• No results found

Dijkvak B118 - Markkant

In document Ontwerp Projectplan Waterwet (pagina 32-36)

Bij de opgave voor Terheijden Markkant wordt het dijkvak ter hoogte van Markkant en de Baroniestraat te Terheijden opgehoogd met een kruin van 3 m breed. De taluds in Markkant 1 en 2 krijgen een helling van 1:2, dit vanwege de beperkte ruimte tussen de vispaaiplaatsen aan de buitenkant en de particuliere percelen en de bomenrij aan de binnenkant. Bij Markkant 3 hebben de taluds een helling van 1:3. De buitenwaartse stabiliteit in Markkant 1 en 2 wordt gewaarborgd met een hardhouten stabiliteitsscherm.

Blad 28 van 61

Bij het uitwerken van het uitvoeringsontwerp wordt er rekening mee gehouden dat het scherm beverbestendig moet zijn. Daarnaast wordt het scherm voorzien van een kesp, zijnde een verbindingsbalk tussen de koppen van heipalen en het opgaande werk, welke bescherming biedt tegen eventuele schade door onderhoud van de ecologische verbindingszone vanaf het water.

Het toetsvak B118_A bestaat uit Markkant 1 en 2. Toetsvak B118_C betreft Markkant 3. Het meest westelijke deel is onderdeel van Terheijden Haven Oost, zoals hierboven reeds beschreven.

Figuur 3-18 Principe tekening Terheijden Markkant

Figuur 3-19 Uitsnede overzicht ter hoogte van Markkant in groen de ophoging weergegeven en blauw de bestaande watergang met het stabiliteitsscherm aan de noordzijde (rode bolletjeslijn)

In het deelgebied Markkant 1 en 2 ligt een groene waterkering tussen een woonwijk en de rivier de Mark. Er is een wandelpad op de kruin van de dijk aanwezig. Binnendijks ligt een groenzone met meerdere bomen. In het deelgebied Markkant 3 is het eveneens een groene waterkering, maar hier op een particulier perceel. Hier staan enkele bomen binnendijks. Buitendijks liggen vispaaiplaatsen en een ecologische verbindingszone bestaande uit gras en riet- biezenoever. Er is hier geen wandelpad aanwezig.

Blad 29 van 61

Hieronder een overzicht van de veiligheidsopgave van deelgebied Markkant 1, 2 en 3:

• Faalmechanisme hoogte: De hoogte van de dijk varieert tussen circa NAP+1,60m en NAP+1,92m. De ontwerp hoogte van het Ontwerp betreft NAP+2,54m. De dijk dient circa 0,6 tot 0,9m te worden verhoogd. Overhoogte zetting en bodemdaling te compenseren is aan het eind van de realisatiefase maximaal 20 cm.

• Faalmechanisme Stabiliteit binnenwaarts: Deze scoort voldoende vanwege het relatief hoge achterland.

• Faalmechanisme stabiliteit buitenwaarts: Deze scoort voldoende in de toetsing. Door de dijkophoging en het ontwerppeil is er bij Markkant 1 en 2 een verbetermaatregel in de vorm van een stabiliteitsscherm benodigd om de stabiliteit te waarborgen.

• Faalmechanisme Piping en Heave: Deze scoort voldoende.

• Faalmechanismen Microstabiliteit, Stabiliteit Bekleding en Stabiliteit Voorland: Deze scoort voldoende.

• Kunstwerken: Er zijn geen kunstwerken aanwezig.

• Niet waterkerende objecten - bomen: Er zijn meerdere bomen aanwezig. De bomen in Markkant 3 worden verwijderd omdat deze in het waterstaatswerk (ter plaatse van de ophoging) staan.

• Niet waterkerende objecten, weg: In deelgebied Markkant 1 is aan de binnenzijde een verharde weg aanwezig, de Markkant. Dit is de enige toegangsweg voor de daar gelegen woningen.

• Niet waterkerende objecten, K&L: Er zijn meerdere kabels en leidingen aanwezig, zowel kruisend als parallel, waaronder de leiding van het rioolgemaal. Daarnaast is een riool aanwezig. Deze dienen behouden te blijven. Ter plaatse van de enkele kruisende leidingen dient mogelijk een overkluizing in het stabiliteitsscherm gemaakt te worden.

