• No results found

De inrichting van de huidige evenemententerreinen

Op dit moment kent de gemeente twee als zodanig aangewezen evenemententerreinen: het

evenemententerrein Annie M.G. Schmidtpark en het Lansingerveld. Deze twee terreinen zijn in potentie

2 Omdat elke evenement weer anders is, is het vooraf niet mogelijk een volledig sluitend beeld te schetsen van alle voorwaarden die er

mogelijk zijn. Het is wel mogelijk om organisatoren te schetsen wat zij op welke locatie bij verschillende bezoekersaantallen minimaal kunnen verwachten.

T17.13345

geschikt om grotere evenementen met meer dan 2.000 bezoekers op te organiseren. Beide terreinen kennen echter een aantal structurele problemen die het gebruik ingewikkelder maakt. Het effect hiervan is dat deze twee terreinen niet of nauwelijks worden gebruikt. In deze paragraaf gaan we in op de potentie van beide terreinen en de problemen die er op dit moment zijn met het gebruik.

3.2.1 Evenemententerrein Annie M.G. Schmidtpark

Potentie

 Ligging: Dit evenemententerrein ligt in het Annie M.G. Schmidtpark tussen zwembad de Windas, het Lionsbos en de Berkelseweg. Hiermee ligt het veld centraal in de gemeente tussen de wijken Berkel centrum en Boterdorp. Bezoekers van dit terrein bevinden zich dan ook in een omgeving die representatief is voor de gemeente. Hierdoor zijn evenementen op dit terrein een goede reclame voor nieuwe inwoners en nieuwe bedrijven. Daarnaast ligt het centrum van Berkel en Rodenrijs op loopafstand van het terrein. Hierdoor kan een positieve wisselwerking ontstaan tussen de evenementen op dit terrein en de horeca en winkeliers in het centrum. Mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld om bezoekers van een evenement te verleiden om voorafgaand of na afloop nog wat te eten, te drinken of te winkelen in het centrum.

 Bereikbaarheid: Het terrein is voor de meeste inwoners van Bergschenhoek en Berkel en

Rodenrijs zowel te voet als met de fiets bereikbaar. Ook voor inwoners van de kern Bleiswijk ligt het terrein op fietsafstand. Verder is dit terrein voor inwoners van Bleiswijk te bereiken via een directe busverbinding via lijn 170. Ook is het terrein goed bereikbaar voor bezoekers van buiten de gemeente. Voor inwoners van Pijnacker en de Rotterdamse wijken Hillegersberg, Ommoord, Zevenkamp en Overschie ligt het terrein op fietsafstand. Daarmee heeft het terrein in potentie een bedieningsgebied van circa 130.000 mensen. Verder is het goed te bereiken via halte Rodenrijs van de Randstadrail met een overstap naar buslijnen 170 en 174. Door haar ligging direct aan de Berkelseweg is het ook goed bereikbaar voor de auto en het vrachtverkeer. Handig voor de opbouw, afbouw en bevoorrading, alsmede voor bezoekers van het evenement.

Beperkingen

 Ligging: Omdat het terrein centraal in de gemeente ligt, grenst het direct aan woningen van de Oranjebuurt. Het terrein kent daarom beperkingen met betrekkingen tot geluid, openingstijden en licht. In de vergunningverlening voor evenementen op dit terrein moet met deze (wettelijke) beperkingen rekening worden gehouden.

 Parkeergelegenheid: Op dit moment kunnen er maximaal 150 auto’s geparkeerd worden op het parkeerterrein bij het zwembad. Dit is onvoldoende parkeergelegenheid voor alle bezoekers bij grotere evenementen. Tegelijkertijd is in de nabijheid van het park geen mogelijkheid om (veel) meer parkeergelegenheid te organiseren. Dit kan ondervangen worden door bezoekers te vragen vooral met OV en fiets te komen én door de inzet van pendelbussen van en naar andere parkeer-terreinen zoals het parkeerterrein van het gemeentehuis. Vanwege de goede bereikbaarheid van

T17.13345

14

het terrein met fiets en ov, maar ook op basis van eerdere ervaringen, zien we dit echter niet als een probleem.

