• No results found

DIENST KWALITEIT EN REGELGEVING - INTERGEMEENTELIJKE CODEX VAN POLITIEREGLEMENTEN EN -VERORDENINGEN AANGEPAST AAN DE NIEUWE GAS-WET

De gemeenteraad, in openbare zitting van 27 november 2014;

Gelet op art. 135 van de Nieuwe Gemeentewet (N.G.W.).

Gelet op de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals bepaald in art. 119 en 119bis van de N.G.W.

en gewijzigd door de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Gelet op de artikelen 186 en 187 van het Gemeentedecreet.

Gelet op de artikelen 133 en 134 sexies van de N.G.W..

Gelet op de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-wet).

Gelet op de Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade.

Gelet op het Decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI “Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen”.

Gelet op de Wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis N.G.W.

Gelet op de volgende uitvoeringsbesluiten in het kader van de nieuwe GAS-wet:

- KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden doe bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van GAS

- KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS (sanctionerend ambtenaar)

- KB van 21 december 2013 betreffende de bijzondere voorwaarden voor het register van de administratieve geldboetes; Overwegende dat dit register wordt bijgehouden door Igean voor de bij haar aangesloten gemeenten

- KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord tussen de gemeente en het parket in uitvoering van art. 23 van de wet betreffende de GAS (inzake de gemengde inbreuken en de nieuwe inbreuken betreffende het stilstaan en parkeren)

- KB van 28 januari 2014 betreffende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de GAS, houdende de opleidings- en functievereisten van de bemiddelaar of bemiddelingsdienst

- KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen, verschenen in het B.S. van 20 juni 2014 en van kracht sedert 1 juli 2014;

Gelet op de Ministeriële Omzendbrief van 22 juli 2014, waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de GAS (ter vervanging van de omz. OOP30bis).

Gelet op de Omzendbrief Nr. COL 1/2006 – versie 30 januari 2014, herzien op 2 juli 2014, betreffende de GAS, houdende de opmerkingen en richtlijnen inzake de nieuwe GAS-wet van het College van Procureurs-Generaal bij de Hoven van Beroep.

Gelet op het protocolakkoord dat het college van burgemeester en schepenen dient af te sluiten met het parket van de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

Gelet op het besluit van de Gemeenteraad van 7 juli 2005 tot aanstelling van de ambtenaar, belast met het opleggen van de administratieve sancties, zoals voorzien in art. 119bis §6 van de N.G.W.

Gelet op het besluit van de gemeenteraad resp. van 16 februari 2006 (vaststellen contingent gem.

ambtenaren) en 31 januari 2013 (update contingent) tot aanstelling van de ambtenaren, belast met het vaststellen van de administratieve sancties, zoals voorzien in art. 119bis §6 van de N.G.W.

Gelet op de collegebeslissing d.d. 6 oktober 2014 m.b.t. de bijscholing (update wetgeving en positieve conflictbeheersing met minderjarigen) die de bestaande vaststellende ambtenaren dienen te krijgen binnen de 2 jaar vanaf de inwerkingtreding (d.i. 1 januari 2014) van de nieuwe GAS wet.

Gelet tevens op de collegiale beslissing d.d. 20 oktober 2014 m.b.t. de opleiding (module 1 tot 4 à rato van 40 u.) van 6 nieuwe vaststellende ambtenaren, evenals een bijkomende opleiding (extra module 5 à rato van 12 u.) voor de bijkomende opleiding van 6 ambtenaren in het kader van de vaststelling van overtredingen inzake stilstaan & parkeren.

Gelet op het Ministerieel Besluit d.d. 5 september 2014 tot bepaling van het model van identificatiekaart van ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot het opleggen van GAS.

Overwegende dat de politieraad besloten heeft tot de opmaak van een uniforme codex van gemeentelijke politiereglementen en –verordeningen (GPV) en gunstig advies heeft verleend voor de opmaak door een intergemeentelijke werkgroep van ambtenaren i.s.m. de Hoofdcommissaris-Korpschef en de bevoegde Politiecommissaris van de Politiezone Rupel van een dergelijk intergemeentelijk modelreglement dat werd gefinaliseerd op 3 juli 2014.

