• No results found

Doel verbetering infrastructuur en voorzieningen

Wat willen we

We willen zorgen voor toegang tot hoogwaardig internet in heel Fryslân. Daarnaast willen we de omgevingskwaliteit en bereikbaarheid borgen en zorgen voor de aanwezigheid van specifieke voorzieningen van economische betekenis.

Wat doen we

We doen dat door het stimuleren van de aanleg van snel internet in gebieden waar de markt dat tot nu toe niet heeft opgepakt. Via het ruimtelijk en infrastructureel beleid werken we als provincie aan de omgevingskwaliteit en bereikbaarheid.

Ten slotte investeren we incidenteel mee in voorzieningen van economische betekenis, zoals het Beleefcentrum Afsluitdijk en het Waterapplicatiecentrum. De acties die we voor dit doel binnen Wurkje mei Fryslân ondernemen zijn in het navolgende beschreven.

6-01 Uitvoeren van een provinciaal koopstromenonderzoek (afgerond bij jaarstukken 2017)

6-02 Mede financieren Blokhuispoort Budget Fase Voortgang

Januari 2019 4,4 mln

Relatie met doelen en ambities

Deze actie draagt bij aan de verbetering van de infrastructuur en voorzieningen in Fryslân en daarmee aan de economische structuurversterking. Tevens draagt het project bij aan de versterking van het human capital en academisch klimaat en aan de verbetering van de toegang tot kennis en samenwerking. Daarmee werkt deze actie mee aan de realisatie van de ambitie van Wurkje mei Fryslân om de innovatie in de provincie te versterken.

Toelichting op de voortgang

Deze actie levert naast de opwaardering van de bebouwde omgeving ook een bijdrage aan de economische structuur-versterking. De Blokhuispoort is niet alleen het epicentrum van LF18. We willen in de Blokhuispoort ook een

ontmoetingsplek en broedplaats creëren voor (startende) bedrijven en studenten, die in gezamenlijkheid werken aan cross-sectorale innovaties. Faciliteiten als het Fablab en de Frisian Design factory ondersteunen dit.

De Blokhuispoort heeft inmiddels een prominente plaats verworven aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, als centrum voor creativiteit, cultuur, horeca en met de nieuwe bibliotheek ook voor literatuur. Gemeente Leeuwarden heeft inmiddels het tweede voorschot (€ 4,1 miljoen) van de door ons toegekende subsidie van max € 7,8 miljoen opgevraagd. De bijbehorende voorgangsrapportage, inclusief wijzigingsvoorstel, is door het college geaccordeerd. Een aanvraag tot aanvullende financiering is afgewezen. PS zijn hierover per brief geïnformeerd (kenmerk 01545514). Bij vaststelling van het project in 2019 kan het restant subsidiebedrag (ca € 276.000) worden uitgekeerd.

6-03 Financieren Beleefcentrum Afsluitdijk (afgerond bij jaarstukken 2017)

6-04 Bijdragen aan evenementenfonds (afgerond bij de 1e berap 2018)

6-05 Financieren breedbandinstrumentarium Budget Fase Voortgang

Januari 2019 35 mln Relatie met doelen en ambities

Met de realisatie van NGA (Next Generation Access) netwerken voor snel internet in de witte gebieden van Fryslân draagt deze actie bij aan de verbetering van de digitale infrastructuur. In deze witte gebieden is er sprake van marktfalen, omdat ze voor marktpartijen niet commercieel interessant zijn. Door dit marktfalen is er sprake van een digitale tweedeling in de provincie. Dit heeft een negatief effect op de leefbaarheid en het vestigingsklimaat in de buitengebieden en krimpgebieden.

Het verbeteren van de digitale infrastructuur in deze gebieden zorgt naar verwachting voor een betere basis voor

economische ontwikkeling. Daarmee draagt deze actie bij aan de realisatie van de ambities van Wurkje mei Fryslân op het gebied van innovatie en export.

Toelichting op de voortgang

Op 25 januari 2017 hebben uw Staten besloten maximaal € 35 mln. vrij te maken voor het verstrekken van de

achtergestelde lening en tot de financiële afhechting van het ‘oude’ instrumentarium voor de aanpak van breedband. Tevens zijn toen de financiële kaders en middelen voor de nieuwe aanpak vastgesteld.

