• No results found

9. M EEDRAAIEN MET

9.1. Zet jij mee je schouders onder Erfgoeddag?

Sinds 2001 maakt Erfgoeddag op een originele en aantrekkelijke manier het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel zichtbaar. FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, coördineert dit jaarlijks terugkerende toonmoment voor de cultureel-erfgoedsector.

In 2021 staat Erfgoeddag volledig in het teken van ‘De Nacht’. Bovendien is het feest, want volgend jaar vieren we de 20e editie van het evenement. In het weekend van 25 en 26 april vinden meer dan 900 activiteiten plaats, van het eerste ochtendgloren tot diep in de nacht.

De coronacrisis zorgt momenteel voor veel vragen. Kunnen de activiteiten plaatsvinden in de originele vorm? Wat kan er anders? Hoe kunnen deelnemers inspelen op het digitale verhaal?

Welke concrete tips zou jij hen willen geven? Als stagiaire krijg je de kans om mee na te denken over een brochure die digitale alternatieven en tips bundelt waarmee deelnemers aan de slag kunnen gaan tijdens Erfgoeddag. Welke mogelijkheden liggen hier? Welke digitale pistes kunnen er in 2021 bewandeld worden? En hoe zet je dan zo’n digitale activiteit in de markt?

Wie zoeken we?

Studenten met een brede liefde voor cultureel erfgoed, cultuur, taal, marketing of onderstaande interessedomeinen.

• Stagiair(e) communicatie: Hoe kunnen we de pers nog beter bereiken? Hoe kan een evenement als Erfgoeddag volgens jou op een goede en prikkelende manier

communiceren? Hoe zou jij de sociale media gebruiken? Denk jij graag mee na over communicatie?

• Stagiair(e) eindredactie: Hou je van taal? Zet je kromme zinnen in een handomdraai om in duidelijk leesbare en wervende teksten?

53

• Stagiair(e) feestcomité: De 20e editie van Erfgoeddag mag niet ongemerkt voorbijgaan.

Hoe zetten we de deelnemers nog beter in de bloemetjes? Welke ideeën heb jij daarover?

• Stagiair(e) video: We leven in een cultuur vol beelden. Ook voor Erfgoeddag zijn bewegende beelden steeds belangrijker. Tijdens deze stage werk je vanuit je liefde voor bewegend beeld mee aan een uitnodigende Erfgoeddagcampagne.

• Stagiair(e) fotografie: Sterke beelden zijn heel belangrijk. Neem jij graag foto’s van prachtige locaties die mooie verhalen en geheimen prijsgeven? Heb je zin om unieke plaatsen te bezoeken en die passend in beeld te brengen? Dan gebruiken we je beelden graag in de communicatiecampagne.

• Stagiair(e) jongerenwerking: Hoe kunnen we jongeren meer betrekken bij Erfgoeddag? Heb je goede ideeën voor prikkelende initiatieven?

• Stagiair(e) onderwijs: In 2022 staat Erfgoeddag in het teken van onderwijs. Denk je graag mee na hoe we bruggen kunnen bouwen met het onderwijs?

• Stagiair(e) vliegende vrijwilliger: Proef je graag van een evenement als Erfgoeddag en zit je er niet om verlegen om heel wat verschillende taken uit te voeren, klein of groot, last minute of gepland?

Spreken een of meerdere van deze omschrijvingen je aan? Dan ontvangen we je graag met open armen!

Competenties:

• Je bent bereid om te leren werken met softwaretoepassingen die nieuw zijn voor jou.

• Je bent geïnteresseerd in hoe een evenement georganiseerd wordt en wat daar allemaal bij komt kijken.

• Je bent nieuwsgierig en hebt een open, leergierige houding.

• Je bent sociaal en bent niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken.

Wanneer ga je aan slag?

Je kan het hele jaar door stage lopen bij ons. De drukste periode is tussen januari en april.

Interesse?

Stuur je motivatie met cv naar Tine Vandezande, tine.vandezande@faro.be.