Overwegende dat, ingevolge de nieuwe GAS-wet de afzonderlijke jeugdraden bij de gemeentebesturen van de Politiezone Rupel m.b.t. het ontwerp van Algemene Bestuurlijke Politieverordeningen (deel A) en het bijhorend GAS-reglement (deel C) hun verplicht, schriftelijk advies dienen te geven, wat gebeurde op 17 september 2014.

De jeugdraad van Boom heeft op 17 september 2014 eveneens haar verplicht schriftelijk advies verleend m.b.t. het ontwerp van Bijzondere Bestuurlijke Politieverordening (specifiek eigen gem.

reglementen in deel B);

Overwegende dat de Conferentie van de burgemeesters van de Rupelstreek en de Politieraad reeds eerder dit jaar het licht op groen hadden gezet wat betreft de finalisering van het ontwerp van Algemene Bestuurlijke Politieverordening (deel A codex) en het GAS-reglement (sanctionerend gedeelte, opgenomen als deel C van de uniforme codex GPV) en de Korpschef hebben verzocht dit initiatief te willen begeleiden en daarover verslag uit te brengen.

Overwegende dat de gemeenten, ten behoeve van de inwoners, moeten waken over de openbare orde m.n. de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen.

Overwegende dat een periodieke bijwerking van de uniform gemeentelijke politieverordening opportuun voorkomt, omwille van de wijzigingen in de hogere wetgevingen, alsmede omwille van de aanpassing aan de maatschappelijke evolutie.

Gelet op de collegiale beslissing van 17 november 2014 tot verzending van de codex GPV ter stemming naar de gemeenteraad van 27 november 2014.

Gelet op het voorstel tot amendement door dhr. Marnef, raadslid, namen de fractie Boom Eén om de lawaaihinder te definiëren tussen 8 uur en 20 uur, met uitzondering voor de spelende kinderen, waarbij deze wordt gedefinieerd tussen 8 en 22 uur.

Gelet op de hoofdelijke stemming omtrent het amendement:

3 onthoudingen van Hans Verreyt, Nancy Bellen en François Addiers, 9 ja-stemmen van Anita Ceulemans, Patrick Marnef, Peter De Ridder, Vicente Pascual Termens, Ann De Maere, Nourdine Elkaouakibi, Abdelhafid El-Hajoutti, Nihad Taouil, Sven Cools, en 13 neen-stemmen van Mark Van Heel, Francis Sanchez, Britt Willems, Ann De Smedt, Lieve Van Dyck, Jonathan Van Limbergen, Juan Roca, Linda Lauwers, Kris Van Hoeck, Ils Blommaerts, Dany Bosteels, Inge De Ridder, Jeroen Baert.

Overwegende dat aldus het amendement is verworpen.

BESLIST: met 3 onthoudingen van Hans Verreyt, Nancy Bellen en François Addiers, 9 neen-stemmen van Anita Ceulemans, Patrick Marnef, Peter De Ridder, Vicente Pascual Termens, Ann De Maere, Nourdine Elkaouakibi, Abdelhafid El-Hajoutti, Nihad Taouil, Sven Cools, en 13 ja-stemmen van Mark Van Heel, Francis Sanchez, Britt Willems, Ann De Smedt, Lieve Van Dyck, Jonathan Van Limbergen, Juan Roca, Linda Lauwers, Kris Van Hoeck, Ils Blommaerts, Dany Bosteels, Inge De Ridder, Jeroen Baert.

Artikel 1 – Inbreuken:

Wordt hierbij goedgekeurd het ontwerp van de uniforme codex van gemeentelijke politiereglementen en verordeningen dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd als volgt:

- Deel A – Algemene Bestuurlijke Politieverordening (ABP):omvat alle reglementen van de codex die uniform kunnen worden toegepast in alle gemeenten van de politiezone Rupel

- Deel B – Bijzondere Bestuurlijke Politieverordening (BBP): omvat alle reglementen die specifiek zijn voor de eigen gemeente en enkel kunnen worden toegepast op het grondgebied van Boom - Deel C – GAS-reglement: sanctionerend gedeelte van de codex; dit deel is zowel van toepassing

op deel A als deel B

zoals gevoegd als bijlage bij deze beslissing.

Deze politieverordening vervangt alle voorgaande verordeningen.