• Niet waterkerende objecten, overige: Aan de buitenzijde van Markkant 1 en 2 zijn meerdere bruggetjes aanwezig ten behoeve van het wandelpad en om de visplaatsen te bereiken. Deze worden mogelijk ten behoeve van de realisatie tijdelijk verwijderd en teruggeplaatst.

• Overige aspecten: om graverijschade te voorkomen is het belangrijk hier anti-bevermaatregelen te treffen. De damwanden in Markkant 1 en 2 worden beverbestendig uitgevoerd. Bij Markkant 3 wordt anti-bevergaas aangebracht.

Zie in de volgende afbeeldingen de principe details voor de aan te passen delen.

Figuur 3-20 Principe tekening Terheijden Markkant 1. (DP-02-33)

Blad 30 van 61

Figuur 3-21 Principe tekening Terheijden Markkant 2, door het gebruik van het stabiliteitsscherm blijven de bomen en de vispaaiplaats gespaard. (DP-02-37)

Figuur 3-22 Principe tekening Terheijden Markkant 3 (DP-02-48)

Het Ontwerp in vergelijking met het Voorkeursalternatief en invulling meekoppelkans

Het Ontwerp is uitgewerkt conform het Voorkeursalternatief (VKA). Er zijn enkele optimalisaties aan het Voorkeursalternatief uitgevoerd, met als reden om zo veel mogelijk bomen en zo veel mogelijk vierkante meters van de vispaaiplaatsen te sparen. Hieronder is de vergelijking per trajectdeel opgenomen.

Markkant 1:

Het ontwerp is overeenkomstig met het Voorkeursalternatief, namelijk een buitentalud van 1:3 met een 1:2 binnentalud. De buitenwaartse stabiliteit van een 1:3 talud alleen is onvoldoende, daarom is net als in het Voorkeursalternatief een stabiliteitsscherm voorzien. Er is onderzocht of, net als bij Markkant 2, de aanvulling aan de waterkant van het stabiliteitsscherm achterwege gelaten kan worden om een groter deel van de vispaaiplaats te sparen. Dit is niet haalbaar door een combinatie van twee oorzaken, namelijk:

- De beschikbare ruimte bij Markkant 1 is kleiner dan bij Markkant 2. Daardoor is het hoogteverschil tussen de vispaaiplaats en het stabiliteitsscherm groter, wat zorgt voor een te grote belasting op het houten stabiliteitsscherm.

- De ondergrond in Markkant 1 is slapper dan de ondergrond bij Markkant 2. Er is in Markkant 1 namelijk een dikker veenpakket aanwezig in de ondergrond, wat zorgt voor een groter stabiliteitstekort.

Het wandelpad wordt als meekoppelkans benoemd in het Voorkeursalternatief en wordt na de werkzaamheden op dezelfde hoogte maar dus niet op de dijk maar binnendijks teruggebracht.

Op de dijk wordt halfverharding aangebracht ten behoeve van het onderhoud van de kering.

Blad 31 van 61

Markkant 2:

De vorm van het ontwerp, namelijk een 1:2 binnentalud en een 1:3 buitentalud met een stabiliteitsscherm is gelijk aan het Voorkeursalternatief. De positie van de kering is iets richting het water verschoven ten opzichte het Voorkeursalternatief, met als doel om bomen te sparen.

Door deze verschuiving komt het stabiliteitsscherm iets boven de waterlijn uit maar niet boven het maaiveld.

Het wandelpad wordt als meekoppelkans benoemd in het Voorkeursalternatief en wordt na de werkzaamheden op dezelfde hoogte, maar dus niet op de dijk maar binnendijks teruggebracht.

Op de dijk wordt halfverharding aangebracht ten behoeve van het onderhoud van de kering.

Markkant 3:

De vorm en de locatie van het ontwerp zijn gelijk aan het Voorkeursalternatief, namelijk een 1:3 binnentalud, een kruin van 3 meter en een 1:3 buitentalud. Het doortrekken van het wandelpad vanuit Markkant 1 en 2 naar Lacunes als meekoppelkans heeft geen doorgang gevonden wegens het ontbreken van steun uit de omgeving.

In document Ontwerp Projectplan Waterwet (pagina 32-36)