• No results found

Het doel van het onderzoek is om te onderzoeken of jongeren tussen de 12 en 18 jaar de Nederlandse cautie begrijpen. Dat doen we door filmfragmenten te laten zien en daar enkele vragen over te stellen. GANG VAN ZAKEN TIJDENS HET ONDERZOEK

Allereerst zullen er wat testjes worden afgenomen die te maken hebben algemene kennis. Erna zal uitgelegd worden wat de cautie betekend en zal aan de hand van filmfragmenten worden getest of je de voorgelegde cautie hebt begrepen. In totaal zullen er vier filmfragmenten worden laten zien en zal er na afloop van elk fragment een vraag gesteld worden. Je krijgt bij geen enkele vraag te horen of je het antwoord goed hebt of niet. Het onderzoek zal ongeveer 20 minuten duren.

VERTROUWELIJKHEID VAN GEGEVENS

Alle onderzoeksgegevens blijven volstrekt vertrouwelijk en worden anoniem verwerkt. De onderzoeksgegevens worden niet ter beschikking gesteld aan derden zonder jouw uitdrukkelijke toestemming en alleen in anonieme gecodeerde vorm. De sleutel voor deze gegevens is in het bezit van de onderzoekers en zal niet uit handen worden gegeven.

VRIJWILLIGHEID

Als je nu besluit af te zien van deelname aan dit onderzoek, zal dit op geen enkele wijze gevolgen voor je hebben. Als je tijdens het onderzoek zelf besluit uw medewerking te staken, zal dat eveneens op geen enkele wijze gevolg voor je hebben. Tevens kan je 7 dagen na dit onderzoek alsnog je toestemming om gebruik te maken van je gegevens intrekken. Je kunt je medewerking dus te allen tijde staken zonder opgave van redenen. Mocht je jouw medewerking staken, of achteraf, zij het binnen 7dagen, je toestemming intrekken, dan zullen je gegevens worden verwijderd uit onze bestanden en vernietigd.

VERZEKERING

Omdat dit onderzoek geen risico’s voor je gezondheid of veiligheid met zich meebrengt, gelden de voorwaarden van de reguliere aansprakelijkheidsverzekering van de Universiteit van Amsterdam. NADERE INLICHTINGEN

Mocht je vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kan je contact opnemen met de uitvoerende onderzoeker, Mevr. Q. Ronnenbergh, tel. 06-46867959, email qronnenbergh@gmail.com. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan je contact opnemen met de verantwoordelijke onderzoeker, Dr. X.M.H. Moonen, tel. 020-5251244, email X.M.H.Moonen@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam.

42 TOESTEMMINGSVERKLARING

Dit formulier hoort bij de schriftelijke informatie die je hebt ontvangen over het onderzoek waar je aan deelneemt. Met ondertekening van dit formulier verklaar je dat je de deelnemersinformatie hebt gelezen en begrepen. Verder geef je met de ondertekening te kennen dat je akkoord gaat met de gang van zaken zoals deze staat beschreven in de informatiebrochure.

Als je nog verdere informatie over het onderzoek zou willen krijgen dan kan je je wenden tot de uitvoerende onderzoeker, Mevr. Q. Ronnenbergh, tel. 06-46867959, qronnenbergh@gmail.com. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan je je wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker, Dr. X.M.H. Moonen, tel. 020-5251244, email X.M.H.Moonen@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam.

[DEELNEMER]

“Ik heb de informatie gelezen en begrepen en geef toestemming voor deelname aan het onderzoek en gebruik van de daarmee verkregen gegevens. Ik behoud daarbij het recht om zonder opgaaf van reden deze instemming weer in te trekken. Tevens behoud ik het recht op ieder door mij gewenst moment te stoppen met het experiment.”

Aldus in tweevoud getekend:

Datum:

………... ………

naam proefpersoon handtekening

[ONDERZOEKER]

“Ik heb toelichting verstrekt op het onderzoek. Ik verklaar mij bereid nog opkomende vragen over

het onderzoek naar vermogen te beantwoorden.”

Datum:

Quirien Ronnenbergh ………

43 Bijlage 3 Visueel middel

44 Bijlage 4 Script voor de filmfragmenten

De filmpjes krijgen de namen A, B, C of D en de vervolgfilmpjes 1 en 2 Eigenschappen films:

-In elke film zitten twee personen aan een tafel. Een daarvan is netjes gekleed en is de verhoorder, de andere persoon is normaal gekleed en is de verdachte.

-Elke film is een situatie waarin een misdaad gepleegd is en de verdachte daarvan verdacht wordt en wordt verhoord.

-De vervolgfilms bestaan uit één film met antwoord waarin de cautie niet wordt weergegeven en één film met een antwoord waarin de cautie wordt weergegeven, door te zeggen dat de verdachte wel wilt praten of door te zeggen dat de verdachte niet wilt praten.

