• No results found

6. Vitale dorpen en steden

6.3. Werken

6.3.3 Detailhandel: systematiek en definities

Thema Indiener Samenvatting Reactie PS Besluit PS

Systematiek en definities

043 Niet duidelijk is waar afhaalpunten voor internetbestellingen wel onder vallen, als ze niet onder de definitie van detailhandel vallen.

De gedachte achter de regeling is dat afhaalpunten uitsluitend bedoeld zijn voor het afhalen of terugbrengen van goederen door de consument. Omdat afhaalpunten niet onder de definitie van detailhandel vallen is bijvoorbeeld het uitstallen van goederen (showroom) op afhaalpunten niet toegestaan. Onder welke bestemming de locaties van de eventuele afhaalpunten (zonder showroom e.d.) wel moeten vallen is verder niet bepaald. Via een goede ruimtelijke ordening kan de gemeente hier invulling aan geven.

Geen aanleiding tot aanpassing

73 PRV art. 4.4 067 Onderscheid naar volumineuze goederen is

juridisch niet houdbaar.

In de definitie voor volumineuze detailhandel staat het begrip

‘overwegend ruimte vergende goederen’ centraal. Wij zien niet in wat verkeerd is aan dit criterium. Het is ruimtelijk relevant.

Indien u van oordeel bent dat andere branches die veel in de periferie zitten of een afzonderlijke vestiging daarvan, niet voldoen aan de regels uit een gemeentelijk ruimtelijk plan dan kunt u dit aankaarten bij de gemeenteraad op welk grondgebied deze vestiging(en) aanwezig zijn. Handhaving van regels uit ruimtelijke plannen is immers primair een gemeentelijke bevoegdheid.

Geen aanleiding tot aanpassing

084, 100 Definities en branchering; het ontbreekt aan eenduidige definities. (84)

1. Het begrip detailhandel is in de PRV anders omschreven dan in de PRS.(84, 100)

2. Definitie van winkelgebied ontbreekt.

(84, 100)

3. Definitie volumineuze detailhandel beperkt de branchering.(84) Indiener ziet graag dat branchering goed geregeld is binnen de op te stellen definities, temeer omdat dit voor perifere detailhandel en het tegengaan van branchevervaging van groot belang is (100)

1. Daar waar begrippen uit de PRS verschillen met bepalingen uit de PRV zijn de bepalingen uit de PRV leidend. We zullen het begrip detailhandel op pag. 123 van de ontwerp PRS aanpassen aan de bepaling uit de PRV.

2. Winkelgebied wordt niet gedefinieerd. Op PRV kaart 7

“wonen en werken” wordt ‘bestaand winkelgebied’

begrensd. Dit komt overeen met de systematiek van de rode contour ofwel begrenzing van het stedelijk gebied.

3. Het centrale begrip bij de definitie van volumineuze detailhandel is ‘overwegend ruimte vergende goederen’.

Daarbij zijn een aantal branches genoemd die binnen dit begrip (kunnen) vallen. Dit betreft uiteraard geen limitatieve opsomming.

De inperking naar ‘overwegend ruimte vergende goederen’

is ruimtelijk relevant. De ervaringen van indiener (100) met in bestemmingsplannen opgenomen definities en

handhavings-problemen in relatie tot perifere detailhandel en het (bestuursrechtelijk) handhavend optreden tegen branchevervagingen nemen we graag mee in de provinciale retailvisie.

Wij zullen het begrip detailhandel uit de ontwerp-H PRS (pag. 123) in overeenstemming brengen met de bepaling uit de PRV (pag. 7).

084 Afstemming PRS/PRV; in de PRS zijn beperkingen opgelegd welke niet in de PRV zijn terug te vinden (herstructureringsplan, alternatieve vestigingsmogelijkheden)

De drie criteria uit paragraaf 6.3.3 PRS, genoemd onder de gedachtestreepjes, zijn niet meer actueel. De 5

uitzonderingssituaties zoals opgenomen in artikel 4.5 lid 2 van de PRV zullen ter vervanging van de drie criteria worden opgenomen.

Aanpassen par. 6.3.3 H PRS: De drie criteria genoemd onder gedachte-streepjes uit paragraaf 6.3.3 H PRS vervangen door de 5 uitzonderings-situaties zoals opge-nomen in artikel 4.5 lid 2 van de H PRV.

