• No results found

Table 1

Search Strategy

“Nou, ik probeer wel iedere dag gewoon naar te kijken of er natuurlijk wat tussen zit, want het is natuurlijk als er een vacature is dat je daar zo snel mogelijk op reageert, dan ben je een van de eerste en heb je misschien meer slagingskans” – (R6).

“Dus ik heb gewoon al op, uh, bepaalde vacature sites gekeken en dan hou ik die tabbladen allemaal open. Dus mijn laptop heeft ook echt super veel tabbladen openstaan nu. En dan bij een paar bedrijven heb ik gekeken, en dan laat ik die ook open staan” – (R12).

“Dus ik heb er wel voor gezorgd dat ik snap hoe dat in elkaar zit. En dat je LinkedIn profiel er goed uit ziet, en dat je dat ook bij houdt, en dat je er op reageert, en dat je je netwerk belangrijk is” – (R11).

“Uhm, het is ook een beetje om via-via binnen te komen. Je pakt toch altijd een soort van persoonlijke gun-factor mee. Uhm, ja, je zou het absoluut een strategie kunnen noemen: van binnen naar buiten” - (R15).

“Ja, nee, ik heb niet echt een strategie. Ik kijk gewoon random om het zo maar te zeggen wat er allemaal is, en dan filter ik een beetje uit wat mij aantrekkelijk lijkt, of wat mij leuk lijkt qua functie” – (R16).

“Uhm, nou ja een bepaalde strategie, dat is het zoeken binnen een bepaalde regio. Ik vind het belangrijk om niet verder dan een half uur van mijn werk af te wonen. Uhm, en ik kijk ook heel erg naar het soort school en de populatie die op een school zit om te kijken of het bij mij past. Dus ik solliciteer niet op alle vrijgekomen vacatures” – (R1).

Internal Problems

“Ik merkte dat het een beetje lastig was ook weer om het hele sollicitatieproces binnen te komen. Hoe ziet zo'n gesprek er weer uit? Wat moet je zeggen? Allemaal dat soort dingen” - (R7).

“In het begin ben ik veel te veel gaan solliciteren natuurlijk. Er zijn gewoon dingen dat moet ik gewoon niet meer doen” - (R9).

“Nou, ik denk meestal aan het begin van de week zo van: oh, ja dat ga ik dinsdag doen. Nou, om de 1 of andere reden komt dat er niet uit” - (R11).

“En dan ga ik eigenlijk vooral kijken wat zij.. wat bij het puntje, kopje, uh, vereisten, voor mij dus. Want je hebt toch altijd verschillende puntjes van wat jij moet doen, maar dan kijk ik altijd eerst daarheen. En als er dan al staat: 3 jaar ervaring, dan geef ik het al op. Terwijl eigenlijk vrienden altijd zeggen: ja, maar dat is hun ideale sollicitant, dus je moet het gewoon doen. Maar dan denk ik al: nee, dat wordt ik toch niet” - (R12).

en dat je soms denkt van: hoe moet je dat eigenlijk.. ja, hoe moet je een pakkende brief schrijven?” - (R14).

“En waar ik nooit in thuis ben geweest en waarvan ik niet weet of mij dat vooruit zou kunnen helpen is bijvoorbeeld LinkedIn” - (R1).

External Problems

“En dan willen ze natuurlijk, en een papiertje, en 10 jaar ervaring. En wel iemand die nog 20 is. Uhm, maar ja, ik denk.. er wordt veel te veel in hokjes gedacht. Ben ik van mening” - (R16).

“Ja, ja, vaak hoor je hetzelfde. Uhm, bijvoorbeeld dat ik geen Master op mijn CV heb staan. Geen universitaire studie heb gedaan” - (R8).

“Om elke week 6000 vacatures door te scrollen, dat trekt mij ook niet echt” - (R16).

“Daarnaast is het, al is het een heel breed werkveld waar ik op zoek, is het ook een heel klein werkveld. Dus er zijn niet zo heel veel vacatures. En als ze er zijn zitten ze aan de andere kant van het land. Dus dat maakt het, uh, lastig” - (R11).

“Ik vind het een beetje lastig op wat voor zoektermen je moet zoeken, zeg maar. Want nou ja, International Development. Er zijn niet echt.. er is niet echt een hele mooie naam voor wat je dan wordt, of zo” - (R13).