9.2. Erfgoedcel Kusterfgoed

Kusterfgoed is de cultureel-erfgoedcel die zich inzet voor roerend en immaterieel erfgoed in Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Als stagiair(e) ondersteun je de erfgoedcel bij het uitvoeren van de verschillende doelstellingen binnen het jaaractieplan. Speerpunten binnen de werking van de erfgoedcel in 2019-2020 zijn onder andere de registratie van religieus erfgoed (project In Kannen en Kelken), de verdere uitbouw van Beeldbank Kusterfgoed (www.beeldbankkusterfgoed.be) en het opzetten van een zomers publieksproject.

Tijdens je stage

54 o Maak je kennis met een brede waaier aan erfgoedgerelateerde taken: van registratie en

erfgoedzorg tot publiekswerking en onderzoek.

o Werk je mee binnen de lopende projecten en doe je zo ervaring op binnen projectcoördinatie en -communicatie.

o Ondersteun je als aanspreekpunt mee de lokale erfgoedspelers bij vragen rond erfgoedzorg en -ontsluiting.

o Volg je samen met de erfgoedcelcollega’s de dagelijkse werking van de erfgoedcel op, zoals de erfgoedspecifieke uitleendienst.

o Bouw je expertise op rond diverse inhoudelijke erfgoedthema’s en erfgoedwerking.

o Leer je het erfgoednetwerk beter kennen.

Profiel

o Je hebt interesse in erfgoed.

o Je weet van aanpakken, je bent zelfstandig.

o Je kan goed werken binnen een (klein) team o Je bent communicatief vaardig

o Je bent dynamisch, enthousiast en creatief Praktisch

o De stageperiode wordt in overleg afgesproken. Je takenpakket wordt in overleg samengesteld op basis van je eigen interesses en de lopende projecten binnen de erfgoedcel.

o De erfgoedcel heeft als uitvalsbasis Oostende (Zandvoordeschorredijkstraat 289A, 8400 Oostende). Je werkt op het bureau van Kusterfgoed en in het werkingsgebied van de erfgoedcel (Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge).

o Op www.kusterfgoed.be vind je een overzicht van onze werking en projecten.

Interesse?

Met vragen kan je terecht bij Hannelore Neyt (hannelore.neyt@kusterfgoed.be, 059 270 771).

Interesse in de stage? Stuur je cv en motivatie naar info@kusterfgoed.be.

9.3. Bij erfgoedcel erfgoed zuidwest

Omschrijving: erfgoed zuidwest is de cultureel-erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen. Met projecten, labo’s en acties brengt de erfgoedcel het roerend en immaterieel erfgoed in de regio onder de aandacht en draagt de cel bij tot een betere zorg. Als stagiair(e) ondersteun je de erfgoedcel bij het uitvoeren van de verschillende doelstellingen binnen het jaaractieplan.

Speerpunten binnen de werking van de erfgoedcel in 2020-2021 zijn onder andere de registratie van religieus erfgoed, de verdere uitbouw van een digitaal-erfgoedbeleid in de regio, een focus op het industrieel verleden van Zuid-West-Vlaanderen (tapijtindustrie) en het participatief documenteren van immaterieel erfgoed.

Tijdens je stage:

55 - Maak je kennis met een breed spectrum aan erfgoedgerelateerde taken: van registratie

en erfgoedzorg tot publiekswerking en onderzoek.

- Werk je mee binnen de lopende projecten en doet zo ervaring op binnen projectcoördinatie en -communicatie.

- Ondersteun je als aanspreekpunt mee de lokale erfgoedspelers binnen vragen rond erfgoedzorg en -ontsluiting.

- Volg je samen met de erfgoedcelcollega’s de dagelijkse werking van de erfgoedcel op, zoals de erfgoedspecifieke uitleendienst.

- Bouw je expertise op rond diverse inhoudelijke erfgoedthema’s en erfgoedwerking.

- Leer je het erfgoednetwerk beter kennen.

Profiel:

- Je hebt een duidelijke erfgoedinteresse, volgt eventueel een erfgoedopleiding - Je weet van aanpakken, je bent zelfstandig

- Je kan goed werken binnen een (klein) team

- Je bent communicatief vaardig en hebt een vlotte pen - Je bent dynamisch, enthousiast en creatief

Praktisch?

