• No results found

Eind 2018 hebben we gezamenlijk doelen en indicatoren geformuleerd in het werkplan 2019-2020. Aan de hand van deze doelstellingen zullen we terugblikken op 2019.

Doelstelling 1

Het versterken van de pedagogische leefomgeving. Er is minder uitval van kinderen op scholen en bij verenigingen. Er worden pedagogische interventies (methodieken) ingezet om zowel individuele als groepen jongeren in het leefgebied vrije tijd te bereiken en te binden aan de samenleving met het doel om hen optimaal gebruik te laten maken van hun mogelijkheden en talenten.

De gezinscoaches zijn actief in zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs. In september 2018 zijn we met een aantal partners gestart met het Jongerenservicepunt (JSP) op het Raayland College en Gilde Opleidingen. De gezinscoaches zijn hier wekelijks aanwezig.

Eind 2019 is er vanuit het JSP een start gemaakt met een gastles op school over respectvolle omgang tussen leerlingen en hun omgeving. In 2020 zullen de partijen die betrokken zijn bij het JSP in gezamenlijkheid kijken naar de doelen en de bijhorende taken voor 2020. Op deze manier willen we de doelen die de gezinscoach heeft samenbrengen met de doelen van het JSP zodat ze aanvullend aan elkaar kunnen werken.

Daarnaast wordt er samen met een jongerenwerker van Synthese vindplaatsgericht gewerkt vanuit jongerencentrum The B. De gezinscoaches werken nauw samen met het

maatschappelijk werk van Synthese om een passend groepsaanbod te bieden aan jeugdigen binnen de gemeente Venray, waaronder sociale vaardigheidstraining en

weerbaarheidstrainingen.

In de contacten met verenigingen merken we dat deze niet vaak een concrete vraag hebben waarbij een gezinscoach kan ondersteunen. Daarnaast is er vaak ook geen ruimte naast reguliere bestuurstaken om bezig te zijn met het opgroeiklimaat binnen de vereniging. Er is hierover contact met VenrayBeweegt. In 2020 gaan we opnieuw op zoek naar een manier om hier een impuls aan te geven, samen met de gemeente en het jongerenwerk van Synthese.

Tevens zullen we in 2020 de balans op moeten maken of de investering opweegt tegen wat het oplevert. Afgelopen jaren hebben we op verschillende manieren geprobeerd een (betere)

samenwerking met verenigingen op de bouwen. Helaas heeft dit tot op heden weinig resultaat opgebracht. Goed om in 2020 de balans op te maken.

Doelstelling 2

Ouders en kinderen/jongeren weten waar ze met hun vragen/zorgen rondom opgroeien en opvoeden terecht kunnen. De opvoedvaardigheden van ouders verbeteren, waardoor ze beter gebruik kunnen maken van hun eigen kracht en mogelijkheden. Daarnaast maken ze ook meer gebruik van hun eigen netwerk. Daardoor worden vragen of zorgen eerder bespreekbaar, voordat het problemen worden en neemt op langere termijn het beroep op specialistische jeugdzorg af.

In totaal hebben in 2019 252 gezinnen ondersteuning gekregen van een gezinscoach. De gezinscoaches hebben in 2019 geen wachtlijst gehad. Binnen een week na aanmelding wordt er doorgaans contact opgenomen met de hulpvrager om vervolgafspraken te maken.

Afhankelijk van het seizoen begeleiden we tussen de 80 en 100 gezinnen op deze wijze. We zien nadrukkelijk een piek-moment na de periodieke oudergesprekken en een dal-moment in de zomervakantie.

Het netwerk van het gezin wordt zoveel als mogelijk betrokken bij en geactiveerd in het traject, waardoor we geprobeerd hebben de (informele) ondersteuning te verduurzamen. De

ondersteuningstrajecten zijn zoveel mogelijk kortdurend van aard geweest. In 25 procent van de gevallen duurt de ondersteunt langer dan een half jaar. De gezinnen die gedurende een langere periode ondersteuning genoten hebben, zijn over het algemeen:

• Gezinnenwaarbij er gedurende de ondersteuning nieuwe vragen ontstonden

• Gezinnen die (vanwege een beperking) meer tijd nodig hadden om zelf weer de regie te pakken/krijgen in hun alledaagse leven.