“Dat is een beetje, denk ik, de informatie die ik graag nog wel zou willen hebben alvorens ik zou solliciteren. En die is niet altijd aanwezig, of die informatie is heel erg.. uhm, hoe zeg je dat nou. Partijdig. Snap je wat ik bedoel?” - (R17).

“Maar soms hoor je ook niks, en dat is een beetje het vervelende. Dan heb je gewoon gesolliciteerd en dan krijg je en niet een ontvangstbevestiging, en je hoort gewoon een week niets” - (R7).

“Andere mensen passen beter in het profiel, weet je wel. Ik krijg daar zo'n jeuk van. Dat ik denk van, en soms laat ik me verleiden om daar gewoon over een vraag over te stellen he. Ik bel op, of ik doe het via de mail. En uh, want ja, dat zegt mij gewoon helemaal niets. Kijk, je kan het vinden. Maar kan je specifiek aangeven op welke punten ik dan te kort kom? Want daar heb ik wat aan” - (R9).

Solutions

“Ik denk vooral andere mensen, als in bekenden dat ze dan zeggen: nee, jawel, dat kun je wel. En dan, als zij bijvoorbeeld helpen met, uh, positieve punten of zo. Ik denk dat.. want dan denk ik: oh ja, oké, je hebt wel gelijk” - (R12).

“We hebben eens nagedacht wat er allemaal mogelijk is en zo. En toen zijn wij ook samen tot de conclusie gekomen, misschien een loopbaancoach” - (R16).

“Dus ja, voor mij is het wel belangrijk dat er 1 of andere stok achter de deur..” - (R11).

“Voor de rest, ja misschien toch wat meer naar functies als junior accountmanager gaan kijken, in plaats van die stap overslaan en meteen naar accountmanager “ - (R14).

“Dus uh, ja en wat ik nog zou kunnen doen is feedback vragen op de brieven die ik schrijf, om ervoor te zorgen dat het aantal gesprekken waar ik voor uitgenodigd wordt vergroot wordt” - (R1).

“Ik ga bijvoorbeeld nu in december ga ik een korte cursus doen van voedingsdeskundige. Dat vind ik interessant, dat vind ik leuk, en ik hou van koken, en ik hou van gezond eten, en ik vind dat belangrijk. Uh, en dan ga ik misschien de opleiding daarna dan doen” - (R6).

“Uhm. Ja, misschien toch inderdaad wat meer met mensen in contact komen om toch een beetje, ja jezelf in de kijker te spelen. Want uh, gewoon reageren op functies op internet, ik heb het idee dat er gewoon heel veel mensen op solliciteren en dat je gewoon een beetje in het niet valt. Dus het zou wel goed zijn als je al een beetje bekend bent ergens, of zo” - (R13). “Laten weten dat ik beschikbaar ben. Uhm, mij opgeven voor introductie dagen bij bedrijven die ik interessant vind. Uhm, en mijn CV sturen naar recruiters waarvan ik denk dat ze geschikte banen hebben” - (R10)

In text

“Nou, het.. aan LinkedIn vind ik dat uh, je precies de advertenties krijgt te zien en de vacatures krijgt te zien in eerste instantie van gekoppeld aan je eigen werkervaring. Dus dan.. en dat is niet specifiek de richting die ik zoek. Ik zoek breder” – (R10).

“En als je.. het moeilijkste is eigenlijk om te onthouden welke lijntjes je allemaal hebt uitgezet. Soms solliciteer je zoveel dat je niet eens meer weet waar je op gesolliciteerd hebt” - (R7).

“Ik ben natuurlijk financieel directeur geweest, daar zijn best weinig vacatures in. Dus timmerman, daar zijn heel veel vacatures, maar in deze functies daar heb je in het bedrijf natuurlijk maar 1 van dus dat is best lastig” – (R2).

“En dat kan, weet je, dat kan iets heel simpels zijn, ook al is het een bericht van: luister, we hebben het goed ontvangen, uh, we wachten tot we zoveel CV's hebben ontvangen, daarna gaan we een shortlist” – (R7).

Table 2

“Iedereen moet geweldig zijn, moet carrière maken. Nou, en als je dat, die lat zo hoog legt in de samenleving, nou dat creëert ook heel veel ongenoegen. Uh, dus daarin is dit.. is een planning, een realistische planning maakt, en jezelf goed kennen. Ik denk dat dat 2 hele belangrijke punten zijn” - (R15).

