• No results found

De kluis is niet voor iedereen toegankelijk. FOTO: WAKKER DIER FOTO: WAKKER DIER

Alle facturen worden getekend door zowel budgethouder als directeur, voordat er tot betaling wordt overgegaan.

HOOFDSTUK D: FINANCIËN | INTERNE CONTROLE- EN BEHEERMAATREGELEN HOOFDSTUK D: FINANCIËN | EVALUATIE

D10 evaluatie

Dips

`De lage rentetarieven drukken onze rentebaten.

`De aanhoudende onzekerheid op financiële markten zorgt voor een hoger risico en kost arbeidstijd.

Hits

`De baten blijven sterk stijgen.

`De procedures voor het betalingsverkeer zitten profes-sioneel in elkaar.

Knelpunten & dilemma’s

ongewijzigd2012 We werken alleen samen met banken die duurzaamheid hoog op de agenda hebben.

Zo voorkomen we dat onze spaartegoeden worden inge-zet ter financiering van de vee-industrie. Maar dit brengt ook hogere bancaire kosten en lagere rentebaten met zich mee.

2012

opgelost Bij het opstellen van de begroting, zijn de eindejaarscijfers nog niet bekend. Hierdoor kwam het regelmatig voor dat we sommige budgetpos-ten – met name binnen de algemene lasbudgetpos-ten – verkeerd in-schatten. Dit is inmiddels geregeld met een aanpassing in het planningsproces.

Evaluatie

`Visie, strategie en beleid inzake onze financiën zijn ac-tueel en blijven ongewijzigd van kracht.

`Het lukt ons uitstekend om langlopende verplichtingen en hoge investeringen te mijden. Zo houden we het leeuwendeel van onze middelen vrij inzetbaar.

`De baten groeiden met 13%. Een prima resultaat in een jaar waarin bij veel NGO’s de baten onder druk stonden.

`De lasten kwamen wat lager uit dan gepland, omdat het campagneteam in vierde kwartaal wat gas

terug-nam met de inzet van relatief dure reclamecampagnes.

Men zet deze liever in januari en februari 2014 in, wan-neer de tarieven lager zijn.

`De afbouw van de bestemmingsreserve verloopt lang-zamer dan gepland, omdat de baten ook dit jaar weer sneller stegen dan verwacht en er een extra dotatie uit de continuïteitsreserve plaatsvond.

`De maatregelen op het gebied van interne controle en beheersing zijn adequaat en functioneren zoals gewenst.

BRON: VROEGEVOGELS.NL

In februari 2014 publiceerde VARA’s Vroege Vogels haar onderzoek naar bankiergedrag van ‘groene’ organisaties. Wakker Dier werd als positief voorbeeld genoemd.

HOOFDSTUK D: FINANCIËN | EVALUATIE

D11 controleverklaring

Accountants

Postbus 551 3430 AN Nieuwegein Weverstede 15 3431 JS Nieuwegein Telefoon 030-600 47 77 Telefax 030-600 47 70 Website www.arep.nl E-mail info@arep.nl ABN AMRO 50 10 16 732 Iban nr. NL26 ABNA 0501016732 Swiftcode ABN ANL 2A BTW NL 8063 58 828 B 01 KvK Utrecht 30145890

Op al onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene Voorwaarden NI-VRA/NOvAA 2008, gedeponeerd bij de Griffi e van de Arondissementsrechtbank te Amsterdam op 7-09-2008 onder nummer 107/2008.

AREP Accountants maakt onderdeel uit van AREP Accountants en Belastingadviseurs B.V.

en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Utrecht onder nr. 30145890. AREP heeft vestigingen in Amsterdam, Nieuwegein en Rotterdam.

Aan het bestuur van Stichting Wakker Dier Postbus 92024

1090 AA AMSTERDAM

GECOMBINEERDE CONTROLEVERKLARING EN ASSURANCE-RAPPORT VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT

Wij hebben de in dit rapport, van pagina 83 tot en met 95 opgenomen jaarrekening 2013 van Stichting Wakker Dier te Amsterdam gecontroleerd.

De jaarrekening bestaat uit de balans per 31 december 2013 met een balanstotaal van € 1.049.298, een vrij besteedbaar vermogen van € 890.116 en een vastgelegd vermogen van € 57.552 en de staat van baten en lasten over 2013 met een negatief saldo van € 243.684 met de toelichting, waarin zijn opgenomen een overzicht van de gehanteerde grondslagen voor fi nanciële verslaggeving en andere toelichtingen. De begroting is niet door ons gecontroleerd.

Tevens hebben wij het in dit rapport opgenomen, van pagina 77 tot en met 81, MVO-verslag 2013 beoordeeld, waarin Stichting Wakker Dier te Amsterdam, rapporteert over het beleid, de activiteiten en de resultaten van de Stichting in relatie tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in 2013. De beoordeling is gericht op het verkrijgen van een beperkte mate van zekerheid op basis van werkzaamheden die minder diepgaand zijn dan bij een controleopdracht. De mate van zekerheid die wordt verkregen naar aanleiding van de beoordelingswerkzaamheden is daarom ook lager dan de zekerheid die wordt verkregen naar aanleiding van controlewerkzaamheden.

