• No results found

Doelstelling Ruimte

In document Visie (pagina 46-52)

Invulling Woonservicezone

6. Doelstelling Ruimte

Stedenbouw

De huidige stedenbouwkundige opzet van de Bloemenwijk+ is uitgangspunt bij de revitalisering. De opzet van de wijk en de hiermee gepaard gaande rust in het ruimtelijk beeld worden gehandhaafd. Dit heeft consequenties voor de situering van nieuwe bouwmassa’s, de repetitie van onderdelen, eenvoud in het straatprofiel en het groene karakter. Uitgangspunt is verder het toepassen van een inspirerende en variërende architectuur. Deze bestaat uit bescheiden en zorgvuldige detaillering van bebouwing, het laten ontstaan van geringe verscheidenheid tussen blokken (minimale eenheid blok) en het geven van moderne interpretaties van de oorspronkelijke principes.

Doelstelling is om de ruimtelijke structuur te versterken. De ordening die er nu is in de situering van bouwblokken, de groenstructuur en in zichtlijnen, moet verder versterkt worden. Bij de uitwerking van de revitalisering wordt een op een tuinwijk gerichte aanpak gehanteerd. Dit uit zich in het aanbrengen van meer samenhang in de groenstructuur en het hanteren van bloeiende bomen en struiken als thema bij de herinrichting.

Voor het gebied rond De Beiaard is het verbeteren van de toegankelijkheid van de Brede Maatschap-pelijke Voorziening ’t Hart vanuit de Sterrenwijk en de Bloemenwijk+ de opgave. Dit krijgt gestalte door de situering van gebouwen ten opzichte van deze buurten en de herkenbaarheid van entrees.

Bij de herontwikkeling van dit deelgebied wordt uitgaan van een blokverkaveling, afgestemd op de structuur in de omgeving.

Een andere opgave is het realiseren van een groene verbinding (wandelroute) in de lijn Vegaplein – Burgemeester Ploegmakerspark. Het gaat hierbij om het realiseren van een aantrekkelijke en rustige

route voor wandelaars bijvoorbeeld van de ouderenwoningen naar het centrum van Asten. In de vol-gende fase wordt uitgezocht waar deze route precies moet komen en hoe die eruit komt te zien. Het is de bedoeling om de wandelroute in te passen in de huidige opzet van de wijk (stratenpatroon). Het ligt voor de hand de schoolfunctie aan deze groene verbinding te situeren (gebruikt buitenruimte, wandel-route). In de uitwerking van de visie (voorlopig ontwerp woningen, inrichtingsplan openbare ruimte) wordt deze groene structuur verder uitgewerkt. Deze groene structuur sluit aan op de doorsteken voor langzaam verkeer door het Burgemeester Ploegmakerspark zoals genoemd in de Centrumvisie.

Op de hoek Floralaan/Lienderweg is een beeldbepalend en representatief gebouw op zijn plaats. Dit betekent niet het overtreffen van bouwmassa of hoogte van het tegenoverliggende Campanula-ge-bouw. Verbijzondering kan ook ontstaan door een zorgvuldig vormgegeven gebouw met een kenmerk-ende en zichtbare functie. De functie van Brede Maatschappelijke Voorziening leent zich goed voor een bijzondere herkenbaarheid en uitstraling. De hoekoplossing kent maximaal drie bouwlagen en is qua hoogte en bouwmassa ondergeschikt aan het Campanulagebouw. De ontwikkeling ter plaatse gaat gepaard met een herinrichting van de directe omgeving. Belangrijk is dat de begeleidende groenstruc-tuur langs de Floralaan wordt doorgezet, dat de hondenuitlaatplek in het gebied blijft gesitueerd en dat groene sfeer op de hoek aanwezig blijft. Een parkeeroplossing kan gecombineerd worden met de inrichting van het buitenterrein, mits de groene sfeer nadrukkelijk aanwezig blijft.

Op het volgende kaartbeeld is de opgave verder aangeduid.

figuur 6.1

Ruimtelijke visie

Afstand in meters

10 50 100 150

Legenda

Gebied Beiaard:

Aansluiten blokstructuur Gebied Beiaard: Toegankelijkheid omliggende gebieden

Gebied Beiaard:

Markant punt Floraplein:

Toepassing visie Centrumring Groene verbinding (wandelroute, indicatief) Deken van Hout:

Begeleiding wegstructuur Deken van Hout:

Herontwikkeling verbijzondering

Op de kavel Deken van Hout wordt uitgegaan van een verbijzondering van de wijk. De kavel ligt op de grens van de verkavelingsstructuur van de Bloemenwijk+ en de wat grovere en minder strakke verkaveling aan de Prins Bernhardstraat. De verbijzondering is qua maat en schaal passend in de om-geving. Andere doelstelling is het begeleiden van de wegstructuur van de Lienderweg en Daliastraat in de richting van de Prins Bernhardstraat. De kavel geeft in de huidige situatie een ontspannen sfeer, mede door het groene buitenterrein en de aanwezige bomen. De groene, ontspannen uitstraling be-hoort tot de ontwerpopgave. Indien bomen niet gehandhaafd kunnen blijven zal dit worden gecom-penseerd.

