• No results found

ESE -ELT STUDENTEN

In document ELEKTRO-TECHNIEK ZELFEVALUATIE (pagina 31-35)

GEVOLGEN VAN DE TECHNIEKCONVERSIE VOOR DE OPLEIDING ESE

ESE -ELT STUDENTEN

2018-2019 9 VT studenten 1 HAN minor 8 Extern

HAN MINOR

1 Embedded Vision Design (full-time) 1 Student

EXTERNE MINOR

1 Embedded Systems TU Eindhoven

5 Artificial Intelligence bij Universiteit Utrecht

1 2e graads lerarenopleiding bij Saxion

1 Introduction to Robotics South Dakota 8 Studenten

6.5 ACTIES NAAR AANLEIDING VAN DE VORIGE VISITATIES

We noemen hier de aanbevelingen uit de vorige visitaties van de opleidingen Elektrotechniek (2014) en Embedded Systems Engineering (2012) en de acties die we daarop hebben uitgevoerd in de afgelopen periode.

ACTIES naar aanleiding van de aanbevelingen uit het ELT visitatierapport 2014:

Standaard 1 De opleiding zou internationalisering sterker in de eindkwalificaties kunnen verankeren. Zo zou de opleiding de competentie-indicatoren kunnen aanvullen met specifieke op internationalisering gerichte criteria.

ACTIE: Internationalisering is één van de uitgangspunten voor het nieuwe curriculum Engineering 2.0. Het derde jaar is een volledig internationaal jaar geworden.

Standaard 3 Toetsen realisatie eindkwalificaties:

Het panel adviseert de opleiding in een overzicht op te nemen waar de zeven (in de toekomst acht) competenties in het curriculum op eindniveau worden getoetst (niveau 2 of niveau 3) en welke bewijzen of producten de studenten daarvoor moeten overleggen.

ACTIE: De acht competenties van het landelijke vastgestelde profiel van Bachelor of Engineering komen in de opleiding aan bod. De competentie “beheren” (control) is toegevoegd aan het palet van competenties. Alle competenties worden bij het afstuderen op eindniveau getoetst. Sommige

competenties worden ook al eerder in het curriculum getoetst op niveau 2.

De opleiding heeft in de afgelopen twee jaar de afstudeerbeoordeling grondig herzien. Het panel stelt vast dat er veel beoordelingsformulieren zijn ontwikkeld, die vervolgens maar matig worden ingevuld door de beoordelaars. Het panel adviseert om het praktisch gebruik van de beoordelingsformulieren nog eens te evalueren.

Het panel adviseert in ieder geval om bij hoge (>8) en lage (5,5 - 6) waarderingen van afstudeerwerkstukken de motivatie voor het oordeel op te nemen in de beoordelingsformulieren. Daarmee maakt de opleiding transparant wat zij voldoende vindt en wat zeer goed of excellent.

ACTIE: Er is intussen één integraal beoordelingsformulier ontwikkeld in plaats van de verschillende formulieren die er waren. Hierop is een veld “motivatie” opgenomen.

De afstudeercoördinator controleert of de formulieren afdoende zijn ingevuld. De examencommissie controleert steekproefsgewijs.

Duurzaamheid terug laten komen als attitude.

ACTIE: duurzaamheid is opgenomen in de missie van de opleiding en heeft onder andere een plaats gekregen in de projecten als een verplicht aandachtsveld en in het Engineering brede vak “Ethiek, Milieu, Maatschappij en Cultuur”.

ACTIES naar aanleiding van de aanbevelingen uit het ESE visitatierapport 2012:

Beoogde kwalificaties:

Het panel adviseert de opleiding en de hogeschool om na de start- en consolidatiefase in de komende jaren meer aandacht te gaan geven aan overstijgende zaken als benchmark, positionering en mogelijke potentie tot groei van de opleiding ESE.

ACTIE: De opleiding ESE is per 1 september 2015 ondergebracht als differentiatie bij de opleiding Elektrotechniek als gevolg van de Techniekconversie en heeft sinds september 2019 geen eigen croho meer. Tot 1 september 2015 hebben we voor de opleiding ESE landelijk PR en werving gedaan die leidde tot een toename van instroom over de periode 2010-2015 van ca. 30%.

Daarna zijn PR en werving gecontinueerd op een meer regionaal niveau zoals dat voor de meeste hbo opleidingen geldt. Het aantal studenten in de differentiatie ESE is sindsdien afgenomen met ca. 30%.

Het panel is van mening dat er een grote potentie is tot groei, gezien ontwikkelingen in het beroepenveld. Het panel adviseert de kennis en ervaring binnen de eigen opleiding uit te bouwen en de opleiding niet te laten versplinteren over andere hbo-instellingen.