Problemen

 Ondergrond: De ondergrond van het terrein is onvoldoende stevig om het terrein te belasten met zwaar materieel, zoals een groter podium, kermisattracties of andere vormen van opbouw. Dit betekent dat een aantal evenementen nu niet kan plaatsvinden op het terrein.

 Evenementeninfrastructuur: Op dit moment kent het terrein alleen een aansluiting voor drinkwater. Er zijn geen aansluitpunten voor elektriciteit en er is geen afvoer voor vuilwater voor bijvoorbeeld toiletunits en keukens. Daar zijn wel mobiele oplossingen voor. Stroom kan worden opgelost met een generator en vuilwater kan worden opgeslagen in tijdelijk tanks of chemische toiletten. Echter dit maakt het organiseren van evenementen duurder, zorgt voor meer overlast (geluid en geur) en doet af aan het kwaliteit van een evenement. Zo is de kwaliteit van een verrijdbaar toiletblok veel hoger dan dat van chemische toiletten. Ook is het, doordat het terrein lager ligt dan de Berkelseweg, op dit moment bijzonder lastig om met vrachtvervoer het terrein op te rijden.

3.2.2 Lansingerveld

Potentie

 Ligging: Dit terrein ligt in het Hoge Bergsche Bos, achter Ski en Skate Centrum Bergschenhoek.

Het terrein is hierdoor een natuurlijk onderdeel van de outdoor / sportuitstraling die dit

gedeelte van de Rottemeren kenmerkt. Daarom zien de ondernemers in dit gebied het terrein als kansrijk om evenementen in deze categorie op te organiseren of om bestaande evenementen naar dit terrein te verplaatsen.

 Beperkte overlast: In de directe nabijheid van dit terrein staan zeer weinig woningen. Er zijn dus weinig bewoners die overlast kunnen ervaren van evenementen op dit terrein. Eventuele overlast kan zoveel mogelijk worden beperkt door een goede inrichting van het terrein, waardoor geluid zoveel mogelijk van de woningen afdraait. Dit maakt deze locatie ook geschikt voor

evenementen die later op de avond plaatsvinden en gebruik maken van versterkt geluid. Denk daarbij aan concerten, een openlucht bioscoop of een theater/musical opvoering.

T17.13345

 Grootte: Dit is een ruim terrein van 28.000 m2. Hierdoor is het terrein geschikt voor een breed scala aan inrichtingen, bijvoorbeeld een start/finish van wedstrijden en tochten, een piste met tribune, een circusopstelling of een meer traditionele podiumopstelling.

 Economische spin-off: De in het Hoge Bergse Bos aanwezige ondernemers organiseren met regelmaat evenementen. Door de huidige problemen maken zij daarbij nog maar beperkt gebruik van het Lansingerveld. Maar de ondernemers zien in de ontwikkeling van dit terrein een grote kans voor het Hoge Bergse Bos en het gehele Rottemeren gebied. Het organiseren van een aantal grotere evenementen per jaar past binnen de plannen en ambities die deze ondernemers

hebben. Met dit terrein verwachten we dat het Hoge Bergse Bos zich verder kan ontwikkelen tot een sport en outdoor recreatiegebied met regionale uitstraling.

Beperking

 Bereikbaarheid: Het terrein is slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Om de bereikbaarheid te verbeteren is een shuttledienst nodig. Dit is voor organisatoren een relatief dure oplossing.

Verder ligt het terrein aan de rand van de gemeente op redelijk grote afstand van de drie kernen. De loop- en fietsroutes naar het terrein zijn grotendeels onverlicht. Hierdoor is het terrein zowel te voet als per fiets beperkt bereikbaar voor onze inwoners.

 Uitstraling: Het terrein ligt aan de rand van de gemeente op de grens met Rotterdam en Zuidsplas. Daarnaast ligt het terrein in het recreatieschap Rottemeren. Hierdoor komen

bezoekers niet snel in aanraking met andere delen van Lansingerland. Ook ervaren bezoekers van evenementen niet snel dat ze in Lansingerland zijn. Dit wordt versterkt doordat het voor

organisatoren in de praktijk vaak verwijzen naar Rotterdam of Rottemeren als het gaat om de locatie van het evenementen. Hierover zijn afspraken te maken met organisatoren.