- (..) betekent dat er een moment rust wordt gehouden tijdens het spreken. Film A

In film A wordt de verdachte verdacht van een overval in een winkel en wordt die gevraagd waar hij op het moment van de overval was.

De verhoorder stelt zichzelf voor met “Ik ben <voornaam> en ben van de politie,(..) we hebben het net gehad over wie jij bent en wie ik ben(..), nu ga ik jou vragen stellen over wat de politie denkt dat jij gedaan hebt.(..)” En stelt vervolgens de vraag “Op vrijdagavond is er een overval geweest in de Albert Heijn(..), waar was jij ’s avonds 17 oktober?”

Vervolgfilm A.1

De verdachte geeft als antwoord “Ik wil het niet zeggen, (..) maar u kijkt me zo aan, ik ...” Vervolgfilm A.2

De verdachte geeft als antwoord “Ik wil geen antwoord geven op uw vraag.” Film B

In film B is de verdachte opgepakt omdat hij betrokken was bij een vechtpartij. Als eerst stelt de verhoorder zichzelf voor met “Ik ben <voornaam> en ben van de politie(..), we hebben het net gehad over wie jij bent en wie ik ben(..), nu ga ik jou vragen stellen (..)over wat de politie denkt dat jij gedaan hebt(..).”Dan stelt hij de vraag “Je bent opgepakt omdat de politie je gezien heeft bij een vechtpartij(..), wat weet jij daarvan?”

Vervolgfilm B.1

De verdachte geeft als antwoord “Ik wil het wel vertellen.” Vervolgfilm B.2

De verdacht geeft als antwoord “Ik wil het niet zeggen, (..)maar u kijkt me zo aan, ik...” Film C

In film C wordt de verdachte verdacht van het beroven van Mevr. De Vries op straat. De verhoorder stelt zichzelf voor met “Ik ben <voornaam> en ben van de politie(..), we hebben het net gehad over wie jij bent en wie ik ben(..), nu ga ik jou vragen stellen (..)over wat de politie denkt dat jij gedaan hebt(..).” En stelt vervolgens de vraag “Dinsdag is de tas van Mevr. De Vries gestolen toen zij in de dorpsstraat was(..), wat weet jij daarvan?”

Vervolgfilm C.1

De verdachte geeft als antwoord “Ik wil het niet zeggen, (..) maar u kijkt me zo aan, ik ...” Vervolgfilm C.2

45 Film D

In film D is de verdachte opgepakt omdat hij iemand geslagen heeft. Als eerst stelt de verhoorder zichzelf voor met “Ik ben <voornaam> en ben van de politie(..), we hebben het net gehad over wie jij bent en wie ik ben(..), nu ga ik jou vragen stellen (..)over wat de politie denkt dat jij gedaan hebt(..).”Dan stelt hij de vraag “de politie heeft je opgepakt omdat je iemand geslagen hebt(..), kan je me daar iets over vertellen?”

Vervolgfilm D.1

De verdachte geeft als antwoord “Ik wil geen antwoord geven op uw vraag.” Vervolgfilm D.2

46 Bijlage 5 Checklist afname onderzoek cautie

Bij binnenkomst van de respondent wordt hem/haar (hierna: hem) welkom geheten en gezegd waar hij kan zitten.

De testleider stelt zichzelf voor

Hij zegt de volgende tekst: “Leuk dat je mij wilt helpen met mijn onderzoek. (…) Als je de politie jou zal ondervragen, zeggen ze een bepaalde zin. (…) Het onderzoek gaat over die zin, ik wil graag weten of je die begrijpt. (…) Als eerst laat ik je die zin horen, luister maar goed.”

Testleider laat cautie horen.

Testleider laat cautie simpel horen.

In de conditie met visuele middel zegt de testleider vooraf “Bij de zin hoort het volgende plaatje.” Hij laat terwijl de cautie te horen is het visuele middel zien en wijst de juiste plaatjes aan.

De testleider pakt de laptop erbij en legt het volgende deel van het onderzoek als volgt uit: “Nu laat ik een filmpje zien, dat is een voorbeeld van een politieverhoor. (…)Daarna volgen twee vervolgfilmpjes, die aansluiten op het eerste filmpje. (…) De zin die je net hoorde moet je gebruiken voor de vervolgfilmpjes, (…) een van die twee filmpjes laat zien wat de zin van net betekent. (…)Van jou wil ik graag weten welk filmpje dat is. Dat mag je hierop aankruisen. (…) Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan. (…) Ik zal je niet vertellen of je antwoord goed of fout is. Dit doen we vier keer.”

Film A

De testleider laat nu filmpje A zien.

En zegt daarna: “Dit was het film A. De volgende twee sluiten op dit filmpje aan. Welk filmpje past het beste bij de zin?”