ACTIE: Het onderbrengen van de opleiding als differentiatie bij Elektrotechniek heeft geleid tot het samengaan en delen van kennis en ervaring met collega’s van de opleiding Elektrotechniek. Daarbij heeft het opleidingsprogramma van ESE op diverse punten kunnen profiteren van de kennis en ervaring die binnen Elektrotechniek aanwezig was.

Programma:

Het panel vindt dat de opleiding oog moet blijven houden voor eventuele actualisatie (programma-inhoud en vakinhoudelijke onderwijs hulpmiddelen), mede gezien de snelle ontwikkelingen in het vakgebied. De opleiding kan daarvoor de contacten met werkveld, universiteiten en het nieuw te starten lectoraat inzetten.

ACTIE: Er is in de afgelopen jaren meer tijd vrijgemaakt voor ontwikkelwerkzaamheden die actualisatie van programma en vakinhoud mogelijk maakten. Doordat de organisatie van de opleidingen binnen het instituut Engineering sinds 2016 samengebracht is, was het mogelijk aanzienlijke ontwikkelbudgetten te creëren waardoor zowel programma als vakinhoud up to date zijn.

De onderzoeksleerlijn kan meer expliciet worden beschreven, waarmee studenten zich ook meer bewust worden van keuzeprocessen en verantwoording van alternatieven en daar gericht op kunnen reflecteren.

ACTIE: In het huidige OER is de onderzoeksleerlijn expliciet beschreven voor alle opleidingen binnen engineering.

Het panel adviseert om bij de selectie van studenten voor de versnelde routes ook duidelijker rekening te houden met motivatie en studiehouding van de studenten.

ACTIE: Versnelde routes zijn afgeschaft. Het aanbod aan VWO starters is te klein om een rendabel versneld traject te kunnen draaien. De huidige mbo studenten die willen doorstromen richting een hbo hebben een te laag niveau van wiskunde / natuurkunde / engels / nederlands om een verkort traject succesvol te kunnen volgen en starten alleen nog in het reguliere traject.

Het panel adviseert de opleiding te kijken naar de versterking van het Nederlands taalgebruik. Daarop vindt geen instroomtoetsing plaats. Taalgebruik wordt nu niet gericht onderwezen en wordt op onderdelen beoordeeld in de projectverslagen. Een duidelijker lijn vanaf instroom is een mogelijkheid.

ACTIE: In de afgelopen jaren hebben we bij Professional Skills een schrijflijn opgezet waarbij aandacht is voor beroepsproducten. Studenten werken in hun projecten aan hun documentatie of schrijven memo’s ter informatie aan opdrachtgevers die op taalgebruik en rapportagetechniek worden beoordeeld door en de inhoudelijke professional en door de docent Professional Skills. In de lessen Skills wordt

de vakdocent deze student om een afspraak te maken met een docent Skills voor gerichte feedback op en hulp bij de rapportage.

Studenten werken met een “controlekaart documenten” die zij van te voren moeten raadplegen en beoordelen of hun documenten aan de vereiste criteria voldoen. Vakdocenten wijzen ook op deze controlekaart.

Studenten met een achterstand op taalgebied kunnen extra ondersteuning krijgen van het HAN Talencentrum.

Tijdens het afstuderen zijn er intervisies waarin studenten van en met elkaar leren door elkaar peerfeedback te geven op hun tussentijdse rapportages. Zo “meten” zij zich ten opzichte van elkaar en verbeteren zo hun rapportages.

De opleiding kan de studenten een meer kritische houding aanleren ten aanzien van het verantwoorden van keuzes in onderzoeksaanpak. Daarmee wordt de relatie versterkt tussen de praktijkonderzoeken en de theoretische onderbouwing. Dit mag een duidelijker onderdeel worden in de verslagen van studenten.

Onderzoek en analyse komen daarmee beter tot uiting in de verslagen.

ACTIE: Er is een onderzoeksleerlijn ontwikkeld die begint in het tweede semester met het vak onderzoeksvaardigheden.

Dit vak behandelt onderwerpen zoals bronnenonderzoek en APA regels, lezen, interpreteren en argumenteren en verschillende onderzoeksmethodieken. Een groep collega’s heeft een kaartenset ontwikkeld die studenten ondersteunt bij het kiezen van hun onderzoeksmethodieken. Studenten moeten de kennis en vaardigheden toepassen in de projecten van elk semester. In een aantal semesters moeten zij een onderzoeksrapport opleveren.

