• No results found

De Samenzwering tegen Lazarus

In document Evangelie naar Johannes (pagina 72-77)

Lees Johannes 12:9–11. Velen kwamen Lazarus bezoeken, toen zij hoorden dat hij opgewekt was uit de dood. Door dit wonder, geloofden velen in Jezus. Maar Satan, Gods vijand, hitste de religieuze leiders zich te verzetten tegen Jezus. Zij wilden Lazarus vermoorden omdat hij een levend bewijs was dat Jezus werkelijk de opstanding en het leven was.

Opdracht

2 De religieuze leiders besloten Lazarus te doden omdat

a) vele mensen geloofden in Jezus door de getuigenis van Lazarus.

b) Lazarus woonde in Bethanië c) Lazarus had de wet overtreden.

B. D

E

T

RIOMFANTELIJKE

I

NTOCHT IN

J

ERUZALEM

Doel 2.

Bespreek de intocht van Jezus in Jeruzalem.

Lees Johannes 12:12–19. Het was de periode van het Pascha, een jaarlijkse feest om de mensen te herinneren van hoe God hun had gered van slavernij en dood. In deze periode, kwamen vele mensen naar Jeruzalem, het centrum van aanbidding voor Gods volk.

Jezus ging ook naar Jeruzalem voor de Pascha. De mensen juichten met palm takken voor Hem uit toen Hij aankwam in de stad op een ezel. Zij deden dat om Hem te vereren als hun Messias en Koning. Sommigen riepen Hem Koning van Israel. Nadien, toen Jezus gearresteerd werd, gebruikte Zijn vijanden deze tegen Hem. Zij beschuldigden Hem om te proberen koning te zijn.

Vandaag, moeten wij Jezus als onze koning eerbiedigen—

niet een aardse of politieke koning, maar de eeuwige koning. Een koning is een heerser, en Jezus moet heersen over onze leven.

Wij vereren de Heer wanneer wij Hem gehoorzamen volgens Zijn Woord. Het is door ons gedrag dat mensen de waarheid zullen weten van onze toewijding aan Hem. Jezus moet koning van ons leven zijn voor altijd.

Opdracht

3 Wat was het Pascha?

a) Het was een feest om de mensen te herinneren van hoe God hen had gered van slavernij.

b) Het was een periode wanneer mensen die ver weg woonden overkwamen naar Jeruzalem om een politieke congres te houden.

c) Het was een periode wanneer mensen de verjaardag van Jezus vierden.

4 Wat gebeurde toen Jezus naar Jeruzalem in die periode ging?

a) Hij onderwees mensen over de betekenis van de Pascha.

b) Hij reed op een ezel om Zijn vrienden te bezoeken.

c) Mensen verwelkomden Hem en noemden Hem Koning van Israel.

C. E

NKELE

G

RIEKEN

Z

OEKEN NAAR

J

EZUS

Doel 3.

Leg uit hoe Jezus’ antwoord op het verzoek van de Grieken een oproep tot discipelschap is.

Lees Johannes 12:20–26. Enkele Grieken kwamen ook om Jezus te zien. Jezus wist dat Hij binnen enkele dagen gekruisigd zou worden als een misdadiger. Maar vanwege Zijn dood, niet alleen Grieken maar ook mensen uit elk land gered zouden worden. Ze zouden Hem voor altijd als hun koning hebben. Door geloof in Zijn naam, woorden en opoffering, zou het begrip en ervaring van eeuwige redding komen bij mensen van elk ras.

Johannes 12:24 merkt op, als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht.

Jezus zei dat wij Hem moeten volgen. Dat te doen zal het begin zijn van het grootste van het leven en ervaring ooit!

Opdracht

5 Bid dat u Jezus trouw mag volgen in elke situatie.

D. T

OESPRAAK OVER

Z

IJN

D

OOD

Doel 4.

Leg uit het hoe het uur van Jezus, het uur

van het kruis, dingen veranderde.

Lees Johannes 12:27–36. Hoe zou u zich voelen als u wist dat u binnen een paar uur ter dood zou worden gebracht voor

misdaden die u niet had gedaan? Hoe zou u bidden?

Jezus wilde bidden dat God Hem zou redden van zulk lijden, maar Hij wist dat Hij uit de hemel was gekomen en voor dit doel een mens was geworden. Hij zou sterven voor de zonden van de hele wereld–voor uw zonden en de mijne. Dus bad Jezus:

“Vader, verheerlijk uw naam!”

Wat een hulp was het voor Jezus toen God Hem vanuit de hemel antwoordde met een stem die iedereen kon horen! God was met Hem. God zou Hem helpen de verschrikkelijke uren die voor Hem lagen te doorstaan. Door Zijn dood zou Gods naam voor alle tijd en eeuwigheid worden verheerlijkt.

