• No results found

Deel B: Persberichtkenmerken B1 – Naam bedrijf (Persbericht)

Wat is de naam van het bedrijf waarvan het persbericht afkomstig is? Dropdownbox

B2 – Economische invloedrijkheid

Wat is de positie van het bedrijf waarvan het MVO-persbericht afkomstig in de Elsevier top 500? Open antwoord = N ≥ 0

B3 – MVO-thema’s (definities volgens Lee & Riffe (2017))

Alle MVO-thema’s worden gecodeerd op een dichotome schaal van 0 tot 1. De waarde 0 geeft hierbij aan dat een betreffend MVO-thema niet in het MVO-persbericht aanwezig i,s en de waarde 1 geeft aan dat een betreffend MVO-thema wel aanwezig is in het MVO-persbericht.

B3a – Consumentenkwesties

Definitie: Een consumentenkwestie is er een die zich bezighoudt met de inspanningen van een bedrijf om het welzijn van de consument te verbeteren door middel van maatschappelijk verantwoorde producten of diensten; dit omvat ook de bezorgdheid van een bedrijf over de veiligheid van haar klanten met betrekking tot haar producten of diensten.

Is het thema ‘Consumentenkwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Coderen als het bericht bijvoorbeeld betrekking heeft op kwaliteit van producten en/of diensten,

voordelen die worden geleverd voor economisch achtergestelden, voordeel van bedrijfs- en product veranderingen voor de consument, inspanningen voor fraudebestrijding, productveiligheid, (online) marketing belangen van de consument en antitrust.

B3b – Gemeenschapskwesties

Definitie:Een gemeenschapskwestie is er een die zich bezighoudt met de activiteiten van een bedrijf met betrekking tot het dienen van welzijn in de gemeenschap en het opbouwen van positieve relaties met de gemeenschap; dit omvat algemene gemeenschapsproblemen, landbouw,

42

dierenwelzijn, lokale economische ontwikkeling, kunst en cultuur, gemeenschapsontwikkeling, onderwijs en opleiding, natuurbehoud, gezondheid, huisvesting, religie, sport en gemeenschapszorgactiviteiten zoals armoede en noodhulp, sponsering van goede doelen, etc.

Is het thema ‘Gemeenschapskwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Coderen als het MVO-persbericht bijvoorbeeld betrekking heeft op liefdadigheid(sinstellingen),

schenkingen, steun voor huisvesting, steun voor onderwijs, relaties met inheemse volkeren, vrijwilligersprogramma's, steun voor gezondheidskwesties, steun voor cultuur, etc.

B3c – Werknemerskwesties

Definitie: Een personeelskwestie is er een die zich bezighoudt met de programma's of het beleid van een bedrijf met betrekking tot het welzijn van werknemers; dit omvat ook de programma's of het beleid van een bedrijf om te zorgen voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers.

Is het thema ‘Werknemerskwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

a. Coderen als het MVO-persbericht bijvoorbeeld betrekking heeft op relaties met

werknemersbonden, ontslagbeleid, werknemersbetrokkenheid,

pensioenregelingen, gezondheid en veiligheid van werknemers, werknemersdiversiteit, etc.

B3d – Milieukwesties

Definitie: Een milieukwestie is er een die zich bezighoudt met de betrokkenheid van een bedrijf bij milieukwesties of de ontwikkeling van milieuvriendelijke/duurzame producten en/of diensten; dit omvat ook de zorg van een bedrijf voor het behoud van de natuurlijke omgeving, hetzij in het algemeen, hetzij in de gemeenschappen waarin het opereert.

43

Is het thema ‘Milieukwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Coderen als het MVO-persbericht bijvoorbeeld betrekking heeft op gunstige milieuvriendelijke

producten en diensten, preventie van vervuiling en schone energie, recycling, gevaarlijk afval, problemen met de regelgeving, chemische stoffen die de ozonlaag aantasten, substantiële emissies, landbouwchemicaliën, klimaatverandering, etc.

B3e – Mensenrechtenkwesties

Definitie: Een mensenrechtenkwestie is er een die zich bezighoudt met het beleid, de programma's of de belangenbehartiging van een bedrijf om arbeidsmishandeling/misstanden te voorkomen of om mensenrechten te bevorderen.

Is het thema ‘Mensenrechtenkwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Codeer als het MVO-persbericht bijvoorbeeld betrekking heeft op controversen of operaties in

derde wereldlanden (gerelateerd aan productieketen), arbeidsrechten, etc.

B3f – Diversiteitskwesties

Definitie: Een diversiteitsprobleem is er een die zich bezighoudt met uitspraken of acties van een bedrijf om diversiteit op de werkplek of in de samenleving in het algemeen te bevorderen. Bedrijven kunnen de waarde van diversiteit opnemen in producten of diensten of een campagne voeren of beleid of codes ontwikkelen voor gelijke kansen op het gebied van geslacht, ras, religie, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken.

Is het thema ‘Diversiteitskwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Codeer als het MVO-persbericht bijvoorbeeld betrekking heeft op werk / levensvoordelen, vrouwen-

en minderheidscontracten, tewerkstelling van gehandicapten, homo & lesbisch beleid, controverses over diversiteitskwesties, etc.

44

B3g - Ondernemingsbestuurskwesties (corporate governance)

Definitie: Een ondernemingsbestuurskwestie is er een met betrekking tot (maatschappelijk/milieu) bedrijfsbeleid, proces, cultuur of management. Deugdelijk corporate governance omvat managementactiviteiten met als uitgangspunten eerlijk zakendoen, transparantie, objectiviteit, verantwoordelijkheid en integriteit. Specifieke onderwerpen zijn onder meer het bezit van sociaal verantwoordelijke / onverantwoordelijke bedrijven, transparantie in het rapporteren van sociale prestaties en leiderschap bij publieke beleidskwesties.

Is het thema ‘Ondernemingsbestuurskwesties’ aanwezig in het MVO-persbericht? 0. Nee

1. Ja

o Eigendomsaangelegenheden, transparantie, politieke verantwoording, verkiezingsprocessen,

erkenning door derden voor CSR, erkenning door derden voor management, implementatie van wetgeving, hoge compensatie, boekhoudkundige issues, etc.

B4 – Media-aandacht

B4a – Algemene media-aandacht

Heeft het MVO-persbericht in de zes dagen na de publicatie ervan media-aandacht gegenereerd in de nieuwsapp van een van de twee / beide televisiejournalen?

0. Nee > ga gelijk door naar vraag C1 1. Ja > ga door naar vraag B4b en B4c

o Alleen de nieuwsberichten die tot stand zijn gekomen naar aanleiding van het MVO-persbericht

moeten worden gecodeerd met 1. Daartoe moet het betreffende nieuwsbericht qua onderwerp ten minste een aanwijsbare overeenkomst met het MVO-persbericht hebben.

B4b – Media-aandacht publieke televisienieuwsapp

Heeft het MVO-persbericht media-aandacht gegenereerd in de NOS nieuwsapp? 0. Nee

45

B4c – Media-aandacht commerciële televisienieuwsapp

Heeft het MVO-persbericht media-aandacht gegenereerd in de RTL nieuwsapp? 0. Nee

1. Ja