• No results found

Diepte-interview collega verzuimlokaal Datum: 19 mei

Naam interviewer: Marion van den Berge Naam geïnterviewde: A. Hoogendoorn Ruimte: Kamer ‘013’ (verzuimlokaal)

1- Om welke redenen kunnen leerlingen zich bij jullie melden?

Leerlingen moeten zich bij ons melden als ze te laat zijn, of eruit gestuurd zijn, maar ook als een leerling een probleem heeft waar ze hulp bij nodig hebben. Het inleveren van een afgepakte telefoon door docenten gebeurt ook bij ons. Het nablijven na schooltijd vind hier ook plaats. De medewerkers van de verzuimadministratie zien er overigens niet alleen op toe dat het strafbeleid van de school uitgevoerd wordt, maar zijn ook verantwoordelijk voor de absentenregistratie, ziekmeldingen die opvallen, aanvragen bijzonder verlof en

doktersbezoeken.

2- Wat zijn de sancties die jullie leerlingen opleggen voor redenen waarom ze zich moeten melden?

- Te laat = 3x te laat is een uur nakomen. 12x te laat is melding bij leerplicht.

- Uitstuur: 1 uur nablijven. 3x uitstuur is schorsing, maar deze regeling is eruit gehaald door afdeling leerlingenzorg. Enkele collega’s hebben zich hier hard voor gemaakt. De reden waarom is onbekend. Er heerst soms een spanningsveld tussen straffen en leerlingenzorg. Er word door zorg vaak erg lang de hand gehouden boven het hoofd van de leerling, vanuit zorg lijkt minder oog en nadruk op discipline en meer op liefdadigheid. Er ontstaat op deze manier onduidelijkheid naar ouders en leerlingen over de verwachtingen die school heeft van het kind en de sancties die staan op bepaald gedrag.

3- Wat is het gewenste resultaat van de strafmethodes die op De Passie gehanteerd worden?

De dialoog aangaan met leerling en kijken naar de context van het probleem (het overwegen daarvan) is de meeste effectieve oplossing voor conflict of strafhantering. Dit zou kunnen betekenen dat je per situatie en per leerling anders zou kunnen omgaan met het strafbeleid. In alle gevallen hoop je dat de leerling inzicht krijgt in zijn/haar gedrag waardoor ongewenst gedrag in de toekomst voorkomen wordt. Ook hoop je op herstel van de relatie tussen de leerling en docent nadat een gesprek heeft plaatsgevonden.

4- Wat valt je op aan de effecten van jullie strafmethodes? Zie je het gewenste resultaat bijvoorbeeld?

Het is effectief om de band te herstellen tussen de docent en de leerling. De meeste docenten gaan ook echt in gesprek met het kind. Wij zien op de ingeleverde

uitstuurformulieren hoe het gesprek verlopen is tussen de docent en de leerling. Meestal leidt het gesprek tot een goede afhandeling en herstel van de relatie.

5- Is er sprake van goede communicatie tussen jullie en de vakdocenten die leerlingen naar jullie verwijzen?

De communicatie tussen 013 en vakdocenten is niet altijd soepel. Zo zouden mentoren bijvoorbeeld beter moeten inspelen op verzuim en nalatigheid van leerlingen door hen hierop aan te spreken. Dit gebeurt niet altijd en leidt tot frustratie bij de verzuimadministratie. Er wordt echter wel meer op gefocust de laatste tijd door de sectorleiders dus we zien verbeteringen.

1

Bijlage 2: Diepte-interview medewerker

verzuimadministratie

6- Wat zou je hieraan graag willen veranderen of verbeteren?

Docenten kunnen iets meer van zichzelf laten zien, bijvoorbeeld excuus maken omdat ze zelf fout waren. Dat mag met name ook als Christen. Een open houding tussen docent en

leerling, eerlijkheid.

Belangrijk voor ons is de feedback die een docent op het formulier schrijft naar aanleiding van het gesprek met de leerling. ‘Elkaar gesproken’ is niet voldoende. De feedback moet concreter als het kan.

7- Vind je je werk leuk? Heb je plezier in je werk? Haal je voldoening uit je werk? Ja, heel erg leuk. Wij doen helemaal geen leuk werk en moeten vaak negatieve dingen doen, maar ik geloof dat het wel helpt. Dat het nuttig is. Je bent leerplichtig, dus je moet verplicht naar school, en daar zien we op toe. Er komen soms oud leerlingen verontschuldiging aanbieden voor het feit dat ze vroeger stout waren. Er komen zelfs oud-leerlingen vergeving vragen. Dat is mooi aan onze school. Leerlingen nemen echt iets mee van de Bijbelse waarden die ze hier leren. En ook al zijn ze hier op school niet altijd zichtbaar, later in hun leven blijken leerlingen er toch veel aan over te hebben gehouden.

8- Is er een bepaald ‘type’ leerling te herkennen dat zich hier moet melden?

Ja, die zijn er. Meestal zijn dat leerlingen voor wie de les geen uitdaging is, of bij wie het werk niet op orde is (te laat, boeken niet bij zich). Dit zien we ook vaak in hun ouders terug.