74 067, 150 PRV laat ten onrechte geen ruimte voor

concepten die vanwege hun concept niet goed inpasbaar zijn in bestaande

detailhandelscentra. Indiener heeft voor haar winkels ruimte nodig, PRS/PRV maakt vestiging van Decathlon in Utrecht onmogelijk.

Indiener (150) is van mening dat er geen rekening wordt gehouden met de behoefte van veel consumenten aan vernieuwende, grootschalige winkelconcepten die in binnensteden en wijkcentra vanuit een goede ruimtelijke ordening niet gewenst zijn.

Een te ver doorgeschoten restrictief beleid werkt averechts als het tegelijkertijd de broodnodige vernieuwing van het winkellandschap tegenhoudt.

De PRV grijpt niet in op de bestaande regels in vigerende ruimtelijke plannen, ook niet op de (meer) perifere locaties.

Gemeenteraden hebben via hun ruimtelijke plannen

aangegeven wat ze op het gebied van detailhandel binnen hun grondgebied aanvaardbaar achten. Bij nieuwe ruimtelijke plannen moet de gemeente inderdaad de PRS/PRV bepalingen in acht nemen.

De PRS/PRV staat buiten de op de PRV kaart 7 “wonen en werken” aangeduide bestaande winkelgebieden slechts onder voorwaarden toevoeging van nieuwe detailhandel toe. Wij zijn van mening dat zich binnen de grenzen van bestaande winkelgebieden voldoende mogelijkheden kunnen voordoen.

Geen aanleiding tot aanpassing

067 Verzoekt opname van een

uitzonderingsmogelijkheid in in het artikel Detailhandel in de PRV waarmee gemeenten zelf ervoor kunnen kiezen om innovatieve, vernieuwende, thematische of anderszins bijzondere concepten of ontwikkelingen toe te laten.

Nieuwe (detailhandel)concepten of ontwikkelingen zijn binnen de als ‘ bestaand winkelgebied’ aangeduide gebieden zonder meer mogelijk. De in artikel 4.4 PRV opgenomen regulering vindt alleen plaats buiten de als ‘bestaand winkelgebied’ aangeduide gebieden. Wij zijn van mening dat onze regeling voldoende flexibiliteit biedt voor nieuwe concepten of ontwikkelingen.

Het leegstandsprobleem is urgent. Wij willen voorkomen dat het leegstandsprobleem en daarmee ook het leefbaarheidsprobleem toeneemt. Daarom perken wij nieuwvestigings- en

uitbreidingsmogelijkheden buiten de bestaande winkelgebieden in. Uiteraard zijn we wel bereid om in het kader van de nog op te stellen retailvisie de discussie aan te gaan over mogelijk toekomstige ontwikkelingen op retailgebied en de ruimtelijke effecten daarvan, mede in relatie tot Decathlon.

Bij de behandeling van de H PRS en PRV in PS op 12

december 2016 hebben we een motie aangenomen, die aan GS opdraagt om in het kader van het nog op te stellen retailbeleid te onderzoeken of een meter-voor-meterregeling voor detailhandel tot de mogelijkheden behoort, onder de voorwaarde dat de bestaande winkelstructuur niet wordt ontwricht.

Geen aanleiding tot aanpassing

PRV art. 4.4 150 Uit het artikel wordt niet duidelijk wanneer sprake is van “nog niet gerealiseerde”

Van een gerealiseerde bestemming is sprake als een vergund bouwplan is gerealiseerd. Wij zijn het eens met de indiener dat

Geen aanleiding tot aanpassing

75 bestemmingen.

Functiewijzigingen moeten voldoen aan een goede ruimtelijke ordening. Hiervoor is extra onderzoek en overleg nodig. Indiener gaat er van uit dat de extra kosten, en ook eventuele kosten voor planschade voor rekening van de provincie zijn.

nieuwe bestemmingen in overeenstemming moeten zijn met een goede ruimtelijke ordening. Het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan na het verstrijken van de planperiode is de verantwoordelijkheid van de betreffende gemeente. Gemeenten nemen het schadeveroorzakende besluit en zijn daarmee tevens verantwoordelijk voor het voorkomen van te honoreren

planschadeclaims. Dit kan bijvoorbeeld door de functiewijziging tijdig voorzienbaar te maken. Hiervoor wordt verwezen naar relevante jurisprudentie.