Artikel 2 – Sanctionering:

De Gemeenteraad keurt het sanctionerend gedeeld van de codex goed zoals dit gevoegd is in de uniforme codex als deel C - GAS-reglement, als bijlage aan deze beslissing.

Artikel 3 – Leeftijdsgrens:

§1. De politieverordening is ook van toepassing op minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar hebben bereikt op het ogenblik van de feiten, zelfs wanneer deze persoon na het ogenblik van de feiten meerderjarig is geworden;

§2. Ingevolge de nieuwe GAS-wet dienen de afzonderlijke Jeugdraden bij de gemeentebesturen van de Politiezone Rupel m.b.t. het ontwerp van Algemene Bestuurlijke Politieverordeningen (deel A) en het bijhorend GAS-reglement (deel C) hun verplicht, schriftelijk advies te geven. Dit gebeurde voor de gemeente Boom op 17 september 2014.

De jeugdraad van Boom heeft op 17 september 2014 eveneens haar verplicht schriftelijk advies verleend m.b.t. het ontwerp van Bijzondere Bestuurlijke Politieverordening (specifiek eigen gem.

reglementen in deel B);

Artikel 4 – Protocolakkoord:

§1. Een protocolakkoord tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van de Procureur des Konings van het arrondissement Antwerpen dat zal bepalen welke inbreuk strafrechtelijk zullen worden vervolgd en welke inbreuken bij voorkeur administratiefrechtelijk worden afgehandeld, zal kortelings worden afgesloten en nadien door de gemeenteraad worden bekrachtigd.

Dit protocolakkoord zal alle voorgaande protocolakkoorden vervangen;

§2. Het protocolakkoord wordt bij de (inter)gemeentelijke codex van politiereglementen en -verordeningen gevoegd en door het college van burgemeester en schepenen bekendgemaakt op de internetsite van de gemeente en/of via een affiche waarop vermeld staat waar de protocoltekst geraadpleegd kan worden door het publiek.

Artikel 5 – Beheeroverdracht inzake GAS – aanstelling sanctionerend ambtenaar:

§1. Het gemeentebestuur van Boom heeft op 8 november 2003 en beheersoverdracht verleend aan een intergemeentelijke samenwerkingsverband (ISV), m.n. Igean – Milieu en veiligheid met zetel te 2160-Wommelgem, Doornaardstraat 60 voor één of meer activiteiten opgesomd in art. 3 van de statuten van de opdrachthoudende vereniging. De opdracht voor het opstarten van de rechtsprocedure inzake GAS, het onderzoek van de PV’s en bestuurlijke verslagen toegezonden aan de sanctionerend ambtenaar, kennisname van het verweer van de overtreders, de beoordeling van de overtredingen vastgesteld in een besluit van de sanctionerend ambtenaar over het al dan niet opleggen van een administratieve sanctie en het bijhouden van het register inzake GAS valt o.m.

onder deze beheersoverdracht.

§2. De ambtenaar, belast met het opleggen van de administratieve sancties krachtens artikel 19bis §2 lid 4 van de N.G.W., meer bepaald de juriste van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Igean, mevr. Hilde Boydens, zoals aangesteld via het besluit van de gemeenteraad van 7 juli 2014 wordt opnieuw aangewezen om deze taak te vervullen krachtens artikel 6 § 3 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze juriste voldoet aan de nodige kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden.

Artikel 6. – Lokale bemiddeling:

Een lokale bemiddeling wordt voorzien voor minderjarige overtreders van de politieverordening, krachtens art. 4 §2 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS.

Artikel 7– Nadere regels lokale bemiddeling:

§1. Een protocolovereenkomst inzake bemiddeling tussen Igean en de Stad Antwerpen werd goedgekeurd op de raad van bestuur van Igean d.d. 2 april 2014 blijkens schrijven van Igean d.d. 3 april 2014;

§2. Deze protocolovereenkomst omvat afspraken over de uitvoering van lokale bemiddeling voor minderjarige overtreders, krachtens art. 18 §1 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS; De procedure van bemiddeling werd opgenomen in deel C van de codex GPV in bijlage;

§3. Deze protocolovereenkomst d.d. 2 april 2014 die op 1 april 2014 in werking is getreden tussen het ISV Igean, opdrachthoudende vereniging en de Stad Antwerpen, gevoegd als bijlage bij deze beslissing, wordt hierbij goedgekeurd door de gemeenteraad.

