• No results found

Monica Breurken werd geboren op 27 mei 1983 te Middelburg. Na het behalen van haar VWO diploma aan de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg begon ze in 2001 aan de studie Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Haar afstudeeronderzoek deed ze onder leiding van dr. M. Merkx en prof. dr. E.W. Meijer. Dit onderzoek hield zich bezig met de ontwikkeling van een reactieve variant van het collageen-bindende eiwit CNA35 en het bestuderen van het bindingsmechanisme van dit eiwit. In 2006 ontving zij haar diploma, waarna ze in oktober 2006 begon aan haar promotieonderzoek in dezelfde vakgroep onder leiding van dr. M. Merkx en prof. dr. E.W. Meijer. Gedurende dit onderzoek ontwikkelde zij moleculaire detectie-moleculen om structurele veranderingen in de extracellulaire matrix zichtbaar te kunnen maken. De belangrijkste resultaten van het promotieonderzoek staan beschreven in dit proefschrift.

Monica Breurken was born on May 27, 1983 in Middelburg, the Netherlands. She attended her secondary school, Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg, from 1995 to 2001 and started to study Biomedical Engineering at the Eindhoven University of Technology in 2001. Her graduation research was performed under supervision of dr. M. Merkx and prof. dr. E.W. Meijer at the protein engineering group where she constructed a reactive variant of the collagen binding protein CNA35 and investigated the collagen binding mechanism of this protein. In 2006 she obtained her master degree. In October 2006 she started a PhD project in the same group under supervision of dr. M. Merkx and prof. dr. E.W. Meiejr. During this research she developed molecular probes for imaging of structural changes in the extracellular matrix. The most important results of this research are described in this thesis.

Dankwoord

Na vier jaar is mijn promotie bij MST tot een einde gekomen. Ik ben blij dat ik deze periode heb kunnen afsluiten met een mooi proefschrift. Dit was mij echter nooit gelukt zonder de hulp en steun van een aantal belangrijke mensen en ik wil deze mensen daar graag voor bedanken.

Allereerst wil ik mijn promotor Bert bedanken. Bert, dank je wel dat ik ruim vier jaar geleden in jouw groep mocht beginnen met mijn promotie. Ik heb in deze afgelopen periode ontzettend veel geleerd, op veel verschillende vlakken. Naast aandacht en belangstelling op wetenschappelijk gebied heb je ook altijd interesse getoond op persoonlijk vlak en hulp geboden als dat nodig en mogelijk was, ondanks je drukke agenda. Dat heb ik ontzettend gewaardeerd. Tevens wil ik mijn copromotor Maarten bedanken voor de begeleiding tijdens mijn promotie. Maarten, je hebt me altijd de positieve kanten kunnen laten zien van wetenschappelijke resultaten die ik te snel als negatief bestempelde of experimenten die ik als mislukt beschouwde. En het is nog niet zo gemakkelijk om me daarvan te overtuigen! Verder wil ik de leden van de kerncommissie, prof. dr. T.M. Hackeng, prof. dr. C.V.C. Bouten en prof. dr. R.J. Pieters bedanken voor het beoordelen van mijn proefschrift. Ook prof. dr. K. Nicolay and dr. P.Y.W. Dankers wil ik bedanken voor het zitting nemen in de commissie.

Twee collega’s in het bijzonder hebben er voor gezorgd dat ik een ontzettend gezellige tijd heb gehad. Sanne, ik weet eigenlijk niet eens waar ik moet beginnen met je te bedanken. Allereerst dank je wel voor de gezellige tijd als collega’s! Er is een hechte vriendschap ontstaan. Deze vriendschap, jouw relativeringsvermogen, positieve instelling en hulp op wat voor vlak dan ook hebben er mede voor gezorgd dat er nu een mooi proefschrift ligt! Ik vond het ontzettend jammer dat je wegging bij MST om bij LeadPharma te gaan werken, maar gelukkig zien we elkaar nog vaak en ik weet zeker dat dat zo zal blijven. Ik wil hierbij meteen even een klein zijsprongetje maken en ook Jeppe bedanken voor de oprechte vriendschap die de afgelopen jaren is ontstaan. En natuurlijk Peggy, gedurende mijn hele promotie zijn we kamergenotes geweest en dat heb ik altijd heel gezellig gevonden! Je staat altijd klaar met raad en daad, dat wil zeggen, goede suggesties voor experimenten, een luisterend oor, koffie, thee of zelfs een grote kartonnen doos! Dank je wel voor je hulp, interesse en peptalks!

