• No results found

De hoeveelheid aandacht voor digitale opsporingsberichtgeving

8 De rol van burgers bij opsporing

8.7 Aandacht in de regionale media

8.7.1 De hoeveelheid aandacht voor digitale opsporingsberichtgeving

Voor de vier korpsen is onderzocht in welke mate en op welke wijze in regi-onale bladen aandacht wordt besteed aan het inzetten van moderne media bij opsporingsberichtgeving.

Daarom staat in de onderstaande vier grafieken de media-aandacht weer-gegeven in vier regionale bladen. Respectievelijk zijn dat: AD/Groene Hart (voor Hollands Midden), Het Parool (voor Amsterdam), De Limburger (voor Limburg-Noord) en de Twentse Courant/Tubantia (voor Twente).

Grafiek 8.1 Artikelen over opsporingsberichtgeving in Het Parool van 1 januari 2007 tot en met 31 mei 2009

Grafiek 8.2 Artikelen over opsporingsberichtgeving in AD/Groene Hart van 1 januari 2007 tot en met 31 mei 2009

Grafiek 8.3 Artikelen over opsporingsberichtgeving in De Limburger van 1 januari 2007 tot en met 31 mei 2009

Grafiek 8.4 Artikelen over opsporingsberichtgeving in De Twentsche Courant/Tubantia van 1 januari 2007 tot en met 31 mei 2009

Uit de grafieken komt in de eerste plaats naar voren dat Burgernet vooral aandacht krijgt in AD/Groene Hart. Dit is vrij logisch omdat van de vier regi-o's alleen Hollands Midden participeert in de Burgernetpilot.

In de tweede plaats valt op dat in Twente zeer veel artikelen gewijd zijn aan Meld Misdaad Anoniem. Een verklaring hiervoor kan niet worden gegeven.

Ten slotte is opmerkelijk dat Het Parool duidelijk het minste aantal berichten heeft over opsporingsberichtgeving; alleen aan de site Depolitiezoekt.nl wordt in vergelijking met de andere drie regionale bladen veel aandacht besteed. Eveneens logisch omdat deze site is voortgekomen uit de site Overvallersgezocht.nl, die door de politie Amsterdam-Amstelland is ontwik-keld.

In de vier kranten is vervolgens gekeken naar de inhoud van de artikelen over de verschillende vormen van opsporingsberichtgeving.

De artikelen zijn ingedeeld naar de tendens die uit de stukken naar voren kwam. Bijna alle artikelen hebben een eenduidig karakter, dat wil zeggen dat ze overwegend positief, negatief of neutraal berichten over de vijf onder-zochte vormen van opsporingsberichtgeving. De artikelen die zowel een negatieve als een positieve kijk op opsporingsberichtgeving bevatten, zijn zwaar in de minderheid. Uiteindelijk zijn dit er zo weinig dat ze, op basis van welke mening de overhand heeft, toch zijn ingedeeld in de drie tendensen:

positief, negatief en neutraal. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe er is geanalyseerd op de tendens van artikelen.

Een voorbeeld van een zin uit een als positief geïndiceerd artikel:

'De politie heeft een hennepkwekerij opgerold in een loods aan de Bergam-bachterstraat, dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem.’195

Een dergelijke boodschap zegt dat de hennepkwekerij dankzij Meld Misdaad Anoniem opgerold is. Er staat niets over bijvoorbeeld het gebruik van warm-temeters door de politie of ander extra speurwerk. Meld Misdaad Anoniem krijgt de meeste, zo niet alle, eer. Alle artikelen die gaan over het succes van opsporingsberichtgeving worden als positief benoemd. Hoofdzakelijk zijn dit artikelen waarin er gesteld wordt dat een misdaad of een vermissing is opgelost, zoals in het bovenstaande voorbeeld. Maar ook artikelen die andere positieve elementen noemen, bijvoorbeeld de verbetering van de relatie tussen politie en burgers of het toegenomen gevoel van veiligheid, worden als positief bestempeld. Hetzelfde geldt voor artikelen met als strek-king: ‘Sms-alert is een succes, want het heeft al 1000 gebruikers’. Het geeft aan dat een doel van de service is om zo veel mogelijk gebruikers te heb-ben. Niet alleen het oplossen van misdrijven is belangrijk, het gebruik van de service is een doel op zich.

Maar een artikel met enkel de boodschap ‘Sms-alert heeft al 1000 gebrui-kers’, wordt als neutraal beschouwd. Uit het woordje ‘al’ kan wel opgemaakt worden dat het voor de initiatiefnemers een succes is - er wordt goed bruik gemaakt van de service - maar zulke, vaak korte krantenartikelen ge-ven de lezers hoofdzakelijk een neutraal feit zonder enige duiding.

Een voorbeeld van een zin uit een als negatief geïndiceerd artikel:

’Advocaat Peter Plasman maakte in het tv-programma Pauw & Witteman gehakt van de site veroordeeldengezocht.nl (die nu Depolitiezoekt.nl heet, red.) die volgens hem 'vreselijke fouten' bevat.’196

Deze zin is het begin van een artikel waarin Plasman alle fouten van de opsporingsite uit de doeken doet. Er wordt in het stuk verder niet gerept over de positieve kanten van de opsporingsite. De enige nuancering is een reactie van hoofdcommissaris Bernard Welten die zegt dat site wel aan alle

Noot 195 AD/Groene Hart, 14 januari 2009

Noot 196 Twentsche Courant/tubantia, 17 december 2007

eisen voldoet. Alle artikelen die gaan over initiatieven die in strijd zijn met de privacywetgeving of fouten die gemaakt worden bij bijvoorbeeld het geven van een signalement in een sms, worden als negatief geïndiceerd.

Een voorbeeld van een zin uit een als neutraal geïndiceerd artikel:

’Daarom wil de politie graag in contact komen met mensen die mogelijk we-ten waar de geparkeerde auto staat. Zij kunnen contact opnemen met de politie Twente - afdeling Hof van Twente, telefonisch bereikbaar via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.’197

De zin hierboven is niet anders dan een oproep om (naast het normale nummer) Meld Misdaad Anoniem te gebruiken. Er zitten geen beoordelingen in de zin. Alle artikelen die sec een oproep zijn voor het gebruiken van be-paalde media voor opsporingsberichtgeving zijn als neutraal bestempeld.

Hetzelfde geldt voor de artikelen die alleen aangeven dat Ambert Alert of Burgernet is gebruikt. Zolang er geen koppeling wordt gemaakt of dit suc-cesvol was of niet, blijft dit neutrale berichtgeving over een vaststaand feit.