• No results found

een activiteit gaan doen.

2. Dagritme

Wij houden een dagritme aan met dagelijks terugkerende activiteiten en rituelen. Dit biedt kinderen emotionele veiligheid: het ritme is voorspelbaar en daarmee ook vertrouwd. De kinderen weten wat er gaat gebeuren en kunnen hierop anticiperen. Het ritme van activiteiten is niet gebonden aan de klok. Dat wil zeggen dat de vaste activiteiten niet iedere dag op precies hetzelfde tijdstip hoeft plaats te vinden; wel is de volgorde altijd hetzelfde. Het gekozen moment is afhankelijk van de behoefte van het kind en van de groep. Zo kan bijvoorbeeld een kind dat dorst heeft iets te drinken krijgen, en als de kinderen nog lekker met een activiteit bezig zijn stellen we de lunch wat uit.

2.1 Fiep (0-4 jaar)

07.00 – 09.00 Het begin van de dag. De kinderen kunnen tot half 8 een broodje mee eten.

De kinderen mogen lekker spelen en de bijzonderheden worden besproken met de ouder die het kind komt brengen.

09.00 – 09.30 De meeste kinderen zijn binnen, we gaan samen het speelgoed opruimen, handen wassen en beginnen met zingen.

09.30 – 10.00 We eten met zijn allen fruit en drinken thee of water. We lezen voor tijdens het fruit eten.

10.00 – 10.15 Kinderen die 2 keer op een dag slapen, gaan rond deze tijd lekker slapen.

10.00 – 10.15 We zingen met alle peuters het goedemorgen lied (dreumesen die wakker zijn en ook toe zijn aan het kringmoment, mogen ook aansluiten). De kinderen mogen klappen of springen als zij hun naam horen. We bespreken de dagritmekaarten en welke activiteiten wij vandaag gaan doen.

10.15 – 10.30 Alle kinderen gaan naar de wc of worden verschoond.

10.30 – 11.15 Als het weer het toelaat, gaan we naar buiten! Zo niet dan gaan we samen een activiteit doen. Dat kan van alles zijn bijvoorbeeld; knutselen, schilderen of een schootspel. Tevens is er, voor de dreumesen die wakker zijn, muziek en/of beweegtijd. Ondertussen spelen wij met de baby’s een

ontwikkelingsgericht spel.

11.15 – 11.30 We zingen het opruimlied en ruimen het speelgoed samen met de kinderen op. Daarna wassen wij de handen.

11.30 – 12.15 De lunch. We eten bruin brood met diverse soorten beleg. De kinderen kiezen zelf wat zij op hun brood willen en smeren waar mogelijk hun eigen broodje. De kinderen krijgen een beker melk. Ook voor en na de lunch wordt er gezongen.

12.15 – 13.00 Alle kinderen gaan naar de wc of worden verschoond. De kinderen die gaan slapen worden klaargemaakt om naar bed te gaan.

13.00 – 14.00 Gezamenlijk muziek- en/of beweegspel met de dreumesen. Ook wordt er met de baby’s een ontwikkelingsgerichte activiteit gedaan. Tevens hebben we op dit tijdstip een opendeuren beleid. De kinderen kunnen indien mogelijk op desbetreffende locatie op beide groepen vrij spelen.

14.00 – 14.30 Kinderen die wakker zijn worden uit bed gehaald. Alle kinderen gaan even naar de wc of worden verschoond. Daarna gaan we gezellig aan tafel voor een liga of een koekje en om water te drinken. Ook nu wordt er gezongen met de kinderen.

14.00 – 14.30 Kinderen die 2 keer op een dag slapen, gaan rond deze tijd weer lekker naar bed.

14.30 – 15.15 Ontwikkelingsgerichte activiteit voor peuters. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een gerichte knip en plak activiteit of het maken van een puzzel. De kinderen kunnen indien mogelijk op desbetreffende locatie op beide groepen vrij spelen.

15.15 – 15.30 We zingen het opruimlied en ruimen het speelgoed samen met de kinderen op. Alle kinderen gaan naar de wc of worden verschoond, daarna wassen wij de handen.