Voor een deel van het onderzoek dat beschreven staat in mijn proefschrift is de hulp van een aantal mensen onmisbaar geweest. Edith, ik heb onze samenwerking altijd erg fijn gevonden en ik wil je bedanken voor al het werk aan de collageen-replica. Ik denk dat we er samen mooie resultaten mee geboekt hebben. Wencke wil ik bedanken voor het synthetiseren en zuiveren van de reactieve peptides, maar ook voor alle hulp en adviezen bij het verdere werk aan de multivalente peptides. Bas, dank je wel voor het synthetiseren van de pentavalente wedges. Verder wil ik Patricia graag bedanken voor het aanleveren van de weefselcoupes, maar ook voor de hulp bij de interpretatie van de resultaten van de weefselkleuringen. Moniek Lamers, Mieke van Eijck en Rik Moonen, ik vond het leuk dat jullie je stage of afstudeerproject onder mijn begeleiding hebben willen doen. Bedankt voor jullie hulp en inzet! Rinske Temming wil ik bedanken voor hulp met de synthese van de collageen-replica en Nicky de Jonge voor haar hulp met de experimenten in het cellab.

Natuurlijk ben ik ook oud-AIO’s niet vergeten. Toon, Suzan en Matthijn, ik vind het heel erg leuk dat we elkaar nog regelmatig spreken en ik hoop dat dit nog lang zo blijft! Toon

en Anke wil ik in het bijzonder bedanken voor de vriendschap, steun en belangstelling en natuurlijk ook voor alle keren dat we bij jullie mochten komen eten!

Behalve de binnenkant van het proefschrift kost ook de buitenkant tijd en aandacht. Voor het ontwerp van de voorkant van mijn proefschrift wil ik dan ook Koen Pieterse heel hartelijk bedanken. Koen, dank je wel dat je dit voor mij hebt willen doen. Het is erg mooi geworden!

Er zijn een heleboel mensen die er voor hebben gezorgd dat de koffiepauzes altijd een moment van ontspanning waren, maar een aantal hiervan wil ik toch in het bijzonder bedanken. Allereerst wil ik Henk natuurlijk bedanken voor het creëren van de ideale omstandigheden voor een goede koffiepauze. Henk, dank je wel voor je aanwezigheid, gezelligheid, de koffie en natuurlijk de sleutelhanger! Daarnaast wil ik Carel en Michel speciaal bedanken voor de gezelligheid, al dan niet zinnige gesprekken en psychische bijstand.

Vriendschappen zullen altijd een belangrijke rol in mijn leven innemen. Erwin en Karin, dank jullie wel voor de oprechte en bijzondere vriendschap die we hebben, jullie interesse en steun de afgelopen jaren. Ook Bart en Nicole, Steven en Julian wil ik bedanken voor de vriendschap en belangstelling! Natuurlijk wil ik mijn familie in het bijzonder bedanken. Pap, mam, Joëlle, dank jullie wel dat jullie er altijd voor mij zijn. Ik zou echt niet weten wat ik zonder jullie zou moeten. Ook mijn schoonouders Roel en Helen wil ik bedanken voor de steun en belangstelling de afgelopen jaren. En Esra, mijn schoonzusje maar in eerste instantie vriendin, dank je wel voor onze vriendschap!

Ten slotte, lieve Selmar, je hebt zo lang ik je ken altijd voor me klaar gestaan. Ik kan met geen woorden omschrijven wat wij samen hebben. Dit speciale gevoel betekent alles voor mij. Dank je wel….