• No results found

Seks onder stoelen en schoolbanken geschoven?

Bijlage 3: Informed consent

7. Drank + versnaperingen

108

Context:

De ideale omgeving is een rustig lokaal, goed bereikbaar voor alle deelnemers. Het lokaal zou zich in een van de scholen van de participanten kunnen bevinden of kan een lokaal van de KU Leuven/ UGent of hogeschool aanwezig in de stad waar het groepsgesprek doorgaat (afhankelijk van de samenstelling van de groep) zijn. De omgeving dient een neutrale uitstraling te hebben, dient afgesloten te zijn (zodat niemand kan meeluisteren of onderbreken) en best een aangename temperatuur te hebben. Verder wordt alle lawaai, buiten het spreken van de groepsleden, best vermeden ten einde een goede opname te bekomen.

De gespreksleider tracht een aangename, rustige sfeer te creëren en laat ruimte om vertrouwen op te bouwen. Het is belangrijk dat het tempo en het gevoel van het gesprek bepaald wordt door de groep zelf en doorheen het gesprek ook gevolgd wordt. De interviewer probeert dan ook een open, accepterende en geïnteresseerde houding te onderhouden, zonder zelf veel inbreng te hebben, zodat de groepsdynamiek alle kansen krijgt om zich vanuit de participanten te ontplooien.

Introductie

Welkom iedereen

Persoonlijke voorstelling onderzoeker

Ik wil jullie alvast bedanken om deel te nemen aan deze focusgroep die deel uit maakt van het onderzoek voor mijn masterproef. Alvorens we beginnen geef ik graag kort wat meer uitleg over wat we hier vandaag zullen doen.

Deze focusgroep heeft tot doel jullie mening en aanpak omtrent RSV, relationele en seksueel vorming, na te gaan. We zijn vooral geïnteresseerd in jullie visie en mening, ook jullie gedachtes, ervaringen en gevoel hieromtrent mogen in dit gesprek aan bod komen. Er bestaan geen juiste of foute antwoorden. Het gesprek zal ongeveer 1h30 tot maximum 2h duren. Omwille van praktische redenen wordt dit interview opgenomen. De gegevens die uit de opnames voortkomen, worden daarentegen anoniem verwerkt. De opnames worden enkel beluisterd door de onderzoekers die meewerken aan deze opdracht en zullen met alle discretie behandeld worden. Na het indienen en slagen van de masterproef, worden deze opnames verwijderd. Persoonlijke gegevens worden niet aan derden meegedeeld. Ik heb hieromtrent voor ieder van jullie een Informed consent bij. Hierin vind je alle informatie die ik jullie net gaf nogmaals terug. Neem rustig de tijd om het informed consent door te lezen.

Voor we starten duiden we jullie graag nog even op onze basisregels om het gesprek vlot te laten verlopen:

1. Er is telkens slechts één persoon aan het woord. We proberen niet door elkaar te spreken.

2. Consensus is geen doel van dit gesprek, we horen graag iedereen zijn mening en willen diversiteit aftoetsen. We verwachten eerder een waaier aan ervaringen.

109

4. We hebben respect voor elkaars mening en (ver)oordelen niet. Heb respect voor het privacy-gevoelig karakter van dit onderwerp.

Als er geen vragen of opmerkingen meer zijn, kunnen we eraan beginnen. Iedereen mag zijn of haar naam – of de naam waarmee je tijdens dit interview wil aangesproken worden – op het kaartje, dat voor hem/haar op tafel ligt, schrijven.

Verzamelen informed consents + inschakelen opname apparatuur

Kick-off

Als start zou ik jullie graag vragen om jezelf in functie van deze groep even kort voor te stellen. Wie ben je? Welke studies heb je gevolgd? wat voor lessen geef je? Wat is jouw rol in het spreken over relaties en seksualiteit of seksuele voorlichting op school?

Hoofdvragen

1. Hoe staan jullie tegenover seksuele voorlichting binnen de context van het middelbaar onderwijs?

Wat is je eigen menig daaromtrent? Hoe voel je je daarbij?

2. Wat is jullie perspectief op de invulling van deze seksuele voorlichting?

Wat doen jullie precies?

Wat is je eigen mening daarrond?

Welke onderwerpen?

Hoe voel je je bij die onderwerpen? Wat denk je daarover?

3. Wat verstaan jullie onder een seks-positieve benadering?

Hebben jullie daar al van gehoord? Hoe staan jullie daartegenover?

Doorheen het verloop van de 3e hoofdvraag kan er indien gewenst een steekkaart met de

omschrijving van het begrip “seks-positieve benadering” (opgesteld op basis van de literatuurstudie) als werkinstrument in het gesprek gebracht worden. Van hieruit kan er dan op deze inhoud verder gewerkt worden

4. Hoe krijgt naar jullie mening deze seks-positieve benadering een plaats binnen de lessen omtrent seksualiteit op school?

Wat doe je daaromtrent? Hoe denk je daarover?

110 Wat voel je daarbij?

Hoe zou je dat zelf invullen?

Wat sluit daarbij aan/ niet bij aan binnen de lessen RSV?

Per hoofdvraag wordt er telkens samengevat wat er wordt gezegd. Vervolgens wordt er via een eventueel aanknooppunt overgegaan tot de volgende vraag.

Overgang maken naar het slot.

Reflectie en afsluiten

Ik denk dat we stilaan aan het einde van dit gesprek gekomen zijn. Ik wil iedereen alvast heel erg bedanken voor de medewerking. Jullie bijdrage levert dit onderzoek veel nuttige informatie op.

Wat vonden jullie zelf van het gesprek/ de dynamiek van het gesprek? Wat zijn de zaken die je bijblijven?

Zijn er zaken die opvallend waren? Dingen die je graag meeneemt?

Welke punten zou je veranderen binnen dergelijk gesprek omtrent dit thema?

Dank jullie wel! Ik wens jullie nog een veilige thuiskomst toe.

Afzetten opname apparatuur

Debriefing van Gespreksleider en co-begeleider

Bespreken van: Opvallende zaken Lichaamstaal Groepsdynamiek Nota’s

111

Bijlage 5: Werkinstrument focusgroep: Beschrijving “seks-positieve