• No results found

ZONDER DEBAT GOEDGEKEURDE PUNTEN

De documenten waarvan het nummer wordt genoemd, staan op de internetsite van de Raad

http://ue.eu.int. Besluiten ten aanzien waarvan verklaringen voor de Raadsnotulen zijn afgelegd die beschikbaar zijn voor het publiek, zijn aangegeven met een asterisk; de tekst van de verklaringen staat op de internetsite van de Raad en is ook verkrijgbaar bij de Persdienst.

INTERNE MARKT Airbagmodule

De Raad heeft een besluit aangenomen waardoor de Gemeenschap in staat wordt gesteld zich uit te spreken voor het ontwerp-reglement van de Economische Commissie voor Europa van de

Verenigde Naties inzake de goedkeuring van airbagmodules in het kader van de overeenkomst EEG/VN betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen,

uitrustingstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen (doc. 10148/00). Met dit voorstel voor een verordening wordt beoogd op dit gebied de technische handelsbelemmeringen tussen de partijen weg te nemen maar daarbij wel een hogere graad van veiligheid en milieubescherming te waarborgen.

VERVOER GALILEO *

De Raad heeft de verordening aangenomen tot oprichting van een gemeenschappelijke

onderneming, die belast zal worden met het beheer van de ontwikkelingsfase van het systeem voor satellietnavigatie GALILEO (doc. 7637/02), zulks overeenkomstig het tijdens zijn zitting van 25 en 26 maart 2002 bereikte akkoord. De gemeenschappelijke onderneming, die voor vier jaar is

opgericht en te Brussel haar zetel heeft, zal vooral tot taak hebben de financiële middelen voor de uitvoering van het programma bijeen te brengen.

GALILEO - waaraan de Europese Raad herhaaldelijk een politieke stimulans heeft gegeven - moet gestalte geven aan een Europees systeem dat een homogeen dienstenpakket levert, ook op de hogere noordelijke breedtegraden, door middel van satellieten in een middelhoge baan om de aarde. De ontwikkelingsfase loopt tot 2005 en wordt gevolgd door een ingebruiknemingsfase tot 2007 en een exploitatiefase die in 2008 begint.

MILIEU

Omgevingslawaai *

Ten vervolge op het akkoord dat op 8 april 2002 in het kader van de bemiddelingsprocedure met het Europees Parlement was bereikt, heeft de Raad de richtlijn inzake de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai (doc. 3611/02) aangenomen. Deze richtlijn heeft ten doel een grondslag te bieden voor het verder ontwikkelen en completeren van de bestaande Gemeenschapsmaatregelen met betrekking tot de belangrijkste geluidsemissiebronnen, in het bijzonder weg- en

spoorweg-voertuigen en -infrastructuur, vliegtuigen, materieel voor gebruik buitenshuis en in de industrie en

Gechloreerde paraffines met een korte keten (SCCP) *

Ten vervolge op het op 24 april 2002 in het kader van de bemiddelingsprocedure met het Europees Parlement bereikte akkoord heeft de Raad de wijziging van Richtlijn 76/769/EEG inzake de beperking van het op de markt brengen en van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en preparaten (gechloreerde paraffines met een korte keten) aangenomen (doc. 3617/02).

SCCP zijn als gevaarlijk voor het milieu ingedeeld, aangezien ze zeer toxisch voor

water-organismen zijn en op lange termijn schadelijke effecten op het aquatische milieu kunnen hebben.

Volgens de richtlijn mogen alkanen, C10-C13 , chloor (gechloreerde paraffines met een korte keten) niet op de markt worden gebracht als stof of als bestanddeel van andere stoffen of preparaten in hogere concentraties dan 1% voor metaalbewerking en het "vetten" van leer. Tenslotte zal de Europese Commissie vóór 1 januari 2003 alle overige toepassingen van SCCP opnieuw onderzoeken in het licht van eventuele relevante nieuwe wetenschappelijke gegevens over de gezondheids- en milieurisico's van SCCP.

WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID Risico's van fysische agentia (trillingen) *

Ten vervolge op het op 8 april 2002 in het kader van de bemiddelingsprocedure met het Europees Parlement bereikte akkoord heeft de Raad de richtlijn betreffende de minimumvoorschriften inzake gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling van werknemers aan de risico's van fysische agentia (trillingen) (zestiende bijzondere richtlijn in het kader van Richtlijn 89/391/EEG) aangenomen (doc. 3616/02).

De in deze richtlijn vastgestelde minimumvoorschriften maken het de lidstaten mogelijk gunstiger bepalingen voor de bescherming van werknemers te handhaven of aan te nemen. De uitvoering van deze richtlijn mag niet leiden tot achteruitgang ten opzichte van de in de lidstaten reeds bestaande situatie.

EXTERNE BETREKKINGEN

Andorra - wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken

De Raad heeft zijn goedkeuring gehecht aan de vaststelling, door het Gemengd comité EG-Andorra, van een bijlage betreffende wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken (doc. 5671/02), die zal worden gehecht aan de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Prinsdom Andorra.

Rusland - samenwerkingsprogramma voor non-proliferatie en ontwapening De Raad heeft een besluit aangenomen tot uitvoering van Gemeenschappelijk Optreden

OVSE-waarnemersmissie bij de grens van Georgië met Rusland

De Raad heeft een gemeenschappelijk optreden aangenomen inzake een bijdrage van de Europese Unie ter versterking van het vermogen van de Georgische autoriteiten om steun en bescherming te verlenen aan de OVSE-waarnemersmissie bij de grens van Georgië met de Republiek Ingoesjetië en de Republiek Tsjetsjenië van de Russische Federatie. Met dit gemeenschappelijk optreden is een bedrag van € 100.000 gemoeid. (doc. 8151/02)

Europa-overeenkomsten met Letland en Litouwen - aanvullende protocollen inzake industrieproducten - "PECA"

De Raad heeft besluiten aangenomen betreffende de ondertekening en sluiting van twee aanvullende protocollen inzake overeenstemmingsbeoordeling en de aanvaarding van

industrieproducten bij de Europa-overeenkomsten waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en respectievelijk Letland en Litouwen, anderzijds.

De ondertekening van deze twee protocollen heeft eveneens plaatsgevonden op 21 mei 2002 (zie persmededeling 8954/02 Presse 146).

EGKS

Rusland / Kazachstan - ijzer- en staalproducten

De vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, in het kader van de Raad bijeen, hebben twee besluiten aangenomen, het ene met betrekking tot Rusland (doc. 7299/02), het andere met betrekking tot Kazachstan (doc. 7298/02), tot wijziging van de besluiten betreffende autonome quotaregelingen voor de handel in bepaalde ijzer-en staalproductijzer-en die onder het EGKS-Verdrag vallijzer-en (Besluit 2001/932/EGKS voor Rusland ijzer-en Besluit 2001/934/04 voor Kazachstan. De besluiten verlengen met name de looptijd, aanvankelijk tot 30 juni 2002 zou duren, met zes maanden, d.w.z tot 31 december 2002.

ANTIDUMPING

Rijwielen uit Indonesië, Maleisië en Thailand

De Raad heeft een verordening vastgesteld tot beëindiging van de antidumpingprocedure en intrekking van de antidumpingmaatregelen met betrekking tot de invoer van rijwielen van oorsprong uit Indonesië, Maleisië en Thailand (doc. 8418/02).

BEGROTING

Gewijzigde en aanvullende begroting nr. 2/2002

De Raad heeft, onder verwerping van de twee amendementen van het Europees Parlement, in tweede lezing het ontwerp van gewijzigde en aanvullende begroting nr. 2/2002 goedgekeurd en het voorzitterschap verzocht de aan het Parlement toe te zenden begrotingsdocumenten op te stellen.

Het doel van dit OGAB is tweeledig: ten eerste de toepassing mogelijk te maken van Besluit 2000/597/EG, Euratom betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese

Gemeenschappen, dat op 1 maart 2002 in werking is getreden, en ten tweede de opneming als ontvangsten in de begroting van 10.000 miljoen euro als voorlopig bedrag van het uit het begrotingsjaar 2001 overgedragen positief saldo.

_________________

GERELATEERDE DOCUMENTEN