• No results found

Contactgegevens Bereikbaarheid noodgevallen:

In document Schoolgids 2020/2021 (pagina 25-31)

10. Namen en adressen

10.2 Contactgegevens Bereikbaarheid noodgevallen:

In geval van nood kunt U buiten lesuren bellen met Eva Keizer, de directeur, (55-7950 3046) of met de voorzitter (let op: voor de positie van voorzitter is momenteel een vacature). Tijdens lesuren kunt u het beste contact opnemen met de penningmeester (55 6868 6998)

Vertrouwenspersoon:

Anne Bouma, voorzitter@ntcmexico.org (5523313407) Kascommissie:

Momenteel fungeert de kascommissie van de Nederlandse Vereniging in Mexico ook als kascommissie voor De Sprinkhaan. Voorzitter van de kascommissie is Piet Kabel, overige leden: Niels van Vliet en Karel van Laack.

Ambassades:

Nederlandse Ambassade in Mexico:

Adres: Volcán 150, piso 2, Edificio Qúbica, Colonia Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, C.P. 11000, Mexico-Stad, Mexico

Telefoon: +52 55 1105 6550 Email: mex-info@minbuza.nl

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/mexico Belgische Ambassade in Mexico:

Adres: Avenida Alfredo Musset, 41 Colonia Polanco,

Del. Miguel Hidalgo, C.P. 11550, Mexico-Stad, Mexico Telefoon: +52 55 5280 0758

Email: Mexico@diplobel.fed.be

Website: https://diplomatie.belgium.be/en/mexico

Onderwijsinspectie

Afdeling Buitenland, Postbus 88, 5000 AB Tilburg, Nederland e-mail Team Buitenland: buitenland@owinsp.nl

website: www.onderwijsinspectie.nl

Telefonische vragen van ouders over onderwijs in het buitenland: +31 77 46 56 767 Vertrouwensinspecteur:

Voor meldingen van seksuele intimidatie en seksueel misbruik; lichamelijk geweld; grove pesterijen; extremisme en radicalisering

Rijksinspectiekantoor Utrecht Telefoon: +31 30 670 6001

Website: www.onderwijsinspectie.nl Zoek op ‘vertrouwensinspecteurs’

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB):

Adres: Parkweg 20a, 2271 AJ Voorburg, Nederland Telefoon: + 31 70 386 66 46

Website: www.stichtingnob.nl Email: info@stichtingnob.nl

Landelijke Klachtencommissie Vereniging Bijzondere Scholen

Voor klachten van ouders en scholen die de interne klachtenprocedure al doorlopen hebben Adres: Postbus 95572, 2509 CN Den Haag, Nederland

Telefoon: + 31 70 331 52 26 Email: LKC@vbs.nl

Website: www.vbs.nl

APPENDIX I

Tijdelijke speciale maatregelen n.a.v. de COVID-19 pandemie

Waarom doet De Sprinkhaan beroep op de tijdelijke speciale maatregel n.a.v. pandemie COVID-19:

De Sprinkhaan geeft op dit moment geen contactonderwijs maar geeft tijdelijk het onderwijs online.

De reden hiervoor is dat de Mexicaanse overheid via Mr. Esteban Moctezuma, de minister van onderwijs, heeft aangekondigd dat er pas weer contactonderwijs mogelijk is wanneer het “COVID- stoplicht” op groen staat. Het COVID-stoplicht heeft vier kleuren (rood-oranje-geel-groen) en op dit moment (4 September 2020) staat het COVID-stoplicht voor Mexico-Stad op oranje. Voor meer informatie willen wij u verwijzen naar de website https://covid19.cdmx.gob.mx/ hier worden de dagelijkse bevindingen over COVID geplaatst en de kleur van het stoplicht aangegeven.

Op dit moment zijn alle scholen voor primair en secundair onderwijs, zowel publiek als privé, gesloten en de leerlingen hebben of online les of via de televisie.

Andere redenen om nog niet over te gaan op contactonderwijs, ook al zou de overheid het wel toestaan, is dat veel ouders bezorgd zijn over het gebruik van publiek transport. Veel van de

leerlingen die op De Sprinkhaan zitten komen met publiek transport (zoals Uber) naar de school toe.

Ouders willen liever niet hun kinderen blootstellen aan dit openbaar vervoer. Daarnaast zijn wij afhankelijk van het besluit van de kerk waar wij onze klaslokalen huren. Als zij besluiten niet open te gaan ondanks de aanbevelingen van de overheid kunnen wij ook niet beginnen.

De maatregelen die De Sprinkhaan heeft getroffen om in de tussentijd zoveel mogelijk continuïteit en kwalitatief goed onderwijs te leveren is vastgelegd in onderstaand plan van aanpak:

Organisatie

De Sprinkhaan heeft ervoor gekozen om online lessen aan te bieden. We hebben ook al online lessen gegeven van april tot juni aan elke leerling die voor de COVID-19 crisis bij ons op school zat. In het schooljaar 2020-2021 starten we met het geven van groepsonderwijs aan elke klas, met de leraar als directe instructeur.