Er is gewerkt vanuit een integrale benadering op de diverse leefgebieden. In overleg met de gezinnen (en netwerkpartners) verhelderen we de hulpvraag en stellen we de doelen van de ondersteuning vast. Deze doelen worden geëvalueerd en daar waar nodig bijgesteld. Met als uitgangspunt mét het gezin praten in plaats van óver het gezin. Daar waar nodig werken we samen met andere (voorliggende) voorzieningen. Hierbij denkend aan: maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, jongerenwerk, mantelzorgondersteuning, wijkteam, Venray beweegt enz.

Doelstelling 3

Problemen worden zowel door professionals als door vrijwilligers eerder gesignaleerd.

Vrijwilligers en professionals weten waar ze met hun vragen terecht kunnen en voelen zich ondersteund. Daardoor kunnen zaken eerder (preventief) opgepakt worden.

De gezinscoaches hebben informatie en advies gegeven aan ouders, jeugdigen, netwerk- en samenwerkingspartners. Door laagdrempelig en met regelmaat aanwezig te zijn op de

‘vindplaatsen’ van kinderen, hebben de gezinscoaches de ouders en netwerkpartners in 2019 wegwijs gemaakt in de jeugdhulp. Daarbij hebben ze ingespeeld op de individuele vragen die er binnenkwamen en daar waar mogelijk groepsgewijs informatie, advies en voorlichting gegeven.

Doelstelling 4

Doordat de gezinscoaches een goede inschatting maken van de ernst van de problematiek wordt de juiste hulp via de jeugdconsulenten eerder ingeschakeld (matched care in plaats stepped care).

De gezinscoaches werken doorlopend aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboden ondersteuning. Zo vinden we het belangrijk om de expertise van de gezinscoaches te versterken en actueel te houden, dit hebben we in 2019 als volgt aangepakt:

• In oktober 2018 zijn de gezinscoaches gestart met de scholing Infant Mental Health (IMH):

deze is afgerond in 2019. Deze scholing is opgezet in samenwerking met de

Mutsaersstichting. IMH houdt in dat een professional actief bijdraagt aan het opbouwen van een veilige band tussen ouders en kinderen. Deze methode richt zich specifiek op kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Mede door deze scholing signaleren gezinscoaches eerder problemen op het gebied van hechting bij het jonge kind.

• Vanuit de MEE Academie hebben de gezinscoaches, samen met enkele maatschappelijk werkers en jongerenwerkers, de training ‘herkennen van en omgaan met een licht

verstandelijke beperking’ gevolgd. Doel van deze training is het ervaren en bewust worden van wat een lichtverstandelijke beperking is en wat het voor iemand betekent. Hoe je dit kunt herkennen en hoe je je communicatie als hulpverlener hierop kunt afstemmen.

• In 2019/2020 hebben de gezinscoaches een training ‘werken met complexe

echtscheidingssituaties’ gevolgd. Samen met het maatschappelijk werk van Synthese onderzoeken we in 2020, hoe de dienstverlening rondom relatievraagstukken en

echtscheidingen verbeterd kan worden en hoe we onderling nog beter van elkaars expertise gebruik van kunnen maken.

Iedere gezinscoach kan, eventueel met ondersteuning van een gedragsdeskundige en

risicotaxatie, een inschatting maken of een gezinssituatie voldoende veilig is. Waar nodig wordt er geschakeld met de jeugdconsulent, Veilig Thuis of de beschermingstafel.

Vanaf 1 september 2019 wordt er vanuit de Mutsaersstichting een systeemtherapeute ingezet in de wekelijkse casuïstiekbespreking van de gezinscoaches. Dit met als doel om specifieke deskundigheid op het vlak van GGZ-expertise te borgen in het team, aanvullend op de gedragswetenschapper en Vincent van Gogh-preventiemedewerker. De ervaringen uit de eerste maanden zijn geëvalueerd en de samenwerking tussen gezinscoaches en de

Mutsaersstichting worden nader verkend in 2020. In 2019 is gewerkt aan de uitwerking van het initiatief ‘123 consultatie’, dit houdt in dat (jeugd)zorgorganisaties elkaars expertise laagdrempelig kunnen consulteren bij specifieke hulpvragen van inwoners van Venray.