Bij renovatie en nieuwbouw van woningen in de Bloemenwijk+ is het benutten en verbeteren van de hoekoplossingen een opgave. Dit is ook een opgave in de richting van particuliere woningeigenaren.

Het dicht bouwen van open structuren doet afbreuk aan het ruimtelijk beeld. Dit beïnvloedt de kwa-liteit van de woonomgeving en de waarde van de woningen op langere termijn. Bij de verdere uitwerking worden aanbevelingen aan bewoners gedaan hoe om te gaan met de beeldkwaliteit.

De visie kent een primaire ordening van het gebied rond De Beiaard. De BMV en ORO zijn gesitueerd aan de oostzijde (Floralaan/Lienderweg). Boven de BMV en in de directe nabijheid worden appartementen (verzorgd wonen) gerealiseerd. De BMV grenst aan een groene verbinding (groen veld). Aan de andere zijde van dit veld (dus de westelijke kant) bestaat een invulling met appartementen aan de groene verbinding en eengezinswoningen aan de zijde van de Apollostraat.

Deze grove ordening zal in een nieuwe kaart worden weergegeven. Hierlangs is de kaart uit het huidige concept gevoegd, waarop de situering van de BMV en de groene verbinding te zien is.

figuur 6.2

Asterstraat

Crocusstraat

Daliastraat Cactusstraat Ficusstraat

Mignonstraat

Klaproosstraat Liend

erweg Pasto

or de Kleynhof

Ceresstraat

Anjerstraat

Violenstraat Rozenstraat

Tulpstraat

Leliestraat

Daliastraat

Floraplein

Ordening gebied de Beiaard

Afstand in meters

10 50 100 150

Legenda

Brede maatschappelijke voorziening Appartemeten boven en naast BMV/

aan groene verbinding Groene verbinding Eengezinswoningen (huur)

In de projectgroepen en met de participatiegroep zijn verkenningen uitgevoerd naar de situering van de Brede Maatschappelijke Voorziening. Daarbij is de conclusie getrokken dat huisvesting in één nieuw gebouw bijdraagt aan de beoogde samenwerking en meerwaarde biedt. Bij huisvesting in verschil-lende gebouwen en/of slechte ordening van de verschilverschil-lende functies zal dit niet van de grond komen.

Wat betreft de situering van een nieuwe voorziening is eerst de doelgroep van belang. De BMV kent verschillende doelgroepen. Dat zijn voor wat betreft de school: bewoners en kinderen uit de directe omgeving (Bloemenwijk+ en Sterrenwijk). Maar dit zijn wat betreft het welzijnswerk ook bewoners van Asten-Noord en de gehele gemeente Asten. Dit geldt ook voor de functie van het Loket WMO.

Vanuit deze functie is herkenbaarheid en bereikbaarheid belangrijk. Het ligt dan voor de hand om de BMV te situeren aan de oostkant van het gebied rond De Beiaard (in de richting van de hoek Liender-weg/Floralaan). Ook in de verkeersafwikkeling is dan het beste te voorzien. Voorkomen wordt dat auto’s diep de wijk in moeten rijden. Een auto-ontsluiting ligt voor de hand ter plaatse van de huidige ingang van de Ceresstraat.

Bovenstaande uitgangspunten worden gehanteerd bij de uitwerking van de plannen (schetsontwerp en voorlopig ontwerp woningen en gebouwen en inrichtingsplan openbare ruimte).

De visie geeft de uitgangspunten voor de inrichting van het gebied rond De Beiaard. In de planfase volgend op de visie wordt een nadere verkenning uitgevoerd naar de beste ordening van de verschil-lende onderdelen vanuit stedenbouwkundig en architectonisch perspectief. De hoofdordening (BMV-appartementen-groene verbinding-gezinswoningen) is hierbij uitgangspunt. In de uitwerking in de planfase wordt ook ingegaan op looproutes en toegankelijkheid van de BMV door de verschillende gebruikers vanuit de verschillende richtingen.

figuur 6.3

Ruimtelijke strategie

Afstand in meters

10 50 100 150

Legenda

Strategie renovatie Strategie nieuwbouw

In document Visie (pagina 46-52)

GERELATEERDE DOCUMENTEN