• No results found

december 2019 stuurt wethouder van Dellen namens het College van B&W een brief aan de bewoners van de Nieuwe Haven waarin hij aangeeft dat hij die dag een voorstel gaat indienen bij de gemeenteraad waarin is

In document Gemeente Arnhem (pagina 185-191)

opgenomen dat er geen mogelijkheden meer voor alternatieve gewenste locaties zijn gevonden en dat de bewoners uitgekocht moeten worden. Hij geeft ook aan dat de gemeente een “onafhankelijke” taxateur zal langs sturen en dat de taxaties beschikbaar gesteld zullen worden aan de bewoners.

Uiteindelijk blijkt de taxateur de heer van der Sluis van Drijvend Wonen die de gemeente via een ander bedrijf ingehuurd heeft stelselmatig de taxatiewaarde van de woonboten en/of ligplaats minimaal 50.000 euro te laag in te schatten en worden de taxatierapporten niet opgeleverd aan de bewoners ondanks de belofte die de wethouder en zijn ambtenaren vooraf aan de gemeenteraad en de bewoners gemaakt heeft. Volgens de heer van de Logt, jurist van de gemeente Arnhem wil de gemeente de taxaties niet opleveren omdat dit de

onderhandelingspositie van de gemeente zou verzwakken. De gemeente Arnhem is niet te vertrouwen.

186

https://arnhemspeil.nl/docs/2019-12-04-gemeente-arnhem-raadsvoorstel-visie-nieuwe-haven-bijlage-3-brief-bewoners-nav-collegebesluit.pdf

Op 10 december 2019 stuurt wethouder van Dellen namens het College van B&W ons nogmaals een brief waarin hij aangeeft dat hij beloofd had voor het einde van het jaar met een oplossing te komen. Hij geeft aan dat wonen in de Nieuwe Haven gevaarlijk is en dat er sinds 2014 definitief is vast komen te staan dat er geen mogelijkheden zijn voor nieuw te creëren ligplaatsen en dat die situatie niet veranderd is. Hij geeft aan de bewoners uit te gaan kopen en indien we niet binnen een jaar akkoord gaan met het uitkoop bod, het College het voornemen zal uitspreken om de ligplaatsvergunning in te trekken waarna er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de vrijwillige uitkoopregeling en we een verzoek mogen indienen voor nadeelcompensatie.

Hij zet hiermee de bewoners het mes op de keel en verzorgt ons weer een ontzettende lading met zorgen en stress en het betekent dat de gemeente Arnhem ondanks dat ze wel degelijk nog mogelijkheden hebben en zelfs onze 12 oplossingen niet onderzocht hebben, wederom aangeven zich niet aan de resultaatverplichting te zullen houden.

187

https://arnhemspeil.nl/docs/2019-12-10-gemeente-arnhem-visie-op-de-nieuwehaven-woonbotendossier-arnhem-zaaknr-ombudsman-2019-00843.pdf

Op 10 december 2019 levert het College van B&W het raadsvoorstel Visie Nieuwe Haven op. In het voorstel wordt aangegeven dat de gemeente ook onze 12 oplossingen onderzocht zou hebben (wat later niet waar bleek te zijn) maar geen ligplaatsen meer kon creëren en dat ze geen ligplaatsen op andere locaties in Arnhem wilden aanschaffen omdat dit voor rechtsongelijkheid zou zorgen.

Deze misleiding en onwaarheden komen van de heer Smits die hiermee de bewoners uit de Nieuwe Haven dupeert nadat hij er samen met zijn collega-ambtenaren direct voor verantwoordelijk is dat de bewoners in deze benarde situatie terecht zijn gekomen. Indien de gemeente Arnhem in 2007 niet de resultaatverplichting was aangegaan dan waren wij er destijds nooit mee akkoord gegaan dat de gemeente Arnhem onze legale ligplaats ongewenst had verklaard; een ligplaats waarvoor we een hypotheek hebben genomen om de

woonboot te kunnen kopen en waarvoor we huur betaalden aan de gemeente voor de ligplaats. De gemeente Arnhem heeft er de afgelopen 14 jaar alles aan gedaan om onder haar verplichting uit te komen en heeft zelfs nu nog mogelijkheden die ze zouden kunnen benutten maar weigert dit. Nu stelt de gemeente dat we

uitgekocht moeten worden op basis van die ongewenst verklaarde ligplaats waarmee de gemeente door haar verplichting niet na te komen de bewoners uit de Nieuwe Haven minimaal 50.000 euro tot wel 250.000 afhandig maakt vergeleken met de waarde van een gewenste locatie.

