• No results found

Effectieve en doelmatige inzet van gemeentelijke gebouwen f. Vaststellen accommodatiebeleid

In document Jaarstukken Gooise Meren 2016 (pagina 40-43)

ontwikkeling, Wonen, Economie en Toerisme

4.3 Effectieve en doelmatige inzet van gemeentelijke gebouwen f. Vaststellen accommodatiebeleid

In 2016 zijn uitgangspunten voor het accommodatiebeleid geformuleerd en is al het vastgoed

geïnventariseerd op data als functionaliteit, gebruik, waarde, verplichtingen en onderhoud. Op basis hiervan kan in 2017 de visie op vastgoed en accommodaties worden opgesteld.

g. Uitvoering geven aan het project Toekomst Breeduit

De volgende voorbereidende werkzaamheden zijn gestart: huisvesting van het huidige consultatiebureau aan de Olmenlaan en de interne verhuizing van de Zonnewijzer en SKBNM. Na verhuizing van de bovengenoemde partijen zal het deel dat vrijkomt voor het schooljaar 2018/2019 klaar worden gemaakt voor de 2e fase stichting Elan. In september 2016 is Elan reeds gestart met zes groepen in Breeduit.

4.4 Een omgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de behoeften van onze inwoners

i. Verder met de Vesting Muiden en Naarden buiten de vesting

In 2016 is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de ontwerpen voor de definitieve inrichting van de schootsvelden bij de A1. Daarbij heeft de gemeente enkele additionele maatregelen kunnen bedingen, zoals het terugbrengen van gebiedseigen grond (zie ook het project A1/A6). Het gebiedsprogramma is door de Stuurgroep Gooi en Vechtstreek aangewezen als ‘showcase’ in hun programma. In Muiden is een

herbestemming gevonden voor het Muizenfort, dat een kantoor- en vergaderlocatie wordt en een openbaar toeristisch informatiepunt krijgt. Het herstel van de vestingwerken is verder voorbereid met onderzoeken en schetsontwerpen. Op basis hiervan heeft de gemeente een subsidie van € 330.000 ontvangen.

35 Op 9 maart 2016 is er een Thema-avond “Naarden buiten de Vesting” geweest. Tijdens deze avond is het programma aan de raad gepresenteerd, met de huidige stand van zaken.

Ambtelijk is na het ondertekenen van het convenant verder gewerkt aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de convenantpartners.

Voor de nieuwe vaarverbinding heeft de provincie Noord-Holland als trekker een project opgestart. De gemeente Gooise Meren is hierbij ambtelijk betrokken om de belangen van de gemeente en haar inwoners te behartigen.

Voor de nieuwe wandelverbinding tussen stadszicht en de Vesting is in overleg met de provincie een subsidie aangevraagd bij de provincie, ten behoeve van recreatieve wandelroutes. Deze subsidie zal inzetbaar zijn voor de oversteek.

j. Florisberg

Inmiddels zijn alle benodigde vergunningen verleend en wordt er volop gebouwd. Einde bouw is voorzien voor het laatste kwartaal van 2017/eerste kwartaal 2018. Op dit moment is er nog geen zicht op een datum waarop de nieuwbouw daadwerkelijk gereed zal zijn voor de bewoners, die het op dit moment overigens prima naar hun zin hebben in hun tijdelijke huisvesting in Mariënburg, Bussum.

k. Achterlaatlocatie gemeentehuis Muiden

Het doel in 2016 was om de locatie Gemeentehuis Muiden snel te herontwikkelen naar een nieuwe

bestemming. In maart 2016 is het project opgestart en in april hebben wij het Project Initiatief Document (PID) vastgesteld. In mei is er een informatieavond gehouden voor de omgeving. De omwonenden hebben zich met het oog op deze herontwikkeling georganiseerd in een wijkraad om op deze wijze veel invloed op de

planvorming uit te kunnen oefenen. In juni heeft uw raad een motie aangenomen waarbij u ons de opdracht gaf om de PID te heroverwegen en een participatieplan te maken waarin een duidelijke rol voor omwonenden zou worden vastgelegd. Op 7 december 2016 zijn het PID en het participatieplan door uw raad vastgesteld.

Tevens is in 2016 een adviseur aangesteld die de gemeente begeleid bij het selecteren van een ontwikkelaar, die de locatie voor eigen rekening en risico zal gaan herontwikkelen binnen de daarvoor gestelde kaders. In dit project wordt parallel opgetrokken met het project afstoten van de locatie stadskantoor Naarden. Dit project heeft dezelfde cyclus doorlopen in 2016.

l. Wegverbreding A1/A6

Dit betreft het project van verlegging en verbreding van de A1/A6. RWS is opdrachtgever en heeft aan een bouwcombinatie de opdracht gegeven om het uit te voeren. De gemeente Gooise Meren (voorheen Muiden) is verantwoordelijk voor aanpassing van het onderliggende wegennet en de verlening en de controle van de benodigde vergunningen van de diverse kunstwerken. In 2016 is de spoorbrug verreden en geplaatst en zijn het aquaduct onder de Vecht en de brug over het ARK in gebruik genomen. De nieuwe toe- en afrit naar de A1 en het nieuwe busstation met de daarbij behorende P&R zijn gerealiseerd alsmede een aantal wegen

waaronder de Verlegde Maxisweg en de op het kruispunt Spieringbrug aansluitende Weesperweg. Grote delen van de oude A1 zijn verwijderd en met de sloop van de Vechtbrug is gestart.