15.30 – 16.00 De kinderen mogen lekker knabbelen en proeven van stukjes groente/rauwkost en krijgen roosvicee of water te drinken.

16.00 – 17.00 Vrij spelen tot de avondmaaltijd. Tevens hebben we op dit tijdstip een opendeuren beleid.

17.00 – 17.30 De kinderen die bij ons eten (dit is niet standaard) krijgen de avondmaaltijd.

Deze kunnen wij tegen een kleine vergoeding verzorgen, maar u kunt zelf ook het eten meegeven.

17.30 – 19.00 Vrij spelen tot de kinderen worden opgehaald.

Opmerkingen:

• In het geval van de baby’s zal in overleg met ouders het eigen schema worden aangehouden.

• Gedurende de dag krijgen de kinderen die iets willen drinken, buiten de gezamenlijke drinktijden om, bij ons water.

2.2 Miep (peuterspeelgroep in de leeftijd van 2-4 jaar)

08:45 – 09.00 De kinderen mogen een plekje kiezen aan tafel. Op de tafel ligt er bijvoorbeeld klei, puzzels, kleurplaten, boekjes etc. In het belang van het kind is, het goed dat u samen even speelt. Dit maakt het afscheid

makkelijker. Voordat we in de kring gaan, ruimen de kinderen op en zingen zij het opruimliedje.

09.00 – 09.15 We zingen het Goedemorgenlied, kijken wie er allemaal zijn (Presentielijst op de iPad) en kiezen een hulpje van de dag. We lezen een boekje of leren een liedje/versje dat aansluit op het thema. De ene keer gaan we meteen na de kring buiten spelen, de andere keer gaan we na het eten en drinken

buitenspelen. Aan de muur hangen kaartjes die de dagindeling en activiteiten voor de kinderen visueel maakt. De dagindeling wordt aan de hand van de kaartjes besproken. Dit geeft de kinderen structuur en houvast.

9.15 – 09.45 We gaan werken/ spelen; Een paar kinderen komen bij juf aan tafel een ontwikkelingsgericht opdracht/werkje te doen. De andere kinderen mogen vrij spelen. Dit wisselt tot iedereen aan de beurt is geweest. Is het kind nog niet aan de beurt geweest dan komt het de andere ochtend dat het kind aanwezig is. Dit wordt met de kinderen besproken.

10.00 – 10.15 Plasronde; de kinderen gaan in kleine groepjes naar de wc en wassen daarna gelijk hun handen. De andere kindjes lezen een boekje aan tafel tot ze aan de beurt zijn.

10.15 – 10.30 Aan tafel gaan we eten en drinken; alle kindjes gaan eerst handen wassen en dan mag het hulpje van de dag de bekers uitdelen. Voordat we eten en drinken zingen we het “smakelijk eten” liedje. We eten stukjes fruit en een koekje. Er wordt afgekoelde thee, water en of limonade gedronken.

10.30 – 10.45 We gaan opruimen; alle boekjes gaan weer in de boekenbak. Met zijn allen maken we een stapel en het hulpje mag samen met juf de boeken terugbrengen naar de boekenbak

10.45 – 11.15 De kinderen trekken hun jas aan en gaan naar buiten. Als we ‘s morgens vroeg buiten zijn geweest of hebben gegymd, draaien we het om en gaan we rond deze tijd spelen of doen de kinderen bij juf een ontwikkelingsgericht werkje of een spelactiviteit.

11.30 We zitten in de kring en doen activiteiten/oefeningen m.b.t. tellen, kleuren, vormen of we doen nog een activiteit aan tafel.

12.00 We zingen een afscheidslied, tellen tot tien en gaan weer naar huis.

De kindjes die tot 12.00u zijn nemen we afscheid van.

De kindjes die tot 13.00u blijven gaan samen met juf de tafel dekken en lunchen.

12.15 – 13.00 Handen wassen en lunchen met de kinderen die aanwezig zijn. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze op hun brood willen en smeren waar mogelijk, hun eigen broodje. De kinderen krijgen een beker melk, thee of water. Ook voor en na de middagmaaltijd wordt er gezongen. De kinderen worden na de lunch opgehaald

2.3 Sssieb (Buitenschoolse opvang in de leeftijd van 4-12 jaar)

07.00 – 07.30 Het begin van de dag. Kinderen kunnen tot half 8 een broodje mee eten.

