• No results found

de dieselmotor. Tot die tijd wordt er vanuit gegaan dat de range extender van concept 2 gebruik maakt van dezelfde 6-cilinder dieselmotor als de Multi Tool Trac.

Hefinrichting & PTO

De hefinrichtingen van de Multi Tool Trac worden overgenomen bij concept 2. Om aan de gestelde massareductie te voldoen is het wellicht noodzakelijk om de ruimte tussen de assen te verkleinen, waardoor de hefinrichting tussen de assen komt te vervallen. De hefinrichting en PTO aan de voor- en achterkant van de werktuigdrager zijn wel vereisten.

Cabine

De cabine die wordt toegepast op de Multi Tool Trac kan ook worden gebruikt bij het ontwikkelen van concept 2. De cabine voldoet aan alle eisen voor de Multi Tool Trac en voldoet daarmee ook aan de eisen van concept 2. De ontwikkelkosten kunnen tevens laag gehouden worden doordat het aansluiten van de elektronica niet opnieuw uitgevonden hoeven worden. Een andere cabine kan pas geschikter zijn voor concept 2 als de voordelen van deze cabine opwegen tegen de extra ontwikkelkosten.

7.3.3 Intramodulair aanpasbare modules

Wielophanging

De wielophanging van concept 2 zal identiek zijn aan de wielophanging zoals hij gebruikt is bij de Multi Tool Trac. Wanneer er echter een vaste spoorbreedte gekozen wordt, kan het van belang zijn om de kromme fuseearmen te herzien. De hartlijnen van de wielen zullen dan al in elkaars verlengde liggen.

Frame

Het frame van concept 2 zal zoveel mogelijk gelijk gehouden worden aan dat van de Multi Tool Trac, aangezien het frame dezelfde functies moet vervullen als het huidige prototype. Het frame dient echter wel ingekort worden om aan de voorgaande eis van de maximale lengte te voldoen.

Stuurinrichting

De vierwielbesturing van de Multi Tool Trac wordt overgenomen en de maximale stuurhoek van de wielen dient zo mogelijk 45 graden te zijn. De maximale draairadius van concept 2 bedraagt 6.0 meter.

Carrosserie

Om de merkidentiteit van Multi Tool Trac B.V. te vergroten is het van belang dat de carrosserie van concept 2 aansluit bij die van de Multi Tool Trac. Aangezien de carrosserie van de Multi Tool Trac nog niet uitontwikkeld is, wordt de CAD-render als uitgangsbasis gebruikt. De carrosserie zal gelijk gehouden kunnen worden, omdat de algehele opzet van de werktuigdrager hetzelfde blijft.

HARDE EISEN Spoorbreedte (m) variabel Massa leeg (kg) ≤ 7500 Massa toelaatbaar (kg) ≥ 10000 Lengte (m) ≤ 5.5 Hoogte (m) ≤ 4 Breedte (m) n.v.t. Bodemspeling (m) ≥ 0.5 PTO voor ja PTO midden optioneel PTO achter ja Draairadius (m) ≤ 6.0

Hoofdstuk 8

Het hoofdstuk ‘Ontwerp - 2’ bevat de grootste ontwerpkeuzes binnen het ontwerptraject van concept 2. Deze keuzes zijn gebaseerd op de informatie die verkregen is in het hoofdstuk ‘Analyse - 2’ en het hoofdstuk ‘Multi Tool Trac’.

Dit hoofdstuk wordt begonnen met de basis opzet van concept 2. Hierin wordt de globale indeling van de kleine, lichtere versie van de Multi Tool Trac doorgenomen. Vervolgens worden de keuzes omtrent alle modules toegelicht. Binnen het hoofdstuk ‘Detaillering - 2’ zal er vervolgens aandacht worden besteed aan de uitwerking en details van de verschillende modules.

8.1.1 Basis opzet

Uit het programma van eisen is voortgekomen dat concept 2 een maximale lengte moet hebben van 5.50m. Als er gebruik gemaakt wordt van dezelfde banden als de Multi Tool Trac (diameter 2m), zal de maximale wielbasis 3.5m zijn. Binnen deze wielbasis zou het voor kunnen komen dat er niet genoeg ruimte meer is om bepaalde werktuigen op te hangen. De middelste hefinrichting zou dus kunnen komen te vervallen. Het kunnen gebruiken van de middelste hefinrichting ligt voornamelijk aan het werktuig dat de boer wenst te gebruiken. Om echter te voldoen aan de eisen omtrent de massareductie is het noodzakelijk om het frame van concept 2 in te korten, waardoor er minder ruimte tussen de assen beschikbaar is. De ruimte die er overblijft zal wellicht voor sommige werktuigen nog geschikt kunnen zijn.

Er is gekozen om dezelfde wielen en banden te gebruiken als de Multi Tool Trac. Dit zijn de AC-85 radiaalbanden. Deze wielen hebben een breedte van 380mm en een velgdiameter van 50 inch (1270mm). Dit resulteert in een totale diameter van velg en band van 1954mm. De verdeling van de aslasten van concept 2 zijn zo mogelijk gelijk verdeeld over de voor- en achteras (50%-50%). De noodzaak van een gelijke massaverdeling is echter stukken minder groot, omdat concept 2 uitsluitend in rijpaden gebruikt zal worden. Dit zal dus niet als eis meegenomen worden bij de ontwikkeling van concept 2.

8.1.2 Spoorbreedte + wielophanging

Het toevoegen van een verstelbare spoorbreedte levert veel extra massa op. Doordat ieder wiel zijn eigen as heeft en deze assen vervolgens in een stalen geleider geplaatst worden is de totale massa van de achter- en vooras van de Multi Tool Trac aanzienlijk groter dan een reguliere starre as. Bij het reduceren van de totale massa van concept 2, is het daarom van belang dat er verschillende opties voor de spoorbreedte overwogen worden. Een vaste spoorbreedte zou gebruik kunnen maken van een starre as. Een dergelijke as is aanzienlijk lichter dan de huidige module voor de variabele spoorbreedte. Dit zal de massareductie dus ten goede komen. Een andere oplossing is om de automatische spoorbreedteverstelling te vervangen door een handmatig verstelbare spoorbreedte. De boer kan dan zelf in zijn werkplaats de spoorbreedte verstellen. Deze vorm van spoorbreedteverstelling zal iets lichter zijn dan de automatische variant die de Multi Tool Trac gebruikt, maar het zal de totale massa niet dermate verminderen dat er al aan de geëiste massareductie voldaan wordt. Een handmatig verstelbare spoorbreedte zal alsnog gebruik moeten maken van een dergelijke stalen geleider, waardoor de totale massa relatief hoog blijft.

Een vaste spoorbreedte zal gebruikt worden door boeren die vrijwel nooit met hun werktuigdrager op de openbare weg komen. Voor deze boeren is het belang van een smalle werktuigdrager kleiner, omdat ze niet aan de gestelde eisen van het RDW hoeven te voldoen. Een

MODULES - 2