m. Ontwikkelen centrum Keverdijk

Dit project heeft de eerste helft van 2016 enige tijd stil gelegen als gevolg van de gemeentelijke herindeling en uitval van de betrokken gemeentelijke projectleider. Bij de doorstart medio 2016 is gestart met het uitvoeren van een risicoanalyse en scenarioplanning. Op 26 oktober 2016 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten hiervan. Uit de analyse zijn substantiële risico’s voor de gemeente naar voren gekomen die om bijsturing in het project vragen. Eind 2016 is de projectorganisatie aangepast en zijn gesprekken met de betrokken partijen (Dudok Wonen, omwonenden en de Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden) opgestart met als inzet tot realisatie van het centrumplan te komen.

n. Opstarten uitvoering Project Stork-locatie

Op 20 juli 2016 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. Er is gewerkt aan de grondrouting. Deze was eind 2016 nagenoeg gereed. Vooruitlopend hierop is de grond, benodigd om de uni-locatie

Godelindeschool te verwezenlijken, versneld aangekocht, om veranderend fiscaal recht voor te zijn en geen 21% BTW te hoeven af te dragen. De scholen zijn gestart met het maken van voorontwerpen en interne gesprekken over de inrichting van het openbaar gebied zijn opgestart.

36 o. Borgronden

In 2016 zijn er quickscans uitgevoerd op diverse milieu gebieden. Deze zijn nog niet gedeeld. De gemeente heeft in afstemming met partijen en provincie geïnvesteerd om de revisievergunning van de uitvoerder op weg te helpen. Dit proces is vlot getrokken door bezoeken van collegeleden en de provincie, bevoegd gezag, en een bezoek van de Commissaris van de Koning. We hebben de raad hiervan op de hoogte gesteld middels een raadsmededeling.

p. Opstellen Beeldkwaliteitsplan project Amersfoortsestraatweg

Op 12 oktober 2016 is het beeldkwaliteitsplan door de raad vastgesteld. Dit plan is met een succesvol interactief proces opgesteld.

q. Visie voor de passantenhaven

In 2015 heeft de gemeenteraad van Naarden ingestemd met het participatieplan voor de passantenhaven in het kader van Naarden buiten de vesting met als doel te komen tot een maatschappelijk gedragen visie. Op basis van dit plan is in 2016 het participatietraject uitgevoerd en zijn informatieavonden en

projectgroepbijeenkomsten georganiseerd. De inbreng geeft een eenduidig beeld voor de in 2017 op te stellen visie.

r. Centrummanagement Bussum

In 2016 is het overleg met de overlegpartners en overige betrokkenen voor Centrummanagement gecontinueerd. Voor het project Mariënburg is een procedure tot aanwijzing tot gemeentelijk monument opgestart. De uitgangspunten voor het verkeerscirculatieplan zijn opgesteld, met als doel een vitaal en aantrekkelijk winkelgebied te realiseren. Deze uitgangspunten vormen de basis van het Kaderplan Verkeer Centrum. Op basis van dit plan wordt de herinrichting van diverse straten en pleinen en projecten in het centrum van Bussum ter hand genomen.

v. Krijgsman

Het bestemmingsplan de Krijgsman is op 12 oktober 2016 vastgesteld door de raad en op 1 december 2016 onherroepelijk geworden. De voorbereiding van de 1e fase woningbouw is gestart en de eerste woningen zijn eind 2016 verkocht. Over de vestiging van de school op de Krijgsman is overeenstemming bereikt met de KNSF. Tot slot is er eind december overeenstemming bereikt over een aantal geschilpunten tussen gemeente en de KNSF.

Met de KNSF en de volkstuinvereniging de Westbatterij is op 8 december 2016 een hoofdlijnenakkoord gesloten over de verplaatsing van de volkstuinen naar Hoogerlust. Tevens heeft het bestemmingsplan Hoogerlust ter visie gelegen en zal de daadwerkelijke verplaatsing naar Hoogerlust wordt gerealiseerd in het najaar van 2017.

w. Bredius

Juni 2016 is het bestemmingsplan Bredius onherroepelijk geworden. Parallel hieraan liep in 2016 de vraag van het RVB (Rijks vastgoedbedrijf) of de gemeente Gooise Meren in aanmerking wil komen voor de aankoop van het terrein. De raad heeft in maart besloten hier de gesprekken over op te starten en de rest van 2016 stond in dit teken. Daarnaast gingen de ontwikkelingen voor de aanleg van het sportgedeelte op de Brediu s door. Met goedkeuring van de raad is een natuurgrasveld aangelegd en een tijdelijke accommodatie voor de duur van 5 jaar neergezet.

4.1 Vestigingen (van bedrijven) per 1000 inwoners in de

* Met grijze druk wordt bedoeld de verhouding tussen het aantal gepensioneerden versus de beroepsbevolking.

37

In document Jaarstukken Gooise Meren 2016 (pagina 40-43)