Voor elke groep is een apart leerplan geschreven waarin onder andere de opzet van de online lessen wordt beschreven, de inhoudelijke jaarplanning, en de registratiebladen voor de toets scores. Elke leraar heeft een fysiek exemplaar van het leerplan in zijn/haar lerarenmap en heeft toegang tot het leerplan via het `Klaslokaal docenten` op het G suite Education platform.

Er is voor de volgende klassenindeling gekozen gebaseerd op de enquête voor her-inschrijving:

Peuter/ kleuter klas, deze klas krijgt les van Eline Boele. Er is gekozen voor twee keer een half uur online les, de reden hiervoor is de korte aandachtsduur die deze kinderen hebben. Er zal een apart klaslokaal aangemaakt worden waar al het materiaal wordt upgeload.

De groepen 3, 6, 7 en 8 zullen les krijgen van Eva Keizer. Er is gekozen voor 1,5 uur online les met de leraar op maandagmiddag (groep 3) of op dinsdagmiddag (bovenbouw). Het eerste deel van de les zal directe instructie zijn voor spelling. In de bovenbouw zullen de kinderen apart naar niveau les krijgen.

De kinderen zullen de speciaal aangepaste werkbladen online kunnen maken en inleveren. Technisch lezen (groep 3) en begrijpend lezen worden aangeboden in de vorm van gescande boeken en teksten, of door gebruik van de bron Nieuwsbegrip.

Mondelinge taalvaardigheid en woordenschat wordt aangeboden met behulp van gescande kijkplaten (met of zonder) tekst van de methode Staal taal bronnenboek.

Dit alles zal ondersteund worden met de online-oefensoftware woordenschat en spelling van Staal waarmee de leerlingen hun woordenschat en spelling gericht kunnen oefenen en uitbreiden.

Toetsen (Cito & methode-gebonden) zullen online gegeven worden, zo nodig zal hier een extra online les voor worden in gezet.

Groep 4 en 5 zullen les krijgen van Deborah Harting. Er is gekozen voor 1,5 uur online les met de leraar op maandagmiddag. Het eerste deel van de les zal directe instructie zijn voor spelling, eerst van groep 4 en ondertussen zal groep 5 (1 leerling) een gescand boek lezen van de Leesleeuw. De kinderen kunnen de speciaal aangepaste werkbladen online maken en inleveren. Technisch lezen en begrijpend lezen wordt aangeboden in de vorm van gescande boeken en teksten, of door gebuik van de bron Nieuwsbegrip.

Mondelinge taalvaardigheid en woordenschat wordt aangeboden met behulp van gescande kijkplaten (met of zonder) tekst van de methode Staal taal bronnenboek. Dit alles zal ondersteund worden met de online- oefensoftware woordenschat en spelling van Staal waarmee de leerlingen hun woordenschat en spelling gericht kunnen oefenen en uitbreiden.

Toetsen (Cito & methode-gebonden) zullen online gegeven worden, zo nodig zal hier een extra online les voor worden in gezet.

Richting 3 zal gegeven worden door Deborah Harting. Er is gekozen voor 1,5 uur online les met de leraar op dinsdagmiddag. Er wordt gewerkt met de methode Horen, Zien en Schrijven. Alle werkboekjes zijn gescand en en kunnen online ingevuld en ingeleverd worden. Aan de hand van de werkboekjes wordt er aan woordenschat gewerkt (aangevuld met gescande teksten en boekjes) en mondelinge taalvaardigheid met de leraar en tussen de leerlingen zelf. Het jaar wordt afgesloten met de TAK- toets, die zal per kind online worden afgenomen met behulp van de leraar en directeur. Dit alles wordt ondersteund met spelling spelletjes van Einstein en andere bronnen die op het internet te vinden zijn.

Voordat de online lessen worden gegeven is er een bespreking met elke leraar en directeur waarin de leraar wordt begeleid hoe de lessen worden opgezet, en de inhoud daarvan. Ook wordt er informatie gegeven over hoe bijvoorbeeld whiteboards, jam boards en andere online tools gebruikt kunnen worden.

Tijdens het schooljaar biedt het NOB een online café aan voor leraren waarin de leraren hun ervaringen kunnen uitwisselen over online lesgegeven. NOB biedt ook online cursussen, de leraren worden hierover geïnformeerd en zij kunnen naar eigen inzicht meedoen. De directeur is gekoppeld aan elke klas zodat kwaliteit gewaarborgd wordt.

Vorm

De Sprinkhaan heeft gekozen voor het platform G Suite for Education. Dit platform biedt de leraren de mogelijkheid de leerervaring van hun leerlingen meer te personaliseren in minder tijd. Het platform is eenvoudig te beheren, geautomatiseerd, en cloud-gebaseerd wat er voor zorgt dat processen op alle apparaten hetzelfde werken en dat alle gebruikers altijd up-to-date zijn. Een belangrijke reden om met dit platform te werken is ook dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week support wordt aangeboden, het platform gratis is voor scholen, en een meerlaagse beveiliging heeft waardoor leerlingen en gegevens veilig blijven.