Artikel 8 – Bemiddelaar/bemiddelingsdienst (te behandelen in besloten zitting)t:

De procedure van lokale bemiddeling zal uitgevoerd worden door mevr. Sylvie-Anne Schormans, GAS-bemiddelaar bij de dienst probatie & bemiddeling van de stad Antwerpen, of haar plaatsvervanger aangeduid door de bemiddelingsdienst van de stad Antwerpen, gevestigd Grote Markt 1 te 2000-Antwerpen en met als persoonlijk kantooradres: Den Bell, Francis Wellesplein 1 te 2018-Antwerpen en contactgegevens: (sylvie-anne.schormans@stad.antwerpen.be – tel. +32 3 338.21.34 – fax: +32 3 338.20.30).

Artikel 9 – Gemeenschapsdienst:

Een gemeenschapsdienst wordt voorzien voor minderjarige overtreders van de politieverordening, krachtens art. 4 §2 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS.

Artikel 10 – Nadere regels gemeenschapsdienst:

§1. De voormelde protocolovereenkomst omvat afspraken tussen Igean en de stad Antwerpen inzake de gemeenschapsdienst die wordt aangeboden t.a.v. minderjarigen en een engagement van de Stad Antwerpen m.b.t. gemeenschapsdienst voor minderjarige overtreders;

§2. deel C van de codex GPV (GAS-reglement) bevat de procedure en nadere regels voor de uitvoering van de gemeenschapsdienst voor minderjarige overtreders;

§3. Deze protocolovereenkomst die op 1 april 2014 in werking is getreden tussen het ISV Igean, opdrachthoudende vereniging en de Stad Antwerpen, wordt hierbij goedgekeurd door de gemeenteraad van Boom.

Artikel 11 – Dienst voor begeleiding gemeenschapsdienst:

§1. De gemeenschapsdienst voor minderjarigen zal omkaderd worden door een door de gemeente erkende dienst, m.n. de bemiddelingsdienst van de stad Antwerpen, inzonderheid de voormelde bemiddelaar, die i.s.m. de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur als schadelijder zal instaan voor het uitvoeren van de gemeenschapsdienst die aangeboden wordt aan minderjarige overtreders van de bepalingen op de (intergemeentelijke) politieverordening;

§2. Een onbetaalde prestatie of opleiding kan gebeuren onder toezicht van de door de gemeente aangewezen publieke rechtspersoon, m.n. de bemiddelingsdienst van de stad Antwerpen ten behoeve van de gemeentedienst, of andere publieke rechtspersoon of stichting of vereniging zonder winstoogmerk die de bemiddelingsdienst i.s.m. de gemeentelijke preventieambtenaar aanwijst.

Artikel 12 – Bekendmaking politieverordening:

§1. Deze politieverordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 186 en 187 van het Gemeentedecreet. Dat gebeurt d.m.v. openbare aanplakking en registratie in het gemeentelijk register van aanplakkingen;

§2. Deze politieverordening wordt eveneens bekendgemaakt overeenkomstig art. 15 van de Wet van 24 juni 2013. Dat gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website, waarvan tevens melding wordt gemaakt in het gemeentelijk informatieblad van Boom, “Het Blad”.

Artikel 13 – Inwerkingtreding en overgangsmaatregelen:

§1. Onderhavig reglement treedt in werking de 5de dag na bekendmaking op de gemeentelijke website;

§2. De procedures die lopende zijn op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze verordening blijven onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van kracht waren op het tijdstip van de inleiding van de procedure.

§3. Deze verordening is enkel van toepassing op de inbreuken die gepleegd werden na de inwerkingtreding ervan.

Bijlagen aan deze verordening:

- protocolovereenkomst tussen Igean Milieu & Veiligheid, opdrachthoudende vereniging en Stad Antwerpen inzake de bemiddeling voortvloeiend uit de wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS;

- advies Jeugdraad m.b.t. de (inter)gemeentelijke codex GPV

- (inter)gemeentelijke codex van politiereglementen en –verordeningen (deel A – ABP: uniforme codex, deel B – BBP: codex GPV en deel C: GAS-reglement)

23 PERSONEELSDIENST - WIJZIGING PERSONEELSFORMATIE - GEMEENTEPERSONEEL