De heer Smits creëert hiermee juist rechtsongelijkheid. In 2007 zijn alle woonboten behalve de onze en 34 andere woonboten gewenst verklaard. In de loop van jaren zijn er van die 35 woonboten nog een aantal woonboten gewenst verklaard en voor sommige van de ongewenst verklaarde woonboten heeft de gemeente een gewenste locatie gekocht of gecreëerd. Bewoners die op die gewenste plekken terecht zijn gekomen hebben nu een ligplaats van 2 tot 3 ton terwijl de gemeente de bewoners uit de Nieuwe Haven probeert af te schepen voor 125.000 euro.

188

LET OP DE MISLEIDING EN ONWAARHEID IN HET VOLGENDE FRAGMENT. Onze oplossingen zouden onderzocht zijn (dit bleek later niet waar te zijn) en de conclusie is “hieruit blijkt dat er geen alternatieve locaties in de nieuwe haven zijn” en vervolgens wordt dit automatisch doorgetrokken zonder toelichting naar de hele gemeente Arnhem.

189

LET OP DE MISLEIDING EN ONWAARHEID De gemeente Arnhem is in 2007 een resultaatverplichting

aangegaan om een ligplaats buiten de nieuwe haven te leveren en heeft zich aantoonbaar en zelf meerdere malen toegegeven niet gehouden aan die verplichting en laat de afgelopen jaren en nu nog steeds de ene na de andere kans schieten om aan die verplichting te voldoen. andere bewoners uit b.v. de ASM-haven zijn wel verplaatst naar een gewenste definitieve locatie en onlangs werd zo’n locatie voor meer als 4 ton verkocht.

Alle overige woonboten in Arnhem zijn ook positief bestemd voor wonen begin deze eeuw. Thor Smits zijn voorstel creëert juist rechtsongelijkheid en levert de gemeente ook nog eens een financieel voordeel op door zich bewust niet aan de resultaatverplichting te houden. De bewoners in de nieuwe haven zouden op basis van een gewenste ligplaats buiten de nieuwe haven uitgekocht moeten worden!

190

https://arnhemspeil.nl/docs/2019-12-10-gemeente-arnhem-ambtelijk-aangepast-raadsvoorstel-visie-nieuwe-haven.pdf

Op 10 december 2019 levert Thor Smits ook het omstreden feitenrelaas/voorgeschiedenis op ter onderbouwing van het raadsvoorstel “Visie Nieuwe Haven”. In het document ontbreken een groot aantal belangrijke zaken zoals de resultaatverplichting, de uitspraken van de rechter en Raad van State, de onafhankelijke

veiligheidsonderzoeken, de interventies van de Nationale ombudsman. De heer Smits maakt zich al jaren aantoonbaar schuldig aan opzettelijke misleiding en het vertellen van onwaarheden en niemand die er iets van zegt of er iets aan doet. In de memo is wel opgenomen dat de gemeente Arnhem de eerste vier en een half jaar van de termijn van vijf jaar waarin de gemeente Arnhem de verplichting zou nakomen een inspanning heeft gedaan om zich aan die verplichting te houden.

Hij benoemd echter niet dat de gemeente Arnhem in de periode daarna ook aantoonbaar geen inspanning heeft verricht en daar ook heel duidelijk over is geweest richting de rechter en de gemeenteraad en zelfs hebben erkend in een memo aan de wethouder dat ze daarover gelogen hebben tegen de Raad van State.

De heer Smits benoemd ook niet dat ze bewust meerdere kansen onbenut hebben gelaten zoals het niet aanschaffen van meerdere woonboten die voor een zeer schappelijk prijs te koop stonden in Arnhem.

191

https://arnhemspeil.nl/docs/2019-12-10-gemeente-arnhem-college-van-benw-memo-voorgeschiedenis-woonboten-van-2000-tot-heden.pdf

Op 10 december 2019 publiceert de Omroep Gelderland een artikel over het voorstel tot uitkoop van de

In document Gemeente Arnhem (pagina 185-191)