De testleider laat de twee filmpjes, A.1 en A.2 zien.

Tussen filmpje A.1 en filmpje A.2 door zegt hij “Dit was het 1ste vervolgfilmpje.”

Na filmpje A.2 zegt hij “Dit was het 2de vervolgfilmpje.”

Hij wijst aan waar de respondent het antwoord aan mag kruizen. En zegt “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje, filmpje 1 of 2, het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na 10 seconden niks heeft ingevuld herhaalt de testleider de volgende zin “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na de volgende 10 seconden nog niks heeft ingevuld, spoort de testleider hem nog een keer aan met “Hier kan je je antwoord aankruisen.”

Als de respondent na weer 10 seconden nog steeds niets heeft ingevuld zegt de testleider “Oké, je hebt geen antwoord gegeven, laten we naar het volgende fragment gaan.” Nadat de respondent zijn antwoord heeft aangekruist zegt de testleider “Dank je wel. We

gaan nu naar de volgende.” Film B

De testleider laat nu filmpje B zien.

En zegt daarna: “Dit was het film B. De volgende twee sluiten op dit filmpje aan. Welk filmpje past het beste bij de zin?”

De testleider laat de twee filmpjes, B.1 en B.2 zien.

47 Na filmpje B.2 zegt hij “Dit was het 2de vervolgfilmpje.”

Hij wijst aan waar de respondent het antwoord aan mag kruizen. En zegt “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje, filmpje 1 of 2, het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na 10 seconden niks heeft ingevuld herhaalt de testleider de volgende zin “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na de volgende 10 seconden nog niks heeft ingevuld, spoort de testleider hem nog een keer aan met “Hier kan je je antwoord aankruisen.”

Als de respondent na weer 10 seconden nog steeds niets heeft ingevuld zegt de testleider “Oké, je hebt geen antwoord gegeven, laten we naar het volgende fragment gaan.” Nadat de respondent zijn antwoord heeft aangekruist zegt de testleider “Dank je wel. We

gaan nu naar de volgende.” Film C

De testleider laat nu filmpje C zien.

En zegt daarna: “Dit was het film C. De volgende twee sluiten op dit filmpje aan. Welk filmpje past het beste bij de zin?”

De testleider laat de twee filmpjes, C.1 en C.2 zien.

Tussen filmpje C.1 en filmpje C.2 door zegt hij “Dit was het 1ste vervolgfilmpje.”

Na filmpje C.2 zegt hij “Dit was het 2de vervolgfilmpje.”

Hij wijst aan waar de respondent het antwoord aan mag kruizen. En zegt “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje, filmpje 1 of 2, het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na 10 seconden niks heeft ingevuld herhaalt de testleider de volgende zin “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na de volgende 10 seconden nog niks heeft ingevuld, spoort de testleider hem nog een keer aan met “Hier kan je je antwoord aankruisen.”

Als de respondent na weer 10 seconden nog steeds niets heeft ingevuld zegt de testleider “Oké, je hebt geen antwoord gegeven, laten we naar het volgende fragment gaan.” Nadat de respondent zijn antwoord heeft aangekruist zegt de testleider “Dank je wel. We

gaan nu naar de laatste.” Film D

De testleider laat nu filmpje D zien.

En zegt daarna: “Dit was het film D. De volgende twee sluiten op dit filmpje aan. Welk filmpje past het beste bij de zin?”

De testleider laat de twee filmpjes, D.1 en D.2 zien.

Tussen filmpje D.1 en filmpje D.2 door zegt hij “Dit was het 1ste vervolgfilmpje.”

Na filmpje D.2 zegt hij “Dit was het 2de vervolgfilmpje.”

Hij wijst aan waar de respondent het antwoord aan mag kruizen. En zegt “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje, filmpje 1 of 2, het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na 10 seconden niks heeft ingevuld herhaalt de testleider de volgende zin “hier mag je aankruisen welk vervolgfilmpje het beste bij de zin past. Als je het niet weet kruis je ‘weet ik niet’ aan.”

Als de respondent na de volgende 10 seconden nog niks heeft ingevuld, spoort de testleider hem nog een keer aan met “Hier kan je je antwoord aankruisen.”

48 Als de respondent na weer 10 seconden nog steeds niets heeft ingevuld zegt de testleider

“Oké, je hebt geen antwoord gegeven.”

Nadat de respondent zijn antwoord heeft aangekruist zegt de testleider: “Dank je wel. Dit was het onderzoek. Ben je wel eens aangehouden door de politie? Bedankt dat je me hiermee hebt geholpen. Als dank krijg je dit van mij” Testleider geeft cadeau en sluit af door te zeggen dat hij naar zijn klas mag.

GERELATEERDE DOCUMENTEN