Verantwoordelijkheid van het bestuur

Het bestuur van de Stichting is verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening die het vermogen en het resultaat getrouw dient weer te geven, alsmede voor het opstellen van het jaarverslag, beide in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 “Fondsenwervende Instellingen.” Het bestuur is tevens verantwoordelijk voor een zodanige interne beheersing als het noodzakelijk acht om het opmaken van de jaar-rekening mogelijk te maken zonder afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten.

Het bestuur van de Stichting is tevens verantwoordelijk voor het opstellen van het MVO-verslag in overeenstemming met de Sustainability Repor-ting Guidelines G3 van Global ReporRepor-ting Initiative (GRI).

Verantwoordelijkheid van de accountant

Onze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de jaarrekening, alsmede het geven van een conclusie over het MVO-verslag. Wij heb-ben ons onderzoek verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse controlestandaarden en de Nederlandse Standaard 3410N “Assurance-opdrachten inzake maatschappelijke verslagen”. Dit vereist dat wij voldoen aan de voor ons geldende ethische voorschriften en dat wij onze controle zodanig plannen en uitvoeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat en dat een beperkte mate van zekerheid wordt verkregen dat het MVO-verslag geen afwijkingen van materieel belang bevat.

Een controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de jaarre-kening. De geselecteerde werkzaamheden zijn afhankelijk van de door de accountant toegepaste oordeelsvorming, met inbegrip van het inschatten van de risico’s dat de jaarrekening een afwijking van materieel belang bevat als gevolg van fraude of fouten.

01400196 pagina 1/2

HOOFDSTUK D: FINANCIËN | CONTROLEVERKLARING HOOFDSTUK D: FINANCIËN | CONTROLEVERKLARING

Bij het maken van deze risico-inschattingen neemt de accountant de interne beheersing in aanmerking die relevant is voor het opmaken van de jaarrekening en voor het getrouwe beeld daarvan, gericht op het opzetten van controlewerkzaamheden die passend zijn in de omstandigheden.

Deze risico-inschattingen hebben echter niet tot doel een oordeel tot uitdrukking te brengen over de eff ectiviteit van de interne beheersing van de Stichting. Een controle omvat tevens het evalueren van de geschiktheid van de gebruikte grondslagen voor fi nanciële verslaggeving en van de rede-lijkheid van de door het bestuur van de Stichting gemaakte schattingen, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening.

De werkzaamheden die worden verricht bij een beoordelingsopdracht zijn gericht op het vaststellen van de plausibiliteit van informatie en bestaan voornamelijk uit het inwinnen van inlichtingen, het uitvoeren van cijferanalyses en het afstemmen van informatie met documenten. Deze werk-zaamheden zijn geringer in diepgang dan die bij een controleopdracht gericht op het verkrijgen van een redelijke mate van zekerheid.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen assurance-informatie voldoende en geschikt is om een onderbouwing voor ons oordeel en onze conclusie te bieden.

Oordeel

Oordeel betreff ende de jaarrekening

Naar ons oordeel geeft de jaarrekening een getrouw beeld van de grootte en samenstelling van het vermogen van Stichting Wakker Dier per 31 de-cember 2013 en van het resultaat over 2013 in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 “Fondsenwervende Instellingen.”

Conclusie betreff ende het MVO-verslag

Op grond van ons onderzoek hebben wij geen reden te concluderen dat het MVO-verslag geen, in alle van materieel belang zijnde opzichten, betrouwbare en toereikende weergave bevat van het MVO-beleid van Stichting Wakker Dier, alsmede van de bedrijfsvoering en de prestaties van de Stichting in 2013 ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen, in overeenstemming met de verslaggevingscriteria van Stichting Wakker Dier.

Nieuwegein, 20 maart 2014

AREP Accountants en Belastingadviseurs B.V.

Was getekend: Was getekend:

Drs. G-J. Jordaan RA Mr. A.H. van Engelen RA

NAV2014- 16

01400196 pagina 2/2

HOOFDSTUK D: FINANCIËN | CONTROLEVERKLARING

FOTO: JOE NADIN

Controle op dit verslag

De teksten, cijfers en opmaak van dit jaarverslag zijn ge-controleerd door de medewerkers en bestuursleden van Wakker Dier. Mocht u desondanks een fout tegenkomen, laat het ons dan weten via info@wakkerdier.nl.

Over dit jaarverslag

Samengesteld jaarverslag van stichting Wakker Dier en stichting Beheer Welzijn Landbouwhuisdieren.

Samenstelling in overeenstemming met Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en met richtlijn RJ650 voor fondsenwervende instellingen. Boekjaar is gelijk aan kalenderjaar.

Over de stichtingen

`Stichting Wakker Dier

opgericht 15-12-1997, KvK Amsterdam 30146550

`Stichting Beheer Welzijn Landbouwhuisdieren opgericht 22-07-1977, KvK Amsterdam 41149513

Colofon

`Redactie Arthur Wiltink, Martijn Scheutjens, Hidde Wijga

`Vormgeving Martijn Scheutjens

`Coverfoto’s (voor en achter) istockphoto.com

`Druk Nextprint BV; CO2-neutraal geproduceerd en ge-print op chloorvrij gebleekt gerecycled Biotop papier

`Uitgave Wakker Dier; tweede druk april 2014

Winnaar 2011-2012-2013 Winnaar 2012

verantwoording

wat kun jij doen?