De kinderen mogen lekker spelen en de bijzonderheden worden besproken met de ouder die het kind komt brengen. We eten bruin brood, met keuze uit verschillende soorten beleg en een kopje thee, een beker melk of water.

De kinderen mogen, indien gewenst, ook zelf wat meenemen.

07.30 – 08.00/15 Als iedereen is uitgegeten, kan er nog even gespeeld worden voordat we iedereen naar school brengen met de auto of als de basisschool op loopafstand ligt, brengen we de kinderen lopend.

BSO:

Voor de buitenschoolse opvang is de Rustenburgerweg een externe locatie omdat deze niet in een school is gevestigd. Dat betekend dat de buitenschoolse opvang volledig bestaat uit kinderen die vanuit verschillende scholen de opvang genieten. Zoals eerder beschreven worden de meeste kinderen met de auto van school gehaald maar soms ook lopend, als de afstand dit toelaat.

De kinderen komen op deze locatie logischerwijs op verschillende tijdstippen binnen omdat niet iedere school dezelfde schooltijden aanhouden. Daarnaast werkt Babbels met flexibele contracten waardoor de dagen, de weken maar ook de opvanguren kunnen verschillen waardoor de groepssamenstelling dus ook varieert. Om deze redenen kijken de medewerkers goed welke momenten handig zijn om de eet en drinkmomenten voor de kinderen aan te bieden. Voorbeeld: Om 14:45 uur is er een grote groep kinderen binnen en zij gaan aan tafel. Daarna gaat de groep uiteen voor verschillende activiteiten. Vervolgens komen de laatste kinderen rond 15:30 binnen en zullen zij aan tafel gaan voor het eten en drinken. Daarna hebben ook zij de mogelijkheid om de activiteiten te volgen.

15:00-17:00 Er worden op locatie verschillende activiteiten aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan creatieve activiteiten, behendigheid en

bewegingsactiviteiten. Kinderen hebben de vrijheid en keuze om te doen waar zij zin in hebben. Het is tenslotte hun “vrije tijd”.

Daarnaast heeft Babbels 1 keer per maand wisselende sportactiviteiten die georganiseerd worden. Dit rouleert in dagen, waarbij kinderen zich vooraf voor op kunnen geven.

17:00-17:30 Kinderen hebben de mogelijkheid om bij ons avond te eten. Zoals in het pedagogisch beleidsplan staat beschreven, mogen ouders zelf eten

meegeven maar Babbels biedt ook voor 3.75 euro een warme maaltijd aan.

Klaargemaakt en bezorgd door de lokale groenteboer.

17:30-19:00 Kinderen kunnen aan tafel wat voor zichzelf doen of er wordt gezellig een spelletje gedaan. Op welke plekken in de ruimte nog gespeeld kan worden is afhankelijk van de afspraken die het team maakt met de kinderen.

2.4 Vakantieopvang en studiedagen

De buitenschoolse opvang wijkt in de vakanties en op studiedagen af van het hierboven genoemde dagritme omdat er nu een gehele dag opvang is. Er is in de vakantie altijd een draaiboek aanwezig waar er verschillende activiteiten uitgeschreven staan. Er worden s’ morgens en s’ middags activiteiten aangeboden (zie onderstaande kopje “doenkids”)

De aanvulling op het hierboven genoemde dagritme is;

10:00 Kinderen gaan aan tafel voor het eet en drinkmoment. Kinderen krijgen afhankelijk van wat er s’ middags gegeten wordt fruit/groente of een koekje.

12:00-13:00 Er wordt geluncht met de kinderen. In principe krijgen de kinderen bruin brood tijdens de lunch.

De kinderen mogen zelf kiezen wat ze op hun brood willen smeren.

Afhankelijk van wat er op het activiteitenprogramma staat, wordt er ook wel eens voor de lunch iets anders gedaan. Denk aan eigen gemaakte

pannenkoeken, eigen gemaakte pizzabroodjes etc.

GERELATEERDE DOCUMENTEN