• No results found

3 Takenpakket

3.1 Doel van de functie 4

pagina 4 van 19 www.werkenvoorvlaanderen.be

Organogram

Zorg en Gezondheid telt 8 afdelingen

Administrateur-generaal en stafdienst ICT 

Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg

Afdeling Preventie

Afdeling Strategie, Communicatie en Coördinatie

Afdeling Vlaamse Zorgkas en Zorgberoepen

Afdeling Vlaamse Sociale Bescherming

Afdeling Woonzorg

Afdeling Beleidsinformatie en Data

Als beleidsmedewerker kan je in vrijwel elk van deze afdelingen terechtkomen. De standplaats van een beleidsmedewerker situeert zich in de meeste gevallen in Brussel. Binnen Zorg en Gezondheidszorg hebben we het hybride werken geïmplementeerd. Dit wil zeggen dat we resultaatgericht werken en leidinggeven op basis van vertrouwen en dialoog. Personeelsleden werken hierbij vanuit verschillende werkomgevingen en - locaties samen en blijven verbonden door technologie en fysieke samenkomsten. In functie van de aard van de werkactiviteit en de te behalen resultaten en met het organisatiebelang en klantenperspectief voorop, kiest het personeelslid in overleg met de leidinggevende waar en wanneer het personeelslid de werkactiviteiten uitvoert. Momenteel hebben we de afspraak om minstens 1 dag per week naar kantoor te komen (maar meer mag ook). Deze kantoordagen staan in het teken van sociale cohesie met focus op overleg en verbondenheid.

Benieuwd naar meer informatie over de werking van Zorg en Gezondheid? Neem dan zeker een kijkje op onze website: www.zorg-en-gezondheid.be.

3 TAKENPAKKET

3.1 DOEL VAN DE FUNCTIE

Als beleidsmedewerker werk je mee aan het ontwikkelen, behartigen en implementeren van het beleid.

Je hebt een gevarieerd takenpakket:

- Je analyseert en optimaliseert de huidige regelgeving, procedures, werkwijzen en instrumenten;

- Je werkt mee aan het conceptueel ontwikkelen van nieuwe beleidsinitiatieven en participeert aan de daar bijhorende (IT-)projecten ter implementatie;

- Je hebt overleg binnen het agentschap, buiten het agentschap met bv. het kabinet, diverse (partner)organisaties of zelfs met andere gewesten, op federaal niveau of via Europese projecten;

- Nota’s schrijven, deadlines opstellen, en projectmanagement zijn dagelijkse taken van een beleidsmedewerker;

- Je beantwoordt vragen van burgers, voorzieningen, parlement of andere belanghebbenden m.b.t.

de beleidsmaterie die jij opvolgt;

- Je bouwt expertise op rond actuele thema’s, o.a. via analyse en interpretatie van jaarrapporten, onderzoek en data, en blijft op de hoogte van de nieuwste trends;

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

www.werkenvoorvlaanderen.be pagina 5 van 19

- Je neemt deel aan, of organiseert vergaderingen, events of werkgroepen gerelateerd aan de beleidsmaterie die jij behartigt;

- Aangezien je in contact komt met meerdere partijen, heb je vaak een coördinerende rol;

- Als expert in je vakgebied fungeer je als inhoudelijk aanspreekpunt en stel je je kennis beschikbaar aan de teams en daarbuiten;

- Klassieke administratie behoort uiteraard ook tot je takenpakket. Zo neem je ook operationele taken op gaande van het vergunnen en erkennen van voorzieningen, het opvolgen van de kwaliteit ervan en de handhaving, het behandelen van klachten, …

Kortom, een boeiende job waarin jij meewerkt aan het beleid van morgen.

3.2 MOGELIJKE VACATURES OP KORTE TERMIJN

Hieronder vind je enkele vacatures die passen onder de noemer ‘financieel beleidsmedewerker’. Voor dergelijke functies zal er beroep gedaan worden op de werfreserve. Het takenpakket varieert naargelang de afdeling waarin je terechtkomt.

