• No results found

61Er wordt in dit hoofdstuk niet verder ingegaan op de verschillende typen kering. Een volle

dige beschrijving, categorisering, normering, ligging, opbouw, droogtegevoeligheid en gevoe­ ligheid voor stormschade of anderszins is te vinden in <kies:een bijlage of ander document>. Indien er in een ander document of beheersinstrument geen volledig en actueel overzicht is opgenomen dienen in bijlage van dit inspectieplan overzichten van keringen opgenomen worden. Hierin dienen de keringen gevoelig voor droogte of stormschade expliciet aangege­ ven te worden.

In onderstaande tabel staan de keringen weergegeven.

TABel 3 OVerzIchT kerIngen In Beheer BIj <nAAm OrgAnISATIe>

soort kering type normering ligging Omvang

primair regionaal Overig 3.3 InFOrmATIeBehOeFTe

InFOrmATIeBehOeFTe gerIchT Op heT VOOrkOmen VAn FAlen VAn de kerIng

Op basis van de type waterkering en de daaraan gerelateerde faalmechanismen zijn één of meerdere inspectieparameter bepaald. Een inspectieparameter geeft een indicatie van de (onderhoud)toestand van de waterkering. Voorwaarde voor een goede inspectieparameter is dat deze objectief is en met de beschikbare middelen (eenvoudig) te meten/achterhalen. Indien de inspectieparameter onder een bepaalde waarde komt ‘faalt’ de waterkring op het betreffende aspect. Zodra de inspectieparameter onder een kritieke waarde daalt, voldoet de waterkering niet meer aan zijn functie en is er sprake van falen van de waterkering.

Ter indicatie van het falen van een waterkering dient een interventienorm bepaald te worden. De interventienorm geeft het niveau (en verwachte moment) aan waarop groot onderhoud aan de waterkering noodzakelijk is. Het interventieniveau is de waarde van een of meerdere inspectieparameters, waarbij het uitvoeren van onderhoud bedrijfseconomisch gezien opti­ maal is.

De frequentie van inspecteren wordt bepaald door de ontwikkelingssnelheid van een schade.

In de Handreiking Inspectie Waterkeringen, basisinformatie, is bovenstaande informatie verder uitgewerkt. Dit biedt de basis voor het definiëren van de informatiebehoefte.

STOWA VIW 2008-02 Handreiking inspectie Waterkeringen - OperatiOneel deel

InFOrmATIeBehOeFTe gerIchT Op heT OnderhOud VAn de kerIng

Klein onderhoud is gericht op het verlengen van de levensduur van de kering en het voorko­ men van grotere schade aan de kering. Het signaleren van de onderhoudsbehoefte leidt moge­ lijk tot een andere informatiebehoefte dan die gericht op het falen van de kering.

Voor alle typen keringen is in kaart gebracht welke informatiebehoefte er is om klein onder­ houd te bepalen.

De frequentie van inspecteren wordt bepaald door de ontwikkelingssnelheid van een schade.

In de Handreiking Inspectie Waterkeringen, basisinformatie, is bovenstaande informatie verder uitgewerkt. Dit biedt de basis voor het definiëren van de informatiebehoefte.

hAndhAVIng, WAArOnder nAleVIng OnderhOudSplIchT

Vanuit handhaving is er behoefte aan het signaleren van illegale situaties. Deze informatie­ behoefte is gedefinieerd in nauwe samenwerking met de <afdeling handhaving>. De informa­ tiebehoefte is gericht op het signaleren van overtredingen van de Keur en van het niet vol­ doen van de onderhoudsplicht. Voor beiden vindt de naleving ervan plaats door de <afdeling handhaving>.

3.4 Typen InSpecTIeS

De <afdeling beheer> hanteert de volgende uitgangspunten voor de te voeren inspectiestra­ tegie

• De informatiebehoefte

• Het risicoprofiel en/of historische ontwikkelingen • Bedrijfsmatige inpassing van de inspecties

In de onderstaande Tabel 4 is een aantal inspecties opgenomen, zoals deze mogelijk geïdenti­ ficeerd kunnen worden bij waterkeringbeheerders.

63

TABel 4 Typen InSpecTIeS

naam inspectie nadere omschrijving doel inspectie

schouw inspectie voor het gewone beheer nagaan of er aan de onderhoudsverplichting is voldaan (maaien, verwijderen van drijfvuil e.d., gericht op het gewone beheer)

Bestuursschouw inspectie door o.a. het bestuur, waarbij verschillende locaties worden bezocht najaarsinspectie inspectie voorafgaand aan het komende

stormseizoen

nagaan of de waterkering in goede staat van onderhoud verkeerd i.v.m. het komende winter/storm seizoen (is de bekleding in orde, werkzaamheden, is het vee van de kering (gesloten seizoen)

voorjaarsinspectie inspectie na het stormseizoen nagaan welke gevolgen het stormseizoen heeft gehad op de staat van de waterkering (bekleding, drijfvuil e.d.) voor eventueel herstel

toetsing (binnen) toets van de waterkering aan de gestelde normen nagaan van de afmetingen en de stabiliteit van de waterkering

dagelijkse inspectie meldingen, constateringen e.d. nagaan van meldingen, overtredingen keur, etc. gericht technische inspectie

(buiten)

nader onderzoek naar de staat van de waterkering

profiel- en/of hoogtemetingen inmeten van profielen en hoogtes van keringen nodig voor bepalen van verzakking en/of vervorming.

Beschrijf hier kort welke inspecties binnen de organisatie uitgevoerd worden. Beschrijf/ verwijs naar, per inspectie: doel, frequentie en periode, waar te nemen aspecten, wijze van vastlegging, ……

3.5 plAnnIng InSpecTIeS

Op basis van het areaal en de inspectie die uitgevoerd worden is in onderstaande tabel een overzicht opgenomen wanneer welke keringen geïnspecteerd worden.

Bijzondere inspecties soort inspectie 5-jaarlijks

najaar-inspectie voorjaar-inspectie maandelijkse inspectie dagelijkse inspectie droogte-inspectie storm-inspectie soort kering primair regionaal Overig

STOWA VIW 2008-02 Handreiking inspectie Waterkeringen - OperatiOneel deel

Geeft inzicht in de planning van de diverse inspectie gedurende één jaar.

Onderstaande tabel bevat de planning van de inspecties en de daaraan gerelateerd rappor­ tages momenten, beschreven in 2.2.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

voorjaarinspectie najaarinspectie droogte-inspectie storminspectie rapportages Bestuurrapportage managementrapportage Beheerrapportage

3.6 hOe WOrdT geïnSpecTeerd?

Voor het uitvoeren van de diverse inspecties zijn diverse methodieken en middelen beschik­ baar. In ‘Inspectie waterkering, een overzicht van meettechnieken’ staan de verschillende methoden beschreven. De keuze voor een techniek is afhankelijk van kosten, frequentie, snel­ heid etc. etc.

De meest voorkomende methode zijn de visuele inspecties. Binnen <<naam organisatie>> wordt gebruik gemaakt van de volgende technieken.

65