“Ik heb hem bij misschien gezet omdat ik nog niet helemaal een beeld van heb. Zeg maar van eigen gedrag en zelfbeeld. Stel, je zelfbeeld zou slecht zijn, biedt zo'n app dan ook bijvoorbeeld een assertiviteitscursus aan, als daar iets in ligt?” - (R10).

“Die app zou ik dan gewoon echt puur pragmatisch zou gebruiken, echt praktisch zou gebruiken voor vinden van de juiste kansen, de juiste rollen, dan dat het echt dus, wat ik al net aan gaf, een persoonlijk ontwikkelingsplan of zo gaat worden” - (R17).

“Wanneer jij gewoon goed weet wie je bent en wat je wil, dan heb je natuurlijk gewoon iets heel anders nodig, dan wanneer je denkt: oh, nu ben ik werkloos, en ik ben 54 en uh, niemand zit meer op mij te wachten. Dus dat.. dat ligt er gewoon aan. Waar sta je op dat moment in je leven?“ -(R11).

“Het is wel iets wat ik denk ik nodig heb, omdat ik niet echt weet wat mijn toekomstige ik is.. maar het is meer dat ik daardoor ook niet echt in zie hoe dat dan in die app wordt verwerkt” - (R12).

“Ja.. omdat ik dat soort dingen misschien soms een beetje zweverig vind of zo.. Ja. Niet echt het eerste waar ik aan denk om.. om dat dat nou nut zou hebben om een baan te vinden, zeg maar” - (R13).

“Kijk, als je geen doelen opstelt, dan zal je ze ook minder snel gaan.. gaan voltooien. Dus dan ben je.. als je het niet opstelt dan zal je misschien veel eerder nu in de sleur blijven” - (R14). “Ik ben daar heel selectief in en niet zo wanhopig dus ik zal minder sollicitaties er uit.. en heb niet zo zeer doelen nodig. Maar iemand die wel bijvoorbeeld werkloos is of zo, heeft het wel heel erg nodig en zal ook wat meer lukraak gaan solliciteren. Dus die heeft wel bepaalde doelen nodig. Dus echt afhankelijk van de persoon, in welk proces die zit” - (R18).

“Ja dat motiveert mij niet echt. Ik denk.. ja het is inderdaad heel leuk om een keer.. om die motivatiebrief er uit te sturen en inderdaad een to-do listje is fijn dat je het kan afvinken. Maar sommige dingen heb je gewoon echt niet in eigen hand. En als het dan niet lukt is het zeg maar nog demotiverender” - (R3).

“En het is helemaal niet erg, het is juist goed om de lat hoog te leggen, maar dan wel gewoon stapsgewijs een plan daar naar toe. En niet te groot, niet snel, niet te veel, niet te zwaar” - (R15).

“Ze zeggen: ja, maak een plan voor jezelf. Je kan lullen wat je wilt, maar nogmaals, je doet het puur omdat je je taken moet doen, maar het is heel lastig om er weer wat mee te doen” - (R7).

“Dit is dan een soort van hoe je het gaat aanpakken, nou als je dat met de computer doet, dan denk ik: dan doe ik het zelf wel. Of zo” - (R12).

“Ja, ik denk als je toch inderdaad ondertussen toch wat praktijk ervaring op doet of met mensen spreekt of wat dan ook, dan kom je toch weer op nieuwe ideeën. Of uh, wat dan ook. En dan kan het zijn dat je doelen weer aangepast moeten worden “ - (R13).

“Dus zo'n peer-groep, wat ik me er van voor stel is dan samen, alsof je bij het UWV met zo'n hele groep mensen zo zit, en heel vaak hebt over, nou ja, ervaringen delen. En uh, ook hopen dat mensen die aangenomen zijn hun ervaringen willen delen hoe het gelukt is” - (R2).

“Ja, misschien de angst dat ze sneller over je kunnen oordelen hoe jij uh solliciteert. Ja, ik weet niet. Dat vind ik een lastige vraag. […]Misschien.. Ik denk misschien komt dat stukje schaamte er dan een beetje bij bij mij. Dat ik dan liever heb.. of als het niet goed gaat dat ze in ieder geval niet weten dat ik het ben” - (R4).

“Mensen meer een mening geven dan daadwerkelijk.. ja, je kunt wel tips ontvangen, maar die tips zijn altijd gekleurd aan de situatie waar iemand zich in bevindt, en dan moet er al zo'n duidelijke transparantie zijn over de persoon die jou die adviezen geven, om ze daadwerkelijk aan te willen nemen dan, in mijn optiek. […] dus dan zou ik liever met professionals willen werken waarvan de achtergrond ook zichtbaar is” - (R10).