Beleidsmedewerker Zorgraden

Binnen het team Eerste Lijn zal jij samen met 3 andere collega’s het takenpakket van de zorgraden opvolgen, evalueren, bijsturen en de beleidsmatige lijnen i.s.m. met de beleidsvoerders voor de toekomst uitzetten.

Je werkt intensief samen met andere collega’s binnen en buiten het team om hiervoor een datagedreven aanpak op te zetten. Je connecteert je beleidsmatige insteek met de verschillende (partner)organisaties en werkt hiermee samen. Hiervoor moet je goed planmatig en projectmatig kunnen werken in een snel evoluerende beleidsomgeving met wisselende thema’s en uitdagingen.

Als beleidsmedewerker zorgraden sta je continu in dialoog met de verschillende relevante belanghebbenden om zo snel en accuraat in te spelen op verschillende tendensen. Samenwerken met verschillende partners en continu de dialoog openen vanuit een onbevangen, pragmatische en oplossingsgerichte kijk is hiervoor belangrijk.

Je focus zal hierbij vooral liggen op de cluster welzijn, lokale besturen en de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag.

Beleidsmedewerker Algemene Ziekenhuizen

Het team ziekenhuizen en fysieke revalidatie heeft belangrijke beleidsvoorbereidende opdrachten binnen een brede waaier aan thema’s die zich situeren in het domein van de ziekenhuiszorg en revalidatiezorg in Vlaanderen.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

pagina 6 van 19 www.werkenvoorvlaanderen.be

Als beleidsmedewerker zal je:

- bijdragen aan de organisatie van de algemene, universitaire ziekenhuizen en de revalidatieziekenhuizen o.a. door het maken van nieuwe wetgeving, het herzien en aanpassen van de huidige ziekenhuisnormering,…

- mee vorm geven aan het kwaliteitsbeleid in de ziekenhuizen door uitvoering te geven aan het nieuwe kwaliteitsdecreet, een nieuw toezichtsmodel, …

- de evoluties in de ziekenhuiswereld opvolgen en mee vorm geven aan het toekomstig ziekenhuislandschap, via netwerkvorming, zorgstrategie en samenwerking met andere zorgvormen. Je geeft dus mee vorm aan het ziekenhuis van de toekomst.

- Je zal ook bijdragen aan de verdere beleidsvoorbereiding en –uitvoering van de reorganisatie van de fysieke revalidatie.

- Naast de beleidsvoorbereidende opdrachten zal je ook operationele taken uitvoeren, gaande van het vergunnen en erkennen van alle ziekenhuizen, het opvolgen van de kwaliteit ervan en de handhaving, het behandelen van klachten, de evaluatie van de zorgstrategische plannen en bouwdossiers ifv het vorm geven van het toekomstig zorglandschap, …

- De sector van de ziekenhuizen staat voor heel wat uitdagingen oa netwerkvorming, nieuwe federale initiatieven rond hervorming die impact hebben op het aanbod en de organisatie, …... Dit vraagt van de medewerkers de nodige wendbaarheid en flexibiliteit Je schrikt er dus niet voor terug om taken te herplannen wanneer een prioriteit zich aandient.

- Medische zorg en de beleidsmatige aanpak, specifiek voor de ziekenhuizen, noodzaakt een specifieke aanpak binnen het domein van volksgezondheid in het agentschap. Je werkt hier een specifieke plan van aanpak voor uit, samen met de collega’s.

Beleidsmedewerker Geestelijke Gezondheidszorg en psychosociale revalidatie

Als beleidsmedewerker binnen het team geestelijke gezondheid en psychosociale revalidatie stippel je mee de beleidsvisie uit van de geestelijke gezondheid(s)(zorg) in Vlaanderen. Je werkt mee aan het uitwerken van regelgeving met betrekking tot geestelijke gezondheid.