Op 29 maart 2018 zijn de provincie en Kabelnoord een leningsovereenkomst overeengekomen. Kabelnoord kan nu stapsgewijs aanspraak maken op de achtergestelde lening tot maximaal € 35 miljoen. Kabelnoord heeft inmiddels in 2018 ongeveer € 3,5 mln. achtergestelde lening in verschillende tranches ontvangen. Verder is er € 12 miljoen vrijgemaakt voor een marktconforme lening in de grijze gebieden en is er € 5 miljoen beschikbaar gesteld voor een regeling voor de duurste aansluitingen in de buitengebieden. In 2018 zijn vraagbundelingscampagnes geweest in de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Opsterland en Ooststellingwerf. In al deze gemeenten is het percentage van de aanmeldingen (ruim) boven de 60% geëindigd. In de gemeente Achtkarspelen is eind 2018 ook daadwerkelijk de schop de grond ingegaan. Op 17 juli Op 17 juli jl. hebben wij besloten een subsidieregeling uit te werken voor de meest onrendabele adressen in het

buitengebied. Hierover hebben wij u per brief geïnformeerd (brief met kenmerk 01546530). Het besluit van 17 juli jl. voor het uitwerken van een subsidieregeling voor de onrendabele adressen in het buitengebied is echter begin 2019 ‘on hold’ gezet, omdat Kabelnoord alle adressen in het buitengebied tot nog toe aan wil sluiten onder dezelfde voorwaarden en kosten.

Feitelijk zijn er dus geen onrendabele adressen te benoemen. Dit heeft ons doen besluiten dat er beter gewacht kan worden met de inzet van de financiële middelen voor de onrendabele adressen.

6-06 Gratis OV-dagkaart voor toeristen Budget Fase Voortgang

Januari 2019 0 Relatie met doelen en ambities

De gratis OV-dagkaart voor toeristen maakt dat het voor verblijfstoeristen aantrekkelijker wordt om voor een langere periode naar Fryslân te komen. Daarmee werkt de actie positief op het doel om de infrastructuur en voorzieningen te verbeteren.

Op deze wijze draagt de actie bij aan realisatie van de ambitie van Wurkje mei Fryslân op het gebied van export.

Toelichting op de voortgang

In het coalitie akkoord is opgenomen dat er een gratis OV-dagkaart voor verblijfstoeristen in Fryslân komt. Dit naar aanleiding van (buitenlandse) voorbeelden die aantonen dat dit een belangrijke ondersteuning kan vormen voor de sector toerisme en daarmee voor de economie. Aandachtspunt hierbij is de wijze waarop de OV-kaart optimaal bijdraagt aan de Friese recreatie en toerisme sector en aan LF2018.

Project FryslânCard 2018 is afgerond. De subsidie hiervoor aan Arriva wordt in het 2e kwartaal van 2019 definitief vastgesteld. Inmiddels is er een onderzoek gestart naar een mogelijk vervolg op de FryslânCard, de uitkomst van dit onderzoek wordt begin april verwacht.

6-07 Uitvoeren Aanvalsplan woningmarkt Budget Fase Voortgang

Januari 2019 +/- 7 mln Relatie met doelen en ambities

De maatregelen binnen het Aanvalsplan Woningmarkt waren bedoeld om de crisis in de Friese bouw- en installatiesector te verzachten en de aantrekkelijkheid van de leefomgeving te vergroten als voorwaarde voor een goed vestigingsklimaat.

Daarmee werkte deze actie aan verbetering van de infrastructuur en voorzieningen. Op deze wijze droeg de actie bij aan realisatie van de ambities van Wurkje mei Fryslân zowel op het gebied van innovatie als export.

Toelichting op de voortgang

De laatste lening zal naar verwachting in Q2/3 2019 worden verstrekt ter hoogte van € 428.000,-. Er zal geen tussentijdse evaluatie meer plaatsvinden. Wel is er een tussentijds rapport beschikbaar.