“Ik zou het wel leuk vinden om in zo'n app de tip van de dag te krijgen. En dan zullen 9 van de 10 tips zou ik wel weten, maar misschien zal er toch wel een keertje 1tje zitten waarvan ik denk: oh, die is wel leuk. Of gewoon een leuke spreuk, waar van je denkt, als je net in die dip zit, waarvan je denkt van uh: oh, dat is toch eigenlijk best wel fijn om even te horen. Je bent niet de enige, weet dat.. zoveel andere zoveel afwijzingen krijgen” - (R11).

“Hmm.. Ja, lastig. Het ligt er denk ik aan of ik.. als ik aan het begin merk van: dit is het niet, het komt niet overeen met wat ik wil, of zo. Dan denk ik dat ik wel gauw zou afhaken” - (R13).

“Nou, dat ligt er aan. Ik vind mentor een heel gevaarlijk woord. […] Omdat het veel te beladen is. Ik denk niet dat een app, en helemaal niet een beginnende app, aan die lading kan voldoen” - (R15).

“Ja, ik bedoel, het mag best wel dat je een soort trigger krijgt van, uh, nou zeg maar, weet je wel, "kom op, je zou dat en dat doen", weet je wel, kort en bondig iets” – (R6).

“Uhm, ik ben er gewoon niet echt een voorstander van dat ik continue wordt herinnerd aan iets. Ik vind dat dit meer.. ik ben er liever van eigen controle te houden van zo'n proces als dit” - (R17).

“Uh, ik vind ze over het algemeen vrij irritant, zeg maar. Ze poppen heel veel op” - (R9).

In text

“Maar dan zou ik dat niet zo per se onder eigen gedrag en zelfbeeld zou ik dat noemen. Dat zou ik eerder je capaciteiten noemen, of je.. ja, dat je het daar wat meer onder schaalt van: wat heb je al behaald? Wat kun je? Wat is positief en wat zijn misschien aandachtspunten? Ik vind het woord zelfbeeld een beetje zwaar” – R10.

“Ja, dat is voor mij een beetje te dromerig. Wat is een toekomstige ik? Dat is een beetje zweverig. Dus daar krijg ik al een beetje kriebels van” – R16.

“Maar sommige dingen heb je gewoon echt niet in eigen hand. En als het dan niet lukt is het zeg maar nog demotiverender. Als jij.. ja je kan er niet heel veel aan doen om uitgenodigd te worden op een gesprek. Ja, je kunt er wel wat aan doen, maar niet heel veel. Het is niet helemaal aan jou” (R3).

“Dus, uh, dat klinkt wel handig toch, als je zo'n maandkalendertje er in hebt? En dat je dan zo ziet een sterretje met die vacature er bij: dan moet die af zijn. Ik denk dat dat ook wel iets meer druk geeft van, ik moet dit nu echt gaan doen” – (R3).

“Ik denk dat ik er dan gewoon.. makkelijk, of wat, ja.. gewoon denk: mwah, gewoon solliciteren, ik zie het wel. En ik niet echt de behoefte heb om er helemaal een plan van te maken of zo. Dat denk ik. Dat ik gewoon niet te moeilijk wil doen en zo” – (R12).

“Als je dit gaat gebruiken en het traject in gaat, moet je wel weten waar.. zonder evaluatiepunt ben je nergens. Anders weet je niet waar je staat, hoe ver je bent, en waar je naar toe gaat. Dus ik denk dat dat wel cruciaal is” – (R15).

“Aan de ene kant natuurlijk wel heel erg fijn, maar aan de andere kant ben ik ook wel zo iemand van: ik ben degene die naar zo'n baan zoekt, dus dan wil ik het liever zelf een beetje uitzoeken, met een mentor” – (R4).

“Want.. ja, dat is wat ik dan wel irritant vond altijd, dat ze dan weer gaan bellen met: he, hoe gaat het er mee, uhuh.. dat ik dacht: wie ben jij? Boeit jou dat wat ik doe, weet je wel” – (R12).

“Ik denk dat dat wel handig is. Het is natuurlijk niet dat ik 24 uur per dag met werk zoeken bezig ben. Nee, want dan wordt je gillend gek. Dus het is best wel goed als je af en toe weer even denkt van: he, je zou dat doen. Even een herinnering” - (R6).

Appendix 7 – Cross-Case Analysis Job

GERELATEERDE DOCUMENTEN