• No results found

Elementen voor een succesvol aanpak van Marokkaanse overlastgevende jongeren

Positief Toelichting

Algemeen/voorwaarden

Integrale aanpak Gefragmenteerde aanpak, één partij kan niet alle problemen

oplossen. Groepsproblematiek is te complex en deze doelgroep heeft meerdere en verschillende problemen.

Gemeentelijke coördinatie en regie

Bij regie en coördinatie door uitvoerende organisatie werken partijen langs elkaar heen en proberen eigen organisatiedoelen te vervullen. Daarnaast kunnen sommige partijen door bepaalde redenen de overhand hebben.

Een bottom-up

benadering en daarmee rekening houden met behoeften van jongeren

Werken vanuit een top-down benadering en daarmee lokale context, waarden en normen niet meenemen in de aanpak is niet de manier om maatwerk te leveren.

Vaardigheden en team

Flexibel zijn Om vertrouwen te kunnen winnen moeten de jongeren te allen tijde

bij de professional terecht kunnen. Daarnaast moet bij bepaalde (lichte) vergrijpen niet direct consequenties tegenover staan.

Open staan Een gesloten houding zorgt ervoor dat jongeren zich niet vrij kunnen

voelen bij de professional. (Cultureel)

inlevingsvermogen

Het kunnen inleven in andermans leefwereld is een voorwaarde om iemand te kunnen begrijpen en, op een voor die persoon begrijpelijke manier het een en ander uit te leggen.

Emotioneel stabiel zijn De betreffende doelgroep behelst een verscheidenheid aan (extreem) overlastgevende jongeren. De professional moet op een nuchtere manier kunnen omgaan hiermee.

Toevertrouwen De ander niet vanuit vertrouwen benaderen zorgt ervoor dat het

winnen van vertrouwen ook moeizaam gaat. Interculturele

vaardigheden

Dit is van meerwaarde doordat de professional rekening kan houden met verschillende waarden, normen en communicatiestijlen.

Zelfstandig werken Soms dienen jongeren één op één aangesproken te worden.

In teamverband werken

Professionals die gezamenlijk werken met de doelgroep dienen eenduidig en consistent te zijn in hun boodschap. Zij moeten jongeren op daarnaast elkaars leemtes kunnen opvullen.

Netwerker De jongeren in de doelgroep kampen met meerdere en verschillende

soorten problemen. Om ze effectief te kunnen helpen en daarmee het vertrouwen van de groep te winnen, dienen professionals te weten waar ze adequaat hulp kunnen vinden voor de jongeren.

Methodologisch kunnen werken

Werken met een divers groep die voortdurend in samenstelling en soort verandert, vereist van de professional een methodische manier van werken om orde te kunnen scheppen waar chaos is.

Multi-etnische samenstelling team

Hierdoor zijn professionals herkenbaar, beschikken ze over kennis van de (lokale) waarden en normen en zijn verschillende kwaliteiten beschikbaar binnen het team.

Elementen voor een succesvol aanpak van Marokkaanse overlastgevende jongeren

Positief Toelichting

Professionals in dienst hebben die uit de lokale omgeving komen

Professionals uit andere gemeenschappen zijn minder herkenbaar en kennen (ongeacht etniciteit) lokale waarden en normen niet.

Eerste contact Informatie over de groep verzamelen op lokaal niveau

Op basis van politiegegevens en vooraf gekregen informatie de aanpak baseren wekt vooroordeel en wantrouwen op bij de professional en jongeren.

Investeren in relatievorming / oprechte

betrokkenheid

Alleen jongeren aanspreken bij overlastgevend gedrag werkt averechts. Zonder een vertrouwensrelatie kan moeizaam met de betreffende doelgroep gewerkt worden. Deze vertrouwenrelaties komt eveneens moeizaam op gang wanneer de professional niet daadwerkelijk betrokken is.

Respect verdienen Respect tonen is de manier om respect te kunnen krijgen in de straatcultuur. Zonder respect heeft de professional geen gezag. Dit respect moet op de juiste manier worden verworven.

Niet aanpassen van eigen gedrag

Toneelspelen, wordt binnen kortste keren achterhaald. Duidelijk, consistent

en afspraken nakomen

Niet transparant zijn, een dubbele agenda, afspraken maken die niet nagekomen worden zorgt ervoor dat de doelgroep uiteindelijk geen vertrouwen heeft in de professional.

Individuen één op één aanspreken

Individuen voor de groep aanspreken zorgt voor gezichtsverlies en wordt niet gewaardeerd.

Tijdsplanning overlaten aan de individuele jongere

Forceren om over problemen te praten kan averechts werken. Wanneeer een jongere de professional vertrouwt, zal deze in de meeste gevallen zelf aankloppen.

Creëren van

verantwoordelijkheidg evoel door taken op te leggen

Alles zelf willen organiseren toont aan dat er geen vertrouwen is in de jongeren. Gedragsbeïnvloeding Verschillende rollen binnen de groep analyseren en gebruiken in de aanpak

Alleen de aanpak richten op meelopers of leiderfiguren is een ondermijning van groepsdynamische processen.

(Rechtvaardige) grenzen stellen

Zonder grenzen weten de jongeren niet waar ze aan toe zijn. De grenzen moeten op een consequente en duidelijke manier gehandhaafd worden.

Empoweren en leefgebieden benadering

Ervoor zorgen dat jongeren hun problemen kennen en durven aan te pakken en tevens ervoor zorgen, dat de problemen van jongeren op verschillende leefgebieden wordt aangepakt.

Kunnen switchen tussen masculien en feminiene aanpak

De professionals komen met jongeren in aanraking die behoefte hebben aan binding maar ook respect, eer en status belangrijk vinden. Zij moeten dus op de juiste moment, de juiste aanpak hanteren

Belonen van goed gedrag

Alles in negatief dagbeeld zetten, of alleen concentreren op het straffen werkt averechts bij de doelgroep. Zij hebben al (voor een

Elementen voor een succesvol aanpak van Marokkaanse overlastgevende jongeren

Positief Toelichting

grote deel) te maken gehad met autoriteit in opvoeding en van autoriteiten. Zij hebben juist een positieve insteek nodig.

Betrekken van de gemeenschap/omgevin g/ouders

Alleen richten op de probleemjongeren is een ondermijning van de complexiteit van het probleem.

Ontplooien van verschillende activiteiten

Door in de vrije tijd van jongeren activiteiten te ontplooien, hebben de jongeren een positieve dagbesteding. Dit zorgt er verder voor dat de relatievorming beter tot stand komt.

Geen verlengstuk van politie/justitie

Wanneer een professional als verlengstuk gaan fungeren van politie/justitie, raakt deze het vertrouwen van de jongeren snel kwijt.

Bijlage 4: Lijst met geïnterviewden