 Prijs: Organisatoren betalen voor het gebruik van dit veld een gebruiksvergoeding van 1 euro per bezoeker aan het recreatieschap Rottemeren. Dit is een beperkte extra kostenpost voor

organisatoren ten opzichte van locaties in de openbare ruimte.

Problemen

 Evenementeninfrastructuur: Op dit moment kent het terrein geen aansluitingen voor drinkwater en elektriciteit en geen afvoer voor bijvoorbeeld toiletunits en keukens. Daarnaast zijn het terrein en de looproutes er naartoe niet verlicht. Daar zijn wel mobiele oplossingen voor. Dit maakt het organiseren van evenementen echter duurder, zorgt voor meer overlast (geluid en geur) en doet af aan het kwaliteit van een evenement. Zo is de kwaliteit van een verrijdbaar toiletblok veel hoger dan dat van chemische toiletten.

 Verdeelde zeggenschap: Doordat dit terrein in het recreatieschap Rottemeren ligt, is er sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Organisatoren moeten een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente Lansingerland én een privaatrechtelijke toestemming bij het Recreatieschap. Veiligheidsafspraken maakt men met onder andere de gemeente en de veiligheidsregio. Maar afspraken over herstel van het terrein en de gebruiksvergoeding moeten gemaakt worden met het Recreatieschap. De verdeling van de verantwoordelijkheden is niet altijd duidelijk voor organisatoren en daarnaast is afstemming tussen alle partijen tijdrovend en niet altijd eenvoudig.

 Parkeergelegenheid: Rond het terrein is een redelijke hoeveelheid parkeergelegenheid aanwezig. Deze parkeergelegenheid is echter verspreid over het hele gebied van Het Hoge Bergse Bos. Daarnaast wordt deze parkeergelegenheid ook gebruikt door andere voorzieningen, zoals Outdoor Valley en het ski- en skatecentrum. Mede doordat het terrein met het openbaar vervoer slecht bereikbaar is, zorgt dit er voor dat bij grotere evenementen er onvoldoende parkeerplaatsen zijn voor alle bezoekers. Tegelijkertijd moet ook opgemerkt worden dat dit bij eerdere evenementen niet tot grote problemen heeft geleid. Echter bij de ondernemers en potentiele organisatoren is een sterke wens om te zorgen voor meer (tijdelijke) parkeer-gelegenheid in de directe nabijheid van het terrein.

 Bezoekersaantallen: Het is terrein is in potentie geschikt voor evenementen van circa 15.000 bezoekers. Door veiligheidsaspecten is dit aantal in de praktijk beperkt tot circa 5.000

T17.13345

16

bezoekers. Hierin in vormt de padenstructuur naar het Lansingerlveld en in het bijzonder het Ridderzwampad de bottleneck. Deze weg is zowel de belangrijkste vluchtroute als de aanrij route voor de hulpdiensten. Ondanks de grootte van het terrein en de vele

vluchtmogelijkheden beperkt dit binnen formele noodscenarioberekeningen de maximale bezoekerscapaciteit van het veld. Zowel het recreatieschap als de gemeente Lansingerland is voorstander van het benutten van de volledige potentie van het terrein. De

verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter primair bij het Recreatieschap.

3.2.3 Dorpskernen en overige plekken

De meeste evenementen in Lansingerland worden dwars door de hele gemeente heen gehouden. Vooral in de centra van de kernen, in het park de Leeuwenkuil in Bergschenhoek en in de verschillende maatschappelijke accommodaties organiseert men regelmatig evenementen. In de dorpskernen is elektriciteit en drinkwater beschikbaar. Daarnaast hebben de kernen Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk in het centrum ankerpunten voor het opzetten van tenten of andere opstellingen. Hiermee zijn de kernen voldoende uitgerust om aan de vraag te kunnen voldoen.