat op basis van het document een weloverwogen keuze te maken. Het document is helder en geeft op eenvoudige en

overzichtelijke wijze weer welke functionaliteit wordt ingezet. Door details ten aanzien van de configuratie als bijlage in de testscripts en testcases in de bijlage te stoppen en in de hoofdstukken de functionaliteit kort te omschrijven in tabelvorm is het document goed leesbaar voor zowel techneuten als management. Om te zorgen dat het document optimaal zou voorzien in het primaire doel is ervoor gekozen het advies teenaanzien van ITILv3, TMAP-Next en het herzien van de processen en werkwijze bewust niet in dit document opgenomen maar als los product opgeleverd in deze fase. Ook dit draagt bij aan de leesbaarheid.

Product: Document “verbetervoorstel ITIL-TMAP-Next”

Het afstudeerplan omschrijft het product wat uit fase 1 voor zou komen als volgt:

• Dit product wordt niet als los product omschreven in het afstudeer plan. Wel staat er in het afstudeerplan dat er een advies gedaan zou worden op basis van TMAP-Next en hoe deze methodiek ingezet zou kunnen worden om de monitoren efficiënter in te richten. Gezien de afhankelijkheden met de voor operationeel beheer geadopteerde methodiek ITILv3 zijn deze 2 methodieken met elkaar vergeleken en heb ik de processen rondom het monitoren in het kader van deze vergelijking onder de loep genomen. De omvangen van de set met verbeterpunten en de noodzaak van het

doorvoeren van deze punten om het rendement van de voorgestelde oplossingsrichting te optimaliseren hebben geleid to het schrijven van dit advies rapport.

Het doel van het document was om de TWD engineers en (hoofdzakelijk) het managenet van de afdelingen TWD en SOGICT (functioneel beheer) te informeren over het inrichten en herzien van huidige processen en inrichting van de organisatie ten aanzien van monitoren. Een tweede doel was het document te gebruiken als input voor nog op te starten projecten om deze punten te adresseren.

Evaluatie:

Het document voorziet in het hier boven omschreven doel. Er wordt per verbeterpunt duidelijk omschreven welke methodiek er aan ten grondslag ligt, welke consequenties de huidige situatie heeft voor het rendement van de monitor oplossing, wie het zou moeten oppakken en in welke vorm. Waar punten binnen mijn project geadresseerd worden staat dit ook duidelijk aangegeven. Het document is goed leesbaar te houden door de adviezen

puntsgewijs in het document te verwerken. Per punt wordt aangegeven wat de huidige situatie is en hoe deze verbeterd kan worden. Daarnaast wordt een globale opdrachtomschrijving voor het oplossen van dit punt in projectvorm gegeven en wordt aangegeven wanneer dit project zou moeten startten (parallel aan dit project, tijdens dit project of na afloop). Door niet te verzanden in technische details maar te concentreren op de methodieken is het document ook geschikt voor management en functioneel beheerders met kennis van deze methodieken.

Product: PowerPoint presentatie “HP monitoring rapport”

Het afstudeerplan omschrijft het product wat uit fase 1 voor zou komen als volgt:

• Dit product wordt niet als los product omschreven in het afstudeer plan. De presentatie is gebruikt om de in deze fase opgeleverde documenten samen te vatten en toe te lichten. Daarnaast is tijdens het geven van deze presentatie de waardering voor de functionaliteit behandeld.

Het doel van de presentatie was om de TWD engineers, SOGICT en management te

informeren en kort uit te leggen welk raamwerk ten grondslag zou liggen aan een mogelijke oplossingsrichting. Door alle belanghebbenden te betrekken en de mogelijkheid te geven inspraak te hebben op het proces moet hoopte ik iedereen te betrekken bij het proces en draagvlak te creëren voor de uiteindelijke oplossing.

Evaluatie:

De presentatie was overzichtelijk en goed te volgen voor de betrokkenen. Het doel om te informeren en betrekken is gehaald, dit blijkt uit het feit dat er aan het eind van de fase overeenstemming was over het raamwerk en het feit dat het besproken advies rapport met betrekking tot het herzien van de processen opgepakt is binnen de organisatie en een vervolg gaat krijgen. Dit toont tevens aan dat er draagvlak gecreëerd is voor dit project. De

schuldvraag, door wie is de huidige situatie ontstaan heb ik heel bewust vermeden. Dit heeft ervoor gezorgd dat iedereen aan boord bleef en mensen niet in de verdediging schoten maar open stonden voor alternatieven.

In document Monitoring SOA Architectuur (pagina 56-58)