- De periode is overeen te komen

- De projectvereniging zuidwest, waarvan de erfgoedcel deel uitmaakt, heeft haar uitvalsbasis in Kortrijk (President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk)

- www.erfgoedzuidwest.be biedt je een overzicht van onze werking en projecten - Je takenpakket wordt samengesteld op basis van je eigen interesses en de lopende

projecten binnen de erfgoedcel, dit na overleg

Interesse?

- Met vragen kan je terecht bij Lieze Neyts, lieze@zuidwest.be, 056 24 16 16. Meedraaien in de erfgoedcel? Neem contact op via lieze@zuidwest.be.

9.4. Het vormingsbeleid bij FARO

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, heeft een ruim vormingsaanbod voor professionals die in de cultureel erfgoedsector werken. Tijdens deze stageplaats ontdek je hoe zo’n vormingsaanbod tot stand komt. Mogelijke taken:

- analyse van een vormingsvraag - formuleren vormingsaanbod

- evalueren van het bestaande aanbod

- ontwikkelen van on-line modules voor vorming

56 - ondersteuning bij praktische organistaie vorming (boeking lokalen, afspraken met

lesgevers, …)

Interesse? Neem dan contact op met jacqueline.vanleeuwen@faro.be

9.5. Awards Scheme & 7 Most Endangered programme Intern bij Europa Nostra

Covering 40 countries, Europa Nostra is the most representative heritage network in Europe.

We campaign to save Europe’s endangered monuments, sites and landscapes, in particular through the 7 Most Endangered programme, run in partnership with the European Investment Bank Institute. We celebrate excellence through the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. We also contribute to the formulation and implementation of European strategies and policies related to heritage, through a structured dialogue with European Institutions.

An inspiring international working environment in a very well established mission-driven organisation with a large network of members and contacts in all parts of Europe and within a multicultural and multilingual staff team.

Location: The Hague

Contract: 6 months (5 days / 37.5 hours per week) Tasks

Some of the tasks will include:

– Supporting the administration of the Awards Scheme and the 7 Most Endangered programme – Assisting staff members with the organisation of meetings, the Awards Ceremony and the European Heritage Congress

– Drafting, revising and translating texts

– Selecting photographs and updating visual documentation of projects and sites for communication and archiving

Profile

– BA or MA student

– English or French native speaker (strong preference) or fluent in English; good command of French or other European languages will be an asset

– Computer literacy (G Suite, Microsoft Word/Excel) – Accuracy and flexibility

– Ability to work in a team, but also fully independent – A demonstrable interest in the field of cultural heritage Applications

Send your application, including a motivation letter and a full CV, to sm@europanostra.org, for

57 the attention of Mrs. Silvie Barends Malinovská, Executive Assistant.

9.6. Meedraaien met de Erfgoedcel Leie Schelde

De Erfgoedcel Leie Schelde is de cultureel erfgoedcel binnen de Cultuurregio Leie Schelde die zich inzet voor het roerend en immaterieel erfgoed in de Leie Schelde regio: Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

Interesse in het unieke artistiek erfgoed, het kenmerkende industrieel erfgoed en het immaterieel erfgoed in de Leie Schelde regio? We zijn op zoek naar een stagiair(e) om mee te draaien in de werking van de Erfgoedcel. Geboeid in collectiezorg, inventarisatie en/of digitalisering? Of ben je gebeten om doelgroepgerichte activiteiten op poten te zetten? Of wil je aan de slag met erfgoededucatie? …

Afhankelijk van je interesse en ervaring kan je een eigen project uitdenken of praktische ervaring opdoen binnen de bestaande werking van de erfgoedcel.

Profiel

• Interesse in cultureel erfgoed.

• Je weet van aanpakken en zet graag je tanden in een project.

• Je kan goed werken in een (klein) en enthousiast team.

• Je bent dynamisch, leergierig en kan zelfstandig werken.

• Je bent communicatief en sociaal.

Praktisch

De stageperiode en het takenpakket worden in onderling overleg besproken. De Erfgoedcel Leie Schelde is gevestigd in Deinze (Tolpoortstraat 79, 9800 Deinze). Je werkt op het bureau en in het werkingsgebied van de erfgoedcel (Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte).

Interesse?

Met vragen kan je terecht bij Sofie Teugels (sofie.teugels@egcleieschelde.be, 0472 56 91 51).

Interesse in de stage? Stuur je cv en motivatie naar info@egcleieschelde.be.