• No results found

Accijnsgoederen: producten die aan de geharmoniseerde accijns zijn onderworpen, zoals alcohol, tabak en energie.

9/107

Afstandsverkopen van goederen: intracommunautaire afstandsverkopen van goederen en afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen zoals gedefinieerd in artikel 14, lid 4, van de btw-richtlijn.

B2c-leveringen en -diensten (business-to-consumer): prestaties aan eindverbruikers, die de in paragraaf 1.2 vermelde handelingen omvatten (nader beschreven in deze toelichting). Een verbruiker kan in deze toelichting ook een afnemer worden genoemd.

Bijzondere regelingen: hiertoe behoren de niet-Unieregeling, de Unieregeling en de invoerregeling.

De “niet-Unieregeling” is de bijzondere regeling voor diensten die worden verricht door niet in de Gemeenschap gevestigde belastingplichtigen zoals bedoeld in titel XII, hoofdstuk 6, afdeling 2, van de btw-richtlijn. Meer uitleg is te vinden in hoofdstuk 3.

De “Unieregeling” is de bijzondere regeling voor intracommunautaire afstandsverkopen van goederen, voor door elektronische interfaces gefaciliteerde leveringen van goederen binnen een lidstaat en voor diensten verricht door in de Gemeenschap maar niet in de lidstaat van verbruik gevestigde belastingplichtigen, zoals bedoeld in titel XII, hoofdstuk 6, afdeling 3, van de btw-richtlijn. Meer uitleg is te vinden in hoofdstuk 3. De “invoerregeling” is de bijzondere regeling voor afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen zoals bedoeld in titel XII, hoofdstuk 6, afdeling 4, van de btw-richtlijn.

Meer uitleg is te vinden in hoofdstuk 4.

Derdelandsgebieden en derde landen: “derdelandsgebieden” zijn de gebieden die in artikel 6 van de btw-richtlijn worden genoemd en een “derde land” is elke staat of elk grondgebied waarop het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie niet van toepassing is (zie artikel 5 van de btw-richtlijn). Op het moment van publicatie van deze toelichting zijn de volgende derdelandsgebieden opgenomen in artikel 6: de berg Athos; de Canarische Eilanden; de Franse gebieden Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Saint-Barthélemy en Saint-Martin; de Ålandseilanden; Campione d'Italia; de Italiaanse wateren van het meer van Lugano; het eiland Helgoland; het gebied Büsingen; Ceuta; Melilla;

Livigno.

Elektronische interface: moet worden opgevat als een breed begrip dat twee onafhankelijke systemen of een systeem en de eindgebruiker in staat stelt te communiceren met behulp van een apparaat of programma. Bij een elektronische interface kan het gaan om een website, portaal, gateway, marktplaats, applicatieprogramma-interface (API) enz.

In het kader van deze toelichting kan hiermee, wanneer wordt verwezen naar een elektronische interface, afhankelijk van de context, de elektronische interface worden bedoeld zoals hierboven gedefinieerd of een belastingplichtige die een elektronische interface beheert.

EU-lidstaten: de landen binnen de EU waar deze btw-regels van toepassing zijn. Dit zijn België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.

Fiscaal vertegenwoordiger: een in de Gemeenschap gevestigde persoon die door een leverancier of dienstverlener is aangewezen als de persoon die gehouden is tot betaling van de btw en die verantwoordelijk is voor de naleving van de btw-verplichtingen.

10/107

Fulfilmentdiensten: aan leveranciers van goederen verleende diensten die bestaan in de opslag van goederen in een magazijn, de voorbereiding van bestellingen en de verzending van de goederen uit het magazijn.

Gelijkgestelde leverancier: de belastingplichtige die geacht wordt de goederen van de onderliggende leverancier te ontvangen en de goederen aan de eindverbruiker te leveren.

Bijgevolg heeft een gelijkgestelde leverancier dezelfde rechten en plichten voor btw-doeleinden als de leverancier. In de context van deze toelichting is de gelijkgestelde leverancier de belastingplichtige die via een elektronische interface leveringen faciliteert overeenkomstig artikel 14 bis van de btw-richtlijn (zie paragraaf 2.12.1 van hoofdstuk 2).

Goederen van geringe waarde: goederen die deel uitmaken van zendingen waarvan de intrinsieke waarde bij invoer niet meer dan 150 EUR bedraagt (met uitzondering van accijnsproducten).

Intrinsieke waarde:

a) voor handelsgoederen: de prijs van de goederen zelf bij verkoop voor uitvoer naar het douanegebied van de Unie, met uitzondering van vervoers- en verzekeringskosten, tenzij deze in de prijs zijn begrepen en niet afzonderlijk op de factuur zijn vermeld, en met uitzondering van alle andere belastingen en heffingen zoals te constateren door de douaneautoriteiten op basis van relevante documenten;

b) voor goederen zonder handelskarakter: de prijs die voor de goederen zelf zou zijn betaald als zij waren verkocht voor uitvoer naar het douanegebied van de Unie.

Leverancier/dienstverlener: de belastingplichtige die binnen de EU goederen of diensten rechtstreeks aan afnemers verkoopt of die rechtstreeks aan afnemers afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen verricht zonder facilitering van de levering via een elektronische interface.

Niet in de Gemeenschap gevestigde belastingplichtige: een belastingplichtige die de zetel van zijn bedrijfsuitoefening niet op het grondgebied van de Gemeenschap heeft gevestigd noch daar over een vaste inrichting beschikt.

Onderliggende leverancier: de belastingplichtige die goederen levert of afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen verricht via een elektronische interface (zie paragraaf 2.1 van hoofdstuk 2).

Tussenpersoon: een in de Gemeenschap gevestigde persoon die door een leverancier of een gelijkgestelde leverancier die afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen verricht, is aangewezen als de persoon die gehouden is tot betaling van de btw en die verantwoordelijk is voor het nakomen van de verplichtingen van het éénloketsysteem voor invoer.

Zending: gezamenlijk verpakte goederen die gelijktijdig door dezelfde leverancier of onderliggende leverancier naar dezelfde geadresseerde worden verzonden en die onder dezelfde vervoersovereenkomst vallen.

11/107