Bovenstaande initiatieven dragen bij aan het zo goed mogelijk passende ondersteuning inzetten (matched care).

Een van de uitdagingen voor de komende jaren is, om nadrukkelijk de samenwerking op te zoeken met de tweede lijn (maatwerkvoorzieningen jeugdhulp). De inzet van maatwerk en gezinscoaches kunnen bijvoorbeeld gelijktijdig worden ingezet om ondersteuning aan het gezin/kind te versterken, afschaling van hulpverlening te versnellen en goede nazorg na een specialistisch traject te borgen. De jeugdconsulent kan hierin een coördinerende rol vervullen als procesregisseur. Daarnaast zou het wenselijk zijn om de ondersteuning van de gezinscoach ook langduriger laagintensief te kunnen inzetten. In 2019 zijn we samen met de gemeente een verkenning gestart over wat nodig is om deze ontwikkeling in gang te zetten.

In 2019 zijn er voorbereidingen gestart om nog meer aandacht te hebben in onze

dienstverlening voor de doelgroep LVB. De expertise van MEE wordt ingezet om hierin een concreet aanbod groepswerk op te zetten.

Doelstelling 5

Doordat de gezinscoaches wijk- en dorpsgericht werken, krijgen we goed zicht op wat nodig is binnen de gemeente Venray op het niveau van wijken en dorpen. Hier stemmen we ons beleid en de inkoop op af.

We zijn vanaf 1 september 2019 gestart met wijkgericht werken, dat wil zeggen dat aan iedere gezinscoach een wijk (met partners) is toegewezen, hierdoor hebben er wel enkele personele wisselingen plaatsgevonden. Het wijkgericht werken zorgt ervoor dat buurtbewoners en partners een duidelijk aanspreekpunt in de wijk hebben. Doordat de gezinscoaches bekend zijn met de vraagstukken in de wijk, kunnen hierin slimme verbindingen gemaakt worden. Een ontwikkelpunt is en blijft om nog meer bekendheid van de gezinscoaches op te bouwen bij verenigingen en in de wijken en dorpen van de gemeente Venray (wijkgericht werken).

In 2019 hebben we gewerkt aan het vergroten van onze zichtbaarheid op social media. Door te bloggen en vloggen vragen we aandacht voor onze werkwijze en actuele thema’s rondom opgroeien en opvoeden. Hierdoor vergroten we ons bereik.

Doelstelling 6

De gezinscoaches organiseren activiteiten die opvoeders helpen hun opvoedingskwaliteiten te benutten en te versterken en de opvoedingssituatie te verbeteren, waardoor er

randvoorwaarden gecreëerd worden voor een goede ontwikkeling van jeugdigen.

In 2020 blijven we inzetten op voorlichtingsbijeenkomsten in groepsverband, waarbij we inspelen op actuele vragen van ouders (en netwerkpartners). We merken dat deze bijeenkomsten de drempel voor ouders kan verlagen om een vraag te stellen aan de gezinscoaches. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld aan het organiseren van een voorlichtingsavond over gamen of beeldschermgebruik. In 2020 ontwikkelen we het

innovatieproject duurzame relaties (‘voor de liefhebbers’) door en bieden we deze opnieuw aan.

Met de gemeente zijn we in gesprek over een mogelijke pilot Centering.

In oktober 2019 is er een lezing georganiseerd met gastspreker Hanneke Poot over de senso-motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Tijdens deze avond heeft Hanneke Poot uitgelegd hoe fysieke beweging een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein en hoe je dit als ouder kunt stimuleren. Het was een drukbezochte avond, met zo’n 40 aanwezige ouders. De deelnemers beoordeelden deze avond het cijfer 8.8.