Elke leerling heeft zijn eigen e-mailadres waarmee hij kan inloggen in het klaslokaal. De inrichting van het online klaslokaal is als volgt:

Groep 3- 8 (zie ook leerplan 2020-2021):

- G Suite for Education – leraar maakt een klas aan met alle leerlingen + leraar + directeur - De leraar maakt de volgende kopjes aan:

Spelling Groep x

Technisch lezen Groep x Taal/Cultuur Groep x Begrijpend lezen Groep x

Elke les wordt genummerd zoals aangegeven in jaarplanning (zie klaslokaal docenten of fysieke lerarenmap), elke les heeft minsten twee doelen met werk dat kinderen in moeten leveren.

Voorbeeld les:

Les 1 - eeuw-ieuw woorden

Doel: kinderen leren eeuw-ieuw woorden lezen en schrijven.

Werkblad wordt online ingeleverd en online verbeterd – er is dan een puntentelling (bv. 90/100) De beoordeling wordt geregistreerd in “beoordelingen klas” dit is tevens het Leerlingvolgsysteem.

Taal/Cultuur

Les 1 - Onze koning

Doel: kinderen weten wat het koningshuis is. Gebruiken van hoofdletter en punten.

Schrijven over koningshuis, wat is dat en wie zijn de belangrijkste personen – puntentelling (bv 80/100) De beoordeling wordt geregistreerd in “beoordelingen klas” dit is tevens het Leerlingvolgsysteem.

Richting 3 (zie ook leerplan 2020-2021):

- Google education – de leraar maakt een klas aan met alle leerlingen + leraar + directeur - De leraar maakt de volgende kopjes aan;

Woordenschat

Mondelinge taalvaardigheid Schrijven

Elke les wordt genummerd zoals aangegeven in de jaarplanning, elke les heeft minsten twee doelen met werk dat kinderen in moeten leveren.

Voorbeeld les:

Woordenschat R3 Les 1: op straat

Doel: kinderen leren woorden die te maken hebben met dingen op straat.

Werkblad wordt online ingeleverd en online verbeterd – er is dan een puntentelling (bv. 90/100) De beoordeling wordt geregistreerd in “beoordelingen klas” dit is tevens het Leerlingvolgsysteem.

Mondelinge taalvaardigheid R3 Les 1 - Leerling zegt zijn naam

Doel: leerling kan zichzelf voorstellen -Ik ben…

De beoordeling wordt geregistreerd in “beoordelingen klas” dit is tevens het Leerlingvolgsysteem.

De leraren maken gebruik van de kalender waarin online lessen worden geprogrammeerd en de lessen worden gegeven via Google Meet. De leerlingen krijgen een email waarin zij moeten bevestigen of zij in de les aanwezig zijn. Daarnaast kunnen de leerlingen op de dag zelf naar Google Meet, daarin staat dan een link waar de leerlingen op klikken en direct contact maken met de leraar. De leerlingen zullen in groepjes online komen. In deze les wordt directe instructie (de leraar staat als model) gegeven voor spelling, technisch lezen, begrijpend lezen, en de mondelinge taalvaardigheid geoefend met de leraar samen of tussen de leerlingen.

Inhoud

Er is een extensief jaarprogramma geschreven zie appendix II alle materialen zijn online gezet in een apart klaslokaal “docenten” waar alle leraren bij kunnen en materiaal vanaf kunnen halen.

Monitoring

De Sprinkhaan heeft meerdere manieren om de leerlingen te kunnen volgen. In de wekelijkse online sessie worden de leerlingen zowel formatief als summatief geëvalueerd. Elke les heeft twee of meer doelen, deze doelen worden in het beoordelingsformulier in het online klaslokaal gezet. Dit formulier wordt alleen beheerd door de leraar zelf, de leerlingen hebben hier geen inzicht in. De jaarplanning is verdeeld in 4 blokken, na elk blok zal er een uitdraai van het beoordelingsformulier zijn. En aan de hand van de vorderingen of achterstanden zullen de doelen voor het volgende blok dan wel of niet aangepast worden in de jaarplanning.

Summatief toetsen werken we met methode gebonden toetsten van de methode Staal en de methode Horen, Zien en Schrijven, CITO toetsten zoals TAK, DMT, Spelling, en begrijpend lezen. De uitslagen

van deze toetsen worden naast het online volgsysteem apart geregistreerd in groepstabellen die in de lerarenmap/ klaslokaal docenten te vinden zijn (leerplannen 2020-2021).

Perspectief

Zodra de overheid en de kerk het toelaten om weer contactonderwijs aan te bieden zullen wij terug gaan naar contactonderwijs. Voor ouders en kinderen die dit niet willen zal de rest van het jaar online onderwijs worden aangeboden. De specifieke reden hiervoor zal door de ouders via een schrijven gemeld worden aan de bestuur en directie

.

In document Schoolgids 2020/2021 (pagina 25-31)