• No results found

Een tegengeluid blijkt de beste remedie tegen emotionele stress.

Iedereen heeft wel eens last van negatieve emoties zoals boosheid, verdriet of teleurstelling. De een weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Het praten over je eigen negatieve emoties blijkt echter een goede oplossing, maar is wel afhankelijk van hoe de ander reageert. Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben gedurende twee maanden 200 mensen gevolgd om de effecten van het praten over emoties te onderzoeken. Op basis van het onderzoek konden twee soorten steun worden onderscheiden: troost en een tegengeluid. Onder troost werd het bieden van aandacht (h)erkenning en empathie verstaan. Met een tegengeluid werd bedoeld dat de ander een andere invalshoek bood op de situatie.

Uit de resultaten bleek dat emotioneel herstel het snelst optrad wanneer gesprekspartners een tegengeluid lieten horen. Door hun frisse blik konden zij de situatie relativeren of vanuit een positievere invalshoek benaderen. Hierdoor hielpen zij de ‘delers’ om op een andere manier naar de situatie te kijken, waardoor deze minder stress ervoeren. Een tegengeluid laten horen en een ander perspectief aanbieden vormen dus een effectieve manier om negatieve emoties bij anderen te verminderen.

Artikel ter manipulatie doel tot affectieve steun (socio-affectieve conditie)

Dipje? Praat erover!

Een luisterend oor en empathie blijken de beste remedie tegen emotionele stress. Iedereen heeft wel eens last van negatieve emoties zoals boosheid, verdriet of teleurstelling. De een weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Het praten over je eigen negatieve emoties blijkt echter een goede oplossing, maar is wel afhankelijk van hoe de ander reageert. Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben gedurende twee maanden 200 mensen gevolgd om de effecten van het praten over emoties te onderzoeken. Op basis van het onderzoek konden twee soorten steun worden onderscheiden: troost en een tegengeluid. Onder troost werd het bieden van aandacht (h)erkenning en empathie verstaan. Met een tegengeluid werd bedoeld dat de ander een andere invalshoek bood op de situatie.

Uit de resultaten bleek dat emotioneel herstel het snelst optrad wanneer gesprekspartners troost boden door aandachtig te luisteren en empathie te tonen. Het meeleven zorgde ervoor dat de ‘delers’ zich verbonden en gesteund voelden en daardoor minder stress ervoeren. Troost bieden en empathie tonen vormen dus een effectieve manier om negatieve emoties bij anderen te verminderen.

Januari 2016, door Derk Versteeghen

Dipje? Praat erover!

Praten over je gevoelens blijkt een goede remedie tegen emotionele stress

Iedereen heeft wel eens last van negatieve emoties zoals boosheid, verdriet of teleurstelling. De een weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Praten over je eigen negatieve emoties kan verlichting bieden. Onderzoekzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben gedurende twee maanden 200 mensen gevolgd om de effecten van het praten over emoties te onderzoeken. Hierbij werd gebruik gemaakt van daily-diary methoden. op willekeurige momenten op de dag werd hen gevraagd via een smartphone door te geven welke emoties zij het afgelopen uur hadden ervaren en of zij deze emoties met hun vrienden hadden gedeeld. Elke emotie-update eindigde met een meting van de emotionele gemoedstoestand van de participanten.

Uit de resultaten bleek dat praten leidde tot emotioneel herstel. Wanneer de deelnemers hun emoties hadden gedeeld, voelden zij zich aanzienlijk beter dan wanneer zij deze voor zichzelf hadden gehouden. Het delen van je gevoelens blijkt dus een effectieve manier om emotionele stress te verminderen.

Januari 2016, door Derk Versteeghen

NB: De opmaak van de artikelen in deze bijlage wijkt (minimaal) af van de opmaak die is toegepast in het werkelijke onderzoek.

Instructie ter manipulatie doel tot cognitieve steun (cognitieve conditie)

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt zoals gezegd dat mensen die zich naar voelen de meeste baat hebben bij een tegengeluid en een ander perspectief op de situatie. Er is echter weinig bekend over wat mensen precies doen om dat tegengeluid en andere perspectief van anderen te krijgen. Om hier meer inzicht in te krijgen, vragen we je nu om een emotioneel voorval te delen op zo'n manier dat jij denkt dat je de meeste kans maakt dat je

gesprekspartner een tegengeluid en een ander perspectief zal bieden.

Instructie ter manipulatie doel tot affectieve steun (socio-affectieve conditie)

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt zoals gezegd dat mensen die zich naar voelen de meeste baat hebben bij troost en empathie. Er is echter weinig bekend over wat mensen precies doen om die troost en empathie van anderen te krijgen. Om hier meer inzicht in te krijgen, vragen we je nu om een emotioneel voorval te delen op zo'n manier dat jij denkt dat je de meeste kans maakt dat je gesprekspartner een empathische en troostende reactie zal bieden.

Instructie zonder specifiek doel tot steun (controleconditie)

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt zoals gezegd dat mensen die zich naar voelen baat hebben bij het praten hierover met anderen. Er is echter weinig bekend over wat mensen precies vertellen. Om hier meer inzicht in te krijgen, vragen we je nu om een emotioneel voorval te delen.

GERELATEERDE DOCUMENTEN