Kinderen hebben hulp nodig om hun spullen op orde te krijgen en de thuissituatie kan daar aan bijdragen of juist tegen zitten. 013 signaleert veel patronen bij leerlingen die moeite hebben met schoolwerk of op tijd komen.

9- Vind je jullie strafmethodes Bijbels verantwoord? Wat zou je hier aan willen wijzigen?

Ja. Rechtvaardigheid en genade gaan hand in hand als het gaat om strafbeleid. Een voorbeeld hiervan zien we bij Koning David: God hield van hem met name omdat hij berouw toonde.

10- Handel je tijdens het hanteren van strafmaatregelen vanuit je Bijbelse kader of handel je naar de verwachtingen die de school op je heeft gelegd? Wil je dat de leerling ook in het opvolgen van straffen op zijn/haar bestemming komt, of speelt deze visie geen grote rol in je werk?)

Ja, wij proberen wel echt te handelen vanuit een Bijbels kader, met genade en

rechtvaardigheid. Ik haal voldoening uit het feit dat een leerling groeit van het proces dat hij/zij bij ‘013’ doormaakt.

11- Hoeveel leerlingen worden er per jaar uitgestuurd?

260 uitstuur over het hele schooljaar 2015/2016 tot nu toe. Dit vind ik veel. Ik vind het ook zelden nuttig in de bovenbouw als een docent een leerling eruit stuurt. Meestal gebeurt dit omdat ze het conflict willen vermijden in de les vermoed ik.

12- Is het aantal uistuur meldingen in de afgelopen jaren toe- of afgenomen? In het schooljaar 2012/2013 werden er 709 leerlingen uitgestuurd.

We zien dus een drastische afname. Veel docenten zijn aangesproken op de hoeveelheid leerlingen die eruit gestuurd werden. De sectorleiders hebben een overzicht over uitstuur data per sector en bespreekt dit met docenten waarbij uistuur veel gebeurt. Daardoor is waarschijnlijk een afname zichtbaar.

13- Zouden we van de uitstuur methode af kunnen?

Niet helemaal, maar wel reduceren naar 1 of 2%. Op andere scholen wordt er minder uitgestuurd kwamen we achter na een bezoek te hebben gebracht aan Ichtus Veenendaal & school in Leerdam. We kwamen er echter niet achter waarom leerlingen zich op andere scholen wel aan afspraken hielden en op de Passie niet.

14- Hoe zijn de verhoudingen uitstuur in de onderbouw vergeleken met de bovenbouw?

In de onderbouw worden er meer leerlingen uitgestuurd maar ook meer in orde gemaakt. In de bovenbouw vermoeden we dat er meer leerlingen uitgestuurd worden om de klas rustig te maken. We zien veel ‘setjes’ van dezelfde uitstuur situaties docent+leerling. Dit vraagt soms om een constructief gesprek tussen leerling en docent, maar resultaten zijn heel wisselend. Sectorleider wordt soms ingeschakeld om te bemiddelen en dit wordt als effectief ervaren. Belangrijk om objectief te kijken per situatie waarom een leerling eruit gestuurd wordt en bij welke collega dit meestal gebeurt.

15- Wat zijn belemmeringen waardoor strafmaatregelen soms geen effect hebben? Wij merken dat de communicatie met ouders soms niet soepel is omdat ouders zelf te druk zijn met hun eigen leven (studie/werk) en wensen niet gestoord te worden met opmerkingen over hun kinderen. Dat bemoeilijkt ons werk. Ook wanneer ouders ons gezag ondermijnen ten opzichte van hun kinderen, bijvoorbeeld door naar school te bellen dat een bepaalde sanctie niet door mag gaan. Ouders mogen vertrouwen hebben dat wij ons werk goed uitvoeren en als hun kind straf krijgt, dat ze het dan ook nodig hebben.

Een Laatste opmerking:

A. Vraagt zich soms af waarom we als personeel niet gewoon doen wat we afgesproken hebben?

Als leerlingen in de gang een bende maken dan spreekt niet elke collega ze hier op aan. Een docent moet het goede voorbeeld geven door op tijd te komen en gedisciplineerd te werken zodat we een cultuur creëren waarin leerlingen zich aan de regels houden. Daarin valt toch veel winst te behalen.

Je eigen welbevinden kan heel bepalend zijn in hoe je je werk als docent uitvoert. Hoe strikt hanteer je de regels van de school en hoe belangrijk vind je dit? Dat zou elke medewerker van de Passie zich af moeten vragen. Het collectief hanteren van de zelfde regels zorgt ook voor een striktere naleving daarvan. Uiteindelijk komt dit het schoolklimaat ten goede. Mail als toevoeging:

Thuis gekomen liet ik ons gesprek nog even de revue passeren. Daarin bedacht ik nog dat er iets wezenlijks ontbrak om aan jou door te geven. Het is niet zozeer dat de straf op zich zo belangrijk is, maar de zelfreflectie en bewustwording van de leerlingen. Oftewel; oorzaak en gevolg….

Te weten; ik heb gespijbeld… ja..heel vervelend maar daarom kost het mij nu mijn vrije tijd. En natuurlijk er is ruimte om uit te proberen en te vergissen. Maar doelbewust weigeren er van te leren valt soms best op. Sommige ouders gaan daar zelfs in mee. Dat ervaar ik juist als heel wonderlijk, júíst op deze school.