Je neemt hier eigenaarschap in op en zorgt voor de nodige afstemming en communicatie met relevante belanghebbenden om tot het gewenste resultaat te komen.

Jouw functie omvat ook het opvolgen van het kwaliteitsbeleid in deze voorzieningen (aan de hand van inhoudelijke of cijfermatige rapporten, kwaliteitsindicatoren, inspectiebezoeken, klachten):

• Je werkt mee aan beleidsvoorbereiding, -uitvoering en -opvolging van de thema’s die voor deze voorzieningen relevant zijn.

• Verwacht wordt dat je op de hoogte blijft van andere relevante beleidslijnen, zodat je jouw opdrachten kan uitvoeren vanuit het perspectief van geïntegreerde zorg voor de zorggebruiker.

• Ook de opvolging van diverse zorgvernieuwende projecten, wetenschappelijke studies en onderzoeken kunnen tot jouw opdrachten behoren.

• Je hebt geen schrik van cijfers en kan op basis van aangeleverde cijfergegevens (bijv. gegevens van doelgroepen, uitgavengegevens,..) beperkte analyses maken (d.m.v. Excel bijvoorbeeld).

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

www.werkenvoorvlaanderen.be pagina 7 van 19

Daarnaast heb je oog voor optimalisatie van jouw functie, de werking van het team en de beleidslijnen waarbij je betrokken bent en neem je daartoe de nodige initiatieven. Vanuit het oogpunt van geïntegreerde zorg zijn verbindingen tussen jouw functie en andere beleidslijnen (binnen en buiten het agentschap) essentieel. Je hebt dan ook een sterke aanleg voor verbindende communicatie en samenwerking.

Tenslotte kan je ook ingeschakeld worden in andere opdrachten m.b.t. geestelijke gezondheid en revalidatie die aan het team toegewezen worden. Het takenpakket kan evolueren in functie van de noden die zich aandienen binnen het team en de afdeling waardoor een flexibele ingesteldheid belangrijk is.

Beleidsmedewerker Ouderenzorg

Je werk situeert zich binnen de afdeling Woonzorg. De afdeling Woonzorg bestaat uit drie teams: planning en kwaliteit ouderenzorg, financiering ouderenzorg en thuiszorg.

Als beleidsmedewerker planning en kwaliteit en sectorverantwoordelijke ouderenzorg word je toegewezen aan het team planning en kwaliteit ouderenzorg. Het team is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en -uitvoering van verschillende woonzorgvoorzieningen in het Woonzorgdecreet:

de Vlaamse woonzorgcentra, assistentiewoningen, centra voor kortverblijf, dagverzorgingscentra, centra voor herstelverblijf en de expertisecentra voor dementie.

De opdrachten van het team bestaan onder andere uit:

- Beleidsvoorbereiding, uitvoering, evaluatie en bijsturing van het Woonzorgdecreet. Onder meer voor wat betreft de opmaak en aanpassing van de erkenningsnormen en procedures, de interpretatie van deze normen, …

- De vergunning, erkenning, de opvolging van de erkenningstoestand en kwaliteit van de dienstverlening van de voorzieningen

- De woonzorglijn als info- en klachtenkanaal operationeel houden - Voeren van een handhavingsbeleid ten aanzien van de voorzieningen - Planning van het aanbod

- Opvolging van het kwaliteitsdecreet en van de kwaliteitsindicatoren

- Het volgen van relevante maatschappelijke en beleidsmatige evoluties, trends en studies (zoals bijvoorbeeld integrale zorg, Belrai, hervorming van de eerste lijn in Vlaanderen, Vlaamse sociale bescherming, …)

Je maakt deel uit van een gedreven team dat houdt van een open geest en dat graag zelfstandig maar ook tegelijk graag met elkaar samenwerkt.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

pagina 8 van 19 www.werkenvoorvlaanderen.be

4 PROFIEL