• No results found

bandenspanning systeem geïntegreerd worden. De gebruiker kan met behulp van een dergelijk systeem tijdens het rijden de bandenspanning regelen. Zo kan er op het land gekozen worden voor een lage bandenspanning, waardoor de bodemdruk lager wordt en er meer tractie beschikbaar is. Wanneer de tractor weer op de weg rijdt, is het omwille van de efficiëntie aan te raden om de bandenspanning weer te verhogen.

CONCEPT 2

Dit is het voorblad van het ontwerpproces van concept 2, de kleinere en lichtere versie van de Multi Tool Trac. Alle analyses, beslissingen en keuzes binnen dit deelverslag hebben betrekking op de ontwikkeling van concept 2.

Binnen dit deelverslag wordt een onderscheid gemaakt tussen de analysefase, de ontwerpfase en de detailleringsfase. In de ontwerpfase zullen eerst grove ontwerpkeuzes worden gemaakt. De detailleringfase zal vervolgens de ontwerpkeuzes op een gedetailleerder niveau toelichten. Het eindresultaat van deze fases is te zien in het hoofdstuk ‘Eindontwerp - 2’. Dit deelverslag wordt afgesloten met aanbevelingen ten opzichte van het ontworpen product.

Aangezien dit concept dichter bij het originele ontwerp van de Multi Tool Trac zal komen te staan, is de doorlopen ontwerpfase korter dan die van concept 1. Bovendien zijn er in het ontwerpproces van concept 1 een aantal aspecten onderzocht en toegelicht, die binnen het proces van concept 2 niet opnieuw vermeld hoeven worden.

Hoofdstuk 7

Binnen het hoofdstuk ‘Analyse - 2’ zullen de doelgroep en concurrentie van concept 2 geanalyseerd worden. Deze analyses zullen gebruikt worden om een programma van eisen op te stellen voor concept 2. Deze eisen en wensen zullen gedurende het hele ontwerpproces terugkeren zodat het eindontwerp aan de juiste verwachtingen voldoet. Deze analyse is tegelijkertijd uitgevoerd met ‘Analyse - 1’.

De doelgroepanalyse van concept 2 bestaat voornamelijk uit de kenmerken van de akkerbouwers en hun werkzaamheden. Er wordt hierbij extra ingegaan op de voor- en nadelen van de

onbereden beddenteelt. De Multi Tool Trac is met name voor deze onbereden beddenteelt ontwikkeld. Het is dus van belang dat er bekend is wat er speelt binnen de onbereden beddenteelt.

De concurrentieanalyse behandelt alle al bestaande oplossingen binnen de onbereden beddenteelt. Hieruit wordt er een beeld gecreëerd waar concept 2 aan zou moeten voldoen. Tevens wordt er geillustreerd waarom de Multi Tool Trac ontwikkeld is.

Wanneer de kenmerken van de doelgroep en de concurrentie geanalyseerd zijn, kan er een programma van eisen opgesteld worden. Dit eisenpakket wordt meegenomen naar het hoofdstuk ‘Ontwerp - 2’.

De beoogde gebruiker van de Multi Tool Trac begeeft zich in de biologische akkerbouwsector en focust zich daarbinnen op de onbereden beddenteelt. De biologische boeren worden gekenmerkt doordat ze vooruitstrevend zijn, doordat ze zorgzaam voor het boerenland zijn en dat ze streven naar een gezond gewas. De CO2-uitstoot staat over het algemeen bij deze boeren ook hoog in het vaandel. Afgelopen jaren is er veel interesse gewekt voor het monitoren en terugbrengen van de CO2-uitstoot op een boerenbedrijf. Door gebruik te maken van zonnepanelen en het bewust omgaan met hun energieverbruik proberen sommige boeren zelfs klimaat neutraal te produceren.

7.1.1 Twee vormen van akkerbouw

De akkerbouwers kunnen ruwweg in twee verschillende groepen worden ingedeeld. Zo bestaat er ‘Random Traffic Farming’ en ‘Controlled Traffic Farming’. Het verschil tussen deze twee groepen wordt gemaakt door de manier waarop er op het land gereden wordt. Het gebruik van zware tractoren op akkerland zorgt ervoor dat de grond verdicht. Deze verdichting is nadelig voor de gewassen die in deze grond moeten groeien, omdat er niet genoeg water en lucht bij de gewassen kan. Als oplossing is er gekozen om het gewicht van de tractoren zoveel mogelijk te verdelen (RTF). Door gebruik te maken van grote banden wordt er een zo groot mogelijk contactoppervlak gecreëerd, waardoor de druk op de bodem zo laag mogelijk blijft. De massa van de tractor wordt dus, door middel van veel en grote banden, zo goed mogelijk verdeeld over de gehele akker, waardoor er minder verdichting van de grond optreedt (CTF Europe, 2013). Een andere mogelijkheid om de verdichting van de akker te minimaliseren is het gebruik van ‘Controlled Traffic Farming’. Binnen deze vorm van akkerbouw wordt er zo min mogelijk over de akker gereden om zo de verdichting te voorkomen. Er wordt bij CTF gebruik gemaakt van beddenteelt en daarom wordt CTF ook wel onbereden beddenteelt genoemd. De akkerbouwer zorgt er bij deze vorm van akkerbouw voor dat hij alle gewassen in een bed geteeld heeft, waar hij met zijn machines, door paden, langs- en overheen kan rijden. Deze rijpaden zijn met behulp van GPS-technologie op twee centimeter nauwkeurig te berijden en deze stroken grond hebben de breedte van één tractorband. Op deze manier verdicht de boer alleen de grond waar geen gewassen staan, zodat hij de grond waar wel gewassen staan kan sparen. Door ieder jaar over hetzelfde pad te rijden blijven de bedden uit gezonde grond bestaan, wat resulteert in een constantere en hogere kwaliteit van het gewas (CTF Europe, 2013). De Multi Tool Trac is ook zeer geschikt om boeren te ondersteunen bij hun onbereden beddenteelt.

7.1.2 Werktuigdrager

Een werktuigdrager lijkt het meest geschikt voor akkerbouwers, omdat er meerdere

werktuigen tegelijkertijd bediend kunnen worden. Een werktuigdrager is een modificatie van de conventionele tractor waar werktuigen zowel voor, achter en tussen de assen opgehangen kunnen worden. Dit wordt gerealiseerd door een frame die ruimte creëert tussen de voor- en

DOELGROEP - 2