• No results found

12

12

12 DictumDictum DictumDictum

397. De Raad wijzigt naar aanleiding van de opdracht die het CBb de Raad heeft gegeven in de tussenuitspraak van 16 december 2011 het eerste methodebesluit NE5R van 26 augustus 2010 (kenmerk 103221_1/266) en stelt de methode tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de methode tot vaststelling van de kwaliteitsterm en de methode tot vaststelling van het rekenvolume van elke tariefdrager waarvoor een tarief wordt vastgesteld als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 gewijzigd vast voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013 overeenkomstig de beschrijving in dit besluit en de bijbehorende bijlagen.

398. Van dit besluit wordt mededeling gedaan in de Staatscourant. Voorts publiceert de Raad dit besluit op de internetpagina van de Energiekamer (www.nma.nl).

Den Haag, Datum:

De Raad van Bestuur van de NMa, namens deze

Chris Fonteijn

Voorzitter van de Raad van Bestuur

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA, ’s-Gravenhage.

Gehanteerde

Gehanteerde

Gehanteerde

Gehanteerde begrippen en afkortingenbegrippen en afkortingenbegrippen en afkortingenbegrippen en afkortingen

Begrip Toelichting

Awb Algemene wet bestuursrecht.

Begininkomsten De totale inkomsten van iedere netbeheerder voor het jaar 2010, die gelijk zijn aan het product van de tarieven in het jaar 2010 en de rekenvolumina voor de vijfde reguleringsperiode.

CAPM Capital Asset Pricing Model.

CBb College van Beroep voor het bedrijfsleven.

CBS Centraal Bureau voor de Statistiek.

cpi Consumentenprijsindex.

DTe Directie Toezicht energie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, thans Energiekamer.

Distributienet Een fijnmazig elektriciteitsdistributienet met een regionaal karakter Dynamische gelijke

speelveld

Een voor iedere netbeheerder uniform prestatieniveau in 2010 en de periodieke herijking hiervan.

Efficiënte kosten De kosten (inclusief een redelijk rendement) waarvan de Raad vindt dat netbeheerders die noodzakelijk moeten maken om aan hun wettelijke taken te kunnen voldoen.

Eindinkomsten De totale inkomsten van iedere netbeheerder voor het jaar 2013, die resulteren nadat in de drie jaren van de vijfde reguleringsperiode de

x

-factor is toegepast.

GAW Gestandaardiseerde activawaarde.

Gearing Een vastgestelde norm met betrekking tot de mate van financiering met vreemd vermogen.

Gelijk speelveld Een situatie waar sprake is van vergelijkbare inkomsten voor vergelijkbare prestaties van netbeheerders.

Gestandaardiseerde economische kosten

De economische kosten van netbeheerders die de Raad met behulp van de RAR vergelijkbaar heeft gemaakt.

I&I-wet Wijzigingswet Elektriciteitswet 1998 en Gaswet in verband met implementatie en aanscherping toezicht netbeheer, in werking getreden op 14 juli 2004. Invoedingssaldo Dat deel van de invoeding per netvlak dat de afname overstijgt.

Kwaliteitsmeting Per netbeheerder de werkelijk gerealiseerde en gemeten

onderbrekingsfrequentie en gemiddelde onderbrekingsduur in een bepaald jaar. Kwaliteitsprestatie De gemiddelde waardering van een afnemer in het gebied van de netbeheerder

voor de geleverde kwaliteit in een bepaalde periode. Lokale heffingen Het totaal van precariobelasting en gedoogbelasting.

LUP Landelijke uniforme producententarief.

Maatstafconcurrentie Een vorm van benchmarking waarbij prestaties van netbeheerder met elkaar worden vergeleken. Vervolgens wordt de efficiëntiedoelstelling (‘maatstaf’) voor

Begrip Toelichting

iedere netbeheerder bepaald op basis van de prestaties van minimaal één andere netbeheerder.

Methodebesluit Het besluit van de Raad waarmee hij de methode tot vaststelling van de

x

-factor,

q

-factor en van de rekenvolumina vaststelt.

Minister Minister van Economische Zaken.

NMa Nederlandse Mededingingsautoriteit.

ORV’s Objectiveerbare Regionale Verschillen. Factoren waarmee slechts één of meerdere netbeheerder(s) worden geconfronteerd, die niet-beïnvloedbaar zijn door het management en die voor de betreffende netbeheerder(s) leiden tot substantiële kosten met een structureel karakter.

q

-factor Kwaliteitsterm.

q

-factorbesluit Het besluit van de Raad waarmee hij voor iedere netbeheerder afzonderlijk voor een periode van ten minste drie jaar en ten hoogste vijf jaar de

q

-factor

vaststelt.

RAR Regulatorische Accounting Regels. De standaard van de Raad volgens welke regionale netbeheerders hun financiële gegevens aan de Raad dienen te verstrekken.

Raad Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Redelijk rendement Het rendement dat voor ondernemingen met een vergelijkbaar risicoprofiel als de elektriciteitsnetbeheerders in het economische verkeer gebruikelijk is. Regionale netbeheerders

elektriciteit

Netbeheerders die elektriciteit distribueren over elektriciteitsnetten met een fijnmazig, regionaal karakter.

Reguleringsperiode Een periode van bepaalde of onbepaalde tijd waarvoor de Raad voor iedere netbeheerder afzonderlijk onder meer de

x

-factor,

q

-factor en de rekenvolumina vaststelt.

- eerste De reguleringsperiode van 1 januari 2001 tot en met 31 december 2003. - tweede De reguleringsperiode van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2006. - derde De reguleringsperiode van 1 januari 2007 tot en met 31 december 2007. - vierde De reguleringsperiode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2010. - vijfde De reguleringsperiode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013.

Rekenvolumina Het rekenvolume van elke tariefdrager van elke dienst waarvoor een tarief wordt vastgesteld. De rekenvolumina representeren de afzet die van elke netbeheerder te verwachten is.

Rekenvoluminabesluit Het besluit van de Raad waarmee hij voor iedere netbeheerder afzonderlijk voor een periode van ten minste drie jaar en ten hoogste vijf jaar de rekenvolumina vaststelt.

Samengestelde output Een eenduidige waardering van de afzet van elke netbeheerder in de verschillende categorieën, waarmee de Raad prestaties van netbeheerders vergelijkbaar maakt.

Begrip Toelichting

Tariefbesluit Het besluit van de Raad waarmee hij voor iedere netbeheerder afzonderlijk jaarlijks de tarieven met betrekking tot het transport en de dat transport ondersteunende diensten vaststelt.

WACC Weighted Average Cost of Capital. De Raad stelt het redelijk rendement gelijk aan de WACC. De WACC is een percentage dat voor iedere netbeheerder gelijk is.

Wettelijke formule De formule uit artikel 41b, eerste lid, onderdeel d, van de E-wet waarmee de Raad de

x

-factor, de

q

-factor en de rekenvolumina toepast op de totale inkomsten.

x

-factor Korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering

x

-factorbesluit Het besluit van de Raad waarmee hij voor iedere netbeheerder afzonderlijk voor een periode van ten minste drie jaar en ten hoogste vijf jaar de

x

-factor

vaststelt.

x

-factor-,

q

-factor en rekenvoluminabesluit

Het besluit van de Raad tot vaststelling van de hoogte van de

x

-factor,

q

-factor en de rekenvolumina voor iedere netbeheerder afzonderlijk voor een periode van ten minste drie jaar en ten hoogste vijf jaar vaststelt.