• No results found

1. Speerpunten en strategische projecten

1.2 Coronarespons

Pedagogische begeleidingsdienst

De sluiting van de scholen noopte ook de Pedagogische begeleidingsdienst (PBD-GO!) om zijn ondersteuningsopdracht op afstand waar te maken. De dienst lanceerde hiervoor een tijdelijke website met materialen die de omschakeling naar digitaal onderwijs bijstond. Ook de vakgebonden virtuele klassen werden aangevuld met ondersteunende materialen om op afstand te werken.

Op 11 maart besliste de PBD-GO! uit verantwoordelijkheid en op basis van de adviezen van de overheid om alle nascholingen, netwerkmomenten en evenementen op te schorten. Een aantal dringende zaken, zoals het organiseren van afstandsonderwijs en de implementering van de basisopties in de eerste graad secundair onderwijs, werden op afstand georganiseerd.

De begeleiders hebben zich, vanaf de (gedeeltelijke) heropening van de scholen, volledig ingezet op het inhoudelijk, didactisch en emotioneel begeleiden van leraren op de klasvloer.

16 MRT - Opschorting contactonderwijs

Permanente ondersteuningscel

Sinds maart 2020 werd alle ondersteuning van de Permanente ondersteuningscel (POC) prioritair toegespitst op de pandemie. Van maart tot en met augustus 2020 was voor de CLB’s een belangrijke rol weggelegd in het garanderen van de onderwijsparticipatie van kinderen en jongeren. Ook de POC stemde het aanbod voor de CLB-medewerkers nauwkeuriger af op de noden van het moment. Dit betekende dat het reguliere aanbod sinds maart gedeeltelijk werd verlaten. In de plaats werd ingezet op professionalisering rond coronagerelateerde vragen en thema’s, het bijstaan van medewerkers vanuit een concreet ambt (bijvoorbeeld directeur of arts) en op beleidsvertegenwoordiging.

Een eerste belangrijke wijziging had betrekking op de manier waarop de professionalisering werd verdergezet. In tegenstelling tot ervoor, toen werd ingezet op face-to-face-ontmoetingen, werd het POC-aanbod sinds maart (bijna) uitsluitend digitaal ingericht. Hiervoor werd gebruikgemaakt van verschillende vormen:

- e-modules waartoe medewerkers 24/7 toegang hebben,

- professionaliseringsinitiatieven online via Teams-vergaderingen (bijvoorbeeld over de organisatie van de preventieve gezondheidszorg in tijden van corona of voor lerende netwerken van directeurs),

- ondersteuning op maat door middel van telefonisch of digitaal overleg, bijvoorbeeld bij de begeleiding van verandertrajecten,

- een intensiever aanbod vanuit de helpdeskfunctie zodat medewerkers zowel per telefoon, e-mail als online vergadermomenten een beroep konden doen op de expertise van de POC-medewerkers.

Hoewel een (beperkt) gedeelte van de ondersteuning en professionalisering al online verliep, plaatste de pandemie ook de POC voor een digitale uitdaging. Hierbij werden doelgerichtheid en meerwaarde voortdurend bewaakt. Deze periode leerde ons niettemin dat digitalisering haar weg heeft gevonden in de professionalisering van CLB-medewerkers.

Ondersteuning laptopacties en aanloop digisprong

Door de plotse lockdown in het voorjaar werd het ineens pijnlijk duidelijk dat het niet evident was om afstandsonderwijs te organiseren; heel wat leerlingen beschikken gewoonweg niet over het nodige IT-materiaal.

Om snel te voldoen aan de eerste noden, lanceerde minister Weyts in maart een actie om via “digital for youth” gebruikte laptops in te zamelen en te refurbishen voor gebruik door – vooral kansarme – leerlingen. Vanuit de centrale diensten werd de actie communicatief bijgestaan, werden de noden in de verschillende scholen geïnventariseerd (meer dan 6.200 aanvragen, waarvan er een 4.300 werden gelenigd) en werd de communicatie tussen kabinet, administratie en digital for youth gecoördineerd. Door de verdeling via de scholengroepen te laten gebeuren, werd de operatie ook logistiek haalbaarder gezien de grote tijdsdruk.

In november lanceerde de minister de eerste schijf van de actie Digisprong, waar naar aanleiding van de nieuwe lockdown nieuwe toestellen ter beschikking werden gesteld van scholen voor leerlingen die niet over een toestel beschikten. Ook hiervoor coördineerden de centrale diensten de inventarisatie van de noden, de communicatie met andere onderwijsverstrekkers, het kabinet en de leverancier, en het verstrekken van de correcte administratieve gegevens aan de administratie.

Gezien de grote noden lanceerde de nieuw opgerichte GO! foundation ook een actie “schermen voor gelijke kansen”. Met dit eerste jaarthema heeft de foundation in schooljaar 2020-21 extra geld ingezameld voor die IT-apparatuur die scholen nodig hebben om élk kind toegang te geven tot de digitale snelweg.

Door een donatie van investeringsmaatschappij (private equity-bedrijf) CVC konden tweehonderd laptops worden verdeeld over secundaire GO! scholen die in april geen toestellen van de Vlaamse overheid hadden gekregen. Een ander luik van de werking van de GO! foundation is dat het scholen een laagdrempelig en professioneel platform biedt, waarop de schoolteams hun eigen lokale sponsoracties kunnen plaatsen. Vierentwintig scholen tekenden hierop in. Er is nog geen resultaat van de ingezamelde sommen bekend, aangezien de acties lopen tot einde schooljaar 2020-21.

Startjaar GO! foundation

In 2020 richt het GO! de GO! foundation op.

Met deze stichting wil het GO! gelijke onderwijskansen een boost geven.

Enerzijds zamelt de GO! foundation – als vorm van solidariteit – middelen in om de gelijke onderwijskansen in alle scholen bij te staan.

Anderzijds reikt de GO! foundation scholen een digitaal platform aan, waardoor alle schoolteams op een laagdrempelige manier fondsen kunnen werven.

Elk jaar kiest de GO! foundation een overkoepelend thema, rekening houdend met de waarden en de visie van de stichting.

Eerste campagne ‘Schermen voor gelijke kansen’

Tijdens de coronacrisis wordt de digitale kloof pijnlijk zichtbaar, en dat terwijl digitale middelen niet meer weg te denken zijn.

De foundation kiest als eerste jaarthema dan ook voor de campagne

‘Schermen voor gelijke kansen’.

De GO! foundation stelt ook een sponsordossier op en spreekt met mogelijke schenkers.

Via deze weg wil de stichting extra financiële middelen inzamelen.