• No results found

Eerste interviewronde

De eerste interviewronde is gefocust op personen in het MJPO die een sleutelrol hebben gespeeld in de totstandkoming van het programma en in de uitvoering. Er is gekozen om vijf interviews te houden met personen die hier van belang waren. De interviews zijn afgenomen in samenwerking met Jan-Willem Schaap (zie Schaap, 2017). Door middel van het combineren van de vragen in de interviewguide in het interview kon hij invulling geven aan zijn deels overlappende onderzoek naar samenwerking binnen het MJPO. De interviewguide is zichtbaar in bijlage II.

De interviewguide is samengesteld door eerst vragen te stellen over de geschiedenis van het MJPO. Hierdoor konden de sterke punten van het MJPO nader vastgesteld worden. Daarna werd het MJPO in combinatie met het MIRT behandeld, zodat de link met het MIRT duidelijk werd. Als laatste werden de gewenste vervolgacties voor na het MJPO bevraagd.

Dankzij de samenwerking met Schaap (2017) konden taken worden verdeeld en hadden beide onderzoeken minder tijd nodig om te transcriberen en contact met respondenten te leggen. Er is geprobeerd om verschillende kanten te belichten van het MJPO. Zo is niet alleen de

Ontsnippering bij infrastructuurprojecten na het het MJPO | 43

uitvoerende en coördinerende organisatie Rijkswaterstaat benaderd, maar ook het overkoepelende Ministerie van IenM en het vroeger betrokken Ministerie van Economische Zaken (EZ). Door deze interviews is duidelijk geworden hoe het MJPO ontstaan is en welke sterke kenmerken het programma heeft. Deze data kan gebruikt worden in combinatie met de tweede interviewronde om te zien welke kenmerken meegenomen moeten worden in het MIRT proces.

Nummer Functie geïnterviewde Inzicht Datum

1 Beleidsmedewerker Bereikbaarheid - Min IenM

MJPO vanuit het Ministerie van IenM

16 maart 2017

2 Coördinator MJPO - RWS Coördinatie van het

MJPO 3 april 2017

3 Oud Coördinator MJPO - RWS

Coördinatie van het MJPO en geschiedenis

6 april 2017 4 Oud MJPO betrokkene

vanuit EZ

Geschiedenis MJPO vanuit het Ministerie van EZ

14 april 2017

5 Senior Adviseur

Leefomgeving - RWS Decentrale uitwerking MJPO en positie vanuit RWS

8 mei 2017

Ontsnippering bij infrastructuurprojecten na het het MJPO | 44

3.4. Tweede interviewronde

De tweede interviewronde is -ten opzichte van de eerste interviewronde- volledig besteed aan dit onderzoek. In deze ronde ligt de focus op het MIRT en de inpassing van ontsnipperende maatregelen. Van belang is de gebiedsgerichte benadering bij het MIRT, zodat er ruimte is om natuur en ontsnippering mee te nemen. Ook de programmatische aanpak helpt daarbij, om knelpunten op te lossen door middel van werk met werk maken.

De interviewguide is opgesteld door te termen in het conceptueel model aan te houden (zie figuur 10). Een driedeling is daarop gemaakt met de thema’s programma aanpak, gebiedsgerichte benadering en natuurontsnippering. In het laatste thema kwam onder andere het MJPO terug, al hadden de meeste geïnterviewden totaal geen ervaring met het MJPO. Om helder te krijgen hoe in een project de ontsnippering van natuur zonder het MJPO in zijn werk gaat, zijn twee cases van MIRT projecten nader bekeken. Hieronder is een kort overzicht opgenomen, in het volgende hoofdstuk worden de twee cases uitgebreider behandeld. De cases zijn uitgekozen omdat zij een toegevoegde waarde bieden ten opzichte van generieke interviews. De cases kunnen specifieke voorbeelden en gebeurtenissen geven die algemene effecten en situaties beschrijven, waardoor de uitkomsten uit de interviews extra diepgang kunnen krijgen door uitkomsten uit de cases.

Case 1: MIRT Onderzoek Oost Amsterdam

Dit MIRT Onderzoek is gestart naar aanleiding van een bereikbaarheidsknelpunt die de komende jaren op gaat treden op de A1 globaal in het gebied ten oosten van Amsterdam tussen Hilversum, Amersfoort en Amsterdam. Het project is vormvrij en markeert een studie naar een eventueel MIRT proces. Omdat het project in de voorfase van een eventueel MIRT proces ligt, is het interessant om te zien hoe in het begin rekening gehouden wordt met ontsnippering. Hoe eerder ontsnippering meegenomen wordt in het MIRT proces hoe meer integraal het kan worden opgenomen. Daarbij bestaat de locatie van het MIRT Onderzoek uit bosrijk gebied en zijn er veel doorsnijdingen van natuur aanwezig.

Case 2: A27/A1 aanpassing aansluiting Utrecht-Noord - knooppunt Eemnes - aansluiting Bunschoten-Spakenburg

De case vormt een voorbeeld hoe er omgegaan wordt met ontsnippering in een gebiedsgerichte aanpak, en er kan worden getoetst in hoeverre de uit de eerste interviewronde geanalyseerde sterke punten uit het MJPO kunnen worden opgenomen in een dergelijk project. In tabel 2 wordt weergegeven welke personen geïnterviewd worden in de tweede interviewronde. Ook is het inzicht weergegeven die per interview specifiek aandacht heeft gekregen.

Nummer Functie geïnterviewde Inzicht Datum

1 Programmamanager

Fysiek Domein - Regio Gooi & Vechtstreek.

Gebiedsgerichte aanpak, case 1

25 april 2017

2 Programmacoördinator Ruimte en Mobiliteit - Regio Gooi & Vechtstreek.

Gebiedsgerichte aanpak, case

Ontsnippering bij infrastructuurprojecten na het het MJPO | 45

3 Senior Adviseur Verkeer en Vervoer - RWS Beleid en Nieuwe Programma's, Gebiedscoöperatie, Gebiedsgerichte aanpak 8 juni 2017 4 Senior Eco-Engineer - RWS

Ecologie in het MJPO en binnen MIRT, case 2

1 juni 2017 5 Beleidsmedewerker

Bereikbaarheid - Ministerie van IenM

Programmering binnen het

MIRT 2 juni 2017

6 Provinciaal adviseur -Staatsbosbeheer Gelderland

Ecologie in het MJPO en binnen MIRT

22 juni 2017

7 Adviseur Natuur & Inpassing - RWS West-Nederland Noord, district Zuid

MJPO en MIRT,

verhoudingen ertussen

1 juni 2017

Tabel 3: Respondenten 2e interviewronde.