Een deel van de semesterprojecten wordt ingebracht door en vindt plaats bij de lectoraten. In semester 6, waar we werken in professionele leergemeenschappen, hebben de lectoraten een belangrijke rol en neemt onderzoek een belangrijke plek in. Studenten kunnen er ook zelf voor kiezen om op verschillende plekken in het curriculum een onderzoeksproject te doen.

Het effect van deze acties is dat onderzoek en analyse duidelijker in verslagen terecht komt.

Personeel:

Ten tijde van de visitatie was er een tijdelijke invulling voor het instituutsmanagement. Dit is een punt van zorg, aangezien de verdere groei van de opleiding een duidelijk drive en aansturing vergt. Dit verdient aandacht tezamen met de komende wisseling in de relatief kleine docentenstaf.

Voor de verdere professionalisering van het docententeam wordt geadviseerd om naast de meer sales pitch georiënteerde seminars ook de meer vakinhoudelijke (internationale) seminars te bezoeken om de nieuwste ontwikkelingen goed te peilen, bijvoorbeeld de DATEconferentie of wireless conferentie in München.

ACTIE: Professionalisering is een jaarlijks terugkerend bespreekpunt in de functioneringsgesprekken. Iedere (fulltime) medewerker heeft jaarlijks naast de 50 CAO professionaliseringsuren 50 extra uren. Totaal dus 100 uur.

Met de medewerkers wordt besproken hoe ze deze tijd inzetten. In het afgelopen jaar is een groep ESE-docenten naar Embedded World congres en beurs geweest. Een van onze docenten is actief binnen een IoT platform en geeft lezingen. Enkele docenten zijn naar Oostenrijk geweest, waar we een uitwisseling mee hebben. Veel professionalisering vindt tegenwoordig ook online plaats.

Het panel heeft de indruk dat de formatie onder druk staat en dat de formatieomvang krap is voor een technische opleiding met veel vaardigheidselementen.

De formatie is kwetsbaar met de kleine omvang en docent- en managementwisselingen. Mogelijk kan de werkdruk worden verlicht met versterking door een ondersteunend medewerker. De vacature voor de managementpositie verdient snelle invulling.

ACTIE: Deze aanbevelingen zijn overgenomen en uitgewerkt tot een formatie die het gedifferentieerde programma uitstekend kan uitvoeren. De formatie is momenteel ruimschoots op sterkte.

Voorzieningen:

De opleiding kan meer pr maken met wat zij in huis heeft aan opleidingsspecifieke voorzieningen.

ACTIE: Afgelopen jaren is er veel aan PR gedaan:

- in het kader van de Engelstalige variant zijn uitstekende filmpjes gemaakt

- Publicatie in Bits&Chips over de opleiding - Publicatie in HAN bladen

Kwaliteitszorg:

Het panel adviseert om de beroepenveldcommissie regelmatiger formeel te consulteren.

ACTIE: Het beroepenveld heeft inmiddels zitting genomen in de engineering adviesraad en in de beroepenveldcommissie van de opleiding Elektrotechniek. Beide komen drie maal in twee jaar bij elkaar.

Toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties:

Het panel adviseert de begeleiding bij de startfase van de afstudeerprocedure te versterken opdat vroegtijdig geschiktheid van bedrijf en opdracht kunnen worden beoordeeld en de kwaliteit van opdrachten strakker wordt geborgd.

ACTIE: Studenten maken voordat de opdracht van start gaat al een (basis) plan van aanpak met daarin een voorlopige probleemanalyse. Op basis daarvan wordt bepaald of de student van start mag.

De technische eisen aan het verslag (bijvoorbeeld verplichte bijlagen) en de verantwoording van het leerproces van de student kunnen sterker worden aangezet.

ACTIE: Er is, samen met de andere engineeringopleidingen, een geheel nieuw proces ingericht rond de

afstudeerprocedure waarin veel aandacht is voor een bij de eindkwalificaties passende opdracht en begeleiding vanuit de docent. Zie hiervoor de Engineering afstudeergids261.

Het panel geeft in overweging een anti-plagiaat procedure in te voeren in onderwijs- en examenreglement, waarmee alle afstudeerwerkstukken digitaal kunnen worden gecontroleerd.

ACTIE: De HAN heeft het anti-plagiaat instrument Ephorus ingesteld waarin elk afstudeerverslag gecontroleerd wordt op plagiaat. Dit heeft een aantal maal tot aanpassing van een afstudeerverslag geleid.

26

Verwijzing naar de afstudeergids Engineering

6.6 DEELNAME EN TEVREDENHEID MINOREN ELEKTROTECHNIEK

In onderstaande tabel staat de interne en externe deelname aan de minoren van de opleiding Elektrotechniek.

In document ELEKTRO-TECHNIEK ZELFEVALUATIE (pagina 31-35)

GERELATEERDE DOCUMENTEN