Door de dood van Jezus werden zonde en Satan veroordeeld en verslagen. Jezus nam onze zonden en het oordeel voor onze zonden op Zich. De keuze om in Hem te geloven is echter aan ons allemaal. Door anders te doen zou het betekenen dat wij het offer dat Jezus voor ond heeft gemaakt niet accepteren.

Stel dat u een grote schuld verschuldigd was, maar iemand heeft die voor u betaald. Hoe dom zou het voor u zijn om het opnieuw te betalen!Jezus betaalde een grote schuld voor u toen Hij stierf voor u zonden. Om het voordeel van zijn betaling te ontvangen, moet u in Hem als Heiland en Heer geloven.

Opdracht

6 Wat deed Jezus aan de zonde toen Hij stierf?

a) Hij nam alle zonde op zich en alle mensen zijn vrij van zonde.

b) Hij nam de zonde van mensen op zich, maar dat zal wel zo moeten zijn hoe dan ook gestraft voor zonde.

c) Hij nam de zonde op zich, maar alleen degenen die in Hem geloven, zullen vrij zijn van straf voor de zonde.

E. H

ET

O

NGELOOF VAN DE

J

ODEN

Doel 5.

Noem het ongeloof van de leiders en de consequentie ervan.

Lees Johannes 12:37–50. Veel van de mensen geloofden niet dat Jezus de Messias was omdat Hij niet paste in hun ideeën over wat de Messias zou doen. Maar zelfs hun ongeloof werd

geprofeteerd door de profeet Usaja (Lees Usaja 53:1). Hoewel sommige leiders zagen dat Jezus de Messias was, waren ze bang om Hem te accepteren vanwege wat de anderen met hen zouden doen.

Tegenwoordig zijn veel mensen om dezelfde reden bang om christen te worden, en sommigen zijn geheime gelovigen. De woorden waarnaar ze weigeren te luisteren, zijn de woorden waarmee ze zouden zijn beoordeeld bij het laatste oordeel. Wie Jezus gelooft en Zijn woorden gehoorzaamt worden beloond met het eeuwige leven bij Hem.

Opdracht

7 Leer uit het hoofd Johannes 12:43.

8 Waarop worden mensen beoordeeld bij het laatste oordeel?

a) Door de woorden van Jezus

b) Volgens de wetten van het land waar zij wonen c) Door de Tien Geboden

F. H

ET

W

ASSEN VAN

V

OETENEN

V

OORSPELLING VAN

V

ERRAAD

Doel 6.

Leg uit hoe Jezus’ voetwassing van de discipelen de volledige omvang van Zijn liefde toonde.

Lees Johannes 13:1–20. Tijdens Pascha werden lammeren geofferd voor de zonden van het volk. Dus op de dag van Pascha zou Jezus, het Lam van God, sterven voor de zonden van de wereld.

Maar eerst moet Hij zijn discipelen onderwijzen. De discipelen hadden ruzie gemaakt over wie de grootste zou zijn in Jezus’

koninkrijk, dus Jezus leerde hen dat ware grootheid dienstbaar is aan anderen.

Het was de gewoonte dat een bediende de voeten van de gasten wassen. Of een vriend kan een ander eren door zijn voeten te wassen. Maar geen van de discipelen was bereid het werk van een dienstknecht te doen en de voeten van de anderen te wassen. Dus Jezus waste hun voeten!

Wat schaamden zij zich. Jezus, de Zoon van God, deed een werk dat zij nooit voor mogelijk hadden gehouden! Hun meester nam de plaats van een slaaf. Als wij Jezus willen volgen, moeten wij bereid zijn alles te doen wat nodig is om anderen te helpen. Dit is onze manier om voeten te wassen.

Jezus leerde nog een les: wij moeten ons door Hem dagelijks van onze fouten laten reinigen. De discipelen hadden een bad genomen voordat ze naar de plaats gingen waar ze aten, maar ze hadden hun voeten vuil gemaakt van het wandelen door de stoffige straten. Jezus, onze Heiland, wast al onze zonden weg.

Maar dagelijks als wij door het leven lopen, worden wij vies.

We doen dingen die wij niet mogen doen. Wij hoeven niet helemaal opnieuw gered te worden, maar moeten onze fouten en mislukkingen naar Jezus brengen en Hem die laten wegspoelen.

Opdracht

9 Wat deed Jezus om Zijn discipelen te leren dat zij elkaar moesten dienen?

a) Hij nam de plaats in van een bediende en waste hun voeten.

b) Hij vertelde hoe Hij de hemel had verlaten om een mens te worden.

c) Hij serveerde het eten aan de discipelen.

10 Heb u fouten waarvan u verholpen wilt worden? Praat met Jezus hierover.

In document Evangelie naar Johannes (pagina 72-77)