• No results found

Bescherming van gegevens

BIJLAGE 3 – BROCHURE VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK

3. Diensten voor preventie en bescherming op het werk

INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (IDPBW) De IDPBW geeft advies over het preventief welzijnsbeleid binnen het lokaal bestuur, en wil een veilige werkomgeving creëren en arbeidsongevallen zoveel mogelijk voorkomen door onder andere

risicoanalyses uit te voeren, adviezen te formuleren, arbeidsongevallen te onderzoeken, te sensibiliseren over veiligheid en gezondheid op het werk …

- Dylan Hoornaert, Preventieadviseur, dylan.hoornaert@wervik.be, 056 95 21 51

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk worden niet getolereerd. Ben je slachtoffer van deze feiten dan kan je in alle discretie de vertrouwenspersoon contacteren.

- Renzo Demeulenaere Vertrouwenspersoon, renzo.demeulenaere@wervik.be, 056 95 24 20 - Nele Coghe, Vertrouwenspersoon, nele.coghe@wervik.be, 056 95 26 46

De IDPBW is gevestigd in het stadhuis, Sint-Maartensplein 16, 8940 Wervik.

EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING

De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk is Cohezio, voor wat betreft de

psychosociale belasting. De preventieadviseur psychosociale belasting staat in voor de ondersteuning van de vertrouwenspersoon bij grensoverschrijdend gedrag.

- Sven Hansen Preventieadviseur psychosociale aspecten, sven.hansen@cohezio.be, 02 533 74 66

COHEZIO is gevestigd in de Koningin Astridlaan 185, 9000 Gent ARBEIDSARTS

Voor het medisch toezicht wordt eveneens beroep gedaan op de externe dienst Cohezio. De arbeidsarts staat in voor het gezondheidstoezicht op de werknemers. Dit gezondheidstoezicht heeft als doel de gezondheid van de werknemers te bevorderen en te behouden, door risico’s te voorkomen en eventueel preventieve handelingen te stellen door onder andere adviezen te formuleren over werkprocedures, bezoeken aan de werkplaatsen, vaccineren van personeel, onderzoek bij werkhervattingen, …

- Karleen Vercruysse Arbeidsarts Cohezio

Er kan een afspraak gemaakt worden met de arbeidsarts via de personeelsdienst op het nummer 056 95 21 45 of via e-mail personeelsdienst@wervik.be.

4. Risico’s

Op de werkvloer worden reeds heel wat inspanningen geleverd om gevaarlijke situaties te vermijden, maar regelmatig blijven nieuwe risico’s de kop op steken. Om deze tot een minimum te beperken volgen we volgende werkwijze:

In een ideale situatie streven we ernaar om geen risico’s binnen te brengen. Dit betekent dat vooraleer we als bestuur tot aankoop overgaan, er wordt nagegaan hoe het met de veiligheid van het product is gesteld. Veiligheid is naast kwaliteit en kostprijs ook een belangrijk argument.

In een aantal gevallen vertoont het meest veilige toestel of de meest veilige situatie nog een aantal risico’s.

Dan zal men het risico afschermen, neutraliseren of zorgen dat de gebruiker niet meer blootgesteld kan worden aan het gevaar. Dit kan men door het aanbrengen van beschermkappen, ventilatie, stroomonderbrekers, afzuiging … dit zijn collectieve beschermingsmiddelen (CBM).

Na het nemen van collectieve beschermingsmaatregelen kan je je als gebruiker ook beschermen door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): veiligheidsschoenen, helm,

handschoenen, veiligheidsbrillen, oordoppen, oorkappen, beschermende kledij,…

Indien persoonlijke beschermingsmiddelen vereist zijn, draag ze dan steeds. Dit wordt

gesignaleerd door borden of pictogrammen met een blauwe achtergrond. Een PBM is persoonlijk en wordt niet met anderen gedeeld.

Werkkledij

Als werknemer moet je de werkkledij, voorzien door de werkgever, dragen. Het dragen van de fluorescerende/reflecterende jas en broek verhoogt je zichtbaarheid, waardoor je veiligheid verhoogt. Het dragen van deze signalisatiekledij is steeds verplicht bij

werkzaamheden waarbij je je moet begeven langs de openbare weg. De werkkledij die je draagt is afhankelijk van de functie die je uitoefent.

Gehoorbescherming

Oordopjes, otoplasten en oorkappen beschermen het gehoor.

Oorkappen beschermen beter dan oordopjes. Otoplasten zijn op maat gemaakte gehoorbescherming. Het dragen van gehoorbescherming is aangeraden vanaf 80 dB(A), en verplicht vanaf 85 dB(A). Gehoorbescherming moet gedragen worden bij machines die lawaai veroorzaken: bosmaaier, haagschaar, in de schrijnwerkerij, …

Oogbescherming

Draag oogbescherming om je ogen te beschermen tegen stof, fijne deeltjes, objecten, spatten van vloeistoffen,…

Gelaatscherm

Goede gelaatsbescherming beschermt het gehele gezicht, inclusief de ogen. Een

veiligheidsbril is een goed middel om je ogen te beschermen, maar beschermt je volledige gelaat niet. Gelaatsbescherming moet bescherming bieden tegen vaste deeltjes of

spaanders, vloeistofspetters, … Stofmasker

Een stofmasker zorgt ervoor dat er geen stof via de luchtwegen in de longen kan komen.

Veiligheidshelm

Het dragen van een helm is verplicht bij werkzaamheden waar het risico bestaat om geraakt te worden door vallende voorwerpen (bakstenen, gereedschap, brokstukken,… ) of het risico bestaat om je hoofd te stoten.

Veiligheidsschoenen

Draag je veiligheidsschoenen altijd op de werkvloer. Veiligheidsschoenen of – laarzen beschermen je tenen tegen vallende voorwerpen, tegen scherpe voorwerpen die in de zolen kunnen binnendringen, tegen stoten van de voeten en tegen uitglijden.

Handschoenen

Draag handschoenen om te vermijden dat je handen gekwetst worden tijdens werkzaamheden door bv. contact met snijdende, prikkende, ruwe oppervlakken en materialen.

Rubberen handschoenen bieden de handen bescherming bij contact met chemicaliën.

Naargelang de taak die uitgevoerd moet worden zijn er verschillende handschoenen ter beschikking.

Veiligheidsinstructiekaarten

Bij iedere machine of toestel hoort een veiligheidsinstructiekaart. Deze instructiekaart geeft aan hoe een activiteit uitgevoerd moet worden of hoe een toestel/machine gebruikt moet worden.

Daarnaast geven ze ook weer welke persoonlijke of collectieve beschermingsmiddelen gebruikt moeten worden. Leef de richtlijnen na die hierop aangegeven zijn. Ook op je dienst zal je meer uitleg krijgen over de gevaren die horen bij je functie.